19. Wiosna Filmów w Warszawie

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 7 kwi 13, 16:42

Przeglądam program festiwalu, który jeszcze rok temu zwał się Latem Filmów (co było iście kretyńskie, zwłaszcza że parę lat wcześniej przeniesiono go z lata na kwiecień - teraz nazwa znormalniała) - widzę niemal same filmy, które zagościły już na ekranach polskich kin, wprowadzone doń przez m.in. Aurorę, Vivarto, Gutek Film czy Stowarzyszenie Nowe Horyzonty. Ale jest też parę nowych tytułów, które z niemal stuprocentowym prawdopodobieństwem niebawem pojawią się w zapowiedziach. Pomijam premiery kwietniowe (Droga do Hiszpanii, Hemel, Samotny port - miłość, Wszyscy w naszej rodzinie). W maju na ekrany mają wejść Dla Ellen So Yong Kim (17 maja, dystrybucja Vivarto według jednego źródła, Aurora Films według drugiego; strony obu dystrybutorów na razie na ten temat milczą) oraz Dom na weekend Hansa-Christiana Schmida (31 maja, dystrybucja Aurora Films). Zostaje osiem tytułów, które w ciągu najbliższego roku powinny wejść do naszych kin:

- Ci, którzy żyją i umierają (Die Lebenden, Austria/Niemcy/Polska 2012, reż. Barbara Albert),
- Hannah Arendt (Francja/Kanada/Niemcy/Izrael 2012, reż. Margarethe von Trotta),
- Junkhearts (Wielka Brytania 2011, reż. Tinge Krishan),
- Lore (Australia/Niemcy/Wielka Brytania 2012, reż. Cate Shortland),
- Nieme miasto (Silent City, Belgia/Holandia/Luksemburg 2012, reż. Threes Anna),
- Parada (Chorwacja/Niemcy/Węgry/Słowenia/Serbia 2011, reż. Srđan Dragojević),
- Pieta (Korea Południowa 2012, reż. Kim Ki-duk),
- Pozycja dziecka (Poziţia Copilului, Rumunia 2013, reż. Calin Peter Netzer).

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 7 kwi 13, 21:28

"Pieta" ma napisy na kopii, więc pewnie wejdzie. Ale nie oglądajcie :P
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 8 kwi 13, 11:45

I tak cię nie posłuchamy (ale pewnie potem przyznamy ci rację ;)).

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 8 kwi 13, 21:59

No właśnie - za bardzo wszyscy (chyba) chcemy ją zobaczyć :wink:
Ale faktem jest, że nie lubię ostatnich filmów Kima, tak od czasu Time i Oddechu - Arirang wyjątkiem potwierdzającym regułę.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 8 kwi 13, 22:54

Nie słuchajcie Mrozika, bo nie warto. I Amen i Pietę warto zobaczyć, najlepiej w tej kolejności. Po Arirangu Kim tworzy nieco inne kino, nieprzerwanie równie interesujące.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 9 kwi 13, 0:06

Oczywiście, że mnie nie słuchajcie, potem będzie o czym dyskutować :) Jednak fakt faktem, że nowy film Kima jest według mnie niezamierzenie śmieszny i sprawił mi tym dużą przykrość, bo niektóre z jego wcześniejszych dzieł uwielbiam. Z ostatnich np. "Sen" bardzo mi się podobał (ale łączę się z Jaroszem w rozczarowaniu "Czasem").

Z trochę innej beczki - "Hemel", co to ma mieć premierę za 10 dni. Otóż film puścili nam z... DVD. No szlag. To drugi powód, by go nie oglądać. Pierwszy jest taki, że to słaby film.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Grzes

Na forum od:

Post 9 kwi 13, 8:27

To ja was wszystkich pogodzę. Dla mnie i Sen i Arirang to ledwie popłuczyny po starym Kimie. W sumie Piety bardziej się boję niż się po niej czegoś dobrego spodziewam, ale, mam nadzieję, to okaże się pozytywne rozczarowanie.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 9 kwi 13, 9:16

Grzes napisał(a):To ja was wszystkich pogodzę. Dla mnie i Sen i Arirang to ledwie popłuczyny po starym Kimie. W sumie Piety bardziej się boję niż się po niej czegoś dobrego spodziewam, ale, mam nadzieję, to okaże się pozytywne rozczarowanie.

Nie wiem jak reszta, ale ja jestem pogodzony :D ;).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Grzes

Na forum od:

Post 9 kwi 13, 13:14

Dziękuję, Sławku. Jeśli jeszcze inni mi napiszą, że też dzięki mojej interwencji się pogodzili, to może pomyślę o zmianie zawodu i od dziś już wyłącznie godzeniem ludzi się zajmę ;).

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych