Cannes 2013

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 18 kwi 13, 11:49

Załączniki
224727_620108458004042_2053083118_n.jpg

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 18 kwi 13, 12:25

Diaz, widzę, w tym roku krótkometrażówkę przygotował ;).

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 18 kwi 13, 14:36

Escalante w konkursie - to cieszy. Choć szkoda, że właściwie nie ma nieznanych nazwisk. I ile Francji, kryzys trwa.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 18 kwi 13, 18:32

O, czyli Franco jednak nakręcił "niefilmowalne" Kiedy umieram? To jest coś, co z wielką chęcią bym zobaczył. A Diaz mnie srodze rozczarował - tylko 4 godziny? Toż to brak szacunku do płacącego za bilet widza! Zgadzam się też z okoniem co do braku nieznanych nazwisk. Szkoda, że taki festiwal nie chce odkrywać dla świata nowych talentów. Jakoś nie mogę uwierzyć, że nie ma z czego wybierać.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

okon

Na forum od:

Post 18 kwi 13, 22:17

Mrozikos667 napisał(a):O, czyli Franco jednak nakręcił "niefilmowalne" Kiedy umieram? To jest coś, co z wielką chęcią bym zobaczył.

Nawet nie zwróciłem uwagi, że to na podstawie Faulknera. Ciekawe.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 18 kwi 13, 22:47

Ja jestem fanem, więc już jakiś czas temu zwróciłem uwagę na ten projekt. Myślałem jednak, że sprawa rozeszła się po kościach, bo od dawna nie było żadnych informacji, a tu proszę. Inna rzecz, że Franco potrafi być mocno pretensjonalny, więc podchodzę do tego z pewną obawą (co tym bardziej sprawia, że chcę ten film w końcu zobaczyć, lepsze rozczarowanie niż domysły).
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 19 kwi 13, 10:07

Poza filmami które na pewno trafią do kin (jak nowy Refn, Fahradi albo Kechiche) dla mnie najbardziej interesujący z zestawu jest nowy Hirakazu Koreeda: LIKE FATHER, LIKE SON. Jak zawsze wyrażam chęć zobaczenia go na NH, ale on i tak trafi na WFF...
Liczę też, że "krótkometrażówka" Diaza też znajdzie miejsce w programie NH. Może tym razem nawet zmieści się w jednym bloku?:)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 19 kwi 13, 11:43

Ja zwróciłem uwagę na trwający 2 godziny i 14 minut film z sekcji Un Certain Regard, a mianowicie Anonymous. Pewnie kolejna niepoprawna politycznie niespodzianka z Iranu czy Chin. Zdziwił mnie też pokaz specjalny filmu Romana Polańskiego Week End of a Champion, bo nigdy o czymś takim nie słyszałem - trąbiono powszechnie o Wenus w futrze i planowanym D o sprawie Dreyfusa, o powyższym zaś nie.
No i na koniec pobawię się w jasnowidza - Złota Palma trafi do Coenów, Soderbergha lub Graya, bo przecież przewodniczący Spielberg nagrodzi jakiegoś Amerykanina :wink:

Grzes

Na forum od:

Post 19 kwi 13, 12:57

vifon00 napisał(a):dla mnie najbardziej interesujący z zestawu jest nowy Hirakazu Koreeda: LIKE FATHER, LIKE SON. Jak zawsze wyrażam chęć zobaczenia go na NH, ale on i tak trafi na WFF...

Ale dlaczego? W zeszłym roku większość interesujących rzeczy z Cannes trafiła do Wrocławia (aż Ayya narzekała). Nie widzę powodów do obaw (przynajmniej tymczasowo), choć mi też na Koreedzie zależy.
i dalej napisał(a):Liczę też, że "krótkometrażówka" Diaza też znajdzie miejsce w programie NH. Może tym razem nawet zmieści się w jednym bloku?:)

Ja też na to liczę.
Jarosz napisał(a):Ja zwróciłem uwagę na trwający 2 godziny i 14 minut film z sekcji Un Certain Regard, a mianowicie Anonymous. Pewnie kolejna niepoprawna politycznie niespodzianka z Iranu czy Chin.

Dałbym sobie głowę uciąć, że jeszcze wczoraj było napisane wprost, że to Rasoulof (czyli masz po stokroć rację, bo to drugi (obok Panahiego) znany irański reżyser, który ma zakaz wykonywania zawodu (co z pewnością kojarzysz)).
i dalej napisał(a):Zdziwił mnie też pokaz specjalny filmu Romana Polańskiego Week End of a Champion, bo nigdy o czymś takim nie słyszałem - trąbiono powszechnie o Wenus w futrze i planowanym D o sprawie Dreyfusa, o powyższym zaś nie.

Sobolewski w GW pisze, że to stary film, zrealizowany po Dziecku Rosemary, tyle że wcześniej nie pokazywany w kinie.
a na końcu napisał(a):No i na koniec pobawię się w jasnowidza - Złota Palma trafi do Coenów, Soderbergha lub Graya, bo przecież przewodniczący Spielberg nagrodzi jakiegoś Amerykanina :wink:

A ja myślę, że się zdiwisz :P.
Ostatnio edytowano 19 kwi 13, 13:20 przez Grzes, łącznie edytowano 1 raz

okon

Na forum od:

Post 19 kwi 13, 13:19

Tak, była informacja, że to film Mohammada Rasoulofa.

ma-sz

Na forum od:
2 lip 12, 23:27

Post 19 kwi 13, 13:47

Grzes napisał(a):
i dalej napisał(a):Zdziwił mnie też pokaz specjalny filmu Romana Polańskiego Week End of a Champion, bo nigdy o czymś takim nie słyszałem - trąbiono powszechnie o Wenus w futrze i planowanym D o sprawie Dreyfusa, o powyższym zaś nie.

Sobolewski w GW pisze, że to stary film, zrealizowany po Dziecku Rosemary, tyle że wcześniej nie pokazywany w kinie.

To film dokumentalny z 1971 r. o kierowcy Formuły 1 Jackie'em Stewarcie, w bazach filmowych wymieniany jest inny reżyser tego filmu.

http://thefilmstage.com/news/roman-pola ... tt-ratner/

Jarosz

Na forum od:

Post 19 kwi 13, 15:32

Dzięki za uzupełnienie mojej wiedzy :D
Pozdrawiam!

vifon00

Na forum od:

Post 19 kwi 13, 22:31

Grzes napisał(a):
vifon00 napisał(a):dla mnie najbardziej interesujący z zestawu jest nowy Hirakazu Koreeda: LIKE FATHER, LIKE SON. Jak zawsze wyrażam chęć zobaczenia go na NH, ale on i tak trafi na WFF...

Ale dlaczego? W zeszłym roku większość interesujących rzeczy z Cannes trafiła do Wrocławia (aż Ayya narzekała). Nie widzę powodów do obaw (przynajmniej tymczasowo), choć mi też na Koreedzie zależy.

Ostatnie dwa filmy Koreedy czyli Air Doll i Kiseki trafiły na WFF, a nie na NH stąd moje obawy.

Jarosz

Na forum od:

Post 22 kwi 13, 17:43

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 28 kwi 13, 20:17

Odnotujmy też opublikowaną niedawno listę filmów z Quinzaine des réalisateurs (Directors' Fortnight):
http://quinzaine-realisateurs.com/the-2 ... -p363.html

Mrozikos667

Na forum od:

Post 28 kwi 13, 23:39

Czego to się człowiek nie dowie - Jodorowsky jeszcze żyje, a syn Maxa Ophulsa też robi filmy. No, no.

Grzes

Na forum od:

Post 28 kwi 13, 23:51

Jak można nie wiedzieć o istnieniu Marcela Ophulsa? Jego Smutek i litość to jeden z najsłynniejszych dokumentów świata.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 29 kwi 13, 9:42

No widzisz, taki słynny, że o nim nie słyszałem. Jak głosi mądrość ludowa, człowiek uczy się przez całe życie, a ja już w takim razie wiem, jaką naukę pobiorę w najbliższym czasie.

Jarosz

Na forum od:

Post 5 maja 13, 15:29

Do konkursu głównego dodano najnowszego Jarmuscha Only Lovers Left Alive. Dwa wnioski:
1. Ponieważ prawa do dystrybucji w Polsce ma od dawna firma Gutek Film, będzie to z całą pewnością jeden z filmów otwarcia/zamknięcia tegorocznego T-MNH.
2. Kolejny Amerykanin do Złotej Palmy :P
Ostatnio przeoczyłem Payne'a, więc na mojej liście potencjalnych zwycięzców u przewodniczącego Spielberga są obecnie Coenowie, Soderbergh, Jarmusch, Payne lub Gray :wink:

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 15 maja 13, 10:08

Cannes startuje dzisiaj !!!

Grzes

Na forum od:

Post 15 maja 13, 10:24

Jarosz napisał(a):Ostatnio przeoczyłem Payne'a, więc na mojej liście potencjalnych zwycięzców u przewodniczącego Spielberga są obecnie Coenowie, Soderbergh, Jarmusch, Payne lub Gray :wink:

No to się nie zgadzamy (po raz kolejny w tym temacie). Jak dla mnie głównym faworytem do zwycięstwa u przewodniczącego Spielberga jest Refn, który robi filmy puste, efektowne i bardzo dobre rzemieślniczo - czyli takie, jakie Spielbergowi powinny się podobać najbardziej. Nie rozumiem, dlaczego miałby się kierować narodowością twórców, a nie swoimi filmowymi upodobaniami.

Jarosz

Na forum od:

Post 15 maja 13, 10:36

Pewnie masz rację, ale jak inaczej wytłumaczyć np. Grand Prix (a więc drugą co do ważności nagrodę canneńską, po Złotej Palmie) w zeszłym roku dla megakoszmarnego gniota Reality niż tym, że jury przewodniczył Włoch Moretti? :wink:
Zapewne było krakowskim targiem - my (reszta jury) Palmę Miłości, ale ty (przewodniczący) możesz w zamian dać Grand Prix Reality :)
A to tylko jeden przykład. Można znaleźć więcej.

Grzes

Na forum od:

Post 15 maja 13, 11:03

Ale co tu ma do rzeczy narodowość Garrone? Jeśli było tak, jak piszesz (a pewnie masz rację), to Moretti mógł mieć inne powody, żeby promować Reality - może chciał zwycięzcy na ważny i aktualny temat, nie chciał kina "kaligraficznego", jakim Miłość bez wątpienia jest, czy coś w tym stylu. Nie mówiąc o tym, że wystarczy poczytać sobie opinie prasowe pisane w trakcie festiwalu, żeby zobaczyć, że bardzo wiele z nich twojego zdania, że Reality to gniot, nie podziela. Dlaczego Moretti nie miałby myśleć podobnie jak ich autorzy?

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 16 maja 13, 10:39

Wczorajszy news w Faktach TVN o Cannes typowy dla pokazania takiego festiwalu w mass-mediach. Mówiono i pokazywano wielkie gwiazdy Hollywoodu a o filmach wspomniano (z pokazaniem fragmentu) "Wielkiego Gatsby" i Polańskiego. Canal+ po przejeciu przez telewizje n w ogóle przestał zajmować się tym festiwalem i tym sposobem trzeba znów szperać w notkach Gazety Wyborczej i Polityki ...

I jakby na przekór temu a odnosnie filmu "Reality" muszę powiedzieć, że zaczynam mieć w nosie recenzje czy to chwalące czy mieszające z błotem dany film. Bo jedni chwalą a inni ganią. Przykładowo zeszłoroczny "Polisse" nie miał pochlebnych recenzji mimo nagrody a mnie ten film bardzo sie spodobał. Ostatnio kupiłem "Film" co w zestawieniu z prenumerowanym "Kinem" sprawiło że mialem przeglad recenzji z dwóch źródeł. Nie pamiętam już który film ale 2 albo 3 miało skrajnie odmienne recenzje. Ostatnio w C+ obejrzałem "Nietykalnych". Film fajny choć arcydziełem nazwać nie mogę ale generalnie był chwalony. Po obejrzeinu filmu odszukałem recenzję w "Kinie": "Niestety, film Nakache i Toledano zawodzi także na polu czysto komediowym. " "Słabość wykonania nie przekreśla jednak tkwiącego w „Nietykalnych” potencjału wyjściowego". Często po obejrzeniu filmu konfrontuję swoje odczucia z opinią krytyka i coraz częsciej zauważam przepaść ... Choć dobrze jeśli krytyk pisze o swoich odczuciach bo z niektorych recenzji nie wiem czy film sie podobał czy nie ...

Oj, strasznie zboczylem z tematu. No to żeby było o Cannes, to powiem Wam, że Spielberg nas zaskoczy. Licze na Farhadiego i oczywiście mojego ulubieńca Jima, który mnie zawiódł tylko jeden raz.

Grzes

Na forum od:

Post 16 maja 13, 10:51

Ależ ja jak najbardziej liczę na niespodziankę. Może nie tego kalibru, co wybory jury pod wodzą Cronenberga (Rosetta i Ludzkość) czy Burtona (Wujek Boonmee), ale mimo wszystko. Spielberg, jaki jest, każdy widzi, ale obstawiam, że bardzo dobre filmy, jeśli nie będą za bardzo szły "po bandzie" (a w tegorocznym zestawie takich się nie spodziewam), docenić będzie potrafił.

okon

Na forum od:

Post 19 maja 13, 19:21

Jak można było się spodziewać, Przeszłość Farhadiego znalazła polskiego dystrybutora - jest to Kino Świat.

vifon00

Na forum od:

Post 20 maja 13, 10:45

Przyłączając się do dyskusji na temat przyszłych wyborów pana Spielberga, ja raczej obstawiałbym film niekoniecznie amerykański, ale krzewiący wartości, stawiający na idee, a przy tym mocny warsztatowo. Jak dotąd mamy już dwa takie filmy: Przeszłość i Jaki ojciec taki syn. Szczerze wątpię w szanse dla Refna (zbyt brutalny ) jak i Coenów i Graya - bo niby czemu akurat oni?

Grzes

Na forum od:

Post 20 maja 13, 10:52

Może masz rację. A w każdym razie chciałbym, żebyś to ty (z nas trzech) ją miał ;).

Jarosz

Na forum od:

Post 20 maja 13, 16:27

"Pokazane w Heli sceny tortur były tak szokujące, że część widzów miała mdłości i wychodziła z sali w czasie projekcji" :wink:
Super :)

http://film.interia.pl/wiadomosci/film/news/widzowie-mieli-mdlosci,1919252,38

Mrozikos667

Na forum od:

Post 20 maja 13, 18:06

Na Wiośnie Filmów wychodzili z "Piety", strasznie wrażliwi ci widzowie :P

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 21 maja 13, 21:42

Bo ta "Pieta" to taki dosłowny hard core....
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

okon

Na forum od:

Post 25 maja 13, 15:02

Obstawiam... Soderbergha.

Jarosz

Na forum od:

Post 25 maja 13, 20:01

Nagrody Un Certain Regard 2013:

PRIX UN CERTAIN REGARD
L’IMAGE MANQUANTE de Rithy PANH

PRIX DU JURY
OMAR de Hany ABU-ASSAD

PRIX DE LA MISE EN SCENE
Alain GUIRAUDIE pour L'INCONNU DU LAC

PRIX UN CERTAIN TALENT
Pour l’ensemble des acteurs du film LA JAULA DE ORO de Diego QUEMADA-DIEZ

PRIX DE L’AVENIR
FRUITVALE STATION de Ryan COOGLER

http://www.festival-cannes.fr/fr/theDailyArticle/60399.html

Grzes

Na forum od:

Post 26 maja 13, 18:49

No to Spielberg zaskoczył chyba wszystkich, którzy spodziewali się po nim wszystkiego najgorszego (mnie tylko troszkę).
Nagrody w konkursie głównym:

Złota Palma
La Vie d'Adèle, chapitre 1 & 2 (Blue is the Warmest Colour), reż. Abdellatif Kéchiche

Grand Prix Jury
Inside Llewyn Davis, reż. Ethan Coen, Joel Coen

Najlepszy reżyser
Amat Escalante, Heli

Nagroda Jury
Soshite chichi ni naru (Like Father, Like Son), reż. Kore-Eda Hirokazu

Najlepszy scenariusz
Jia Zhangke, Tian zhu ding (A Touch of Sin), reż. Jia Zhangke

Najlepszy aktor
Bruce Dern, Nebraska, reż. Alexander Payne

Najlepsza aktorka
Bérénice Béjo, Le Passé (The Past), reż. Asghar Farhadi
Ostatnio edytowano 26 maja 13, 20:22 przez Grzes, łącznie edytowano 5 razy

Querelle

Na forum od:

Post 26 maja 13, 19:04

Przemiłe zaskoczenie!!!

Gdyby tak jeszcze bez Coenów na tej liście..., byłoby wzorowo.

Grzes

Na forum od:

Post 26 maja 13, 19:16

Nie przesadzaj z tymi oczekiwaniami :).

Jeszcze jedna jakoś tam istotna nagroda:
Złota kamera
Ilo Ilo reż. Anthony Chen (sekcja Quinzaine des Réalisateurs).

Czekam jeszcze na nagrody pozaregulaminowe (FIPRESCI w poszczególnych sekcjach w szczególności (może coś dla Diaza ;))).

tangerine

Na forum od:

Post 26 maja 13, 19:23

Czy wiadomo już co z Cannes będzie na Nowych Horyzontach ?

Querelle

Na forum od:

Post 26 maja 13, 19:24

Grzes napisał(a):Czekam jeszcze na nagrody pozaregulaminowe (FIPRESCI w poszczególnych sekcjach w szczególności (może coś dla Diaza ;))).

FIPRESCI:

- konkurs główny: La Vie d'Adele, reż. Abdellatif Kechiche
- Un Certain Regard: Manuscripts Don’t Burn, reż. Mohammad Rasoulof
- Quinzaine des Réalisateures: Blue Ruin, reż. Jeremy Saulnier

Mrozikos667

Na forum od:

Post 26 maja 13, 19:27

Ha, mówiłem, że nie taki Spielberg straszny, jak go malują.

Grzes

Na forum od:

Post 26 maja 13, 19:30

Rasoulof. Tyż piknie. Tylko to Blue Ruin jakoś tak wielkiego entuzjazmu we mnie nie wzbudza.

@Mrozik: Mówiłeś!

Jarosz

Na forum od:

Post 26 maja 13, 19:36

Mroziku, mówiłeś :)
Jaka ulga, że nie miałem racji!

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 26 maja 13, 20:40

"La Queer Palm 2013
est attribuée à : « L’inconnu du lac » d’Alain Guiraudie (Un certain regard)"

vifon00

Na forum od:

Post 26 maja 13, 21:17

Bardzo ładna lista, nawet Koreeda się załapał. A z tym, że Grześ znał zwycięzcę już kilka dni temu, to jakaś podejrzana sprawa... :?

vifon00

Na forum od:

Post 26 maja 13, 21:22

Querelle napisał(a):Przemiłe zaskoczenie!!!

A co chcesz od Coenów? Miewają czasami swoje lepsze dni i wtedy całkiem im wychodzi.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 26 maja 13, 21:41

vifon00 napisał(a):
Querelle napisał(a):Przemiłe zaskoczenie!!!

A co chcesz od Coenów? Miewają czasami swoje lepsze dni i wtedy całkiem im wychodzi.

Powiedziałbym wręcz, że prawie zawsze im wychodzi.

Grzes

Na forum od:

Post 26 maja 13, 21:44

vifon00 napisał(a):A z tym, że Grześ znał zwycięzcę już kilka dni temu, to jakaś podejrzana sprawa... :?

Hehe, jest lepiej. Ja wczoraj sobie wypisałem, kto (moim zdaniem) zdobędzie wszystkie nagrody. Z wyjątkiem Heli to były dokładnie te filmy, które nagrodziło Jury (choć inaczej te nagrody "porozdzielałem"). A "sekret" tego jest taki, że ja bardzo uważnie obserwuję, jakie są reakcje na te filmy wśród krytyków na świecie (głównie w Stanach i Francji). I te (plus jeszcze Sorrentino (chwała Bogu, że nic nie wygrał - nie znoszę jego filmów) i do pewnego stopnia Grey) filmy były najlepiej przyjęte. La vie d'Adele było liderem i rankingu międzynarodowej krytyki (publikowanego w Screen International), i rankingu krytyki francuskiej (w Le Film francais), przy czym w tym ostatnim prowadziło w sposób miażdżący. Także faworyt był jeden - pozostawała kwestia, czy Jury będzie miało podobne zdanie. Ale ja mam nieograniczoną wiarę w ludzi, w tym w Stevena Spielberga (zwłaszcza jeśli pomagają mu podjąć właściwą decyzję Mungiu, Lee i Kawase). Jestem jak ten bohater Nebraski, grany przez Derna ("Does he have Alzheimer's?" "No. He just believes things that people tell him." "Oh, that's too bad.") ;)

okon

Na forum od:

Post 26 maja 13, 21:57

Zaskoczenie.

Grzesiu, gdzie na stronie Le Film francais jest ten ranking?

Grzes

Na forum od:

Post 26 maja 13, 22:13

tangerine

Na forum od:

Post 26 maja 13, 22:22

Ostatnio edytowano 26 maja 13, 22:29 przez tangerine, łącznie edytowano 1 raz

okon

Na forum od:

Post 26 maja 13, 22:24

Dzięki.

Duszyński sporo mówi o "Kongresie" - może też został zakupiony.

Następna strona

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych