Zmiana w głosowaniu w Plebiscycie Publiczności!

Sprawy organizacyjne 15. MFF TNH
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 14 lip 15, 14:50

W tym roku wracamy do formy głosowania, która miała miejsce w latach 2002-2008 (od 2.NH do 8.NH). Swoje oceny w skali 1-6 będziecie wpisywali na specjalnych karteczkach!
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 14 lip 15, 16:03

A dlaczego taka zmiana?
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 14 lip 15, 20:25

Psubrat, przecież lud festiwalowy prosił. W archiwalnych tematach Forum NH narzekań było mnóstwo.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 14 lip 15, 21:04

mnie cieszy :)

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 15 lip 15, 10:26

Lud zdaje się prosił o czas do namysłu przed oddaniem głosu, a karteczki oznaczają, że tego czasu będzie jeszcze mniej. Zmiana więc i owszem jest, tylko nie we wnioskowanym kierunku ;)
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 15 lip 15, 14:47

A czy "tradycyjne" jury złożone z twórców od razu ocenia film po obejrzeniu i dopiero po wszystkich seansach są podsumowane ich oceny? Czy twórcy dopiero na końcu naradzają się po obejrzeniu wszystkich tytułów i wtedy ustalają, który film był najlepszy?

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 15 lip 15, 19:40

No właśnie - nie o taką zmianę walczyliśmy :P Głosowanie SMS-owe jest jak najbardziej ok, chodziło tylko o to, by można było do ostatniej chwili głosować na wszystkie filmy.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

roman

Na forum od:
25 lut 06, 8:43

Post 16 lip 15, 7:45

Głupie przyznawanie punkcików, nigdy się w to nie bawiłem.

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 16 lip 15, 11:17

Mrozikos667 napisał(a):chodziło tylko o to, by można było do ostatniej chwili głosować na wszystkie filmy.

Dokładnie tak! Koniecznie! Chyba nie jest jeszcze za późno. I właściwie dlaczego tak nie jest / nie było od samego początku?

mortiis2

Na forum od:
27 lis 05, 22:06

Post 16 lip 15, 14:36

Za dużo narzekania. Pomysł z powrotem do karteczek jest ok. Przy użyciu smartfona nigdy mi się nie chciało głosować

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 17 lip 15, 7:41

Pewnie powrót do karteczek jest z prozaicznego powodu. Zgaduję, że nie zdążono przygotować systemu głosowania elektronicznego. Główny sponsor może zaczyna liczyć kasę i szuka oszczędności. Chyba nie myślicie, że jakiś informatyk lub grupa informatyków dawała oprogramowanie do głosowania za darmo? Informatycy cenią swoją wiedzę i umiejętności, poniżej odpowiedniego wynagrodzenia nie schodzą. A tym bardziej nie bawią się w wolontariat czy pracę za darmo (pół-darmo). Informatycy to najlepiej zarabiający pracownicy w Polsce obok kadry zarządzającej i górników.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 17 lip 15, 12:21

@miecznik: no niestety, pudło :-).

Powód rezygnacji z głosowania sms jest prosty: ten system nie był skuteczny i reprezentatywny. Brała w nim udział mała liczba widzów, znacznie mniej niż w głosowaniu "analogowym".

Głosowanie SMS wprowadziliśmy kilka lat temu przede wszystkim na prośbę sponsora, który chciał, by jak największa część komunikacji z widzami odbywała się jego kanałami. Przede wszystkim chodziło o głosowanie przez aplikację. Jak pamiętacie, system był dość skomplikowany, bo musieliśmy produkować na każdy seans kilkaset kuponów z unikalnymi kodami, które pozwalały na oddanie głosu. Wielu widzów pytało także, dlaczego mają taki kupon w ręku, nie mogą po prostu na nim napisać oceny i komuś go oddać.

Uznaliśmy, wspólnie ze sponsorem, że to jednak nie jest skuteczny mechanizm. Skoro i tak wydajemy kupony papierowe, to nie ma powodu by wymagać jeszcze od widzów by przepisywali gdzieś kod z kartki, aby zagłosować. Czyli nadal będziemy wydawać kupony, ale nie trzeba będzie już kombinować z wpisywaniem kodów - wystarczy wrzucić karteczkę z oceną do urny.

Poza tym uważamy, że głosowanie w sposób analogowy lepiej budowało festiwalową społeczność, głosowanie drogą elektroniczną nie miało już takiego socjologicznego efektu.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 17 lip 15, 13:11

Skoro już padła decyzja o głosowaniu na kartkach, to podsuwam sugestię, aby zamiast wpisywać ocenę można było tylko przedrzeć kartkę w odpowiednim miejscu (podobny system działa skutecznie na krakowskim festiwalu Off Camera).

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 18 lip 15, 0:39

wks napisał(a):Skoro już padła decyzja o głosowaniu na kartkach, to podsuwam sugestię, aby zamiast wpisywać ocenę można było tylko przedrzeć kartkę w odpowiednim miejscu (podobny system działa skutecznie na krakowskim festiwalu Off Camera).

Oraz na WFF. Popieram.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

krysiron

Na forum od:
18 lip 15, 16:28

Post 19 lip 15, 18:31

Moje skromne zdanie jest takie, że poprzedni system głosowania był innowacyjny i mi osobiście imponował. Nowe Horyzonty kojarzą mi się z nowoczesnością (internetowy system rezerwacji seansów itp.), więc trochę mi szkoda obecnej zmiany, ale rozumiem powód.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 20 lip 15, 16:29

Czy będzie można oceny wszystkich filmów oddać zbiorczo pod koniec festiwalu czy w przypadku każdego filmu należy to zrobić zaraz po wyjściu z danego seansu ?

sally

Na forum od:
23 gru 12, 16:08

Post 20 lip 15, 20:16

I to jest właśnie istota problemu :) Chyba mniej ważne w jaki sposób to robimy- bardziej mnie interesuje ile mamy na to czasu? Ja w ubiegłym roku nie zagłosowałam przynajmniej na dwa ważne konkursowe filmy z tego prostego powodu, że przeoczyłam wyznaczony na to czas. W którymś dniu festiwalu relacje z czasem stają się nieco bardziej skomplikowane :) Poza tym mnie jednak pomaga w ocenianiu kontekst- czyli chciałabym dokonać oceny po zapoznaniu się z wszystkimi konkursowymi filmami, na które się wybieram.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 20 lip 15, 20:33

Głosować będzie można tylko bezpośrednio po seansie.

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 21 lip 15, 9:24

sally napisał(a):czyli chciałabym dokonać oceny po zapoznaniu się z wszystkimi konkursowymi filmami, na które się wybieram.

Takwłaśnie.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 21 lip 15, 20:46

tangerine napisał(a):Czy będzie można oceny wszystkich filmów oddać zbiorczo pod koniec festiwalu czy w przypadku każdego filmu należy to zrobić zaraz po wyjściu z danego seansu ?

to nie będzie możliwe, czekam na info, ile mamy czasu.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 21 lip 15, 21:53

A co to zmienia? Jeśli nie można głosować do końca, żadnych pozytywów z dłuższego czasu na głosowanie nie ma. Można za to (jeśli karteczek nie trzeba będzie oddać zaraz po seansie) będzie zapomnieć o zagłosowaniu - zupełnie jak w przypadku robienia tego online.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 3 sie 15, 19:18

Jak dla mnie to nawet lepiej, bo czasami zapominałem, żeby wysłać sms i było już za późno.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

modrzef

Na forum od:
5 sie 15, 21:33

Post 16 lip 16, 0:54

Skoro pojawiło się już w innym wątku, to podbijam też tutaj:
czy nie dałoby się jednak umożliwić oddawania głosów z opóźnieniem? Rozumiem, że będzie więcej problemu z podliczeniem, bo w pudle pod koniec festiwalu będą wymieszane głosy, ale kurde, wystarczy na boku karty do głosowania walnąć dużą liczbę (jak głosy są już gotowe, to można to zrobić na odwrocie - chociażby pieczątką. nawet z ziemniaka ;>) i posegreguje się te głosy łatwo - sam mogę pomóc! Ba! pieczątki mogą mieć różne kolory, żeby było prościej rozróżnić!

Zdarzyło mi się już tak, że na pierwszy film w konkursie oddałem ocenę 4... Pal sześć już to, że wszystkim kolejnym musiałem później dawać niższe oceny, bo były dużo słabsze. Ale może się okazać, że pierwszemu filmowi da się 6... a następny będzie o trzy klasy lepszy. I co wtedy? Bez sensu.
Już nie wspomnę nawet o sytuacji, kiedy film po prostu potrzebuje czasu, żeby przetrawić mózg w sposób nieodwracalny...

Można dać nawet jasną zasadę, że po seansie można oddawać bilety tylko z tego seansu (żeby nie było bałaganu), ale przy punkcie obsługi - albo nawet na samym środku holu! - stoi skrzynka, do której można wrzucać wszystkie karty do ostatniego dnia, kiedy są wyświetlane filmy konkursowe i te karty później są rozdzielane.

System rozdziału serio da się zrobić stosunkowo łatwo. A uzasadnienia merytorycznego (nie organizacyjnego) nie widzę dla trzymania się zasady, że tylko po seansie.
--
Jakub Dziewit

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 16 lip 16, 14:29

Papierowy program 16. T-MNH nie pozostawia złudzeń - w tym roku znowu głosujemy na karteczkach, a nie internetowo/SMS-owo...

Powrót do Granica świtu