cannes lover napisał(a):Toni Erdmann miał najwyższą notę, a wszyscy wiemy jak się skończyło...
damiansport1 napisał(a):Burning chyba nic nie wygra. Co za dramat.
damiansport1 napisał(a):Netflix ma Girl i Lazzaro Felice. Oh FFS czyli ich na pewno nie bedzie na NH
Edit: chociaz to chyba tylko prawa do pokazywania ich w Ameryce Polnocnej. Wiec jest nadzieja
Grzes napisał(a):I, jak zwykle, prosiłbym o informacje o wszystkich filmach z Cannes zakupionych do dystrybucji (przez wszystkich dystrybutorów).
Znane od dawna jest kilka zakupów Gutek Film (von Trier, Farhadi, Noé), dystrybutorzy Zimnej wojny (Kino Świat) i Dogmana (M2 Films), powyżej (i w innym wątku) jest o zakupach Against Gravity (Jia, Łoznica, Dworcewoj, Guerra&Gallego), Solopanu (Panahi) i SNH (Ceylan).
Grzes napisał(a):Masz rację. Każdy ma prawo się pomylić, zwłaszcza pisząc z głowy. Poprawiłem, żeby się wydawało, że czepiasz się bez powodu.
Jeśli tożsamość tego nowego dystrybutora się potwierdzi, to cienko widzę Koreedę na Nowych Horyzontach. Zresztą ogólnie, wchodzenie takiego tałatajstwa w dystrybucję kina arthouse'owego źle wróży.
nnn napisał(a):Gutek Film z tak średnim zestawem filmów z Cannes już dawno nie wracał.
Roman Gutek napisał(a):Girl - prawa ma Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
nnn napisał(a):Gutek Film z tak średnim zestawem filmów z Cannes już dawno nie wracał.
damiansport1 napisał(a):Bzdura. Mnóstwo osob mowilo ze to byl najlepszy festiwal od lat co zreszta potwierdzaja ankiety. Przecież nawet Todd McCarthy z THR który co roku praktycznie krytykuje Cannes, w tym roku dał pozytywną recenzję festiwalowi. To że nie było wielu dużych nazwisk nic nie znaczy. śledziłem ten festiwal bardzo dokładnie. przeczytałem setki recenzji i mnóstwo filmów było chwalonych.
ayya napisał(a):damiansport1 napisał(a):Bzdura. Mnóstwo osob mowilo ze to byl najlepszy festiwal od lat co zreszta potwierdzaja ankiety. Przecież nawet Todd McCarthy z THR który co roku praktycznie krytykuje Cannes, w tym roku dał pozytywną recenzję festiwalowi. To że nie było wielu dużych nazwisk nic nie znaczy. śledziłem ten festiwal bardzo dokładnie. przeczytałem setki recenzji i mnóstwo filmów było chwalonych.
Ja byłam na miejscu, w Cannes, przez dwa tygodnie. Zobaczyłam tylko 45 filmów, więc w sumie, co ja wiem...
W 2016 r. w Cannes tylko w konkursie: Toni Erdmann, Elle, Służąca, Paterson, Aquarius, American Honey, Julieta, Sieranevada, więc przemilczę absurdalną teorię, jakoby w 2018 uczestniczyłam w najlepszym festiwalu od lat.
Marcin Pieńkowski napisał(a):Drodzy,
pracujemy praktycznie ze wszystkimi polskimi dystrybutorami, więc jeśli tylko coś jest wartościowego z Cannes i będzie dostępne, na pewno zrobimy wszystko, żeby to pokazać. Czasami film jest blokowany aż do Toronto i nie można go pokazać (tak było rok temu z nowym Lanthimosem), ale mam nadzieję, że w tym nie będzie takich filmów. Zapowiada się jednak edycja mocna w tytuły canneńskie, ale również tytuły z Locarno, Rotterdamu, Sundance i Berlina. W programie będzie około 230 pełnych metraży. Polecam filmy, które będzie można zobaczyć tylko u nas i nie trafią potem do kin, a takich się na pewno znajdzie sporo.
Grześ, jeśli chodzi o Twoje canneńskie życzenia. O Bi Gana naturalnie się staramy. "Los Silencios" - ani to specjalnie udane, ani ciekawe, ani nowohoryzontowe. Myślę, że z Quanzine przywieziemy lepsze filmy. Wang Bing - trochę się głowimy z tym filmem. Problemem nie jest czas trwania, ale fakt, że to film szalenie polityczny i pod tym kątem hermetyczny.
Pozdrawiam,
Marcin
choć w programie Quinzaine poza Noé (w dystrybucji, więc i tak oglądać nie będę) i Rosalesem niczego z większym potencjałem nie widzę.
Grzes napisał(a):Masz rację. Każdy ma prawo się pomylić, zwłaszcza pisząc z głowy. Poprawiłem, żeby się wydawało, że czepiasz się bez powodu.
Jeśli tożsamość tego nowego dystrybutora się potwierdzi, to cienko widzę Koreedę na Nowych Horyzontach. Zresztą ogólnie, wchodzenie takiego tałatajstwa w dystrybucję kina arthouse'owego źle wróży.
Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych