Jarosz napisał(a):Zapowiedzi Gutek Filmu:
- 10.01.2014 i 31.01.2014, Nimfomanka (Nymphomaniac), reż. Lars von Trier [film dystrybuowany w dwóch częściach; tak na dobrą sprawę polski tytuł brzmi... Nimf()manka],
- 14.02.2014, Tylko kochankowie przeżyją (Only Lovers Left Alive), reż. Jim Jarmusch,
- 28.02.2014, Smak curry (The Lunchbox), reż. Ritesh Batra,
- 14.03.2014, Hardkor Disko, reż. Krzysztof Skonieczny,
- 28.03.2014, Jak ojciec i syn (Soshite chichi ni naru), reż. Hirokazu Kore-eda,
- ?.?.2014, The Zero Theorem, reż. Terry Gilliam.
okon napisał(a):Skąd wiesz, że Tydzień Kina Hiszpańskiego się nie odbędzie? W jego organizacji nie brał udziału Canal+, który, już jako NC+, wycofał się z finansowania Filmów Świata.
Jarosz napisał(a):Otóż podobno o dwa tygodnie, na 31 stycznia 2014, przyspieszył American Hustle: Jak się skubie w Ameryce Davida O. Russella z katalogu UIP, a na zwolniony przezeń termin 14 lutego 2014 wskoczyła, też dwa tygodnie przed zapowiadanym terminem, Ona Spike'a Jonzego.
Gorsze wieści od Film Point Group - nie wiem który już raz opóźnia się polska premiera Wielkiego piękna Paola Sorrentina, tym razem lądując na 28 lutego 2014. Co jednak nie jest chyba do końca zgodne z prawdą, bo w tym terminie ciągle przecież tkwi druga i na razie ostatnia zapowiedź Film Point Group, czyli Borgman Aleksa van Warmerdama. A jakoś mi się nie wydaje, by mikrodystrybutor, który ledwie parę tytułów na rok wprowadza do kin, nagle miał aż dwa filmy jednego dnia udostępnić. Któryś - albo oba - zmienią jeszcze zapewne daty premier.
Jarosz napisał(a):Co do innych wieści - nie jest dobrze. UIP wycofało się z wprowadzenia do kin All Is Lost J.C. Chandora (pewnie dlatego, że Redford nie dostał nominacji do Oscara za swoją "oscarową rolę"; szczęściarze, którzy widzieli to na AFF...).
Jarosz napisał(a):francuska komedia Raphaëla Frydmana N'importe Qui, którą dystrybutor zamierza wprowadzić pod jakże swojskim tytułem What the Fuck?
Jarosz napisał(a):Co do innych wieści - nie jest dobrze. UIP wycofało się z wprowadzenia do kin All Is Lost J.C. Chandora (pewnie dlatego, że Redford nie dostał nominacji do Oscara za swoją "oscarową rolę"; szczęściarze, którzy widzieli to na AFF...). A ponadto obsuwy: Eastern Boys Robina Campilla spadli na kwiecień 2014 (bez sprecyzowania, którego dnia; dystrybucja Tongariro Releasing), a Jak ojciec i syn Hirokazu Kore-edy na maj 2014 (jw.; dystrybucja Gutek Film).
Jarosz napisał(a):Z innych zmian: Snowpiercer już się po naszemu nie nazywa Przebiśnieg, tylko Snowpiercer: Arka przyszłości.
Jarosz napisał(a):I jeszcze nowość w katalogu Spectatora: dokument muzyczny Morgana Neville'a O krok od sławy (20 Feet from Stardom), daty polskiej premiery na razie brak.
Jarosz napisał(a):Fundacja Magellan ma wprowadzić 24 kwietnia 2014 tajemniczy film o tytule Bella Mia. Nie wiem, co to - IMDb zawiera w swoich zasobach zeszłoroczny czeski dramat o takim tytule (tylko mający małe m w wyrazie mia) w reżyserii Martina Duby; może to to?
Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie