Propozycje filmowe na 7. AFF 2016

7. AFF. Festiwalowe filmy i sprawy organizacyjne.
m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 5 mar 16, 22:09

W tym temacie możecie wpisywać propozycje filmów na AFF 2016.

Ode mnie na początek dwa tytuły.

-The Lost Arcade (2015), Kurt Vincent
-Koyaanisqatsi (1982), Godfrey Reggio

Fajnie by było, jakby na AFF było więcej starych filmów. Na pierwszych edycjach było dużo klasyki, dużo starych filmów, ale z roku na rok ta liczba spada, a w zeszłym roku najstarszy film był z 1982!

Fajnie jakby pojawiła się stała sekcja na festiwalu "Klasyka", gdzie byłoby 10-15 filmów z lat 1900-1969.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 11 lip 16, 22:39

Podrzucam dwie pierwsze propozycje z programu tegorocznego Berlinale, których akurat zabrakło w programie NH.

- "Don't Blink Robert Frank" Laury Israel
- "Uncle Howard" Aarona Brooknera

Przyznaję, że spodziewałem się ich raczej w konkursie filmów o sztuce, ale na AFF też mogłyby się spokojnie znaleźć.

Rocik

Post 13 lip 16, 16:50

La La Land reż. Damien Chazelle. Dzisiaj zadebiutował w sieci obłędny zwiastun. Wiem, że swoją premierę będzie miał w Wenecji, także miło by zobaczyć ten film u nas we Wrocławiu :)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 14 lip 16, 11:36

La La Land będzie w polskich kinach, dystrybutor (Monolith) jak na dziś zapowiada premierę na 6 stycznia 2017. Zapewne będzie też na AFF w ramach pokazów przedpremierowych.

Licorne

Na forum od:
4 lip 11, 23:16

Post 2 sie 16, 19:56

Na AFF jeżeli przyjeżdżam to głównie na retrospektywy. Dlatego tak sobie myślę: przegląd filmów Stana Brakhage'a, Marie Menken, Jonasa Mekasa lub kogoś takiego.

UlaS

Post 3 sie 16, 11:41

Wspaniale słyszeć, że chcecie retrospektyw. W tym roku nie zabraknie starszych filmów (mam nadzieję, że nie będzie z kolei przesytu klasyką). Z nowych tytułów, spodziewajcie się wkrótce informacji o ważnych zdobyczach - i gwiazdorskich przedpremierach i dokumentalnych smaczkach (choć akurat dokumentu o R. Franku nie uważam za arcydzieło).

Rocik

Post 19 sie 16, 16:28

A może nowy Malick, który będzie na festiwalu w Wenecji? :)

leoss

Post 3 wrz 16, 16:28

Czy jest jakaś szansa, że na AFF pojawią się filmy debiutujące w Toronto, Telluride i Wenecji, czy to raczej marzenie ściętej głowy?
"Moonlight" Jeniknsa zapowiada się niesamowicie!

krzysiek.d77

Post 4 wrz 16, 18:30

Może jest szansa na retrospektywę Kathrine Hepburn lub John'a Huston albo Williama Wylera - urodził się w Europie co nawiązuje do planów festiwalu (nigdy nie widziałem Kolekcjonera i Lisiego gniazda). Im więcej starych klasycznych filmów, tym lepiej :)
Liczę też że pojawią się aktualne filmy dokumentalne.

Greta

Post 4 wrz 16, 18:36

Nuts! Reż. Penny Lane

annia

Post 4 wrz 16, 19:05

Swiss Army Man, proszę :-)

Ofelia

Post 4 wrz 16, 19:11

Może najnowszy Jarmusch? Prosze...błagam...

buttertart

Na forum od:
4 wrz 16, 20:25

Post 4 wrz 16, 20:41

Przede wszystkim American Honey, Manchester by the Sea i The Birth of a Nation, a poza tym:

- Little Men (Ira Sachs)
- Certain Women (Kelly Reichardt)
- Indignation (James Schamus)
- Other People (Chris Kelly)
- Southside with You (Richard Tanne)
- Christine (Antonio Campos)
- Kate Plays Christine (Robert Greene)
- White Girl (Elizabeth Wood)
- The Free World (Jason Lew)

Dziadek

Post 4 wrz 16, 23:52

Filmy o amerykańskim Południu (kolejnosc przypadkowa):
Shotgun Stories
Bad Country
The Apostle (Roberta Duvalla)
Sling Blade
A Family Thing
Ulee's Gold
Get Low
The Love Song for Bobby Long
Cold in July
Hands on a Hard Body (doc)
The Retrieval
Two Men in Town
Undertow
Ain't Them Bodies Saints
i wiele wiele innych.

JędrzejS

Post 5 wrz 16, 5:16

Ja bym chętnie zobaczył dwa filmy z McGregorem, czyli "Last Days in the Desert" i oczywiście "Amerykańską sielankę". I naturalnie coś sundance'owego jak "Manchester by the sea" i "Swiss Army Man". Nowy Malick, ewentualnie dwa filmy Nicholsa ("Midnight Special" i "Loving") też brzmią bardzo kusząco ;)

Tomasz.Pioro

Post 5 wrz 16, 15:20

Dla mnie obowiązkowo muszą pojawić się takie tytuły jak (wszystkie pozycje z 2016 r.):
• Certain Women
• Everybody Wants Some!!
• The 9th Life of Louis Drax
• Anthropoid
• The Hollars
• Sing Street
• To tylko koniec swiata

annaaaaaaa

Post 5 wrz 16, 19:39

American Beauty poproszę :>

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 6 wrz 16, 11:58

Tomasz.Pioro napisał(a):• To tylko koniec swiata

Jeszcze tylko Historii Roja brakuje. Czy Dolana trzeba koniecznie wepchnąć na każdy festiwal, nawet zupełnie bez sensu? To nie dość, że nie jest film amerykański, to jeszcze polską premierę kinową ma mieć na kilka dni przed AFF.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 22 wrz 16, 11:16

A mnie ciekawi, czy jest szansa na Radio Dreams na AFF (jakoś nikt w tym wątku o tym filmie nie wspomina, a to w końcu amerykańska rzecz). Wiem, że będzie na WFF, ale w poprzednich latach zdarzały się filmy pokazywane na obu festiwalach.

Powrót do Moje własne Idaho