Strona AFF

7. AFF. Festiwalowe filmy i sprawy organizacyjne.
m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 12 paź 16, 11:55

Co się stało ze stroną AFF???
Gdzie jest dostępna strona dla komputerów? Mógłby ktoś podać link? Bo u mnie wyświetla się wersja dla komórek chyba. Muszę zmiejszyć kilkakrotnie, żeby coś zobaczyć. I te latające paski dookoła wrrrr.

A poza tym, jak wyświetlić listę filmów? Jakiej sekcji bym nie wybrał to jest komunikat "Nie znaleziono wyników. Zmień opcje wyszukiwania i spróbuj jeszcze raz.
newsletter". A program już jest, bo są filmy w kalendarium, ale nie ma ich w indeksie filmów.
A przez kalendarium widzę tylko nazwy filmów, a na żaden nie mogę kliknąć, żeby wejść w jakiś opis.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

mordrax

Na forum od:
25 lis 12, 21:18

Post 12 paź 16, 15:15

Nie zdziwiłbym się jakby to była normalna wersja wspólna dla wszystkich urządzeń, również dla komputerów :P
Teraz jest nowocześnie
Jeśli chodzi o listę filmów to teraz pomaga wybranie innego dnia, nie da się przejrzeć wszystkich co jest nieporozumieniem
Link do opisu wyskakuje w dymku

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 12 paź 16, 17:16

Nie da się ukryć - jest "nowocześnie", czyli brzydko, dla ludzi z poważną wadą wzroku i stuprocentowo niefunkcjonalnie. Miałem wiele do zarzucenia zeszłorocznym stronom DocsAG oraz festiwalu w Rotterdamie (też robionym z myślą o osobach przeglądających internet na komórkach, niestety ze stratą dla ergonomii i przejrzystości), ale to coś pod względem niewygody użytkowania bije je na głowę. Próbowałem przeglądać program festiwalu, ale po kilkudziesięciu minutach dałem sobie spokój (jak zapewne wiele innych osób). W sumie jednak trudno się dziwić, że to wszystko tak wygląda, skoro strona firmy, która to zrobiła, jest równie zła.

A brak możliwości przeglądania filmów bez jednoczesnego podziału na dni i sekcje świadczy wyraźnie o tym, że osoby projektujące tę stronę nigdy w życiu nie uczestniczyły w jakimkolwiek festiwalu filmowym i nie mają pojęcia, czego uczestnicy potrzebują.

UlaŚ
AFF-Organizator

Na forum od:
16 sie 10, 11:48

Post 12 paź 16, 21:46

Dzięki za uwagi.
Strona jest dla Państwa, więc to bardzo ważne, co Wam w niej nie odpowiada.
Sprawy estetyczne to trudniejsza sprawa, bardziej indywidualna.
I też częściowo to rzecz przyzwyczajenia.
Coraz więcej osób przegląda strony na tabletach i komórkach, więc zmiana na stronę responsywną była konieczna, a niemożliwa przy utrzymaniu dotychczasowej estetyki.
Podstawowe znaczenie ma wygoda użytkowania i oczywiście to poprawiamy (a właściwie firma-wykonawca), mamy nadzieję w najbliższych dniach uaktywnić elementy, które Pan wymienił.
Strona ma docelowo te same funkcje, co poprzednia.
(Z wyjątkiem metek.)

mordrax

Na forum od:

Post 12 paź 16, 23:18

Z wyjątkiem metek, a przecież metki są najważniejsze!

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 13 paź 16, 10:18

Wszystko już powiedziano, więc tylko potwierdzę: strona jest tragiczna i kompletnie niefunkcjonalna. No ale od dawna wiadomo, że rozwój i postęp to nie to samo.

Najbardziej intryguje mnie następująca informacja, cytuję za stroną: "Aby zakupić bilet wielokrotny 5+/10+ należy zarejestrować się na stroniewww.americanfilmfestival.pl". Szukałem, szukałem, ale opcji logowania na stronie nie znalazłem. Może jakiś konkurs z nagrodami dla tych którym się uda?
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 13 paź 16, 10:28

Nowe oblicze strony AFF jest klasycznym potwierdzeniem zasady, że lepsze jest wrogiem dobrego. Korzystając z chwili wolnego czasu próbuję ułożyć własny kalendarz festiwalowy. Stwierdzenie o utrudnieniu w porównaniu z rokiem ubiegłym jest już truizmem.

Grzes

Na forum od:

Post 13 paź 16, 10:36

doktor pueblo napisał(a):Najbardziej intryguje mnie następująca informacja, cytuję za stroną: "Aby zakupić bilet wielokrotny 5+/10+ należy zarejestrować się na stroniewww.americanfilmfestival.pl". Szukałem, szukałem, ale opcji logowania na stronie nie znalazłem. Może jakiś konkurs z nagrodami dla tych którym się uda?

Ta możliwość zapewne pojawi się dopiero wtedy, kiedy według kalendarza będzie można kupować bilety (a w najgorszym razie z 2-3 dni później :P).

Mnie natomiast intryguje właśnie dodana podstrona z sekcjami - jeśli przy tytule którejkolwiek klikniemy na "indeks cyklu" dostajemy indeks filmów do obejrzenia w danej sekcji 1. dnia festiwalu, czyli to, co było dostępne już wczoraj i do niczego się nie nadaje.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 13 paź 16, 13:52

Bo nie wystarczy tylko wybrać sekcję. Trzeba jeszcze datę i - to nie koniec - kliknąć Szukaj. Bez tego będziemy ślęczeli w pierwszym dniu. Nie znalazłem natomiast opcji pozwalającej wyświetlić PEŁNĄ listę filmów z danego cyklu - nie wybranego dnia, tylko podczas całego festiwalu.

I jeszcze jeden drobiazg, który mnie irytuje niezmiernie - jak się już wejdzie w opis jakiegoś filmu, jest tam też pole z terminami projekcji. Dlaczego one są w odwrotnym porządku? To znaczy: najpierw późniejsze, potem wcześniejsze? Toż to skrajnie nielogiczne.

Grzes

Na forum od:

Post 13 paź 16, 14:14

Jarosz napisał(a):Bo nie wystarczy tylko wybrać sekcję. Trzeba jeszcze datę i - to nie koniec - kliknąć Szukaj. Bez tego będziemy ślęczeli w pierwszym dniu. Nie znalazłem natomiast opcji pozwalającej wyświetlić PEŁNĄ listę filmów z danego cyklu - nie wybranego dnia, tylko podczas całego festiwalu.

Ja nie o tym. Ja pisałem o tym, że została stworzona podstrona
http://7.americanfilmfestival.pl/program/sekcje/,
najwyraźniej w odpowiedzi na nasze narzekania na brak list filmów w poszczególnych sekcjach bez podziału na dni, tyle że ona również zamiast dawać dostęp do pełnych list filmów wyłącznie odsyła do wyszukiwarki, która działa tak, jak napisałeś (o czym wszyscy od wczoraj wiemy, o czym zresztą i ja, i inni już pisali, bo ten "drobny mankament" w zasadzie uniemożliwia sensowną nawigację po stronach poszczególnych filmów).

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 13 paź 16, 18:41

Drodzy, nie zajmuję się nową stroną AFF, ale zajmuję się stroną Kina NH i mogę tylko napisać, że sprzedaż biletów będzie odbywała się wyłącznie przez stronę Kina NH.

Warto zauważyć, że program AFF jest dostępny także na stronie Kina i że tu można przeglądać filmy po sekcjach:
http://www.kinonh.pl/lista.do?typ=cykl&idCyklu=594
Z menu "cykl" można wybrać podcykl festiwalu, np:
http://www.kinonh.pl/lista.do?typ=cykl&idCyklu=601

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 13 paź 16, 19:14

Strator, proszę, napisz, że strona festiwalu NH nie przejdzie takiej zmiany jak strona AFF...
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 13 paź 16, 21:04

Spokojnie, nie przejdzie :-)

tomiti

Post 14 paź 16, 11:21

Czy sprzedaż biletów wielokrotnych 10+ i 5+ będzie także możliwa tylko przez stronę kina NH? Nie pojawi się opcja sprzedaży na stronie festiwalu? I pozostając przy ewentualnej możliwości zakupu biletu wielokrotnego przez stronę AFF: czy mam się ponownie rejestrować, pomimo bycia wielokrotnym posiadaczem biletu wielokrotnego? Czy opcja logowania i rejestracji pojawi się w ogóle; trochę wcześniej niż moment uruchomienia sprzedaży online?

Grzes

Na forum od:

Post 15 paź 16, 8:42

We wcześniejszej odpowiedzi Stratora są zawarte odpowiedzi na te wszystkie pytania. Jeśli na stronie AFF nie ma i nie będzie sprzedaży biletów, to tym bardziej nie będzie też biletów wielokrotnych.

Pojawiły się za to (nie wiem, kiedy dokładnie) listy filmów w poszczególnych sekcjach.
Na podstronie Sekcje
http://7.americanfilmfestival.pl/program/sekcje/
trzeba kliknąć w wybrany cykl - lista jego filmów pojawia się na dole tego, co się w tym momencie otworzy. W szczególności można też kliknąć na "Wszystkie filmy" - otworzy się lista wszystkiego, co jest w programie.

tomiti

Post 15 paź 16, 11:50

Grzes, jasne, mowa była o biletach, ale sprzedaż biletu pojedynczego to jednak nie do końca dystrybucja festiwalowego biletu wielokrotnego i tylko poprzez stronę kina NH odbywać się będzie po raz pierwszy, o ile faktycznie tak będzie.

Grzes

Na forum od:

Post 15 paź 16, 12:10

To, czy jest to po raz pierwszy, czy nie, nie ma najmniejszego znaczenia. Bilet wielokrotny to tylko nakładka na system sprzedaży "zwyczajnych" biletów, pozwalająca na zniżkę przy zakupie większej liczby biletów naraz. Jeśli nie ma systemu sprzedaży biletów na stronie AFF, to nie ma na co robić tej nakładki. Elementarna logika. Inna sprawa, że chętnie dowiedziałbym się, jak taka sprzedaż biletów wielokrotnych poprzez stronę KNH będzie się odbywać. Czy w przypadku zakupu jednocześnie większej liczby biletów ich cena będzie automatycznie obniżana, jak to było w przypadku zakupów przez dawną stronę AFF? Czy trzeba będzie gdzieś, jakoś, podawać, że kupuje się bilet wielokrotny?

A poza tym, odpowiedź Stratora, że sprzedaż biletów będzie się odbywać wyłącznie przez stronę KNH, była na pytanie o... bilety wielokrotne. Nikt nie zadawał żadnych pytań dotyczących sprzedaży biletów na pojedyncze seanse.

tomiti

Post 15 paź 16, 13:06

Dzięki za doprecyzowanie pytania o sposób sprzedaży biletów wielokrotnych za pomocą strony NH, po raz pierwszy, co ma jednak znaczenie:) Trochę obawiam się, że nowa formuła, a raczej nowe pośrednictwo, może być testowane przez kupujących dopiero w momencie uruchomienia sprzedaży. To zawsze utrudnienie, szczególnie w przypadku obleganych propozycji filmowych, filmu otwarcia/zamknięcia itd. Odpowiedź stratora nie doprecyzowała sposobu sprzedaży w wyłącznie festiwalowej formule, przelicznika jednoczesnego zakupu kilku lub kilkunastu biletów.

tomiti

Post 15 paź 16, 13:10

to dotyczy strony kina NH, dla jasności

tomiti

Post 15 paź 16, 14:23

Na stronie AFF jest ogólna informacja na temat zakupu biletów wielokrotnych. Teoretycznie mogę zarejestrować się na stronie kina NH, o ile jeszcze nie jestem, wrzucać kolejno festiwalowe pozycje do koszyka, wybierać cenę za każdy bilet, odpowiednią do formatu biletowego, czyli 10+ lub 5+, ale co z wyborem miejść na sali? Wybiorę miejsce, bo strona wymaga tego podczas dokonywania zakupu, a potem i tak będę szukać miejsc na sali, bo podczas festiwalu nie będzie obowiązywać wybór miejsc online?

mordrax

Na forum od:

Post 15 paź 16, 14:55

Jeżeli na film nie ma rezerwacji miejsca to strona nie pokazuje sali a do wyboru jest tylko rodzaj biletu

tomiti

Post 15 paź 16, 15:56

Fakt, przy filmach Wendersa, które będą wyświetlane podczas trwania AFF już coś takiego jest.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 16 paź 16, 8:24

Po wielu trudach udało mi się ułożyć wstępny rozpis filmów do oglądania na 7. AFF. Najbardziej przeszkadzały mi w tym dwie rzeczy dotyczące nowej strony AFF:
1. Na stronie zatytułowanej "Program" przy przypadkowym draśnięciu myszką bez jakiegokolwiek klikania pozycji "Festiwal" trzeba odczekać przed kliknięciem tytułu wybranego filmu, aż znikną pozycje menu z rozwijającej się samodzielnie zakładki
2. Przy opisach filmów poza samym opisem tylko w pojedyńczych przypadkach dane są zgodne z rzeczywistością np. nazwisko reżysera, obsady czy zdobyte nagrody z reguły dotyczą zupełnie innych filmów.
APELUJĘ O PRZYWRÓCENIE STRONY FESTIWALU FUNKCJONUJĄCEJ W POPRZEDNICH EDYCJACH !!!

Grzes

Na forum od:

Post 16 paź 16, 10:00

To drugie też zauważyłem i - powiem szczerze - wcale mi to nie przeszkadzało, za to setnie ubawiło. Wiele innych mankamentów - z mojego punktu widzenia ważniejszych, bo mi osobiście przeszkadzają - twórcy strony mogą sobie ignorować, bo nie robią jej dla dziadków jak ja, którzy internetu nie przeglądają przy pomocy komórki. To natomiast świadczy dobitnie o ich kompletnym braku profesjonalizmu. "Dobra zmiana" po prostu.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 16 paź 16, 19:08

mordrax napisał(a):Teraz jest nowocześnie

Nowocześnie równa się niefunkcjonalnie?
Grzes napisał(a):ale to coś pod względem niewygody użytkowania bije je na głowę

No co ty, tegoroczna strona planet+ doc dalej zajmuje pierwsze miejsce w kategorii najgorsza strona festiwalowa ;).
Zaraz za nią jest strona IFFR.
A ta z Rotterdamu wygląda jakby była robiona na tym samym szablonie co AFF, tylko że tam nie zapomnieli tego ukryć.

Obrazek
czyli tłumacząc na polski: "Kolejna strona z darmowego szablonu. Utwórz swoją stronę w dwie minuty!"

Grzes napisał(a):ale po kilkudziesięciu minutach dałem sobie spokój (jak zapewne wiele innych osób).

Tak, ja tak samo. W pierwszy dzień, mimo że podobno był program, to tak naprawdę go nie było (było tylko kalendarium). Teraz widzę, że jest już w końcu lista wszystkich filmów (z powtórzeniami), ale czekałem aż mi frustracja opadnie i dopiero dzisiaj zajrzałem tam ponownie.

Dopiero teraz zauważyłem, że nie ma metek... Porażka.

Strator napisał(a):Warto zauważyć, że program AFF jest dostępny także na stronie Kina i że tu można przeglądać filmy po sekcjach:
http://www.kinonh.pl/lista.do?typ=cykl&idCyklu=594
Z menu "cykl" można wybrać podcykl festiwalu, np:
http://www.kinonh.pl/lista.do?typ=cykl&idCyklu=601

O super!!!!! Czekałem aż coś się w końcu zmieni, żeby można było normalnie poczytać program!
Dziękuję!

Ufff, jaka ulga, że nie muszę już wchodzić na stronę festiwalu.

UlaŚ napisał(a):Coraz więcej osób przegląda strony na tabletach i komórkach, więc zmiana na stronę responsywną była konieczna

To pewnie za dziesięć lat strony wszystkich festiwali filmowych będą wyglądały tak samo i wszystkie będą korzystały z tego samego szablonu... Przecież najważniejsze jest to, żeby smartfonowicze nie musieli przewijać strony na boki, tylko z góry na dół... A komputery to już przeżytek, kto z nich teraz korzysta?

UlaŚ napisał(a):a niemożliwa przy utrzymaniu dotychczasowej estetyki

Przecież można zrobić dwie wersje strony. Jest baza danych z filmami/opisami, pod nią można podpiąć dwa layouty, jedna dla osób, którym podoba się nowa strona, a druga dla normalnych ludzi.

UlaŚ napisał(a):więc to bardzo ważne, co Wam w niej nie odpowiada.

Wszystko.

http://s21.postimg.org/52007qb3b/AFF_strona.jpg
Pełny profesjonalizm, niezwykła przejrzystość i czytelność...

Strator napisał(a):Spokojnie, nie przejdzie :-)

Uffffffffffffffffff.... Chciałem o to samo zapytać. Przynajmniej będę mógł spać spokojnie do sierpnia... bez koszmarów festiwalowych.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Grzes

Na forum od:

Post 16 paź 16, 22:46

m4ro napisał(a):No co ty, tegoroczna strona planet+ doc dalej zajmuje pierwsze miejsce w kategorii najgorsza strona festiwalowa ;).
Zaraz za nią jest strona IFFR.
A ta z Rotterdamu wygląda jakby była robiona na tym samym szablonie co AFF, tylko że tam nie zapomnieli tego ukryć.

No to tu się całkowicie nie zgadzamy. Dla mnie z tych trzech zdecydowanie najlepszą (choć kiepską mimo wszystko) jest właśnie strona DocsAG. IFFR jest rzeczywiście podobna do tej AFF, co oznacza w pierwszym rzędzie, że jest bardzo brzydka, ale poza tym nie jest już tak źle, bo tam nie zapomnieli, że robią stronę festiwalu filmowego, i ma ona wszystkie konieczne funkcjonalności, o które tu trzeba było dopiero prosić. No i nie ma tych ton błędów, które są na stronie AFF, a które zdradzają, że robiono ją na kolanie na ostatnią chwilę, w dodatku bardziej skupiając się na tym, żeby wszystkie wodotryski dobrze działały
niż żeby strona dobrze spełniała swoją funkcję.

A tak poza tym, to mimo wszystkich poprawek, które w ostatnich dniach zrobiono, układając swój rozkład jazdy, korzystam jednak głównie ze strony Kina NH, a nie AFF - serdeczne dzięki dla Stratora, że zwrócił uwagę na taką możliwość.

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 18 paź 16, 15:09

Na szczęście zakup biletów poprzez stronę kina Nowe Horyzonty przebiegł bardzo szybko i sprawnie. Mnie najbardziej rozbawiły niektóre niekompatybilne stopki do opisów filmów. Przykładowo wybrany przeze mnie do zobaczenia w trakcie festiwalu "Hotel Monterey" Chantal Akerman okraszony jest stopką do "Zabriskie Point" Antonioniego. Takiego połączenia gigantów się nie spodziewałem :D

Kerk

Post 24 paź 16, 11:57

Czy tylko ja mam kłopot z internetowym robieniem zamówienia i płatnością za bilety 10+? Każdorazowa próba składania zamówienia i płatności kończy się informacją o błędzie, a w koszyku jest odpowiednia ilość wstawionych tytułów, czyli ponad 10 i z wybranym odpowiednio do zniżki cennikiem. Przy zamawianiu jednego biletu płatność przebiega bez kłopotu. Niestety wygląda na to, że mogę kupić bilety tylko bezpośrednio w kasie kina.

Gendo

Na forum od:
26 lip 09, 20:57

Post 24 paź 16, 13:49

Raczej błąd jest u Ciebie. Ja zamówiłem 10 biletów, zaznaczyłem zniżki i wszystko działa.

Kerk

Post 24 paź 16, 14:40

Hmm, w takim razie dziwne. Informacja o błędzie uniemożliwia mi płatność od kilku dni. Nigdy nie było z tym problemów, do zmiany strony festiwalu :(

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 6 lis 16, 14:05

Dlaczego w opisie Joe Hill Bo Widerberga - i to zarówno na stronie AFF, jak i KNH - w dziale Nagrody wymienione są trofea o 11 lat późniejszego Stanu rzeczy Wima Wendersa, którego nawet nie było w programie AFF? :shock:

Powrót do Moje własne Idaho