4. LGBT Film Festival 2013

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 22 kwi 13, 21:44

Czy tylko ja mam wrażenie, że w puszczanej przed filmami reklamie pani mówiąca "Jestem osobą heteroseksualną, mam 54 lata, ale..." robi Kampanii Przeciw Homofobii niedźwiedzią przysługę? Nie umiem jej słów odczytać inaczej niż "niby wszyscy jesteśmy równi, ale homo są jednak fajniejsi niż hetero".
Ostatnio edytowano 23 kwi 13, 16:52 przez Melomanka, łącznie edytowano 1 raz

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 23 kwi 13, 10:49

Tak, ja czytam to tak samo.
A swoją drogą jestem szczęśliwy, że wybrałem tylko kilka seansów w ramach tego festiwalu, bo już cholery dostaję, gdy widzę ten spot. Dłuższy nie mógł być?

Melomanka

Na forum od:

Post 23 kwi 13, 15:45

Długość by mi nie przeszkadzała, gdyby za każdym razem prezentowano inne wypowiedzi. Chyba wiele osób stamtąd ma coś ciekawego do powiedzenia?

(To znaczy rozumiem, że różne wersje tej samej reklamy może więcej by kosztowały, ale ona nie leci nigdzie poza tym festiwalem, nie ma jej na YouTube, linki do materiałów video na stronie KPH odsyłają do strony głównej...)

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 23 kwi 13, 18:41

A co mówią w tej reklamie?

Melomanka

Na forum od:

Post 23 kwi 13, 19:44

Osoba o męskim głosie i wyglądzie mówiąca o sobie w rodzaju żeńskim opowiada o szykanach w liceum.

Gej wspomina, jak cała szkoła dowiedziała się o jego orientacji i na czterysta osób rozmawiały z nim trzy dziewczyny.

Inny gej najpierw mówi coś niewyraźnie i go nie rozumiem, a potem przekonuje, że pewnego dnia obudzisz się i pomyślisz "ale przecież jesteś fajny, jest dobrze tak, jak jest".

Lesbijka wspomina, jak poczuła się opuszczona i samotna, kiedy wyproszono ją ze studniówki.

Pani z obcym akcentem zachęca, żeby każdy był sobą, bo to najważniejsze w życiu.

Pani heteroseksualna mówi, że woli towarzystwo homoseksualnych, bo z nimi czuje się lepiej, ma większą przestrzeń i większą wolność, co jest dla niej szalenie ważne i dlatego właśnie wstąpiła do KPH, żeby sobie tę przestrzeń poszerzać. I dla niej "to" (ale co właściwie?) jest tak piękne jak wschód i zachód słońca.

Melomanka

Na forum od:

Post 25 kwi 13, 22:47

Cytat chyba dosłowny:
Jestem osobą heteroseksualną, mam 54 lata, ale w towarzystwie gejów i lesbijek jest mi po prostu lepiej. Mam większą przestrzeń do oddychania, większą przestrzeń do działania, mam większą wolność, która jest mi strasznie potrzebna. I dlatego jestem w KPH-u, żeby sobie tę przestrzeń poszerzać.
Dla mnie to jest coś takiego pięknego jak wschód i zachód słońca.

Filmy z festiwalu, które sobie wybrałam, na ogół bardzo mi się podobały, ale w kółko powtarzana przed nimi nieudolnie nakręcona reklama irytowała coraz bardziej. Przed ostatnim seansem ludzie z widowni już nawet przedrzeźniali tę nieszczęsną kobietę bredzącą o wschodzie i zachodzie słońca.

Rzeczywiście świetne uzasadnienie, czemu przynależy się do organizacji walczącej z homofobią - bo towarzystwo gejów i lesbijek jest fajniejsze. Dla fajnego towarzystwa to wystarczyłoby chodzić do odpowiednich klubów...

Jarosz

Na forum od:

Post 26 kwi 13, 13:16

Popastwmy się jeszcze nad tym nieszczęsnym spotem. Reklamy powinny być krótkie, bo inaczej tracą swój cel - zniecierpliwiony widz albo przełączy kanał w TV, albo - gdy nie ma takiej możliwości - uzna to coś za antyreklamę. Sprawdziłem - toto trwało prawie 4,5 minuty! Dłużej niż niektóre krótkometrażówki z bloków tychże. Ta "wzruszająca" muzyczka fortepianowa w podkładzie w połączeniu z nieudolnym filmowaniem wypowiadających się osób dawała iście porażający efekt - nic, tylko zmieniać orientację na homo. Ale przed nami jeszcze dynamiczny finał, zmiana muzyki na zagrzewającą do działania, "wschód i zachód słońca". Widzowie na barykady! Brrrrrr

Dobrze, że przed wczorajszym seansem skądinąd całkiem zabawnego Gayby zapomniano o spocie KPH.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 26 kwi 13, 13:50

Jarosz napisał(a):Dobrze, że przed wczorajszym seansem skądinąd całkiem zabawnego Gayby zapomniano o spocie KPH.

Oni czytają to forum. Nie zdziwiłbym się, gdyby zapomnieli całkiem celowo.

Melomanka

Na forum od:

Post 26 kwi 13, 14:14

Ale już przed Orchideą sobie przypomniano ;-)

O, jest już do obejrzenia w necie: http://www.youtube.com/watch?v=aGWBu5lT ... e=youtu.be

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 27 kwi 13, 10:50

Aż musiałem obejrzeć i teraz wiem, że popełniłem błąd... Olaboga!

Współczuję każdemu kto musiał to oglądać więcej niż raz, a Jan Świerszcz (reżyser spotu) powinien dostać dożywotni zakaz dotykania wszelkich urządzeń pozwalających rejestrować obraz. Naprawdę.

<po pewnym czasie>

Jeszcze raz o tym wszystkim pomyślałem i stwierdziłem, że: ale przecież (spot) jest fajny, jest super tak jak jest.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 28 kwi 13, 20:21

Zdrzemnąłem się i tym oto sposobem... zaspałem dziś na Interior. Leather Bar Travisa Mathewsa z Jamesem Franco, ech. Psubrat polecał w relacji z Berlinale. Ktoś jeszcze widział i powie też, że bdb - i tym bardziej będę smutny?

Jarosz

Na forum od:

Post 28 kwi 13, 20:48

Querelle - myślę, że by Ci się spodobało, skoro dla mnie to 1/10 :wink:
Niby tylko godzina, a umęczyłem się jak mało kiedy.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 29 kwi 13, 16:43

Ciekawe dlaczego tylko 1...
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Jarosz

Na forum od:

Post 29 kwi 13, 21:25

Bo zera nie mogę przyznać, a należałoby się :wink:

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych