Moje typy - najlepsze filmy 3.AFF

Filmy 3.AFF - wypowiedz się!
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 19 lis 12, 6:15

Tradycyjnie zachęcamy Was do opublikowania swojej listy najlepszych filmów z programu 3.AFF.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 19 lis 12, 7:32

Wielu cieszących się dobrą opinią filmów nie widziałem, ale i tak zachwycałem się poniższymi:

"Postrzeganie obiektów ruchomych"
"Na własne ryzyko"
"Pustka"
"Genialny klan"
"To my, a to ja"
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 19 lis 12, 10:32

Sekcja spectrum stała na bardzo wyrównanym, dobrym, bądź bardzo dobrym poziomie, pomimo, a może właśnie z powodu mniejszej ilości filmów. Był jeden film, który wybijał się jednak ponad ten poziom i tym filmem jest ...

Komedia.

A dalej było tak:

2.Grubas rządzi
3.Arkadia
4.Na własne ryzyko
5.Dobra partia
6.Ślub Ryśka
7.Siła perswazji
8.Tam gdzie rosną grzyby

Pozostałe filmy ze spectrum (mógłbym wymienić tu prawie wszystkie) były również ciekawe. Świetna była też sekcja on the edge: udany eksperyment Postrzeganie obiektów ruchomych i V/H/S. Girl walk//All Day nie widziałem, ale też zbierał same pozytywne opinie. Doskonałym okazał się też dokument West of Memphis. Natomiast sekcja Highlights była w tym roku dość przeciętna. Poza genialnymi KOchankami z księżyca, świetnym Gangsterem i To my a to ja reszta filmów rozczarowywała, łącznie z grafomańskim, potwornym Ostatnim dniu na ziemi (jak coś takiego w ogóle znalazło się w programie festiwalu??)

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 19 lis 12, 12:41

Mój ranking (po obejrzeniu tylko 9 filmów, w tym tylko 6 nowych) wyglądałby tak:

1. Komedia

2-5. Gangster, Pustka, Postrzeganie obiektów ruchomych, V/H/S
6-7. Mistrz, Rushmore
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

stopekherman

Post 19 lis 12, 18:58

- ciary po plecach: "WIELKA POWÓŹ"
- wbija w fotel: "NARKOMANI
- miłe zaskoczenie: "CWANIAK"
- emocje: "TAM, GDZIE ROSNĄ GRZYBY", "ARKADIA"
- stare ale jare: "STRACH NA WRÓBLE", "PUSTKA", "ŻYCIE NA SZALI"
- dobra zabawa: ""V/H/S", "GANGSTER", "GRUBAS RZĄDZI"
- rozczarowanie: "4:44", wybór winnera Spectrum

ptakoo

Post 19 lis 12, 22:09

Mega rozczarowanie: ''Dziewczyna w masce liśicy'' i ''4:44 Ostatni dzień na Ziemi''
Nie moje klimaty: ''Kochankowie z Księżyca'' i ''V/H/S''
Zabawne: ''Bernie'', ''Dziewczyny'', ''Gejbi'', ''Jeff wraca do domu'', ''Ślub Ryśka'', ''Dobra partia'', ''Postaci drugoplanowe''
Wzruszyły mnie do łez: ''Na własne ryzyko'' i ''West of Memphis''

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 19 lis 12, 22:19

Bez prawdziwych objawień w tym roku, ale ogólnie bardzo wyrównany poziom, tylko dwa filmy z 23 zobaczonych nazwałbym gniotami. Niezależnie od sekcji, top wygląda następująco:
1. West of Memphis
2. Pustka
3. Pociąg do Darjeeling
4-6. Strach na Wróble / Ślub Ryśka / Grubas rządzi (o wbrew pozorom oryginalnej i specyficznej tematyce)

Gangster, Grzyby, Narkomani, Comic-Con także dobre.
gorzej, ale z wyróżnieniem Cwaniak, Freaky Deaky, V/H/S i mimo wszystko Mistrz.

kw86

Na forum od:
5 wrz 10, 14:44

Post 20 lis 12, 21:22

Poziom filmów bardzo mnie ucieszył, szczerze mówiąc spodziewałem się, że będzie słabiej. Moja pierwsza dziesiątka wyglądałaby mniej więcej tak:

1. Girl Walk // All Day
  2. Dziewczyna w masce lisicy
  3. Zabójczy upał
  4. Postrzeganie obiektów ruchomych
  5. Jack i Diane
  6. To my, a to ja
  7. 4:44 Ostatni dzień na Ziemi
  8. Kochankowie z Księżyca
  9. Komedia
  10. Mistrz

Jedyny film, który był dla mnie totalną porażką to "Rozstania i powroty", znacznie więcej spodziewałem się też po "V/H/S", "Tam, gdzie rosną grzyby" i "Sile perswazji".

Trochę zaskakujące rozstrzygnięcie konkursu Spectrum - "Na własne ryzyko" nie było złe, ale z lekkich, rozrywkowych filmów znacznie bardziej podobał mi się chociażby "Ślub Ryśka"...

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 22 lis 12, 23:40

Moja lista będzie krótka w tym roku:
1. Girl Walk // All Day - rewelacja!

A jeśli chodzi o sekcje to:
On the Edge - jak co roku obejrzałem w całości i nie było rozczarowań. V/H/S - dobry, Postrzeganie obiektów ruchomych - początek bardzo dobry, ale dalsza część filmu, a raczej pozostałe części już bardzo średnie, czegoś mi brakowało, no a poza tym był trochę za krótki. Te 81 minut bardzo szybko minęło, a wydawało mi się że film trwał dopiero 40 min... Jak dla mnie to każdy film z tej sekcji powinien trwać co najmniej 4 godziny.
American Docs - oglądałem tylko Tchoupitoulas i W objęciach rzek - oba słabe i nudne. Chociaż jeśli podciągnąć pod tą sekcję Comic Con, to spisał się bardzo dobrze :)
Highlights - To my, a to ja spisał się dobrze, pozostałych nie widziałem.
Horrory z Universalu - tu małe rozczarowanie... Te horrory były jakieś takie mało horrorowate. Mumię to już chyba trudno nazwać horrorem, to bardziej romans ;). Niestety te horrory nie umywają się do tych z brytyjskiej wytwórni Hammer Film Productions z Peterem Cushingiem i Christopherem Lee (też o Frankensteinie, Draculi itp.).
Nicholas Ray - widziałem 3 z 4 filmów, ale.... Za mało!!! 4 filmy to zdecydowanie za mało na retrospektywę!
Spectrum - widziałem 10 z 16. Zdecydowanie najlepszy Ślub Ryśka (czemu ten film nie wygrał? :(). Dziewczyna w masce lisicy też dobry. To te dwa, pozostałe z tej sekcji średnie albo słabe. Najbardziej liczyłem na Jack i Diane i chociaż nie był zły, to czegoś zabrakło... A Gejbi - porażka! Ale dobrze że widziałem na samym początku, po tym filmie każdy wydawał się o wiele lepszy :)
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 23 lis 12, 13:26

Ja bym powiedział, że Mumia to bardziej groteska ;)
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 24 lis 12, 13:24

Byłem tylko w weekend i zobaczyłem kilka tytułów, ale...
1. Samsara ;-D
2. Girl Walk // All day.
3. Mistrz.
4. West of Memphis (do skrócenia o rzewne sceny wypuszczenia na wolność),
5. To my, to ja (miłe rozczarowanie po niskich lotów Be kind rewind),
6. Gangster (wspaniała propozycja na sobotni wieczór).
Odpuściłem sobie VHS, Postrzeganie obiektów ruchomych jak dla mnie wysilone. Przypuszczam, że podobałyby mi się Grzyby oraz dokumenty. Nie oglądałem nic z retrospektyw. Myślę, że po wiele pozycji z tego programu jednak jeszcze po festiwalu sięgnę, choćby po Komedię czy Berniego. Moonrise kingdom tylko dla fanatyków, a 4:44 ostatnia... to w ogóle tytuł, który pozostawiam bez komentarza.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 24 lis 12, 16:35

podczas 3. AFF przede wszystkim podobała mi się atmosfera i nowe Kino Nowe Horyzonty, odczułam zmianę i dobrą energię miejsca

filmowo na pierwszym miejscu:
Komedia i Wielka powódź, filmy, dzieła, które mnie uwiodły bez mrugnięcia okiem, choć każde w inny sposób

doceniam:
Ślub Ryśka, Tam, gdzie rosną grzyby, Jack i Diane, Girl Walk // All Day oraz filmy Jerry'ego Schatzberga

najgorszym filmem festiwalu był dla mnie dokument Podróże Neila Younga (w niektórych scenach zamykałam oczy, mając wrażenie, że bohater zaraz mnie połknie, określenie "intymny portret" zostało wzięte przez reżysera zbyt dosłownie)

Florentine

Post 25 lis 12, 15:53

Choć nie przepadam za dokumentami, to akurat właśnie tu przeżyłam niespodziankę: Jak przetrwać plagę i West of Memphis. Może dlatego, że oba filmy posiadały własnych bohaterów, i mogliśmy śledzić ich losy, dość często losy tragiczne. Porządne kino dokumentalne. Jak przetrwać plagę - wysoko bardzo stawiam.

Girl Walk// All Day - to jest hicior! Bawiłam się świetnie. Po prostu bajeczne! :)

Z filmów to Arkadia oraz Grubas Rządzi (Safety not guaranted widziałam już przed festiwalem, ale bardzo mi się podobał).

Kompletna porażka to dla mnie tak tu wielbiony Ślub Ryśka - dziesiąty sort po Woody Allenie, to już nawet nie było śmieszne, ani nawet groteskowe, tylko zwyczajnie nudne.

Zabójczy upał - opis brzmiał tak pięknie, ale niestety film był zabójczo zły - aktorzy w ogóle mnie nie przekonali, choć faktycznie ostatnia scena ratowała jako tako.

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 30 lis 12, 12:20

Ocena filmów konkursu SPECTRUM według uzytkowników imdb.com:

1. INTERESY I EKCESY (7.3/10)
2. NA WŁASNE RYZYKO (7.1/10)
3. TAM, GDZIE ROSNĄ GRZYBY (7.0/10)

4. GRUBAS RZĄDZI (6.7/10)
ŚLUB RYŚKA (6.7/10)
5. JEFF WRACA DO DOMU (6.6/10)
SIŁA PERSWAZJI (6.6/10)
6. KOMEDIA (6.2/10)
7. GEJBI (6.1/10)
ROZSTANIA I POWROTY (6.1/10)
8. ZABÓJCZY UPAŁ (6.0/10)
9. ARKADIA (5.8/10)
10. POSTACI DRUGOPLANOWE (5.3/10)
11. DOBRA PARTIA (5.1/10)
12. JACK I DIANE (4.3/10)
13. DZIEWCZYNA W MASCE LISICY (jeszcze bez oceny)

Szkoda, że przy AFF nie poznajemy wyników wszystkich filmów konkursowych, ciekawie jak rozchodziły się głosy na poszczególne tytuły i czy kolejność jest zbliżona do powyższej. Choć zwycięzca "Na własne ryzyko" jest bardzo wysoko oceniany, więc podobieństwo jakieś jest. "Ślub Ryśka", którym parę osób na tym forum się zachwyca, też w czołówce.

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 30 lis 12, 12:58

1. TO MY, TO JA - prawdziwe i poruszające problemy współczestnych nastolatków, pozycja obowiązkowa dla naszych gimnazjalistów
2. BERNIE - zabawna komedia umiejscowiona w prowincjonalnym świecie
3. GANGSTER - kryminał, pod którym mogliby sie podpisać klasycy jak Brian De Palma czy Sergio Leone
4. Interesujące filmy braci Duplass - JEFF WRACA DO DOMU, NA WŁASNE RYZYKO
5. TAM, GDZIE ROSNĄ GRZYBY - radość jedzenia i tworzenia nowych smaków, pochwała darów przyrody
6. ARKADIA - wzruszający, luźny remake "Powrotu" Andrieja Zwigancewa
7. DRACULA - po 80. latach śmieszy, ale nadal ma fantastyczny klimat
8. Kino Wesa Andersona - śmiech przez łzy

Powrót do Moje własne Idaho