Co do zobaczenia w Cieszynie?

Akredytacje, karnety i bilety. Uwagi, pomysły i sugestie organizacyjne.<br> Odczucia co do atmosfery Festiwalu.
mrta

Post 25 maja 05, 15:34

Nie samym filmem człowiek żyje. Co można ciekawego zobaczyć w uroczym :-) Cieszynie? ( O Boże, przysięgam, że rymy nie były intencjonalne..)
Byłam na festiwalu już 3 razy, ale jak do tej pory nie wzięłam się za zwiedzanie. Co roku się do tego zbieram. Może w końcu w tym roku mi się uda...

Wiem, że najlepiej pójść do IT, ale tam mi przedstawią całą listę, a ja chcę wiedzieć co naprawdę jest tam fajnego. Jakieś sugestie?

Może mały ranking?

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 25 maja 05, 17:37

proponuje cmentarz zydowski, szczególnie stary, do którego bardzo trudno wejść, trzeba przez dziurę w płocie, cemntarz jest bardzo zaniedbany, zresztą z nowym nie jest lepiej, ale tam chociaż można po ludzku się dostać

PiT (Cieszyniak)

Post 25 maja 05, 19:39

wiec, ze stalych punktow programu to oczywiscie wzgorze zamkowe z rotunda, ktora widnieje na 20 PLN. w centrum niedaleko ulicy Glebokiej jest studnia trzech braci, to tam sie spotkali trzej bracia i taki sie ucieszyli ze sie widza, ze zalozyli miasto Cieszyn!! (nie bez przyczyny jak widac tak ladnie sie nazywa), polecam jeszcze 'lasek miejski', to parczek po prawej stronie za fabryka jak sie wyjdzie z Czeskiego Cieszyna. rosnie tam Cieszynianka - kwiatek, ktory rosnie TYLKO na Slasku Cieszynskim! jest Wenecja Cieszynska, czyli ulica Przykopa, wyglada tam jak w Wenecji-tak twierdzą :/ bylem w Wenecji i jest trochu inaczej :D goraca polecam przyjechac dwa dni wczesniej albo zostac po festiwalu i wybrac sie w gory, do ustronia jest 12km a tam jest super super. szczegolnie warto sie wybrac na gore: Równica, gdzie jest bardzo bardzo klimatyczna knajpa to czy lokal, ale nazywa sie "Czarcie kopyto" i na prawde tam jak w piekle!! dalej jest Wisla z Adamem Malyszem - mozna zobaczyc jego domek, to na prawde jest domek. hehe tak mysle i na razie nic mi do glowy nie przychodzi ciekawego, jak wymysle to napisze jeszcze. pozdro!!

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 25 maja 05, 21:49

Można też zajrzeć do tak zwanego Muzeum Śląska Cieszyńskiego (??). Ale to tylko jak ktoś lubi muzea. Co do Czarciego Kopyta zgadzam się, to miejsce jedyne w swoim rodzaju!
Ciekawe, czy jest coś w Czeskim Cieszynie, bo nic tam nigdy nie zwiedzałem...

augiasz

Na forum od:
13 lut 05, 20:27

Post 27 maja 05, 7:58

W czeskim jest kilka ciekawych knajpek, rynek (z nowa fontanna - czy ladna - ocene pozostawiam Wam), ladny dworzec kolejowy :), kilka kosciolow bardzo rozmaitych wyznan (protestanci, katolicy, bracia czescy), na obrzezach cmentarz (takze z czescia zydowska).
W Cieszynie mozna tez ogladac odrestaurowany bunkier obronny z wrzesnia 1939 (po stronie czeskiej tez jest takich kilka) - dla fanatykow militariow, a "tak zwane" Muzeum Śląska Cieszyńskiego naprawde sie tak nazywa i nie trzeba dodawac "tak zwane" :] - oprocz wystawy stalej organizowane sa tez wystawy czasowe (procz zbiorow muzealnych takze malarstwo i rzezba)
A co do starego kirkutu to juz nie trzeba korzystac z dziury w plocie - plot przestal istniec :]
7. Piastowski Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY Z TENDENCJĄ DO ROZWOJU
19-29 lipca 2007, Stary Piastowski Breslau

PPHP

Na forum od:
26 lut 05, 12:56

Post 27 maja 05, 17:09

Muzeum Śląska Cieszyńskiego po restauracji może nawet uchodzić za atrakcyjne. Dla bibliofili: odtworzona biblioteka Szersznika w Książnicy Cieszyńskiej naprzeciwko teatru. Do Wenecji lepiej nie zapuszczać sie nocami... Po polskiej stronie Cieszyna tesh jest parę interesujących kościołów tyle, że już nie tak różnorodnych wyznaniowo - zdecydowanie dominują katolickie. Warty zobaczenia jest tesh kościół ewangelicki - największy w Polsce tego wyznania. W wolnych chwilach można pójść na spcer ulicami w rejonie tej świątyni i lasku miejskiego (Stalmacha, Błogocka, Sienkiewicza, Kraszewskiego) i dojść do Liberum Veto - bardzo klimatyczna ale i droga restauracja, specjalnością jest dziczyzna i kuchnia staropolska.

augiasz

Na forum od:

Post 27 maja 05, 18:33

Z ta Wenecja to chyba lekka przesada...no chyba ze nie lubia tam przyjezdnych :]

PPHP

Na forum od:

Post 28 maja 05, 20:17

Tutejszych też nie, czasami...

La Montana Sagrada

Na forum od:
4 mar 05, 19:32

Post 1 cze 05, 18:03

Liberum Veto nie jest tak okrutnie drogie. Szczególnie jesli ktoś ma karnet i odpada kupowanie biletów na miejscu
Kocham Cieszyn

PPHP

Na forum od:

Post 3 cze 05, 21:15

EEEE, a co ma posiadanie karnetu do cen w Liberum?

La Montana Sagrada

Na forum od:

Post 5 cze 05, 18:19

Jeśli nie musisz kupowac biletów to pewnie stać cię na jadanie w liberum. tylko tyle
Kocham Cieszyn

PPHP

Na forum od:

Post 5 cze 05, 18:57

Może to i ma jakiś związek. Będąc w Cieszynie warto wstąpić też do Strasznego Dworu, który właśnie się rozudowuje. Mają super klimat i jakoś tak regioanlnie nawet...

augiasz

Na forum od:

Post 7 cze 05, 14:15

A obok droga szybkiego ruchu...

peter

Na forum od:

Post 7 cze 05, 15:07

właśnie wpadła mi do rąk bardzo fajna książeczka, którą dostałem w zeszłym roku w punkcie informacji turystycznej na rynku (zresztą moim zdaniem to jeden z najlepszych punktów inf. turystycznej w polsce) i polecam ją gorąco - cieszyńskie trasy spacerowe - około 80 stron, różne opcje spacerków, w tym punkcie informacji można otrzymać wiele ciekawych darmowych rzeczy o cieszynie i okolicy

La Montana Sagrada

Na forum od:

Post 7 cze 05, 16:16

Szczera prawda. Informacja jest świetna. Panie miłe i kompetentne. Dla zainteresowanych mają nawet wydawnictwo o cieszyńskich judaikach.
Warto też zajść do informacji po czeskiej stronie.
Kocham Cieszyn

augiasz

Na forum od:

Post 7 cze 05, 16:46

Warto też zajść do informacji po czeskiej stronie

adres: Hlavní třída 15 (glowna ulica za mostem Przyjazni)

http://www.info.tesin.cz/mapa.php?lang= ... =335&y=215

PPHP

Na forum od:

Post 7 cze 05, 17:08

Informacja rzeczywiście klasa, ale nie liczcie natomiast na "infobox" - kompletny niewypał. A jeżeli chodzi o drogę szybkiego ruchu przy Strasznym Dworze, to właśnie jest zamknięta :P

augiasz

Na forum od:

Post 7 cze 05, 19:28

Nie martw sie... Otworza... :) a na razie ruch puscili po drugiej stronie dworku wiec i tak nic to nie zmienia
Ale rzeczywiscie warto tam zajrzec...

PPHP

Na forum od:

Post 9 cze 05, 18:41

Niekt jeszce nie napisał o cudownych kanapkach cieszyńkich dostępnych do ok. 10.00 (rano niestety) w sklpeach Społem (m. in na Rynku i tam gdfzie w zeszłym roku byłą akcja rozdawania za darmo :) :) Kanapeczki niesamowite, coś koło 1,50 zł

saygon

Na forum od:
1 mar 05, 20:44

Post 10 cze 05, 22:51

no i jest mleczak - tez ma swoj klimat, co prawda niemal taki sam jak wszystkie pozostalem mleczaki ale jak ktos je lubi(ja tak:)) to warto zajrzec:) a co do fajnych miejsc to stary komisariat policji w zeszlym roku robil niesamowite wraznie - w tym roku tez bedzie?? no i ogolnie szlajanie sie noca po cieszynie - rewelacja bardzo fajnie i przyjemnie i bezpiecznie.

corner

Na forum od:

Post 11 cze 05, 9:13

Szczególnie pięknie oświetlone kościelne wieże i inne budynki, które ostatnio odrestaurowano. Dzięki temu w nocy Cieszyn pokazuje się tylko z najlepszej strony!

PPHP

Na forum od:

Post 11 cze 05, 15:32

eee, a gdzie jest w Cieszynie mleczak? Niom, cieszyn by night - kosmos...

saygon

Na forum od:

Post 11 cze 05, 16:30

w poblizu rynku jakies 200m. Po tej samej stronie co Klub Festiwalowy, tylko trzeba isc prosto srodkowa uliczka i bedzie. Wiem ze taki mało dokładny opis, ale lepiej nie umiem bo nie znam nazw ulic...a jakby co to moge pokazac bo juz za 40 dni tam bedę:)

aśr

Na forum od:
5 cze 05, 12:07

Post 11 cze 05, 16:44

środkowa uliczka.. hmm to chyba chodzi o Hita na Szersznika
:)

corner

Na forum od:

Post 12 cze 05, 7:56

Tam się coś ostatnio pozmieniało chyba... Przynajmniej z zewnątrz...

wawa

Post 13 cze 05, 19:37

Faktycznie w Cieszynie jest uliczka zwana Wenecją. Na koncu tej ulicy jest dobra restauracja Dworek Cieszynski, bardzo stylowo urządzona, choc za pierwszym razem mi sie spodobalo, to nie mialem wiecej okazji usiasc z dziewczyna w srodku bo bylo pelno ale maja ogrodek nad Olza i mozna Czechom pomachac przy piwku... :)

augiasz

Na forum od:

Post 14 cze 05, 11:16

Nie ma takiej uliczki jak "Wenecja", a cieszynska Wenecja znajduje sie przy ulicy Przykopa (dosc wdzieczna nazwa) :)

Mattatijjah

Na forum od:
10 lut 05, 18:09

Post 14 cze 05, 18:16

no cóż, ja co prawda z Cieszyna nie jestem, ale z tego co pamiętam to powstał jakies 1000 lat temu. a ponieważ jako stolica księstwa nie biedował to na pewno można zobaczyć tam całą masę zabytków od romańszczyzny począwszy (nie wiem tego, tylko strzelam, ale z tego co zdążyłem zobaczyć przez dwa dni w zeszłym roku to zabytków architektury jest na pewno dużo).

jeśli kogoś by interesowała wycieczka z przewodnikiem - amatorem (czyli ze mną :) ) to niech da mi znać, bo mam poważny zamiar Cieszyn pozwiedzać po gruntownym przygotowaniu się z historii miasta i co ciekawszych zabytków. od razu jednak mówię, że mam fioła na punkcie średniowiecza, więc głównie zabytki z tego okresu mnie będą tam interesować :) oczywiście jakimś smakowitym barokiem też nie pogardzę ;)
['] - ENH Cieszyn (2002 - 2005)

... może dam szansę Wrocławowi.

PiT (Cieszyniak)

Post 14 cze 05, 20:26

mmm, bardzo kuszaca propozycja :) pochodze z Cieszyna i az wstyd sie przyznac ale sam bardzo chetnie wybral bym sie na taka wycieczke z fascynatem historii. na pewno czegos nowego bym sie dowiedzial :) wiec sie przygotowuj :D:D

saygon

Na forum od:

Post 15 cze 05, 11:19

no nie powiem ja tez chętnie pisałbym sie na taką wyprawę

augiasz

Na forum od:

Post 15 cze 05, 15:15

Ja moglbym ewentualnie dopowiedziec cos odnosnie tramwajow jesli mozna...

Mattatijjah

Na forum od:

Post 15 cze 05, 19:13

ho ho, nie spodziewałem się takiego odzewu. mam nadzieję, że mnie nie stremuje tak pokaźna grupa słuchaczy :D

uzupełnienie o historię tramwajów cieszyńskich uważam za jak najbardziej wskazane :)

ciekawe, czy w pewnym momencie ktoś do nas nie podejdzie i nie spyta: "a czy to jest jakaś zorganizowana akcja?" ;)

PPHP

Na forum od:

Post 18 cze 05, 19:18

Mattatijjah (brrr ale nick) może zaproponuj zarządowi ENH oprowadzanie w ramach wolontariatu, to by było!

Mattatijjah

Na forum od:

Post 18 cze 05, 21:28

PPHP (i to ja mam dziwnego nicka? ;P) to jest jakiś pomysł, ALE... no ja nie jestem w żadnym calu profesjonalistą - przewodnikiem, tylko amatorem historii sztuki i nieskończonym historykiem na 3 roku. w związku z tym mam pewne obawy, czy podołałbym takiemu zadaniu.
brzmi to jednak bardzo zachęcająco, więc może jeśli nie w tym, to w przyszłym roku zorganizuje się takie obchody naukowe jakoś bardziej oficjalnie? w tym roku byśmy (my, bo zebrało mi się kilka osób do pomocy) po prostu zebrali grupkę zainteresowanych i zobaczyli co z tego wyjdzie.

poza tym ja już mam fuchę: w kinie Central :) ale nie powiem, faktycznie bardziej bym wolał pobawić się w przewodnika. bliższe to moim zainteresowaniom, niż przedzieranie biletów ;)

zastanowię się nad Twoim pomysłem. dzięki za podrzucenie tej koncepcji.

PPHP

Na forum od:

Post 7 lip 05, 20:14

NMZC, dybyś coś faktycznie rozkręcił, to daj znać!

Mattatijjah

Na forum od:

Post 8 lip 05, 23:51

ech, dosyc niespodziewanie wydłużyła mi się sesja, i nie wiem, czy uda mi się naprawdę GRUNTOWNIE przygotować historię miasta. na pewno przygotuję kilka zabytków, może rzucę jakiś ogólny zarys dziejów, bez wnikania w szczegóły. ale znając mnie i tak zacznę popadać w jakieś straszne dygresje ;)

ponieważ ciężko mi cokolwiek powiedzieć na temat ewentualnego terminu takiego obchodu, więc proponuję coś takiego: jak już będziecie w Cieszynie, to w kinie Central pytajcie się wolontariuszy o "Truścina" (to ja jestem ;) ). powiedzmy do piątego dnia festu będziemy się zbierać, a potem zrobimy, co mamy do zrobienia :)

KaznodzieJA

Na forum od:
3 lip 05, 10:10

Post 9 lip 05, 0:56

Popieram ten pomysl w pelni!!! Jestem z Cieszyna ale moja wiedza o tym miescie rowniez ogranicza sie do niezbednego minimum.
"today I am dirty, but tomorrow I'll be just dirt"

PPHP

Na forum od:

Post 9 lip 05, 14:04

Zawsze można przecież coś naściemniać... :P

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 9 lip 05, 15:39

mowiac o kosciele gotyckim, wskazując romanski? :P

corner

Na forum od:

Post 9 lip 05, 17:25

ave_Adore napisał(a):mowiac o kosciele gotyckim, wskazując romanski? :P

Na pewno niektórzy daliby się nabrać :-/

PPHP

Na forum od:

Post 10 lip 05, 16:40

wogóle wciśnijmy im , że to supermarket za czasów gierka, i nawet ocet się skończył :P A tak na poważnie, to parę informacji o Cieszynie można zdobyć tesh na stronce oficjkalnej miasta

Taste WROC

Post 22 lip 05, 20:32

Dla tych, ktorzy maja ochote na wysublimowane i eksluzywne wnętrza oraz nastrój palacu:) polecam winarnie na zamku, na wzgorzu...
Ja ciagle mam nadzieje ze to ja zrobilem takei wrazenie na mojej narzeczonej a nie to miejsce.. super! Tylko zeby tam trafic trzeba jechac winda o ktorej malo kto wie, za to jest przeszklona i super panorama na miasto, najlepiej zapytac gdziejest winiarnia to wszyscy powiedza... Z parku na wzgorzu widac cale (no prawie:) Czechy, po dobrym winie ten park kusi by dopelnic wieczor romantycznym spacerem. W Dworku Cieszynskim tez daja swietne jedzenie i wodeczke... frei do obiadku, po prostu po polsku:)

Sliczny jest teatr Mickiewicza, moze dla ludzi z wielkich miast troche maly to ma przepieknie zdobione loze - jest na co popatrzec jesli film sie nie spodoba;)

PPHP

Na forum od:

Post 23 lip 05, 20:16

TASTE Wroc: Chyba już widziałem ten post w innym teamcie... Można sie jeszce przejść na proponowaną w Zamku wystawę o nowoczesnym wzornictwie "Wobec Konsumcpji". Nawet ciekawie, a mało rozpropagowane!

augiasz

Na forum od:

Post 24 lip 05, 9:13

A co z ta wycieczka krajoznawcza? Idziemy do Mattatijjaha?

Mattatijjah

Na forum od:

Post 4 sie 05, 13:57

niestety z wycieczki nic nie wyszło. okazuje się, że zebrać grupkę osób w Cieszynie jest niezwykle trudno, gdyż program jest zbyt napięty. a na indywidualne oprowadzanie bym się chyba jednak nie zdecydował (też chciałem zobaczyć kilka filmów ;)
ja sam połaziłem trochę po górze zamkowej, udało mi się nawet wejść do rotundy św. Mikołaja. natomiast kościół św. Marii Magdaleny (farny, czyli ten przy rynku) odstraszył mnie swoim wyglądem zewnętrznym - nawet nie chciało mi się wchodzić do środka...

peter

Na forum od:

Post 5 sie 05, 0:03

a w środku bardzo ładnie, warto zajść

Mattatijjah

Na forum od:

Post 5 sie 05, 9:49

określenie "ładny" na wnętrze rotundy może zmylić co poniektóre osoby :| tam w zasadzie nic nie ma, widać tylko gołe ściany. co jednak pozwala dokladnie obejrzeć sobie konstrukcję i elementy architektoniczne - wzorowy model do pokazywania cech charakterystycznych romańszczyzny :)

peter

Na forum od:

Post 5 sie 05, 22:30

ja nie mówię o rotundzie tylko o kościele św. Marii Magdaleny

Mattatijjah

Na forum od:

Post 6 sie 05, 10:37

no tak, teraz dopiero zjarzyłem. stupido! ;)

Powrót do 5. - Sprawy organizacyjne i techniczne