System rezerwacji

Sprawy organizacyjne 15. MFF TNH
Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 22 lip 15, 11:11

Jeśli system będzie w kolejne dni działał tak jak dzisiaj, to czarno to widzę. Wiadomo, że szczytowe obciążenia są notowane dopiero parę dni po rozpoczęciu festiwalu, a tu już dzisiaj wszystko się wiesza, zalogowanie zajmuje pół minuty itd.

mortiis2

Na forum od:
27 lis 05, 22:06

Post 22 lip 15, 11:13

Potwierdzam dziś była masakra. Nie tylko rezerwacje ale i cała strona NH zawiesiła się.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 22 lip 15, 11:23

Szczęście w nieszczęściu, że zaczęło się to sypać już dzisiaj. Przed informatykami chyba pracowity dzień i noc...
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 22 lip 15, 11:43

To chyba rekord:

Obrazek

Na szczęście film wyświetlany w sali nr 1

Niepokoi mnie raczej ten film na sali nr 3:

Obrazek

Swoją drogą przydałaby się statystyka posiadaczy karnetów, bo to mnie bardziej dotyczy przy rezerwacji.

Grzes

Na forum od:

Post 22 lip 15, 12:14

Nie martw się. Ja z metek nie korzystam, a zamierzam zająć ci po jednym miejscu na obu filmach, także wszystko się wyrówna. A tak naprawdę, to przy takim stosunku liczby zielonych metek do liczby miejsc na sali, jak w przypadku wymienionych przez ciebie filmów, szanse na dostanie się na seans wydają się całkiem spore. Zawsze znajdą się osoby, które mają zielone metki na 80 filmów, tacy którzy zaśpią na rezerwację itp. Nie ma co panikować.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 22 lip 15, 19:22

Tangerine, jeśli ten pierwszy obrazek przedstawiał stan metek na Lobstera, to zielonych już przybyło - na chwilę obecną 838 :)

tangerine

Na forum od:

Post 22 lip 15, 23:28

Jarosz napisał(a):Tangerine, jeśli ten pierwszy obrazek przedstawiał stan metek na Lobstera, to zielonych już przybyło - na chwilę obecną 838 :)

Tak, niedługo może być dziewięćset...

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 23 lip 15, 7:34

Szczęśliwie dziś wszystko bez zarzutu :) A też się bałem po wczorajszym.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Grzes

Na forum od:

Post 23 lip 15, 7:39

A ktoś się patrzył, jak długo schodził wspomniany już przez Tangerina Lobster? Bo mnie to ciekawi, a sam nie zwróciłem uwagi.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 23 lip 15, 7:40

To pierwszy którego kliknąłem i po chwili nie było, zwłaszcza, że miejscówek 140 tylko.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Grzes

Na forum od:

Post 23 lip 15, 7:43

Tylko 140 w jedynce? Jaja jakieś. Mam nadzieję, że na kolejnych projekcjach będzie więcej, bo zacznę panikować jak tang.

PJMZ

Post 23 lip 15, 7:59

To jest jakaś masakra. Zaczynam żałować, że kupiłem karnet. Klikałem Lobstera i mimo, że były miejsca, to jedyne co mogłem robić to obserwować jak liczba wolnych miejsc spada, a mi pokazuje się błąd o przeciążeniu systemy kolejkowego.

Aro

Na forum od:
23 lip 15, 8:07

Post 23 lip 15, 8:10

PJMZ, miałem dokładnie tak samo. Z pozostałej puli wybrałem Adventurados, a na Lobstera pójdę następnym razem. A raczej mam nadzieję pójść...

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 23 lip 15, 11:38

PJMZ napisał(a):To jest jakaś masakra. Zaczynam żałować, że kupiłem karnet. Klikałem Lobstera i mimo, że były miejsca, to jedyne co mogłem robić to obserwować jak liczba wolnych miejsc spada, a mi pokazuje się błąd o przeciążeniu systemy kolejkowego.

Jak to dobrze, że kupiłem wcześniej bilet na pierwszy seans "Lobstera" (W Cannes nie udało mi się zobaczyć filmu, pomimo stanięcia w kolejce 1,5h przed seansem). Odkąd wprowadzono dobrych parę lat temu internetowy system rezerwacji przeszedłem w całości na bilety wielokrotne. Przynajmniej mam pewność, że zobaczę co chce w wybranym przez siebie terminie i nie muszę się martwić o dostępność miejsc na sali. Zresztą zazwyczaj nie mam też dostępu do internetu w czasie festiwalu, poza paroma komputerami udostępnionymi przez organizatorów na najwyższym piętrze kina..

doktor pueblo

Na forum od:

Post 23 lip 15, 11:49

Nie wiem, może coś ze mną nie tak, ale wydaje mi się, że można nie obejrzeć filmu Lanthimosa i wieść całkiem szczęśliwe życie. W każdym razie ja dziś o 8:30 smacznie spałem, a na Lobstera pójdę później, lub nie pójdę wcale, cóż, jest mnóstwo innych filmów :)

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 23 lip 15, 15:23

Oba pokazy Lobstera są w jedynce, więc myślę, że raczej wszyscy chętni zobaczą. Dobrze, że dzisiaj wszystko działało, bo wczoraj się zdenerwowałam jak nic nie działało:)

Gendo

Na forum od:
26 lip 09, 20:57

Post 23 lip 15, 21:35

Tak sobie działało. Dwa razy dostałem komunikat o blędzie. Na szczeście F5 pomogło :)

doktor pueblo

Na forum od:

Post 24 lip 15, 8:24

Dzisiaj też były błędy, po kliknięciu w "Ewangelię..." system wyrzucił klepsydrę, a po paru sekundach komunikat o błędzie, na szczęście potem zdążyłem się jeszcze wkliknąć (gdyby błąd wyskoczył przy rezerwowaniu "Syna Szawła" to bym szans na poprawkę już na pewno nie miał).

kamilD

Na forum od:
26 lip 13, 22:44

Post 24 lip 15, 9:03

Mi właśnie ten błąd wyskoczył, Pieśni Słonia i Szawła zarezerwować nie zdążyłem :( najgorzej. Kumpel kupił bilet na Syna Szawła... mogłem z nim kupić.. tylko skąd mogłem wiedzieć, że akurat na ten film będzie tylko 99 miejsc w sali nr 1...

krysiron

Na forum od:
18 lip 15, 16:28

Post 24 lip 15, 11:43

Też miałem dziś błędy przy "Synie Szawła", ale skoro nie ma spotkania z reżyserem to nie żałuję. Dobrze, że oznaczenie o spotkaniach wróciło do kalendarza rezerwacji.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 26 lip 15, 7:39

To jest bardzo niefajne, gdy drugi dzień z rzędu nie mogę iść na wyczekiwane filmy bo system się zawiesza. Wczoraj straciłam 3 tytuły, dziś 4. :( - i nie była to wina internetu.
Na Passoliniego kupiłam bilet / 20 zł / , na inne wyczekiwane nie było biletów. No ale nie po to wybieram karnet by kupować bilety. Rozgoryczona.

Gendo

Na forum od:

Post 26 lip 15, 7:53

U mnie dokładnie to samo. 4 filmy w plecy. :/

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 26 lip 15, 11:14

Hej,
rzeczywiście wczoraj zauważyliśmy, że dla kilkudziesięciu żądań rezerwacji operacja trwa więcej niż 5 sekund. Zwiększyliśmy znacznie różne parametry i dziś nie było taki długich operacji - trwały maksymalne 3 sekundy.
Eliska, widzę w rejestrach systemu, że rano zrobiłaś cztery rezerwacje i każda z nich trwała nie więcej niż 100 milisekund. Inne próby skończyły sie niepowodzeniem, po skończyły się miejsca.
Pierwsza udana rezerwacja była o 8:30:03, druga udana dopiero o 08:31:25 - przez te 90 sekund masa seansów już się wyczerpała. Co się działo przez te 90 sekund? Miałaś klepsydrę czy próbowałaś rezerwować inne seanse, na które już nie było miejsc?
Gendo, a co się działo u Ciebie?

Uważnie monitorujemy system i staramy się jak najszybciej rozwiązywać wszelkie problemy związane z wydajnością. Dziś jednak rano takich problemów nie zarejestrowaliśmy. Bardzo więc proszę Was o więcej danych, abyśmy mogli zlokalizować przyczynę.

Gendo

Na forum od:

Post 26 lip 15, 14:20

Już tłumaczę jaki był problem. Otóż po wystąpieniu błędu strona się blokuje i nie widać ze tak kolokwialnie wyjaśnie znikających miejsc. Strona wraca do normy dopiero po ręcznym odświeżeniu. A jako, że internet w moim hostelu do najszybszych nie należy, to zanim strona do rezerwacji się odświeżyła, poleciały wszystkie wejściówki na wybrane przeze mnie seanse. Do tego dochodzi dosyc przykra sprawa, ze filmy na które jest duże zainteresowanie, dla osób z karnetami mają jakieś śmiesznie niskie limity miejsc.

eliska

Na forum od:

Post 26 lip 15, 21:46

Tak jak opisal to Gendo - po kliknięciu 1 filmu pokazał się bląd, więc w panice odświezalam, łapałam telefon, zeby choc tam. POtem juz były zera na Pieśni slonia, Zanim góry przeminą, Duke of burgundy oraz na Lobsterze. Dla pewnosci ze internet dziala bez zarzutu miałam włączony youtub z piosenką zeby wiedziec jaka jest jego prędkosc - piosenka leciala bez pauz, więc było ok. Internet na rynku ale ten z biura mieszkania, ktore wynajmuję, nie miejski

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 27 lip 15, 1:21

Zmieniliśmy sposób pokazywania komunikatów o błędach na nieblokujący stronę.
Można teraz także jednocześnie kliknąć w kilka seansów, by rezerwacja odbywała się równolegle w kilku wątkach. Mam nadzieję, że to pomoże.

tangerine

Na forum od:

Post 27 lip 15, 7:37

Strator napisał(a):Zmieniliśmy sposób pokazywania komunikatów o błędach na nieblokujący stronę.
Można teraz także jednocześnie kliknąć w kilka seansów, by rezerwacja odbywała się równolegle w kilku wątkach. Mam nadzieję, że to pomoże.

To dobre. Można się zająć innymi filmami bez czekania na rozstrzygnięcie zawodów klikowych przy pierwszym filmie :)

Gendo

Na forum od:

Post 27 lip 15, 10:22

A ja jedna dopytam. Jakie są wymagania sprzętowe pod system do rezerwacji? Bo może to wina mojej przeglądarki, albo czegoś mi na kompie brakuje. Bo mimo wszystko miałem rano podobne problemy co wczoraj

eliska

Na forum od:

Post 27 lip 15, 15:13

Poszłam dziś do kina rezerwować. O 8 mej tłumek, który szybko się rozbiegł by zaklepać komputery a potem ich pilnować całe 30 minut. Mi się udało. Poprawki oceniam na 20 % plus, czyli lepiej, ale jednak się zawieszało. Nie mniej było warto się wybrać wczesniej i w kinie rezerwować. Dziś, a jutro ?

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 27 lip 15, 23:08

Co do wymagań: wymagania są takie jak dla Chrome lub Firefox - jeśli te przeglądarki działają Ci, to system rezerwacji także. Dla porannego, szybkiego klikania, kluczowe jest dobre połączenie z internetem.
Eliska, co się zawieszało? Możesz napisać coś więcej? Dziś nie zarejestrowaliśmy żadnych błędów rano.

eliska

Na forum od:

Post 28 lip 15, 6:32

Pokazał się po którychś kliknięciach błąd z klepsydrą, ale ze klikalam inne i one chwytały rezerwację, więc pewnie dlatego się nie pokazał. :)
Na noclegu, ze tak nazwę uzywam safari. Sprawdzę dziś na google chrome

kamilD

Na forum od:
26 lip 13, 22:44

Post 28 lip 15, 8:12

Dzisiaj wszystko bez zarzutu :evil: :D :lol:

Mrozikos667

Na forum od:

Post 28 lip 15, 8:13

Bez zarzutu? Strona w ogóle nie działa. Jakaś informacja co do tego, kiedy będzie można zarezerwować jutrzejsze seanse?
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Mariza

Na forum od:
20 sie 07, 20:02

Post 28 lip 15, 9:05

Właśnie ruszyła, mamy przerwę w Mierze człowieka i ruszymy z seansem aż wszyscy klikną ;) podobno 5 punktów zostanie zwrócone w późniejszym terminie ;)
,,Czyj duch na podobieństwo owej skały
Mocno się oprze i wahać przestanie,
Kto namiętności wyzbył się na zawsze,
Ni gniewu nie zna ani nie zna lęku”

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 28 lip 15, 10:30

Mieliśmy dziś ok. 8:15 poważną awarię oprogramowania serwera.
Niektórym uczestnikom udało się zrobić rezerwację, jeśli weszli na stronę wcześniej - serwer nie pozwalał na ustanawianie nowych połączeń.

Znaleźliśmy już przyczynę i naprawiliśmy ją o godz. 9:55.

Bardzo przepraszamy za te kłopoty.

Wszystkie punkty karne zostaną przywrócone, proszę się nie martwić.
Wszelkie problemy, prośby, zażalenia prosimy bardzo wysyłać przez przycisk "problem / reklamacja" na stronie rezerwacji. Na wszystkie odpowiemy.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 28 lip 15, 11:13

Nie chodzi o 5 punktów, nie chodzi o reklamacje, chodzi o zasadę. Jeśli założeniem systemu rezerwacji są jasne zasady, które pozwalają każdemu skorzystać na równych prawach, to dziś właśnie to jest problem. Nie może być tak, że z rezerwacji skorzystają tylko ci, którzy akurat są przy komputerze, bo wstrzymano im seans. Niektórzy przyszli do kina na 10:15 i nie mieli szans na nic, bo nie wlepiają oczu non-stop w smartfony. System powinien być uruchomiony dla wszystkich o tej samej godzinie. Niektórzy dostali się do niego o 8:50, niektórzy o 9:10, niektórzy w ogóle (np. ja do momentu wyjścia do kina o 9:40). I uznam, że brak decyzji o uruchomieniu systemu na stałych zasadach (tzn. dla wszystkich o tej samej porze, z informacją o tej porze podaną z wyprzedzeniem) to jakaś pomyłka, która zostanie naprawiona.

EDIT: Można by to było zrobić w okolicach jutrzejszej rejestracji, np. w przedziale 8:20-8:40, nie powinno być to problemem dla nikogo, bo i tak wtedy rezerwujemy.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 28 lip 15, 13:47

Tak, rozumiem, ale uznaliśmy, że z dwojga złego lepiej uruchomić rezerwacje jak najszybciej.
Zrobiliśmy listę plusów i minusów i oceniliśmy, że takie rozwiązanie jest lepsze.

Po prostu wprowadzanie teraz nowej funkcjonalności, polegającej na wyłączeniu części systemu rezerwacji (np. tak jak proponujesz, wstrzymujący rezerwacje na jutro do którejś tam godziny, ew. do jutra), w stresie związanym z awarią, mogłoby spowodować dodatkowe problemy i ludzkie błędy. Gdyby coś się nie powiodło, to dopiero byłaby katastrofa.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 28 lip 15, 15:00

Jasne, rozumiem rozumowanie i ważenie plusów i minusów, ale zupełnie mnie ono nie przekonuje (aczkolwiek przyznaję, że na wnętrznościach takich systemów się nie znam). Już pomijam to, że w tym momencie czeka mnie czterokrotne czatowanie przed komputerem jutro, bo nie o to tu chodzi. Chodzi mi tylko o to, że moje rozumowanie kończy się konkluzją, że zapewnienie wszystkim równego dostępu do rejestracji jest największym plusem z możliwych. Swoją drogą - skoro system rezerwacji padł o 8:15, nie można go było wyłączyć i uruchomić właśnie dla wszystkich (już nawet o tej 9:55)? Bo ostatecznie wyszło na to, że była to kwestia czystego szczęścia.

eliska

Na forum od:

Post 28 lip 15, 18:45

Dzięki awariom systemu i niemożności rezerwacji filmów wybranych trafilam p/ przypadek na filmy b. dobre :). Nie ma tego złego :))))

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 28 lip 15, 23:52

Mrozikos - w praktyce tak właśnie było, eliminowaliśmy po kolei różne hipotezy powodu awarii, licząc, że system wreszcie wstanie. Nawet pojawiła się zapowiedź że stanie się to o 9:20, ale ta próba nie powiodła się. Próbowaliśmy wtedy dalej, do skutku i w końcu okazało się co jest luką. Krótko mówiąc problem był rozwiązywany metodą prób i błędów, bo tak z reguły jest najszybciej. Potem analizowaliśmy szczegółowo wszystkie okoliczności, by upewnić się, że ten błąd został jednoznacznie wyeliminowany.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 29 lip 15, 0:37

W to, że wzięliście się do roboty, nie wątpię, bo do tej pory doświadczenia z systemem i rozwiązywaniem problemów miałem wyłącznie dobre. Zdanie dot. równości szans mam jakie mam i zmieniać go nie zamierzam, a teraz pozostaje mi już tylko kibicować, by faktycznie wszystko działało bez zarzutu do końca festiwalu ;)

Grzes

Na forum od:

Post 29 lip 15, 7:37

Fajnie działa system rezerwacji po poprawkach. Klikałem na Syna Szawła raz. Pojawiła się klepsydra i nic - żadnego błędu, tylko po zniknięciu klepsydry miejsc było już mniej, a ja nie byłem wklikany. Klikałem drugi raz - to samo. Po trzecim już miejsc nie było. Oczywiście to była pierwsza rzecz, w którą klikałem. To ja już wolałem wiszący system wczoraj - przynajmniej jeśli ktoś się w końcu zalogował, wszystko działało i było wiadomo, co się dzieje.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 29 lip 15, 8:39

Grzes, widzę, że masz rezerwację na Syna Szawła, czyli jednak się udało.
Co więcej, rezerwację zrobiłeś zanim napisałeś swoją wiadomość (godz. 8:30:17). O co więc chodzi?

skalpel

Na forum od:
19 lip 07, 18:28

Post 29 lip 15, 10:08

Z "Synem Szawła" miałem podobny problem. Klikałem kilka razy i nic, aż w pewnej chwili pojawił się komunikat, że mam już rezerwację na ten seans, choć nie podświetlił się na fioletowo, co było mylące. Dopiero jak się wylogowałem i zalogowałem, to "nabrał barw" ;)

Grzes

Na forum od:

Post 29 lip 15, 11:06

Otóż to (a nawet więcej). Ja aż do momentu wylogowania nie miałem podświetlonego na fioletowo seansu (i nie dostałem też żadnego komunikatu). Prawdę mówiąc, nie wiem o co chodzi, ale rzeczywiście w tej chwili mam rezerwację.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 29 lip 15, 22:38

Wszystko jasne. Poprawiliśmy te komunikaty, teraz się podświetli od razu.

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 30 lip 15, 7:33

Eh, a mi właśnie Lobster zaświecił się na fioletowo, po czym po odświeżeniu okazało się, że rezerwacja jednak "się nie zrobiła". Trochę to w błąd wprowadzające.

Grzes

Na forum od:

Post 30 lip 15, 7:34

A u mnie dziś wszystko dobrze. Moje najtrudniejsze klikanie (bo Lobster, Koreeda, Lisia wróżka i do tego nowy Bartas) zakończone pełnym sukcesem i bez dziwnych sytuacji, jak wczoraj.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 30 lip 15, 7:43

Kovan, widzę, że zrobiłeś rezerwację na Lobstera, a zaraz potem ją anulowałeś.
Jesteś pewien, że nie kliknąłeś w anulację przez przypadek? Jakiej przeglądarki używasz? Rezerwujesz przez pojedyncze kliknięcie, czy dwuklik? A może dotykowo, przez tapnięcie?

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 30 lip 15, 7:50

Dzisiaj rezerwowałem przez Chrome, kliknięciem / tapnięciem (fajne określenie swoją drogą, nie słyszałem go wcześniej) w touchpad. W sumie raz na jakiś czas na tym laptopie (rzadko, bo rzadko, ale jednak) się zdarza, że używając touchpada do przesuwania kursora po ekranie niechcący się w coś kliknie (tzn. przesunięcie zostanie zarejestrowane jak klik). Skoro się anulowało, to pewnie musiało być to.

Jaki fail :?

Następna strona

Powrót do Granica świtu