Shibusashirazu Orchestra

Wasze opinie o filmach 5. Festiwal Fimowego ENH. Dyskusje o odbywających się spotkaniach, wystawach, wykładach, koncertach.
masakrytyczna

Na forum od:
26 lip 05, 16:54

Post 30 lip 05, 9:32

wydarzenie specjalne festiwalu to bylo naprawdę WYDARZENIE!

niesamowity koncert, "szol" pierwszej wody:-))!, i szal.
uderzenie energii radości, zabawy i ruchu. można byo oczywiście stać w miejscu albo siedzieć - tylko po co? sluchanie wyrażalo się najpelniej chyba w tańcu albo choć kolysie.

kapitalnie dobrany zespól, świetnie że tu zostali zaproszenie i trafili.
mam wrazenie ze koncerty to ich zywiol, dlatego z zalem ale darowalem sobie zakup plyt. naqtomiast zobaczyc i uslyszec ich na zywo - jestem w stanie znowu o kazdej porze dnia i nocy.
dzieki
www.masakrytyczna.blog.pl >>dziwię się światu<<

Olek

Post 31 lip 05, 13:57

Dla mnie absolutna rewelacja, wrecz mistyczne przezycie. Pytanie, czy gdzies bedzie mozna kupic ich plyty?

Kilka fotek z koncertu: http://www.shibusashirazu.prv.pl

mucha

Na forum od:
31 lip 05, 15:43

Post 31 lip 05, 15:54

o ile mi wiadomo, plyty mozna bylo kupic podczas/po koncercie.

dla mnie to wydarzenie bylo wspanialym przezyciem. zapierajacy dech w piersiach profesjonalizm i improwizowane fragmenty, ktore razem tworzyly barwna calosc! ogromne brawa dla tancerzy (jestem pod wrazeniem) i wyrazy uznania za umiejetnosc "wspolpracy" z publicznoscia ;)

super, super, super, suuuuper!

p.s. a fisherman is someone, who catches fish!!! :D
git

eddiepolo

Na forum od:
30 lip 05, 5:48

Post 31 lip 05, 15:59

Olek, świetne fotki, dziękuję..

wooki

Na forum od:
27 lip 05, 18:56

Post 31 lip 05, 16:12

Nie chce sie wychylac ale dla mnie chlopaki i dziewczyny z S.O. byli fajni ale na raczaj dobrym, srednim poziomie - ot taki big band z tancerzami... ale to kwestia gustu pewnie
tak powiedzial...

Gość

Post 31 lip 05, 17:23

mucha napisał(a):o ile mi wiadomo, plyty mozna bylo kupic podczas/po koncercie.

to wiem, niestety nie kupilem
wczoraj ogladalem ich strone, wydali 8 plyt, ale tylko 1 znalazlem na angielskim amazonie

tedi

Post 31 lip 05, 18:56

na stronie http://www.gilling.info znalazłem fotki z koncertu
(nieco gorsze technicznie od tych Olka ale za to oddające klimat wydarzenia)

anilewe

Post 1 sie 05, 10:02

a ja mam pytanie very mucho ważne: czy ta osoba na kilku ostatnich zdjęciach olka to mężczyzna czy kobieta...? bo z kolezanak rozwazalam ale zdania byly podzielone:| odpiszta kto wie! :)

QRDL

Post 1 sie 05, 16:47

Przed festiwalem na szczeście ściągnąłem z sieci nagranie fragmentu ich koncertu. Gdybym tego nie zrobił, na pewno kupiłbym bilet. A tak, mogłem oglądać koncert z bezpiecznej odległości i dziwić się ludziom, którzy zachwyceni przyglądali się temu kuriozalnemu show. Bo co my tam mamy? Świetnych japońskich instrumentalistów, m.in. mojego faworyta Uchihashiego, grających absolutnie podłą muzykę, która nadawałaby się na soundtrack do nowego Conana. Podniosłe hymny oparte na zawstydzająco prostych tematach powtarzanych w kółko. Rozumiem, że kolorki i klauni mogą hipnotyzować, ale nie mogę sie nadziwić, że tak niewielu zauważyło jak niewiele warta jest ta muzyka. Przeżyć mistycznych nawet nie będę komentował, o takich przeżyciach nie pisze się na forum internetowym. Ludziom, którym muzyka się jednak podobała, polecam Estradasphere, oni też lubią się ścigać i też nie mają absolutnie nic do powiedzenia.

wooki

Na forum od:

Post 1 sie 05, 16:59

o! czyli sa tez ludzie ktorzy mysla jak ja:) Ja na szczescie wszedlem na identyfikator obslugi wiec nie stracilem kasy:P
tak powiedzial...

QRDL

Post 1 sie 05, 17:02

Aaaa tam, nie w każdym koncercie musi chodzić o muzykę, przyznaję. Show to show, pompowane srebrne smoki są niektórym potrzebne do życia. Dla tych, którym potrzebna jest muzyka, był koncert CKB.

wooki

Na forum od:

Post 1 sie 05, 17:11

Z tym show to tez nie przesasadzajmy - jest mnostwo kapel ktore graja lepiej i daja o niebo lepszy show!
tak powiedzial...

gangrena

Post 1 sie 05, 17:13

moze wymień wooki choć jedną, żebyśmy wiedzieli z czym porównujesz....

QRDL

Post 1 sie 05, 17:20

Jeśli chodzi o granie lepiej (nieporównanie), to 31.07 był Cracow Klezmer Band, a co do szow, to z mojego punku widzenia też był lepszy. Może gdyby wynajęli objazdowy cyrk na swój koncert, to bardziej by wam odpowiadało?

gangrena

Post 1 sie 05, 17:33

Wybacz, ale porównywanie shiba z cracow klezmer jest ogólnie rzecz biorąc cokolwiek bez sensu... Muzyka to nie sport, tu nie dasz rady stwierdzić czy ktoś być lepszy o 0.0001 czy o 0,00002 czegoś tam. Poza tym cracow klezemr grają muzykę gatunkowo czystą. Jak chcesz to porównywać z shiba? Bo chyba nie w kategorii klezmerskich harmonii?

Ostatnie zdanie twojego posta jest natomiast całkowicie ni z gruchy ni z pietruchy - w całej powyższej dyskusji tylko ty i wooki kwestionujecie muzyczną rangę koncertu shiba. Więc ja osobiście nie wiem, o co chodzi z cyrkiem, który jakoby NAM miałby sie podobać.

wooki

Na forum od:

Post 1 sie 05, 19:14

... mialem na mysli kapele z zupelnie innych, ze tak powiem horyzontow muyzyki, wiec nie wiem czy kiedy bym je wymienil nie zjedlibyscie mnie zywcem:P jesli chodzi o klimaty stricte big bandowe - to jestem gotow przyznac ze robia najlepsze show... po prostu kapele grajace taka muze zazwyczaj "tylko" graja...

PS na koniec przyszlo mi jednak porownanie - lepsze show przy podobnej muzie daje Goran Bregovic - 100 razy wiecej dynamiki:P

pozdrawiam wszystkich fanow dziwnych japonczykow:]
tak powiedzial...

enkidu81

Post 1 sie 05, 19:30

rzeźka rzeźnia

QRDL

Post 1 sie 05, 19:39

Muzyka CKB nie jest w żadnym razie muzyką gatunkowo czystą. Posłuchaj innych zespołów klezmerskich, a na pewno zobaczysz jak daleko odeszli od kanonu. Czy to, że nie używają jeszcze samplera i vocodera oznacza, że są gatunkowo czyści?

Nie można do końca stwierdzić czy jeden artysta jest lepszy od drugiego jeśli grają co innego, to prawda. Napisałem przecież, że muzycy z SO to świetni instrumentaliści, znam inne dokonania kilku z nich. Ale jak np. słyszę jak Kazuhisa Uchihashi (we Wrocławiu powalił mnie muuzyką, którą najlepiej potrafię opisać jako wypadkowa Jana Jalinka i Jima O'Rourke'a) gra coś w rodzaju power metalowego "Wlazł kotek na płotek" to mnie skręca. Czułbym się obrażony na miejscu fanów sceny japanimprov, których na pewno w tłumie kilku było. Napisałem "grają lepiej", bo przez granie lepiej rozumiem nie tylko lepsze opanowanie warsztatu, ale również umiejętność tworzenia muzyki na wyższym poziomie. Chyba mi nie powiesz, że nie mogę porównać np. N'Sync z Johnem Coltranem pod względem czysto muzycznym. Zagraj melodie na fortepianie a zobaczymy kto tworzy lepszą muzykę.

Mam trzy teorie na temat SO:
1. Czysta zabawa dla rozluźnienia i podróży.
2. Żart cyniczny. Wyciąganie kasy od naiwnych Europejczyków aby mieć pieniądze na trasy w innych składach przeznaczone dla innego kręgu odbiorców.
3. Jakaś taka azjatycka słabość do zachodniej muzyki filmowej gorszego sortu i przyjmowanie zachodnich wzorców muzyki melodyjnej (Koreańczycy z poprzedniego roku wybierali do swoich filmów europejsko/hollywoodzko brzmiącą mużykę, często fortepianową i prawie zawsze okropną).

Ja jestem zwolennikiem połączenia wszystkich trzech teorii, kolega, który też był na kocercie, dwóch pierwszych (chociaż po Kim Ki-Duku uznaje też trzecią), a mój brat nie chciał się wypowiadać, bo jest fanem muzyki japońskiej i prawie się popłakał jak to usłyszał.

No, to był chyba treściwy post.
Pozdrawiam wszystkich fanów kiczu, każdy kiedyś był.

QRDL

Post 1 sie 05, 19:59

Aha, ale przyznaję, dla każdego coś innego. W sumie przede mną nikt nie zwracał szczególnej uwagi na muzyczną wartość koncertu, więc niepotrzebnie zacząłem moje zrzędzenia. Poirytował mnie po prostu całkowity brak krytyki i musiałem zareagować, bo na koncertach to właśnie muzykę lubię.

masakrytyczna

Na forum od:

Post 1 sie 05, 20:50

QRDL napisał(a):Przed festiwalem na szczeście ściągnąłem z sieci nagranie fragmentu ich koncertu. Gdybym tego nie zrobił, na pewno kupiłbym bilet. A tak, mogłem oglądać koncert z bezpiecznej odległości .

czasem tak jest (a nawet zwykle tak bywa) że będąc w bezpiecznej odległości nie da się dotknąć żródła tego, co zachwyca i nakręca innych - tych, którzy zanurzają się (tu:) w muzykę i taniec cali

QRDL

Post 1 sie 05, 20:56

Ale też z odległości można oprzeć się działaniu psychologii tłumu. Odległość ma swoje zalety.

masakrytyczna

Na forum od:

Post 1 sie 05, 21:00

nie żebym chciał kogokolwiek obrazić, ale to brzmi jak taka jedna intelektualnie wysilona i przesycona zachodnim paradygmatem szkiełka i oka recenzja bollywoodzkich filmów którą czytałem gazetce festiwalowej.
czyli z punktu widzenia serca - bez sensu:-))))

cze67

Post 1 sie 05, 21:14

Jeden z najbardziej niezwykłych, energetycznych i widowiskowych zespołów jakie widziałem. Dla mnie, jak do tej pory - muzyczne wydarzenie tego roku.

QRDL

Post 1 sie 05, 21:29

Nie obraziłeś mnie ani trochę. Po pierwsze, nie wysiliłem się zbytnio intelektualnie przy pisaniu ww. postów. Po drugie, rozumiem fenomen Bollywood i raz na jakiś czas też lubie się w taki film zanurzyć. Na festiwalu na żaden się niestety nie załapałem, a słyszałem, że z powodu atmosfery było warto. W dyskusji o Bollywood byłbym po stronie zwolenników, ale nie takich, którzy mówią, że: "Bollywood to jedyne prawdziwe kino, przecież o to w życiu chodzi" (cytat). Po trzecie, już napisałem posta, w którym pobrzmiewało coś w rodzaju skruchy, że zacząłem dyskusję o muzyce w miejscu gdzie ludzie rozmawiają o show i zabawie. Przepraszam za to bardzo, możecie dalej pisać o przeżyciach mistycznych i połykaczach ognia (nie mogłem sobie odmówić).

z

Na forum od:
2 sie 05, 20:15

Post 1 sie 05, 22:24

nie rozumiem jak mozna sie bylo tym zachwycac.. przecietna muzyka -cos w stylu bregowicza jak zauwazyla moja kolezanka -i do tego jakies sporo kiczowate zdaje sie widowisko. hm.

Olek

Post 1 sie 05, 22:36

QRDL napisał(a):Przeżyć mistycznych nawet nie będę komentował, o takich przeżyciach nie pisze się na forum internetowym.

Wlasnie tak. Widziales scene transu z Exils? Nie zawsze cos co daje energetycznego kopa musi byc wyrafinowane muzycznie. Czy widowisko bylo kiczowate? Tak, tak jak kiczowate jest bycie kawaii, tak jak kiczowata jest manga. To widowisko pokazywalo jeszcze cos co jest charakterystyczne dla japonczykow... z jednej strony fascynacje wszystkim co europejskie i amerykanskie (pop, jazz, rock) a z drugiej strony przywiazanie do swojej tradycji. Mnie osobiscie zafascynowal taniec butoh (wspolczesny a jednak osadzony w historii).

BTW wlasnie mialem okazje uslyszec ich najnowsza plyte i jest to najzwyklejszy jazz, tematy balkanskie wielokrotnie powtarzane na koncercie sa na plycie ledwo zaakcentowane. Gdyby zagrali to co jest na plycie, koncert bylby prawdopodobnie dosc nudny, a tak potrafili stworzyc ciekawe widowisko.

z

Na forum od:
2 sie 05, 20:15

Post 1 sie 05, 22:46

kawaii ladne jest.
pewnie, moze to tak specjalnie/ ale to jakies nieciekawie kiczowate bylo. nie mialam takiego wrazenia jak sie ma jak cos jest tak kiczowate ze az fajne. ale smok fajny.

QRDL

Post 1 sie 05, 22:56

Jakoś nie potrafię połączyć w głowie przeżyć mistycznych z energetycznym kopem.

Olek

Post 2 sie 05, 7:51

Jakos nie potrafie zrozumiec jak mozna cos krytykowac po obejrzeniu kilkunasto sekundowego filmiku wielkosci znaczka pocztowego ;-) Z mojej strony EOT.

QRDL

Post 2 sie 05, 10:17

Przeczytaj mojego pierwszeo posta, obejrzałem filmik, nie kupiłem biletu, byłem z boku namiotu, widziałem scenę.

eddiepolo

Na forum od:
30 lip 05, 5:48

Post 2 sie 05, 10:51

na koncercie shibu stałem pod namiotem, blisko sceny. Mam wrażenie, że dla widzów z ławek amfiteatru była to zupełnie inna impreza. Szczerze powiedziawszy myślę, że wiele z tej atmosfery dla nich było po prostu niedostępne. Swietna zabawa.
Ostatnio edytowano 2 sie 05, 11:05 przez eddiepolo, łącznie edytowano 1 raz

mp

Na forum od:
2 sie 05, 10:42

Post 2 sie 05, 11:01

kONCERT REWELACJA

gangrena

Post 2 sie 05, 12:51

Koncert niezły, chociaż słyszałam i widziałam lepsze :D

SO znałam dużo wcześniej, głównie ze wschodnich triad Witkowskiego. Spodziewałam się właśnie takiej muzy i ją dostałam, moim zdaniem na festiwalu sprawdzili się wyśmienicie - dali publiczności dobry show i skoczną muzę. A że mnie średnio satysfakcjonuje funk w wykonaniu japończyków to zupełnia inna sprawa :P

Gość

Post 2 sie 05, 20:22

to nie jest funk :P

Mattatijjah

Na forum od:
10 lut 05, 18:09

Post 2 sie 05, 23:05

nie do końca rozumiem zarzuty wobec tych zabawnych Japończyków. owszem, ich muza nie jest może szczytem wysbulimowania, ale to naprawdę nie o to chodzi! to faktycznie jest raczej cyrk, niż zespół muzyczny, tyle że ja uwazam to za wielki plus. Shibu Orchestra po prostu dobrze się bawią, i chcą, żeby tak samo bawiła się z nimi publiczność. co w tym złego? jeśli ktoś szukał przeżyć mistycznych, to bardziej by mu podpasowało pewnie O.K.O. jeśli ktoś oczekiwał popisu możliwości technicznych z prawdziwego zdarzenia i znajomości muzyki to powinien iść na Unforgiven Trio. ja po Japończykach oczekiwałem dobrej zabawy i wielkiego, przerysowanego przedstawienia i to też dostałem. i z chęcią bym zobaczył ich występ jeszcze raz.
['] - ENH Cieszyn (2002 - 2005)

... może dam szansę Wrocławowi.

Mattatijjah

Na forum od:
10 lut 05, 18:09

Post 2 sie 05, 23:07

i zgadzam się - to nie jest funk. da best funk ina Cieszyn dało Łąki Łan - kto nie był, ten trąba :P
['] - ENH Cieszyn (2002 - 2005)

... może dam szansę Wrocławowi.

ruda maruda

Post 3 sie 05, 7:25

jam trooomba! ::]

Shibu podobalo mi sie bardziej niz bardzo - radosne, skoczne granie, niezle widowisko, charyzmatyczny performer. Suuuper bylo. Ale nie chcialabym tego tylko sluchac i ogladac ze sciezki przed amfiteatrem, ani nawet z laweczek. Caly urok w tej wspolnej zabawie publicznosci z muzykami.

gangrena

Post 3 sie 05, 9:36

oczywiście że SO to nie jest funk, ale fragmenty funkowe są w ich muzie dość spore! a że ja dwa tygodnie wczesniej miałam okazje posłuchać na żywo george'a clintona, więc porównanie wypadło... zgadnijcie na czyją korzyść? ;)

ruda maruda

Post 3 sie 05, 11:00

no wlasnie - POSŁUCHAC.

W koncercie SO chodzilo wlasnie,zeby sie bawic, tanczyc, wyklaskiwac rytm, jednoczyc z tymi co obok i na scenie. Po to ten golas latal i machal konczynami.

To tak jakby nagle zaczac oceniac wystepy pantomimiczne i porownywac do Teatru Pantomimy...To wszystko razem tworzyło WIDOWISKO, było zabawa, na nizszym moze poziomie wykonawstwa (nie mnie to oceniac), ale z duzo wieksza dwaka energii.

cze67

Post 3 sie 05, 11:07

Chciałem kupić ich płytę, ale:
a/ była droga (7 dych)
b/ bałem się, że słuchanie bez patrzenia i przeżywania będzie rozczarowaniem
c/kiedy już się jednak zdecydowałem - płyty zabrakło:-(

Czy ktoś słuchał płyt zespołu? Jak wrażenia?

Gość

Post 3 sie 05, 17:52

w SO jest wielu wybitnych japońskich muzyków, więc nie jest to tak do końca amotorka czy cyrk :P
Mają też swietnego grafika który nieźle sie ceni:P 100 euro za tego duzego smoka hyh.

Gość

Post 3 sie 05, 17:53

PS. mam bootlega z konceru z niemiec z 2002 roku, moge sie podzielić

kontakt GG 1094531

masakrytyczna

Na forum od:

Post 3 sie 05, 17:58

no niezła cena, ale jak bym wiedział i był przygotowany - to wziąłbbym tego smoka w ciemno (rozumiem ze ten czerwono czarny?)

Kamila

Post 3 sie 05, 22:24

kilka zdjęć z koncertu - zapraszam: http://hairsprayqueen.fotolog.pl
jeżeli ktoś chce więcej - prosze się zgłosić: kamilenko@hotmail.com.

ruda maruda

Post 4 sie 05, 7:37

Chorera no!

Po Cieszynie wpadlismy do Szczyrku i zakochalam sie w galerii w calkiem skromnej pracy za 820 zl, a smok powalil mnie na kolana. Skad wy wiecie takie rzeczy?!?!?! Do bankomatu i mam na scianie istny odjazd!

ruda maruda

Post 4 sie 05, 7:39

i - TAK - jesli ktos ma teraz zamiar pojechac po smoku ( obu smokach) i potrafi narysowac je lepiej, lub tak samo dobrze (rozmiar, technika, kalka), to kupie!

Gość

Post 4 sie 05, 18:42

rozmawiałem z tym grafikiem, nawet go prośiłem zeby go dał, niestety dostałem tylko miniaturke smoka :P

Gość

Post 4 sie 05, 18:45

ponoć miały byc fragmenty koncertu na stronce????

cze67

Post 18 sie 05, 11:29

"Wkrótce na stronie internetowej festiwalu www.eranowehoryzonty.pl będzie można obejrzeć fragmenty koncertów Shibusashirazu Orchestra." taki napis widnieje na stronie Nowych Horyzontów zapowiadającej koncertu tej grupy.
Więc cóż z owymi fragmentami?

Minion

Post 19 sie 05, 17:21

Jezeli chodzi o fragment to jest juz do sciagniecia.
http://www.cieszyn2005.eranowehoryzonty ... a1481ae440
Moim zdaniem koncert rewelacja, swietnie sie na nim bawilem.

PS. czy ma ktos moze plyte z nagraniem z tego koncertu?? Jezeli tak to prosze o kontakt GG: 1585855

pozdrawiam

Następna strona

Powrót do 5. - Program festiwalu