Program 21. NH opublikowany!

Filmy 21. NH - wypowiedz się!
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 5 sie 21, 13:07

Program 21. NH został ogłoszony. Jakie filmy planujecie obejrzeć?
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 5 sie 21, 22:39

Przy niektórych filmach pojawiły się znaczki "od 18 lat" czy "od 16 lat". To jakiś nowy przepis wymagany przez prawo, czy decyzja organizatorów?

W zeszłym roku pisaliście, że "Część filmów z tegorocznych wirtualnych edycji pokażemy w lipcu przyszłego roku na pokazach kinowych podczas następnych Nowych Horyzontów" - które z tych filmów trafiły do tegorocznego programu? Znalazłem tylko 4: "Komar", "Noc królów", "Nowy porządek" i "Hura, wciąż żyjemy". Czy jest coś jeszcze?

https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11191 - "film w oryginalnej wersji językowej" - to na serio? Tzn. będą mówić po francusku i nie będzie tłumaczenia? Czyli jak ktoś nie zna francuskiego, to nie dla niego?
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 6 sie 21, 10:42

m4ro napisał(a):https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11191 - "film w oryginalnej wersji językowej" - to na serio? Tzn. będą mówić po francusku i nie będzie tłumaczenia? Czyli jak ktoś nie zna francuskiego, to nie dla niego?

Chyba rzeczywiście tak jest, co mnie wcale nie cieszy, mimo że francuski znam. Dodam jeszcze, że ten film ma szczególne szczęście do takich dziwnych projekcji. Kiedy parę lat temu był pokazywany na AFF, miał (nominalnie) dwie projekcje. Jedna była chyba (nie wiem - nie byłem) normalna, ale wciśnięta w jakieś dziwne miejsce pomiędzy bloki seansów w taki sposób, że kolidowała z całym kolejnym blokiem. Zamiast drugiej był natomiast koncert z obrazkami z filmu Akerman, przemontowanego chyba zresztą.

m4ro

Na forum od:

Post 6 sie 21, 18:41

Seblon napisał(a):Jakie filmy planujecie obejrzeć?

Za dużo, żeby wymieniać ;)
Na pewno dwa razy Gaspara Noe, bo te koniecznie na festiwalu. I Sang Soo Honga, wiadomo.
Największa zagadka to filmy Angeli Schanelec. Nic jej wcześniej nie widziałem i większość zametkowana na żółto. Czy jej filmy są tak tajemnicze jak te opisy?
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 6 sie 21, 19:21

Wieści z domu - tak, to wyjątek, film nie ma napisów.
Tak, jeżeli filmy są pokazywane online, jest wymóg określenia ograniczeń wiekowych.

m4ro

Na forum od:

Post 6 sie 21, 20:55

aszeffel napisał(a):Tak, jeżeli filmy są pokazywane online, jest wymóg określenia ograniczeń wiekowych.

Aha, dzięki. A kto ustala, do której kategorii przypisać film, organizatorzy festiwalu? I jakie są kryteria? Tak z ciekawości pytam.

m4ro

Na forum od:

Post 7 sie 21, 0:29

Kilka przyuważonych błędów w programie:

https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11405 - Synonimy były na 19. NH
https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11312 - film ma 0 minut
https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11155 - ten film chyba nie jest po angielsku? W obsadzie kazachscy aktorzy. IMDb podaje języki rosyjski i kazachski. A więc i powinien mieć też angielskie napisy?

Coś się popsuło z wielkością czcionki w opisach poniższych filmów:
- https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11143
- https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11142
- https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11136
- https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11096

https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11371 brakuje języka
https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11280 (ten i inne z tej sekcji) - pod opisem, do logo brakuje tekstu alternatywnego - nie widać w takiej rozdzielczości co to za logo i napisów na nim
https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11399 - nie ma języka holenderskiego, jest niderlandzki
https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11401 - skoro film jest bez dialogów, to do czego będą napisy?
https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11403 - "którego premiera odbędzie się na Nowych Horyzontach" - to nie premiera, bo był już m.in. w Koszalinie w czerwcu 2021

m4ro

Na forum od:

Post 8 sie 21, 1:06

Dopiero zauważyłem, że filmy zaczynają się w tym roku pół godziny wcześniej i kończą pół godziny później!
DLACZEGO?! :oo
Nie widzę zbyt wielu 3-godzinnych i dłuższych filmów w programie, nawet krótkometrażówka Diaza w tym roku pierwszy raz się zmieści w jednym bloku. Zrozumiałbym przesunięcie albo ściśnięcie filmów, jak jest na AFF, ale rozciągnięcie bloków aż o godzinę?? Co się stało? Filmy przecież nawet nie nachodzą na siebie. Tę dodatkową godzinę karnetowicze mają wygospodarować kosztem snu, czy zrobienia i zjedzenia śniadania?

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 8 sie 21, 9:18

Dodatkowy czas na wietrzenie sal z powodu covidu?

W każdym razie mam nadzieję, że to związane z pandemią i nie zostanie na przyszłość. W tym roku w zasadzie w całości zrezygnowałem z ostatniego bloku seansów z powodu tych manipulacji z godzinami.

damiansport1

Na forum od:
2 sty 18, 12:04

Post 9 sie 21, 10:49

m4ro napisał(a):
Seblon napisał(a):Jakie filmy planujecie obejrzeć?

Za dużo, żeby wymieniać ;)
Na pewno dwa razy Gaspara Noe, bo te koniecznie na festiwalu. I Sang Soo Honga, wiadomo.
Największa zagadka to filmy Angeli Schanelec. Nic jej wcześniej nie widziałem i większość zametkowana na żółto. Czy jej filmy są tak tajemnicze jak te opisy?

Są bardzo minimalistyczne i trudne. Pełno w nich pominięć, często fabułę trzeba zbudować sobie niemal samemu. Ale ja je uwielbiam. Schanelec to jedna z lepszych reżyserek na świecie.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 9 sie 21, 17:03

m4ro napisał(a):Dopiero zauważyłem, że filmy zaczynają się w tym roku pół godziny wcześniej i kończą pół godziny później!
DLACZEGO?! :oo

tak, to jest związane z reżimem sanitarnym.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 9 sie 21, 17:13

m4ro napisał(a):Kilka przyuważonych błędów w programie:

dzięki!

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 9 sie 21, 17:20

A kto ustala, do której kategorii przypisać film, organizatorzy festiwalu? I jakie są kryteria? Tak z ciekawości pytam.

Oczywiście organizatorzy. :)

m4ro

Na forum od:

Post 9 sie 21, 21:54

Grzes napisał(a):W tym roku w zasadzie w całości zrezygnowałem z ostatniego bloku seansów z powodu tych manipulacji z godzinami.

No to ty się wyśpisz. Ja nie mam tyle szczęścia - wszystkie bloki zajęte, będę musiał spać na filmach.

damiansport1 napisał(a):Są bardzo minimalistyczne i trudne. Pełno w nich pominięć, często fabułę trzeba zbudować sobie niemal samemu. Ale ja je uwielbiam. Schanelec to jedna z lepszych reżyserek na świecie.

Dzięki! Brzmi zachęcająco. Trzy jej filmy zmieściły mi się w programie, więc sprawdzę w praktyce.

m4ro

Na forum od:

Post 9 sie 21, 22:41

Czy tylko ja nie rozumiem tego opisu?
https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11405
Y. jest reżyserem, który przyjeżdża do pustynnej izraelskiej osady, zaproszony na pokaz i dyskusję przez Yahalom, młodą, ambitną przedstawicielkę prawicowego ministra kultury. Współpraca kręcącego politycznie zaangażowane kino artysty i urzędniczki układa się zaskakująco sympatycznie – do momentu gdy Y kobieta podsuwa Y. do podpisania pewien dokument. Spirala złości nakręca się coraz szybciej, rozmowa tych dwojga zamienia się w raperski slam zmierzający do wybuchowego finału.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 11 sie 21, 12:05

Wiem, że Forum Nowe Horyzonty już praktycznie umarło, a cała dawna jego aktywność przeniosła się do Fejsboga. Ponieważ drugi rok nie korzystam z konta fejsbukowego, więc tą drogą chciałbym spytać, jak będzie wyglądać rezerwacja na poszczególne seanse. W zeszłych latach (nie brałem udziału w ostatniej edycji) rezerwacja na pierwszy dzień festiwalu zaczynała się w środę o godzinie 12, a kilka dni wcześniej na stronie festiwalu były otwarte strony próbnej rezerwacji. W tym roku o tej porze nie ma o tym żadnej wzmianki na stronie festiwalowej.

mortiis2

Na forum od:
27 lis 05, 22:06

Post 11 sie 21, 12:23

wks napisał(a):Wiem, że Forum Nowe Horyzonty już praktycznie umarło, a cała dawna jego aktywność przeniosła się do Fejsboga. Ponieważ drugi rok nie korzystam z konta fejsbukowego, więc tą drogą chciałbym spytać, jak będzie wyglądać rezerwacja na poszczególne seanse. W zeszłych latach (nie brałem udziału w ostatniej edycji) rezerwacja na pierwszy dzień festiwalu zaczynała się w środę o godzinie 12, a kilka dni wcześniej na stronie festiwalu były otwarte strony próbnej rezerwacji. W tym roku o tej porze nie ma o tym żadnej wzmianki na stronie festiwalowej.

Jest informacja na stronie: https://www.nowehoryzonty.pl/artykul.do?id=939

"Rezerwacja miejsc na seanse odbywające się 12 sierpnia rozpocznie się również 12 sierpnia o godzinie 8:00."

mordrax

Na forum od:
25 lis 12, 21:18

Post 11 sie 21, 18:41

m4ro napisał(a):Czy tylko ja nie rozumiem tego opisu?
https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=11405
Y. jest reżyserem, który przyjeżdża do pustynnej izraelskiej osady, zaproszony na pokaz i dyskusję przez Yahalom, młodą, ambitną przedstawicielkę prawicowego ministra kultury. Współpraca kręcącego politycznie zaangażowane kino artysty i urzędniczki układa się zaskakująco sympatycznie – do momentu gdy Y kobieta podsuwa Y. do podpisania pewien dokument. Spirala złości nakręca się coraz szybciej, rozmowa tych dwojga zamienia się w raperski slam zmierzający do wybuchowego finału.

Y urzędnik i kobieta w przeciwieństwie do Y reżysera i mężczyzny. Takie rozróżnienie zwalnia pędzącego czytelnika z zapamiętania kto to Yahalom.

wks

Na forum od:

Post 11 sie 21, 19:42

mortiis2 napisał(a):
wks napisał(a):Wiem, że Forum Nowe Horyzonty już praktycznie umarło, a cała dawna jego aktywność przeniosła się do Fejsboga. Ponieważ drugi rok nie korzystam z konta fejsbukowego, więc tą drogą chciałbym spytać, jak będzie wyglądać rezerwacja na poszczególne seanse. W zeszłych latach (nie brałem udziału w ostatniej edycji) rezerwacja na pierwszy dzień festiwalu zaczynała się w środę o godzinie 12, a kilka dni wcześniej na stronie festiwalu były otwarte strony próbnej rezerwacji. W tym roku o tej porze nie ma o tym żadnej wzmianki na stronie festiwalowej.

Jest informacja na stronie: https://www.nowehoryzonty.pl/artykul.do?id=939
"Rezerwacja miejsc na seanse odbywające się 12 sierpnia rozpocznie się również 12 sierpnia o godzinie 8:00."

Może się czepiam, ale zwykle takie informacje były widoczne na pierwszy rzut oka i nie trzeba było wertować kolejno wszystkich zakładek.
Niestety, po znalezieniu właściwej zakładki pojawia się komunikat, że do mojego loginu nie jest przypisany identyfikator pozwalający na rezerwację seansów. Jeśli dobrze rozumiem, to nie mogę dokonać rezerwacji przed uzyskaniem 8-znakowego kodu, czyli przed odebraniem karnetu. Być może jest inaczej, ale mój poziom znajomości informatyki nie pozwala na zrozumienie informacji, że w tym roku nie ma konieczności odbierania drukowanych karnetów/ akredytacji. Jakie mam szanse na dokonanie rezerwacji 12.08 2021 o godzinie 08.00?

m4ro

Na forum od:

Post 11 sie 21, 23:17

wks napisał(a):do mojego loginu nie jest przypisany identyfikator pozwalający na rezerwację seansów. Jeśli dobrze rozumiem, to nie mogę dokonać rezerwacji przed uzyskaniem 8-znakowego kodu, czyli przed odebraniem karnetu. Być może jest inaczej, ale mój poziom znajomości informatyki nie pozwala na zrozumienie informacji, że w tym roku nie ma konieczności odbierania drukowanych karnetów/ akredytacji. Jakie mam szanse na dokonanie rezerwacji 12.08 2021 o godzinie 08.00?

Nie potrzeba odebierać karnetu, żeby zrobić rezerwację. Na e-mail przychodzi informacja z loginem do rezerwacji seansów - i jest to pewnie ten sam co co roku, bo pewnie niepierwszy raz masz karnet. Na moim karnecie nie ma żadnego 8-znakowego kodu.

wks

Na forum od:

Post 12 sie 21, 5:18

m4ro napisał(a):
wks napisał(a):do mojego loginu nie jest przypisany identyfikator pozwalający na rezerwację seansów. Jeśli dobrze rozumiem, to nie mogę dokonać rezerwacji przed uzyskaniem 8-znakowego kodu, czyli przed odebraniem karnetu. Być może jest inaczej, ale mój poziom znajomości informatyki nie pozwala na zrozumienie informacji, że w tym roku nie ma konieczności odbierania drukowanych karnetów/ akredytacji. Jakie mam szanse na dokonanie rezerwacji 12.08 2021 o godzinie 08.00?

Nie potrzeba odebierać karnetu, żeby zrobić rezerwację. Na e-mail przychodzi informacja z loginem do rezerwacji seansów - i jest to pewnie ten sam co co roku, bo pewnie niepierwszy raz masz karnet. Na moim karnecie nie ma żadnego 8-znakowego kodu.

Żadna informacja nie dotarła do mojego mejla. System nakazuje mi wpisać 8-znakowy kod do aktywowania możliwości rezerwacji. Próba kontakty telefonicznego wczoraj z Kinem Nowe Horyzonty zakończyła się niepowodzeniem - nikt nie odbiera. Próba kontaktu mejlowego nieudana - pojawił mi się komunikat, że nie mogę wysyłać wiadomości z konta "wks", bo takie konto już istnieje (!!!). Mam wrażenie, ten festiwal, funkcjonujący do tej pory najlepiej z polskich festiwali filmowych próbuje wysłać mnie na emeryturę.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 12 sie 21, 6:54

Napisz na pomoc@nowehoryzonty.pl, działają szybko i sprawnie.

Powinieneś był dostać na maila informację o "nowym koncie" (to ten dziwny ciąg znaków), który możesz zintegrować jednym kliknięciem ze starym kontem. U mnie nie było z tym żadnego problemu.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

wks

Na forum od:

Post 12 sie 21, 7:25

doktor pueblo napisał(a):Napisz na pomoc@nowehoryzonty.pl, działają szybko i sprawnie.
Powinieneś był dostać na maila informację o "nowym koncie" (to ten dziwny ciąg znaków), który możesz zintegrować jednym kliknięciem ze starym kontem. U mnie nie było z tym żadnego problemu.

Próbowałem kilkakrotnie. Najpierw pojawił sie komunikat, że nie mogę wysłać wiadomości jako wks, bo konto wks już istnieje, potem kilkakrotnie po kliknięciu "wyślij" zawiesza się system.
Minęła godzina 8.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 12 sie 21, 7:56

wks napisał(a):
doktor pueblo napisał(a):Napisz na pomoc@nowehoryzonty.pl, działają szybko i sprawnie.

Próbowałem kilkakrotnie. Najpierw pojawił sie komunikat, że nie mogę wysłać wiadomości jako wks, bo konto wks już istnieje, potem kilkakrotnie po kliknięciu "wyślij" zawiesza się system.
Minęła godzina 8.

Nie rozumiem. A kto Ci każe wysyłać wiadomości przez forum NH? Nie możesz wysłać normalnego maila ze skrzynki pocztowej?

PS Dzisiaj dodatkowo przyszedł mail informacyjny z NH z wszystkimi danymi.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 12 sie 21, 7:58

A miejsca praktycznie na wszystko jeszcze są, więc jak ogarniesz login, to bez problemu wklikniesz się na co chcesz.

wks

Na forum od:

Post 12 sie 21, 9:09

doktor pueblo napisał(a):
wks napisał(a):

Minęła godzina 8.

Nie rozumiem. A kto Ci każe wysyłać wiadomości przez forum NH? Nie możesz wysłać normalnego maila ze skrzynki pocztowej?

PS Dzisiaj dodatkowo przyszedł mail informacyjny z NH z wszystkimi danymi.

Nie wysyłam wiadomości przez forum, lecz przez link "pomoc"

m4ro

Na forum od:

Post 12 sie 21, 15:42

wks napisał(a):Nie wysyłam wiadomości przez forum, lecz przez link "pomoc"

Lepiej na maila. Szybko odpowiadają i już byś załatwił sprawę.

A co się stało, że w tym roku potrzebowałeś jakieś kodu do aktywacji? Założyłeś nowe konto, czy masz inny typ akredytacji, czy jak? U mnie wszystko było po staremu, jak co roku.

m4ro

Na forum od:

Post 17 sie 21, 0:21

W filmie Ja, ty, on, ona mówią po francusku, a na stronie napisane, że film bez dialogów.

m4ro

Na forum od:

Post 18 sie 21, 0:28

Oryginalny tytuł Rodzinnych ustawień to Familienaufstellung, brakuje na stronie.

Film Reduta był bez dialogów, a na stronie jest, że jest po angielsku. Napisów polskich też nie było, nawet do tytułu ;)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 18 sie 21, 9:06

[quote="m4ro"]Oryginalny tytuł Rodzinnych ustawień to Familienaufstellung, brakuje na stronie.

oryginalny tytuł jest angielski

m4ro

Na forum od:

Post 19 sie 21, 0:13

aszeffel napisał(a):
m4ro napisał(a):Oryginalny tytuł Rodzinnych ustawień to Familienaufstellung, brakuje na stronie.

oryginalny tytuł jest angielski

Na ekranie oraz w programie papierowym jest niemiecki tytuł...

m4ro

Na forum od:

Post 20 sie 21, 7:23

Jest rozbieżność w czasie trwania filmu Jeanne Dielman - w papierowym programie jest 7 minut więcej. Nie wiem, który czas to ten właściwy.

m4ro

Na forum od:

Post 23 sie 21, 20:18

To już ostatni;)
Tytuł oryginalny filmu "Księżyc, 66 pytań" to "Selíni, 66 erotíseis" - taki pojawił się na ekranie po grecku.

Powrót do 21.NH - Każdy ma swoje kino