Pierwszy wielosalowy arthouse w PL - Kino Nowe Horyzonty!

O wrocławskim Kinie NH. Zapowiedzi repertuarowe. Wasze propozycje, uwagi.
Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 7 gru 15, 13:34

Chyba tak, skoro jest na liście kin na podanej przez Ciebie stronie.
Ciekawe zresztą, że są tam wszystkie wrocławskie kina OPRÓCZ DCF-u (!!!) i ostatnio otwartego Heliosu na Bielanach.

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 7 gru 15, 21:15

Teraz uaktualnili listę kin. Nie ma DCFu! To chyba największa zagadka. Kino, które należy do Stowarzyszenia Kin Studyjnych nie bierze udziału w akcji PiSF?
Helios Bielany jest na liście, tylko trzeba zmienić miejscowość na Bielany Wrocławskie.

IPACOXT

Na forum od:
24 lip 07, 12:51

Post 26 gru 15, 23:46

jippiiii Sherlock w KNH oh moje fangirling serce tego nie przeżyje bo mnie nie będzie żeby obejrzeć. :shock:
może dałoby radę raz jeszcze? w lutym? pięknie proszę !!

mordrax

Na forum od:
25 lis 12, 21:18

Post 20 sty 16, 14:16

Pierwszy film Kaufmana od 8 lat a w dniu premiery tylko najmniejsza sala.
I jeszcze nie ma porannego seansu.

Jarosz

Na forum od:

Post 28 sty 16, 16:29

A gdzie się podziała Marguerite? W zapowiedziach kina stoi, że będzie od 29 stycznia 2016, tyle że w rozpisce repertuarowej nie ma...

EDIT: Sam sobie odpowiadam, dystrybutor (Kino Świat) przełożył premierę na bliżej nieokreślony termin.

Jarosz

Na forum od:

Post 1 mar 16, 16:25

Nadszedł marzec. Od lipca 2015, czyli przez ponad pół roku, reklamowano mający się odbyć między 11 a 20 marca 2016 przegląd "Świat bez wolności". I gdy wszystko jest tuż-tuż, przegląd znika bez słowa. Żadnego komunikatu, żadnego nowego terminu. Po prostu nie ma. Dlaczego?

IPACOXT

Na forum od:

Post 2 mar 16, 12:16

Czy dystrybutor Tongariro wypadł z kręgu zainteresowania Kina? Już kolejny film tylko w piwnicy DCF.. Czy jest szansa, że Tongariro wróci do łask?

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 8 mar 16, 21:45

Co się stało z 3. częścią Tysiąca i jednej nocy Gomesa? Wg zapowiedzi ma pojawić się w KNH od piątku. Program na przyszły tydzień już jest, a filmu nie ma.

Grzes

Na forum od:

Post 10 mar 16, 14:29

Odpowiadam sobie sam (jakkolwiek info dostałem od Seblona): dla zainteresowanych - dwa seanse 3. części Gomesa zostały dołożone do planu projekcji na poniedziałek i wtorek wieczorem.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 10 mar 16, 22:37

Czy jest możliwość, żeby na liście filmów ukraińskich
http://www.kinonh.pl/artykul.do?id=2015
pojawiły się ich oryginalne tytuły, żeby można było znaleźć film na IMDb?
Niestety sam polski tytuł i polska transkrypcja nazwiska uniemożliwia lub utrudnia ich odnalezienie.

Wziąłem pierwszy z brzegu film
Dwie sroki za ogon
reż. Wiktor Iwanow, Ukraina 1961, 77'

i nawet jest jakiś ukraiński reżyser Viktor Ivanov na IMDb
http://www.imdb.com/name/nm0412094/reference
ale nie ma żadnego filmu z 1961 roku. Więc albo to inny, albo filmy są tak undergroundowe, że i nawet na IMDb nie ma :D.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Grzes

Na forum od:

Post 10 mar 16, 22:49

Akurat w przypadku tego filmu nie ma żadnego problemu, zwłaszcza jeśli ktoś rozumie cokolwiek po rosyjsku. To film wg IMDb z 63 roku, który (sic!) na tym samym IMDb ma podaną datę premiery 21.12.1961 (bo dla IMDb najwyraźniej liczy się wyłącznie data premiery w USA, która jest późniejsza). Jeszcze z czymś jest problem?

Jarosz

Na forum od:

Post 11 mar 16, 11:35

IPACOXT napisał(a):Czy dystrybutor Tongariro wypadł z kręgu zainteresowania Kina? Już kolejny film tylko w piwnicy DCF.. Czy jest szansa, że Tongariro wróci do łask?

Kino na ostatniej stronie marcowej książeczki repertuarowej zapowiada od 8 kwietnia Bulwar Montiela, zwiastun tego filmu zresztą też od jakiegoś czasu gra. Tak że to raczej przejściowa nieobecność. Najwyraźniej obowiązuje selekcja :)

Jarosz

Na forum od:

Post 13 mar 16, 21:49

Na początku kwietnia w KNH odbędzie się Festiwal Nowego Kina Włoskiego Cinema Italia Oggi 2016. Ogłoszono już konkretny program, w którym jednak próżno szukać jeszcze tydzień temu anonsowanych tytułów. Już nawet nie pytam, co się stało, bo i tak nikt nie odpowie. Za to uwieczniam dla potomnych zdanie z zapowiedzi, które jeszcze tydzień temu wisiało na stronie kina (może ktoś kiedyś napisze alternatywną historię KNH, to będzie miał gotowca): "Nie zabraknie też filmów poważniejszych w formie – L’attesa z Juliette Binoche w roli głównej, czy kina historycznego Sangue del Mio Sangue – opowiadającym o zarazie panującej we Florencji w XIII wieku".

Grzes

Na forum od:

Post 14 mar 16, 9:53

Zwłaszcza tego Bellocchia żal.

Warto jednak zwrócić uwagę, że tym razem nie tylko Wrocław jest poszkodowany - obydwu zapowiadanych filmów nie ma także w warszawskiej edycji przeglądu.

m4ro

Na forum od:

Post 18 mar 16, 18:39

Grzes napisał(a):Akurat w przypadku tego filmu nie ma żadnego problemu, zwłaszcza jeśli ktoś rozumie cokolwiek po rosyjsku.

Znajomość rosyjskiego nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu uznałem, że sroka to nie to samo co zając :P
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Grzes

Na forum od:

Post 18 mar 16, 21:42

Jedno i drugie to idiomy. Byłoby wręcz dziwne, gdyby w dwóch różnych językach brzmiały identycznie.

Jarosz

Na forum od:

Post 20 mar 16, 13:36

Uwaga, a propos Festiwalu Nowego Kina Włoskiego Cinema Italia Oggi 2016 - kino wprowadza widzów w błąd! Przed seansami są wyświetlane plansze reklamujące konkretne pokazy festiwalowe i publikę utwierdza się w przekonaniu, że 5 kwietnia 2016 będzie w środę, podczas gdy tak naprawdę to wtorek (dotyczy seansu My i Giulia 1300); podobnie 6 kwietnia 2016 nie jest czwartkiem, tylko środą (a to z kolei przy okazji seansu Daj Bóg).

EDIT: Wygląda na to, że różne plansze zapowiadające Włochów lecą w różnych salach, bo wczoraj się nadziałem na inne - i wszystkie z wyjątkiem seansu inauguracyjnego z błędną nazwą dnia tygodnia.

Ale co więcej: na planszy reklamującej kwietniowe seanse czechosłowackiej nowej fali mamy same czwartki. 19 kwietnia jest czwartek, 20 kwietnia jest czwartek i 21 kwietnia jest czwartek takoż (to ostatnie akurat słusznie).

Grzes

Na forum od:

Post 24 mar 16, 14:19

Ktoś mógłby mnie uświadomić odnośnie filmu Przybij piątkę (El cinco)? Strona Bomby Film zdaje się podawać 15.04 jako datę premiery (wcześniej anonsowane były różne terminy, ostatnio był to maj, ale chyba ta kwietniowa data jest aktualna?). Jeśli to 15.04 jest rzeczywistym terminem premiery, to czy film będzie grany w KNH? Przypominam sobie jego zwiastun grany przed którymś z seansów (z którego bardzo się ucieszyłem, bo Gigante uwielbiam), ale w kwietniowych zapowiedziach na stronie kina nic nie ma.

Jarosz

Na forum od:

Post 25 mar 16, 13:52

Bomba sama się nie może zdecydować. Tutaj podaje, że premiera będzie 13 maja, a tutaj, że 15 kwietnia. Żeby było jeszcze śmieszniej, na grafice obok tej pierwszej z notek jest data... 6 maja (załączam poniżej). I bądź tu mądry... Ale to w sumie nic zadziwiającego. Przykładowo Vivarto i Art-House też przecież dowolnie tasują terminy premier.

przybijpiatke.jpg

Niemniej to, wczoraj zaktualizowane, zestawienie wydaje się wskazywać jednak na 15 kwietnia: http://sporwkinie.blogspot.com/2016/03/premiery-kinowe-kwiecien-2016-marzec.html.

Grzes

Na forum od:

Post 25 mar 16, 18:16

No ale to przecież nie o to chodzi, czy data wszędzie jest taka sama (wiem, że nie jest). Najważniejsze w tym wszystkim, co napisałem, jest to, czy KNH ten film pokaże, czy może zmiana daty albo cokolwiek innego ich do tego zniechęciło (w końcu nawet jeśli na swoich stronach Bomba podaje różne daty, to kopie do kin wypożycza począwszy od tej właściwej).

Jarosz

Na forum od:

Post 26 mar 16, 14:30

Coś jest nie tak z repertuarem kina na środę 6 kwietnia. Mamy ewidentną kolizję seansów w sali nr 8:

knh-2016-04-06.jpg

Grzes

Na forum od:

Post 1 kwi 16, 9:26

Podbijam pytanie, które już zadałem: czy Kino NH:
a) ma zamiar pokazywać Przybij piątkę?
b) po zmianie terminu premiery zdecydowało się tego nie robić (albo nigdy nie miało takiego zamiaru mimo pokazywania zwiastunu przed seansami (to nie byłby pierwszy raz))?
c) nie jest świadome, że termin premiery zmienił się na kwiecień?

m4ro

Na forum od:

Post 4 kwi 16, 23:21

Muszę trochę pomarudzić :P

Muszę powiedzieć, że obecnie w KNH jest za dużo filmów! Z jednej strony to oczywiście bardzo dobrze, ja mógłbym nawet codziennie na coś chodzić, ale problem zaczyna się gdy filmy są w tym samym czasie...
Nie sądziłem, że kiedyś poza ENH nałoży się tyle filmów, że będę musiał wybierać z 3.

Oczywiście program Czeskiej Nowej Fali był pierwszy i znany już dawna, ale kolejne przeglądy na niego i na siebie zachodzą :/

Przykłady:
20 kwietnia, środa
-kino ukraińskie: Studnia dla spragnionych, godz. 20.00
-miasto movie: Kraina pałaców, godz. 19:00
-czeska fala: Ptaszki, sieroty i głupcy, godz. 19:00

21 kwietnia, czwartek
-miasto movie: Our City, godz. 20.00
-czeska fala: Wóz do Wiednia, godz. 19:00

W ogóle najgorszy to jest ten tydzień, kiedy czeska fala jest 3 dni w tygodniu (19,20,21).
We wtorek 19 kwietnia nachodzi jeszcze na Akademię filmową :/

7 kwietnia, czwartek
-kino ukraińskie, 20:00
-kino włoskie, 20:00
-czeska fala, 19:00
W tym dniu raczej i tak będą pełne sale na te seanse (właściwie to już są), ale co jeśli ktoś chciałby obejrzeć wszystkie te 3 filmy? I jak tu żyć?

Oczywiście kolizji jest więcej, ale nie na wszystkie filmy chcę iść.

Żeby niektóre filmy z tych przeglądów (miasto movie, ukraińskie) były o 21, a na prelekcjach czechosłowackiej tyle nie gadali, to można by było na jeden i drugi film od razu.

Czeska fala jest do czerwca, więc proszę uwzględnijcie to, żeby nie dawać filmów z przeglądów/festiwali w czwartki między 19 a 21;)

Jarosz

Na forum od:

Post 3 maja 16, 11:59

Kolejna dezinformacja na planszach przed seansami. W maju akurat wszystkie dni tygodnia na planszy z Czechosłowacką Nową Falą się zgadzają, ale jako reżyser Owoce rajskich drzew spożywamy widnieje... Otakar Krivánek :shock:

Grzes

Na forum od:

Post 24 maja 16, 19:46

Zajrzałem dziś na stronę z zapowiedziami KNH (dziś, jak sądzę, uzupełnioną, bo zwykle dzieje się to we wtorki) i nie widzę tam Frankofonii Sokurowa, mimo że wiele innych filmów wchodzących w drugiej połowie czerwca już jest. Czy to oznacza, że KNH nie planuje jej pokazywać (w zapowiedziach DCF-u, czyli konkurencji, też jej nie widzę - gdyby w ogóle miało jej nie być we Wrocławiu, byłoby to dziwne)? Czy może zmieniony jest termin premiery?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 27 maja 16, 9:30

będzie! od 17 czerwca

IPACOXT

Na forum od:

Post 1 cze 16, 13:39

No i Tongariro naprawdę można zobaczyć tylko w piwnicy w DCF.
Pytanie do tych co decydują - Czy Tongariro nie wróci do KNH?
.
Pytanie nr 2 Czy "Ślepowidzenie" na chociaż jeden seans mogłoby wrócić do KNH? Na seans w okolicach 17?

Grzes

Na forum od:

Post 16 sie 16, 20:29

Nie wiem, czy ma mi w tej chwili kto odpowiadać, ale ciekawi mnie, czy Neonowy byk Gabriela Mascaro, którego premiera w polskich kinach anonsowana jest na Filmwebie i Kinoinfo na koniec sierpnia, będzie do obejrzenia w KNH. Coś oficjalnie wiadomo?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 30 sie 16, 10:36

Grześ: Neonowy byk Gabriela Mascaro od 2 września w KNH:

www.kinonh.pl/film.do?id=12720
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Grzes

Na forum od:

Post 30 sie 16, 10:51

A to ci niespodzianka.

IPACOXT

Na forum od:

Post 4 wrz 16, 20:09

Tongariro wróciło! Dzięki.

IPACOXT

Na forum od:

Post 19 paź 16, 7:53

Rozpiska repertuaru na ten tydzień pomija Śmierć w Sarajewie - czy jest szansa, że jednak znajdzie się w repertuarze?

Grzes

Na forum od:

Post 19 paź 16, 20:49

Dołączam się do pytania. To byłby wstyd, gdyby filmu, który zdobył 2. nagrodę w Berlinie miało zupełnie zabraknąć we Wrocławiu - tym bardziej, że w zapowiedziach kina był (i ciągle jest).

Mam też pytanie o Sasnalów: czy będą grani jeszcze po AFF? Wiem, że podobno wszystko jest grane co najmniej 2 tygodnie, ale wiem też, że tylko podobno.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 20 paź 16, 20:02

Czy jest już znany termin projekcji filmów zakwalifikowanych do LUX Prize?

Grzes

Na forum od:

Post 23 paź 16, 21:40

Grzes napisał(a):Mam też pytanie o Sasnalów: czy będą grani jeszcze po AFF? Wiem, że podobno wszystko jest grane co najmniej 2 tygodnie, ale wiem też, że tylko podobno.

Nikt mi nie odpowiada, więc wybrałem się dzisiaj. Muszę powiedzieć, że na długie granie tego filmu chyba się nie zanosi - dziś, w trzecim dniu projekcji, w weekend w dodatku, były na sali 3 osoby.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 25 paź 16, 11:14

A warto oglądać? Recenzje, które czytałem, nie zachęcają...
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Grzes

Na forum od:

Post 25 paź 16, 11:52

Nie jest to bezbłędny film, ale według mnie warto. Jakie recenzje cię tak zniechęciły?

doktor pueblo

Na forum od:

Post 25 paź 16, 11:56

Np. w Tygodniku kulturalnym, ale też gdzieś czytane. Odniosłem wrażenie, że to strywializowanie egzystencjalnego dzieła Camus i wpisanie go w doraźny spór dot. imigrantów. No i podkreślano, że to najsłabszy film Sasnalów.

Grzes

Na forum od:

Post 25 paź 16, 13:44

Najsłabszy film Sasnalów? Pewnie tak, ale niewiele słabszy od pozostałych. Natomiast co do tego Camusa - Obcy tutaj to ledwie punkt wyjścia, inspiracja - to nie jest żadna spauperyzowana adaptacja, tylko film o tym, na ile postawa wobec imigrantów wypływa z egzystencjalnych lęków, na ile z presji społecznej, a na ile jest racjonalna. Paradoksalnie - mimo cokolwiek interwencyjnego tematu - to jest znacznie bardziej otwarty interpretacyjnie film niż taka Huba. A poza tym jest to niewątpliwie też ciekawy film od strony stylistyczno-realizacyjnej (choć tu na pewno Hubie ustępuje).

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 29 paź 16, 0:29

wks napisał(a):Czy jest już znany termin projekcji filmów zakwalifikowanych do LUX Prize?

Są już znane, terminy na stronie kina:

23 listopada, środa, godz. 19.00
Z otwartymi oczami
À Peine J´ouvre les Yeux
reż. Leyla Bouzid, Tunezja, Francja, Belgia, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2015, 102'
wstęp: Jan Pelczar

24 listopada, czwartek, godz. 19.00
Toni Erdmann
reż. Maren Ade, Niemcy 2016, 162'
wstęp: Jan Pelczar

25 listopada, piątek, godz. 19.00
Nazywam się Cukinia
Ma Vie de Courgette
reż. Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016, 66'
moderator dyskusji: Jan Pelczar, goście: Adam Kruk, Piotr Czerkawski

doktor pueblo

Na forum od:

Post 29 paź 16, 20:59

Grzes napisał(a):Najsłabszy film Sasnalów? Pewnie tak, ale niewiele słabszy od pozostałych. Natomiast co do tego Camusa - Obcy tutaj to ledwie punkt wyjścia, inspiracja - to nie jest żadna spauperyzowana adaptacja, tylko film o tym, na ile postawa wobec imigrantów wypływa z egzystencjalnych lęków, na ile z presji społecznej, a na ile jest racjonalna. Paradoksalnie - mimo cokolwiek interwencyjnego tematu - to jest znacznie bardziej otwarty interpretacyjnie film niż taka Huba. A poza tym jest to niewątpliwie też ciekawy film od strony stylistyczno-realizacyjnej (choć tu na pewno Hubie ustępuje).

No i namówiłeś mnie na pójście do kina, ale równocześnie okazało się, że wykrakałeś: film jest grany dwa tygodnie, ale z tego przez tydzień grany nie jest (ze względu na AFF). Czyli jednak nie obejrzę.

Grzes

Na forum od:

Post 2 lis 16, 14:54

Nie pojawiła się w KNH anonsowana w zapowiedziach Śmierć w Sarajewie, teraz nie pojawiają się (również zapowiadane) Marzenia. W sumie dobrze - będę miał więcej czasu dla siebie, bo na te filmy na pewno bym się do kina wybrał, a na jakieś tam Życie animowane, Przełęcze ocalonych i inne Wszystkie nieprzespane noce (nota bene - dwa ostatnie grane równocześnie w DCF-ie) nie wybiorę się na pewno.

m4ro

Na forum od:

Post 17 lis 16, 22:41

Dlaczego do tej pory puszczany jest spot ESK przed każdym filmem "Jesienią będzie się działo"?
Co prawda mamy jesień, ale... te wydarzenia, o których tam mowa i które są rozpisane pod koniec spotu, widoczne przez 0,5 sekundy, są z sierpnia, września i października...
Już na AFF był niektualny, teraz mamy koniec listopada, a tu dalej zapraszają na Avant Art i Asymmetry Festival...
Jak długo jeszcze?

Jarosz

Na forum od:

Post 21 lis 16, 10:21

Mówisz i masz :)
Od 18 listopada zamiast "Pierwszego dnia jesieni" mamy spot zwiastujący grudniowy weekend zakończenia ESK.

Też się cieszę. Był to bowiem totalnie amatorski i najbardziej irytujący klip ze wszystkich, które miały za temat Wrocław (WrocLove) lub ESK - od początku istnienia KNH.

Grzes

Na forum od:

Post 21 lis 16, 12:57

Podobno godziny seansów filmów nominowanych do ENF miały się pojawić do połowy listopada. Kiedy możemy się ich spodziewać w rzeczywistości?

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 21 lis 16, 15:16

Jarosz napisał(a):Też się cieszę. Był to bowiem totalnie amatorski i najbardziej irytujący klip ze wszystkich, które miały za temat Wrocław (WrocLove) lub ESK - od początku istnienia KNH.

Klip totalnie amatorski, ale śmieszył mnie zawsze, że po słowach o pierwszych promieniach słońca, które będą dopiero za pół roku, protagonista szedł do pracy przez oblaną słońcem ulicę ze spuszczoną głową, jakby go promienie słońca oślepiały.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 21 lis 16, 19:22

Jarosz napisał(a):Mówisz i masz :)
Był to bowiem totalnie amatorski i najbardziej irytujący klip ze wszystkich, które miały za temat Wrocław (WrocLove) lub ESK - od początku istnienia KNH.

Wszystkie one były amatorskie. Mnie do szału doprowadzał klip, który nakręcono przy jakichś plandekach remontowych w pobliżu KFC. Rzeczywiście, przepiękny kadr :-|

m4ro

Na forum od:

Post 10 gru 16, 12:40

Kino NH na stronie napisał(a):Od rana do wieczora, w iście festiwalowym trybie, będziemy oglądać wszystkie tytuły nominowane do Europejskich Nagród Filmowych 2016: 42 filmy pełnometrażowe

Skoro są wszystkie, to gdzie jest "La Tortue Rouge"? Dlaczego nie ma tego filmu?

doktor pueblo

Na forum od:

Post 10 gru 16, 13:37

Jest w niedzielę rano.

m4ro

Na forum od:

Post 12 gru 16, 9:39

A gdzie była jakaś informacja o tym?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kino NH