5.AFF: Program festiwalu dostępny!

Przed 5. AFF. Zapowiedzi filmowe. Sprawy organizacyjne.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 8 paź 14, 11:02

Opublikowaliśmy program 5. American Film Festival z kalendarzem wszystkich projekcji, opisami filmów, galeriami zdjęć, zwiastunami, stronami oficjalnymi, dodatkowymi informacjami oraz systemem metek.

Filmem otwarcia 5.AFF będzie Whiplash Damiena Chazelle'a, a zamknięcia - Foxcatcher Bennetta Millera.

Sprzedaż karnetów potrwa do 12 X (o ile pula nie zostanie wcześniej wyczerpana). Internetowa sprzedaż biletów oraz sprzedaż biletów w Kinie Nowe Horyzonty rozpocznie się 14 X.

Obrazek
Lake Los Angeles, reż. Mike Ott

Obrazek
O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu (A Girl Walks Home Alone at Night), reż. Ana Lily Amirpour

Obrazek
Ścinki z życia szczęśliwego człowieka (Outtakes From the Life of a Happy Man), reż. Jonas Mekas

Obrazek
Pojednanie (Coming to Terms), reż. Jon Jost
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 8 paź 14, 11:54

Strasznie się smutno robi, jak sobie człowiek porówna program pierwszej, czy drugiej edycji z aktualnym.

baltyk

Post 8 paź 14, 13:44

To znaczy, że jest gorzej?

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 8 paź 14, 13:57

kovan napisał(a):Strasznie się smutno robi, jak sobie człowiek porówna program pierwszej, czy drugiej edycji z aktualnym.

Tak, też uważam, że 1. edycja była zajebista i żadna z kolejnych jej nie dorównuje. Co więcej, jak dla mnie ranking edycji od najlepszej do najsłabszej układa się także chronologicznie, czyli 1. najlepsza, 4. najsłabsza. I mam wrażenie, że ta znów będzie słabsza od poprzedniczki. Brakuje mi w programie paru ciekawie zapowiadających się filmów typu I Origins, Fishing Without Nets, Love Is Strange, The Sublime and Beautiful, The Signal, In Your Eyes , po cichu liczyłam na Birdmana. Zamiast nudnej Kumiko, można by powtórzyć fajowe L for Leisure z NH.

Paradoksem jest, że najlepszy film, jaki kiedykolwiek pojawił się na AFF (Whiplash) będzie w tej najsłabszej edycji. Foxcatcher też bardzo dobry, ale to taka premiera porównywana z Moonrise Kingdom czy Only Lovers Left Alive z poprzednich festiwali. Zapewne będzie w regularnej dystrybucji w oscarowych miesiącach.

Choć akurat w tym roku nie obwiniałabym selekcji za poziom programu AFF. 2014 to w ogóle bardzo słaby rok w kinie, na razie najsłabszy w tej dekadzie. A AFF mimo wszystko to bardzo fajna i wartościowa impreza.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 8 paź 14, 14:16

ayya napisał(a):Zamiast nudnej Kumiko, można by powtórzyć fajowe L for Leisure z NH.

Mnie akurat cieszy obecność Kumiko w programie (bo nie widziałem), a L for Leisure to najgorszy film 14.NH :)

Wyjątkowo fajnie zapowiada się w tym roku On the Edge.

ayya

Na forum od:

Post 8 paź 14, 14:34

Najgorszym filmem na NH było Jak całkowicie zniknąć :]

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 9 paź 14, 13:17

Nie no, chwila - festiwal się jeszcze nie odbył, a Wy już go określiliście mianem najsłabszego w historii? Na podstawie czego - samych zapowiedzi? Ja na przykład mam problem z upchnięciem w 26 seansach tego, co chcę zobaczyć - nijak mi się to nie mieści, z czegoś muszę porezygnować.

Akurat moim zdaniem (i nie tylko moim, bo jak pamiętam, vifon mówił podobnie) 4. edycja była najlepsza z dotychczasowych. Wbrew pozorom kameralizacja imprezy dobrze jej zrobiła.

ej_ej

Post 9 paź 14, 13:45

Jarosz, dokładnie tak, pełna zgoda, dziwne a priori kwestionowanie i biadolenie; chyba nie uda mi się zobaczyć wszystkich planowanych filmów, trudno upchnąć, za wcześnie na smęcenia typu najgorszy, najsłabszy i w ogóle padaka

ang

Na forum od:
19 sie 14, 16:30

Post 9 paź 14, 16:19

Też jestem trochę zawiedziony, myślałem, że wpadnę do Wrocławia na dwa czy trzy dni tak jak w zeszłym roku a tu mam problem ze znalezieniem nawet jednego bez sporych dziur w grafiku, dobrze, że istnieje możliwość zgrania filmów Mekasa i Josta, inaczej pewnie zostałbym w domu.
Ale kto wie, być może wśród tych mniej wyczekiwanych filmów znajdzie się coś pokroju zeszłorocznej Lily co z roli zapchajdziury urośnie do ulubionego filmu festiwalu, zobaczymy.

ayya

Na forum od:

Post 9 paź 14, 19:41

Jarosz napisał(a):Akurat moim zdaniem (i nie tylko moim, bo jak pamiętam, vifon mówił podobnie) 4. edycja była najlepsza z dotychczasowych. Wbrew pozorom kameralizacja imprezy dobrze jej zrobiła.

Vifonowi podobają się prawie wszystkie filmy;P

Aż z ciekawości policzyłam średnią ocen, które dawałam filmom nowym, które widziałam i były pokazywane na AFF (nie wliczam klasyki, której na AFF dużo, bo jednak zawsze interesują mnie przede wszystkim nowości):

1 - 6,37
2 - 5,97
3 - 6,08
4 - 5,91

Także jednak 1. edycja była najlepsza:)

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 9 paź 14, 20:14

1. Podzielam pogląd, że pierwsza edycja festiwalu była najlepsza. Kolejność w moim prywatnym rankingu to 1-2-4-3. Niemniej trudno ocenić mi bieżącą edycję przed jej obejrzeniem. Tegoroczny festiwal NH zapowiadał się najlepiej od kilku lat, ale nie przebił tych z poprzednich edycji.
2. Mój program filmów do obejrzenia na festiwalu układam zawsze z wykorzystaniem wersji drukowanej. Może przy publikowaniu kalendarza projekcji można by podać datę dostępności tej wersji.
3. W sekcji Seriale można obejrzeć pierwszy odcinek "Rectify". Nie za bardzo rozumiem, dlaczego proponuje się obejrzenie tylko jednego odcinka. Serial jest świetny, dzisiaj w programie stacji Sundance Channel jest polska premiera drugiego sezonu. Niemniej nie uważam, żeby pokazanie jednego odcinka pierwszego sezonu było dobrą promocją tej stacji.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 9 paź 14, 20:45

ayya napisał(a):1 - 6,37
2 - 5,97
3 - 6,08
4 - 5,91

Także jednak 1. edycja była najlepsza:)

1. edycja może i najlepsza, ale różnice między resztą Twoich ocen w granicach błędu statystycznego :P
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

ayya

Na forum od:

Post 9 paź 14, 21:23

0,3 to już bardzo dużo:P

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 9 paź 14, 22:05

ayya napisał(a):Vifonowi podobają się prawie wszystkie filmy;P

A fakt, to inna sprawa :)

doktor pueblo

Na forum od:

Post 9 paź 14, 22:09

ayya napisał(a):0,3 to już bardzo dużo:P

Nie 0,3 tylko 0,4 i rzeczywiście dużo :)
Natomiast między 2., 3. i 4. nie ma u Ciebie praktycznie różnic, więc histeryzujesz z tymi "coraz gorszymi edycjami" :P

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 10 paź 14, 11:06

wks napisał(a):2. Mój program filmów do obejrzenia na festiwalu układam zawsze z wykorzystaniem wersji drukowanej. Może przy publikowaniu kalendarza projekcji można by podać datę dostępności tej wersji.

składamy w tej chwili wkładkę do GW z programem, wersja pdf może być już w poniedziałek, papierowa od czwartku.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 10 paź 14, 16:07

ja tam lubię AFF - żaluję, ze byłam dopiero do 3 edycji, ale i tak nie żalowałam, ze przyjechałam

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 14 paź 14, 20:32

doktor pueblo napisał(a):Także jednak 1. edycja była najlepsza:)

A jak tam z istotnością? ;-)
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

mordrax

Na forum od:
25 lis 12, 21:18

Post 16 paź 14, 17:56

Po pobieżnym przejrzeniu programu mam wrażenie, że na jaki film nie pójdę w tym roku to znowu trafię na miałkie "kino środka". To jakieś kamingofejdże, historie z morałem czy inne ironiczne komedie. Wolałbym bardziej, dla przykładu, Owcę niż Cudowne tu i teraz.
Czy po tym dość ogólnym wstępie ktoś jest mi wstanie polecić coś z programu?

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 16 paź 14, 18:24

A to na AFF kiedykolwiek było inaczej?

ichoo

Post 16 paź 14, 20:22

o matko, marudy, marudy, nie widzieli, pobieżnie program obczajony i już etykietka miałkiego środka tudzież konstatacja o takim właśnie wizerunku AFF, no prosz, nikt was nie zmusza i więcej będzie tlenu w salach :DDDD

mordrax

Na forum od:
25 lis 12, 21:18

Post 16 paź 14, 21:09

Grzes napisał(a):A to na AFF kiedykolwiek było inaczej?

Nie wiem. Rok temu tak było i się rozczarowałem.

ichoo napisał(a):o matko, marudy, marudy, nie widzieli, pobieżnie program obczajony i już etykietka miałkiego środka tudzież konstatacja o takim właśnie wizerunku AFF, no prosz, nikt was nie zmusza i więcej będzie tlenu w salach :DDDD

No właśnie. Nikt nie zmusza, to po co takie teksty?

eliska

Na forum od:

Post 16 paź 14, 21:45

Może warto zaufać, zawierzyć selekcjonerom, że jednak będą jakieś zaskoczenia, mimo tego, że opis nie intryguje ? Ja miałam takie zaskoczenia na poprzednich edycjach AFF :)

ichoo

Post 16 paź 14, 23:23

właśnie, mordrax, właśnie, po co takie teksty?

ayya

Na forum od:

Post 17 paź 14, 0:10

Nie no, przecież są dwa świetne filmy na AFF - Whiplash (niby kino środka, ale jakie emocjonujące i intensywne) i Foxcatcher (film jest bardzo inteligentny, ale specyficzny, bo tak naprawdę nic się w nim z pozoru nie dzieje).

Na pewno obczaję:

It Follows (nie dałam rady zobaczyć w Cannes)
Listen Up Philip (docenione w Locarno)
Land Ho! (Aaron Katz!)
Manglehorn (Pacino w filmowej manufakturze Greena)
The Skeleton Twins (docenione w Sundance)

Obczaję pewnie więcej, ale to takiej najbardziej kuszące tytuły z nowości.

wks

Na forum od:

Post 18 paź 14, 19:44

Zabrałem się do układania mojego harmonogramu festiwalowego. Pierwsza spostrzeżenie to 20 filmów w konkursie - zbyt dużo, jeśli chce się zobaczyć jeszcze coś z innych sekcji. W poprzednich edycjach ilość filmów konkursowych była mniejsza, łatwiej było zdecydować się na obejrzenie całego Spectrum, teraz będzie trzeba odrzucić na dzień dobry niektóre filmy i ustalić sobie ostre kryteria selekcji.

wks

Na forum od:

Post 18 paź 14, 20:58

Wstępny program ułożony z uwzględnieniem 14 filmów konkursowych.
Mam jeszcze pytanie do organizatorów: Czy można przesunąć godzinę projekcji - w sobotę dokument o Rogerze Ebercie zahacza o filmy konkursowe z następnego bloku - może "Po prostu życie" mógłby zacząć się o 15 minut wcześniej czyli o 10.15 ?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 paź 14, 7:35

tego rodzaju propozycje zgłaszajcie przed rozpoczęciem sprzedaży biletów (tu: 14.10), w tej chwili to niemożliwe, rozmawialiśmy już o tym przy okazji tnh.

eliska

Na forum od:

Post 19 paź 14, 7:47

Widzimy się we wtorek :)))))). Jakaś kawka po Whiplashu ? :), po to jednak chyba raczej piwko lub herbatka bo to noc będzie :)

wks

Na forum od:

Post 19 paź 14, 11:28

aszeffel napisał(a):tego rodzaju propozycje zgłaszajcie przed rozpoczęciem sprzedaży biletów (tu: 14.10), w tej chwili to niemożliwe, rozmawialiśmy już o tym przy okazji tnh.

Program w wersji papierowej był dostępny od czwartku (16.10) - wyłapanie takich niuansów bez wersji papierowej jest dla mnie trudne (SKS). Pozostaje mi apelowanie o wcześniejsze publikowamie wersji papierowych oraz o punktualne rozpoczęcie pierwszego seansu i lekki poślizg przy drugim seansie.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 20 paź 14, 3:39

wksie drogi :) jak to sobie wyobrażasz, że drukujemy papierowy program, a potem wprowadzamy zmiany w kalendarium projekcji? poproszę o odrobinę realizmu :)

wks

Na forum od:

Post 20 paź 14, 15:47

aszeffel napisał(a):wksie drogi :) poproszę o odrobinę realizmu :)

Ćwiczyłem wariant ułożenia własnego kalendarza projekcji z programem papierowym i bez. Wersja bez zajmuje cały dzień, wersja papierowa około 2 godzin. SKS. :)

doktor pueblo

Na forum od:

Post 21 paź 14, 9:15

wks napisał(a):Ćwiczyłem wariant ułożenia własnego kalendarza projekcji z programem papierowym i bez. Wersja bez zajmuje cały dzień, wersja papierowa około 2 godzin. SKS. :)

Naprawdę? Przecież niemal wszyscy powtarzają, że nie ma na tym AFF co oglądać, a Ty cały dzień przestawiasz tytuły? ;)

hmm_

Post 22 paź 14, 1:30

program dostępny, festiwal też jakby się rozpoczął, ale przejście schodami po filmie było zamknięte; wolontariuszki stały przy schodach w rejonie zejścia od sal 6, 5 i 4, przy taśmie blokującej; dziwne i mało przyjazne, to znaczy niby nie było problemu, bo odsyłały do przejścia ewakuacyjnego, ale zaczyna się festiwal, pierwszy film i organizatorzy wprost dali odczuć uczestnikom, że są intruzami, tak będzie do końca AFF?

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 22 paź 14, 8:07

hmm_ napisał(a):program dostępny, festiwal też jakby się rozpoczął, ale przejście schodami po filmie było zamknięte; wolontariuszki stały przy schodach w rejonie zejścia od sal 6, 5 i 4, przy taśmie blokującej; dziwne i mało przyjazne, to znaczy niby nie było problemu, bo odsyłały do przejścia ewakuacyjnego, ale zaczyna się festiwal, pierwszy film i organizatorzy wprost dali odczuć uczestnikom, że są intruzami, tak będzie do końca AFF?

Nie wiem, czy zauważyłeś(łaś?), że schody między parterem a piętrem pierwszym robiły wczoraj za scenę dla występu? Stał tam zresztą rozłożony zestaw perkusyjny.

Powrót do Nieustające wakacje