2014

Wasze propozycje filmowe, muzyczne i inne. Zapowiedzi programowe.
eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 28 lip 13, 11:51

Czy ogłoszono już jakie retrospektywy i sekcje będą za rok? Jeśli jeszcze nie, to pewnie nastąpi to dzisiaj. O której jakaś konferencja? Ktoś coś wie?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 28 lip 13, 14:49

Roman Gutek dla dzisiejszej gazety festiwalowej "Na horyzoncie" w odpowiedzi na pytanie, czy w przyszłym roku możemy oczekiwać przeglądu kina z Tajlandii:

Nie wiemy jeszcze, czy będzie to Tajlandia, czy Azja Południowo-Wschodnia. Z pewnością mogę potwierdzić retrospektywę Apichatponga WEERASETHAKULA właśnie z Tajlandii. Myślimy też o retrospektywie Francuza Philippe’a GARRELA oraz Freda KELEMENA – mało znanego, ale genialnego twórcy z Niemiec, operatora Beli Tarra. W przyszłym roku będą także konkursy dla lokalnych twórców filmowych i artystów wizualnych.

cały wywiad z Romanem Gutkiem:
http://www.nowehoryzonty.pl/aktualnoscim.do?rodzaj=gazeta_festiwalowa_2013_11
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 28 lip 13, 16:31

Rok temu na zamknięcie pokazano jakąś krótką animację jako zapowiedź retrospektywy, która w tym roku się nie odbyła. Także nie wiem, na ile te zapowiedzi są faktycznym informacji.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 20 sie 13, 12:08

Chciałem zwrócić uwagę na jeden pozornie mało istotny spójnik, w rzeczywistości zmieniający sens całej wypowiedzi pana Romana, ale nie tej zacytowanej wyżej przez Seblona, tylko opublikowanej parę dni po festiwalu we wrocławskim dodatku do "Wyborczej": "Myślimy też o retrospektywie Francuza Philippe'a Garrela albo Freda Kelemena". Czyli nie Garrel i Kelemen, tylko jeden z nich.
Całość tutaj: http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,14361521,Plany_Romana_Gutka__Zmniejszyc_festiwal__przebudowac.html

PS No i tu się nie mówi już o Azji Południowo-Wschodniej, tylko wprost o kinie tajskim.

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 20 sie 13, 15:12

Jeśli czepiamy się szczegółów, chciałbym zauważyć, że "albo" =/= "lub" ;) W sensie logicznym, żeby było tak jak piszesz, musiałoby zostać użyte słowo "albo". Zdanie z "lub" będzie prawdziwe także dla przypadku, gdy oba elementy jednocześnie zostaną spełnione :) Także ten... Mam nadzieję, że pan Roman zdaje sobie z tego sprawę i to właśnie miał na myśli ;)

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 20 sie 13, 19:31

No tak, alternatywa i alternatywa wykluczająca to nie to samo.

Jeśli jednak rzeczywiście użycie alternatywy wykluczającej nie jest tu przypadkowe, to ja poproszę w 2014 o retrospektywę Garrela, a w 2015 - Kelemena :)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 20 sie 13, 21:41

Oj, matematycy :wink:
To jest zdanie z wywiadu, a nie przykład z zadania logicznego :)

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 20 sie 13, 23:40

kovan napisał(a):Jeśli czepiamy się szczegółów, chciałbym zauważyć, że "albo" =/= "lub" ;) W sensie logicznym, żeby było tak jak piszesz, musiałoby zostać użyte słowo "albo". Zdanie z "lub" będzie prawdziwe także dla przypadku, gdy oba elementy jednocześnie zostaną spełnione :)

Aż by się chciało kliknąć "lubię to" :-D

Powrót do Płynące wieżowce