"Sąsiedzkie dźwięki" Klebera Mendonçy Filho w kinach

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 15 mar 13, 19:49

Od dziś (15 III) na ekranach polskich kin goszczą brazylijskie Sąsiedzkie dźwięki Klebera Mendonçy Filho.

{{ 12.MFF T-Mobile Nowe Horyzonty 2012 - Nagroda FIPRESCI }}
{{ 41.MFF Rotterdam 2012 – Nagroda FIPRESCI }}
{{ 36.MFF w São Paulo 2012 – najlepszy film }}

:arrow: strona filmu na portalu MFF TNH >

:arrow: polscy krytycy o filmie >

:arrow: Kleber Mendonça Filho: Kubrick miał rację >

:arrow: oficjalna strona filmu >

:arrow: zwiastun filmu >

Forum Nowe Horyzonty o filmie:

„(…) bardzo mi się podobało. Mieli mnie już od pierwszej sceny, gdzie niby widzimy bawiące się dzieci, ale agresywne najazdy kamery kreują nastrój niepokoju, który utrzymuje się przez cały film. I dalej - niby nic specjalnego, ale jakoś udało im się zachęcić mnie do podejrzewania bohaterów o różne niecne rzeczy. No i fajnie, że na koniec nie uciekli się do niepotrzebnej przemocy.” (Mrozikos667)

„Bardzo mi się podobał, ja bardzo lubię wątek szaleństwa, które ogarnia kury domowe, pociąga mnie aspekt ich samotności i wyobcowania i ładnie tu był poprowadzony.” (PaniKazia)

„Mój ulubiony film konkursowy. Świetna reżyseria, scenariusz. Plus sny i rewelacyjna końcówka.” (vifon00)

„Nie raz już się zastanawiałam, jak wygląda życie w wieżowcach dużych miast Ameryki Południowej - Sąsiedzkie dźwięki zaspokoiły moją ciekawość. Labirynty korytarzy, kraty, brak okien, obdrapany biały tynk, pustostany, widoki z góry na pobliskie fawele - to bardzo interesujące filmowe uniwersum. Do scenografii dodajemy upał, nudę, samotność bohaterów i ich rozedrgane (niczym pralka na programie wirowania) marzenia senne i mamy intrygujący, niepokojący film. Również mój ulubiony film konkursowy. A zebranie wspólnoty mieszkaniowej niczym się nie różniło od tych, w których mam przyjemność uczestniczyć.” (kata_strofa)

.
Załączniki
plakat.jpg
polski plakat filmu || dystrybucja w Polsce: SNH
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie