Brzezicki, Tzoumerkas, Wasilewski...- znamy składy jurorskie

Zapowiedzi programowe. Wasze propozycje filmowe.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 18 lip 14, 15:23

:chaplin: Jury Międzynarodowego Konkursu Nowe Horyzonty = {Martin Schweighofer, Tomasz Wasilewski (Płynące wieżowce, 13.NH, 14.NH), Syllas Tzoumerkas (Ojczyzna, 11.NH, 14.NH), Leonardo Brzezicki (Noc, 13.NH), Christian Jeune}

:chaplin: Jury Międzynarodowego Konkursu Filmy o Sztuce = {Inge de Leeuw, Yael Bartana, Zachary Heinzerling (Piękna i bokser, 13.NH), Wojciech Bąkowski (14.NH, retrospektywa)}

:chaplin: Jury FIPRESCI = {Bhaichand Patel, Engin Ertan, Bartosz Żurawiecki}

:chaplin: Jury Konkursu Europejskie Filmy Krótkometrażowe = {Christoph Girardet (14.NH, retrospektywa), Matthias Müller (14.NH, retrospektywa), Izabella Gustowska (Przypadek Josephine H., 14.NH)}

:chaplin: Jury Konkursu Polskie Filmy Krótkometrażowe = {Claudette Godfrey, Johan Oettinger, Olaf Möller}

:chaplin: Jury Konkursu Powiększenie = {Jan Pelczar, Kamila Wielebska, Bartosz Warwas}
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Franciszek

Na forum od:
30 lip 13, 20:01

Post 18 lip 14, 18:13

Nie wiem, czy można brać na serio nagrodę, o której ma decydować m.in. Tomasz Wasilewski :D
Brakuje mi tu jakiegoś wielkoformatowego nazwiska (jak Bela Tarr w zeszłym roku). A zresztą... I tak najlepsze tytuły wybiera zazwyczaj FIPRESCI.
I killed my father, I ate human flesh and I quiver with joy!

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 18 lip 14, 18:27

Od Barw Szczęścia do jury festiwalu Nowe Horyzonty w kilka lat - niesamowita kariera:P

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 18 lip 14, 20:20

Nie ma tragedii - to ledwie 1/5 składu (a wielkich nazwisk typu Tarr w poprzednich latach też znowu tak wiele nie było).

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 18 lip 14, 20:34

Franciszek napisał(a):Nie wiem, czy można brać na serio nagrodę, o której ma decydować m.in. Tomasz Wasilewski :D
Brakuje mi tu jakiegoś wielkoformatowego nazwiska (jak Bela Tarr w zeszłym roku).

A zeszłoroczny werdykt podpisany przez Tarra przyjąłeś z zadowoleniem? Niebiańskie żony... to chyba najgorszy laureat Nowych Horyzontów w historii. Tarr wyszedł m.in. z Błyskawicy i Lewiatana. Pan o wielkoformatowym nazwisku odstawił cyrk.

Ciekawe, jakie będą typy Brzezickiego (cieszy mnie jego udział).

Franciszek napisał(a):A zresztą... I tak najlepsze tytuły wybiera zazwyczaj FIPRESCI.

Założę się, że nagroda trafi do rąk pana Luisa Miñarro ;) (patrząc na skład jury).

Franciszek

Na forum od:
30 lip 13, 20:01

Post 18 lip 14, 20:55

Querelle napisał(a):A zeszłoroczny werdykt podpisany przez Tarra przyjąłeś z zadowoleniem? Niebiańskie żony... to chyba najgorszy laureat Nowych Horyzontów w historii. Tarr wyszedł m.in. z Błyskawicy i Lewiatana. Pan o wielkoformatowym nazwisku odstawił cyrk.

Niezupełnie, bo, jak wspomniałem, zazwyczaj Grand Prix nie trafia do filmów, które ja bym nim obdarował. W zeszłym roku najlepszym filmem moim zdaniem był Nieznajomy nad jeziorem. Narzekanie me wynika nie tyle z obawy o werdykt, ale o sam imaż nagrody. Chociaż z drugiej strony Wasilewski chyba brzmi atrakcyjnie pod względem marketingowym.

Querelle napisał(a):Ciekawe, jakie będą typy Brzezickiego (cieszy mnie jego udział).

Mnie również cieszy jego tu obecność, ale byłbym szczęśliwszy, gdyby pojawił się na 14.TNH z nowym filmem :)

Querelle napisał(a):Założę się, że nagroda trafi do rąk pana Luisa Miñarro ;) (patrząc na skład jury).

No to co to by było za jury, jak wszystko wiadomo, zanim wszystko się na dobre zacznie :(
I killed my father, I ate human flesh and I quiver with joy!

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 18 lip 14, 21:13

@Querelle: Dramatyzujesz strasznie. Jurorzy są po to, żeby ocenić filmy, a nie żeby się męczyć na tym, co im się nie podoba - jeśli uznał, że Błyskawica, czy inny Lewiatan mu się nie podoba na tyle, że w jego oczach nic go już nie uratuje, mógł z czystym sumieniem wyjść z projekcji - zupełnie mnie to nie bulwersuje, za to śmieszy mnie obserwowanie tego, co jurorzy robią w trakcie seansów. A w tak bardzo negatywnej ocenie Niebiańskich żon nie znajdziesz raczej wielu stronników - nawet na tym forum (nie wiem, czy kogokolwiek poza okoniem).

Querelle

Na forum od:

Post 18 lip 14, 21:22

@Grześ: W trakcie oglądania filmu nie obserwuję, co robią jurorzy, bez przesady. Wychodzącego Tarra z Lewiatana widziałem, czekając na kolejny seans (siedząc obok sali nr 9). A momentu wyjścia z Błyskawicy nie dało się nie zauważyć - wyjście było po prostu spektakularne.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 18 lip 14, 23:11

Franciszek napisał(a):Nie wiem, czy można brać na serio nagrodę, o której ma decydować m.in. Tomasz Wasilewski :D

Ale to nie pierwszy raz - dopiero co Wasilewski był jurorem w Karlovych Varach (fakt, że nie w konkursie głównym, no ale zawsze).

Querelle napisał(a):A zeszłoroczny werdykt podpisany przez Tarra przyjąłeś z zadowoleniem? Niebiańskie żony... to chyba najgorszy laureat Nowych Horyzontów w historii.

Czy Mariusz będzie zdziwiony, jeśli napiszę, że dla mnie to był najlepszy film ubiegłorocznego konkursu? I jeden z najlepszych spośród kiedykolwiek nagrodzonych na festiwalu? :P
Obstawiam, że nie będzie :)

Querelle napisał(a):A momentu wyjścia z Błyskawicy nie dało się nie zauważyć - wyjście było po prostu spektakularne.

Dało się, jeśli się siedzi w pierwszych rzędach - tak jak ja. Nie zauważyłem spektakularnego wyjścia, o ile oczywiście zdarzyło się ono podczas mojego seansu :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 19 lip 14, 6:52

Jarosz napisał(a):
Czy Mariusz będzie zdziwiony, jeśli napiszę, że dla mnie to był najlepszy film ubiegłorocznego konkursu? I jeden z najlepszych spośród kiedykolwiek nagrodzonych na festiwalu? :P
Obstawiam, że nie będzie :)

Nie jesteśmy zdziwieni :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 lip 14, 6:55

A myślałam, że mój kołek krytyki wbity w serce Wasilewskiego zadziała, a tu Wasilewski wciąż żywy i niezniszczalny ;)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 lip 14, 7:09

Franciszku, Brzezicki pracuje nad nowym filmem pełnometrażowym "Retiro Dos Padres", na razie na etapie scenariusza.

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 19 lip 14, 11:19

Querelle napisał(a): Tarr wyszedł m.in. z Błyskawicy i Lewiatana. Pan o wielkoformatowym nazwisku odstawił cyrk.

Jak dla mnie to Pan właśnie z cyrku wyszedł (Błyskawica), Lewiatana mu wybaczam.

Też mi brakuje jakiejś starej firmy.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 19 lip 14, 13:46

O, widzę, że ktoś tu wierzy w istnienie obiektywnie najlepszego filmu, oraz - co konsekwentne - że miarą tegoż jest jego własny gust :)
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 19 lip 14, 16:04

Z Tarrem i Lewiatanem to nie do końca tak; wyszedł, owszem, ale po jakichś 5, góra 10 minutach wrócił. Tak się akurat złożyło, że siedziałem tuż za nim ;)

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 19 lip 14, 18:07

Akurat w roku ubiegłym nagrody dostały 2 najlepsze filmy konkursu tj. Niebiańskie żony... i Nieznajomy...

tofik

Post 19 lip 14, 21:12

kovan ma rację, też to widziałam, wrócił:)

Querelle

Na forum od:

Post 20 lip 14, 11:54

Czy ktoś zmusił Tarra, by był członkiem jury? Powinien oglądać film do samego końca. Dla mnie to oczywista oczywistość.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 20 lip 14, 14:04

Querelle napisał(a):Czy ktoś zmusił Tarra, by był członkiem jury? Powinien oglądać film do samego końca. Dla mnie to oczywista oczywistość.

Popieram.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Powrót do Gra wstępna