Knajpy cieszynskie

Akredytacje, karnety i bilety. Uwagi, pomysły i sugestie organizacyjne.<br> Odczucia co do atmosfery Festiwalu.
Yellowe

Na forum od:
18 mar 05, 17:24

Post 1 kwi 05, 16:26

W zwiazku z tym, ze podczas calego festiwalu cieszynskiego nie znalazlem dobrej i taniej knajpy, apeluje do Was, zebyscie sie podzielili wrazeniami smakowymi. Moglibysmy stworzyc swoisty ranking lokali.
DLa potomnosci...

PPHP

Na forum od:
26 lut 05, 12:56

Post 1 kwi 05, 17:28

Niestety, ale faktycznie z knajpami w Cieszynie jest nieciekawie. Jeżeli chodzi o klimat, to można znaleźć klimatyczną mordownie (jeżeli to jeszcze klimat...), np. Widok, a nieźle zjeść można po czeskiej stornie, np. U dzika albo Na Rozwoju. natomiast jeżeli ktoś dysponuje większym budżetem, to może się wybrac do włoskiego Da Capo z klimatem bardziej czeskim niż włoskim, ale za to dobra kuchnia. W pobliżu Cieszyna (przy drodze na Skoczów) jest jeszcze "Straszny Dwór" z klimatem, za to ceny dosyć wysokie i problem z dojazdem.

La Montana Sagrada

Na forum od:
4 mar 05, 19:32

Post 1 kwi 05, 22:44

polecam restaurację/pizzerię bez pizzy TARGOWĄ!!! :)
Kocham Cieszyn

joasia

Na forum od:
3 lut 05, 11:07

Post 2 kwi 05, 7:06

i jest jeszcze świetna pierogarnia!tylko ekhm,zapomniałam jak sie ta ulica nazywa;)

PPHP

Na forum od:

Post 2 kwi 05, 10:34

Pierogrania w Czeskim czy polskim Cieszynie?

sesese

Na forum od:
29 sty 05, 11:54

Post 2 kwi 05, 10:46

jest i klimatyczny Dobry Czaj ...

Natalia

Na forum od:
15 lut 05, 1:19

Post 2 kwi 05, 12:33

w polskim i chodzi Aśce o Sejmową, ale moim zdaniem zepsuła się w stosunku do lat poprzednich, chociaż nadal w miarę daje radę.

PPHP

Na forum od:

Post 3 kwi 05, 10:59

Niestety mam złą wiadomość, Sejmową zamknęli, ale może otworzą na festiwal, aha i jeszcze jedno - to nie była pierogarnia. A jeżeli chodzi o Czajownie w Czeskim Cieszynie, to rzeczywiście klimatycznie. Jednak jeżeli ktoś chciałby spróbować innego klimatu, a la Gierek, to niech wybierze się do stołówki na Świer/żego, 5 min od rynku, 2 od centrum festiwalowego.

La Montana Sagrada

Na forum od:

Post 4 kwi 05, 14:12

W tamtym roku strasznie sie Harenda popsuła (przy Głębokiej), a szkoda bo niezłe żarcie mieli. Może w tym roku będą sie wyrabiać i nie zanizą poziomu :)
Kocham Cieszyn

PPHP

Na forum od:

Post 4 kwi 05, 16:07

Ojej, obawiam się, że może ta poprawa być trudna do zrealizowania, bo zaczyna się tam robić zwykłą piwiarnia :(

joasia

Na forum od:
3 lut 05, 11:07

Post 4 kwi 05, 21:07

PPHP napisał(a):Niestety mam złą wiadomość, Sejmową zamknęli, ale może otworzą na festiwal, aha i jeszcze jedno - to nie była pierogarnia. A jeżeli chodzi o Czajownie w Czeskim Cieszynie, to rzeczywiście klimatycznie. Jednak jeżeli ktoś chciałby spróbować innego klimatu, a la Gierek, to niech wybierze się do stołówki na Świer/żego, 5 min od rynku, 2 od centrum festiwalowego.

faktycznie,pierogarnie to nie była;)inna sprawa, że ja tam zawsze pierogi jadłam i z rozpędu mi się napisało;)
muszą ją otworzyć,bo inaczej nie wiem gdzie bede jeść!

Stark

Na forum od:
24 sty 05, 23:33

Post 5 kwi 05, 9:11

Czy 'Sejmowa' to byla ta 'polsamoobslugowa' knajpa w bocznej od Glebokiej? Nie wiem czy dobrze kojarze. Jesli tak, to musze przyznac, ze jedzenia (niezlego, ok) serwowali tam przerazliwie malo :) Wiele mi nie trzeba, mam ok. 10 kilo niedowagi, ale tam po pelnym obiedzie nadal bylem glodny.
Na Harende sie obrazilem, gdy dwa razy z rzedu trzeba bylo czekac na obsluge ponad 20 minut.
Od siebie dodam, ze niezle i dosyc tanio mozna zjesc na rynku w Zaku (choc tam z obsluga tez roznie bywa).
A jak herbatka i cos slodkiego, to Mak na Glebokiej...tylko Mak :)

PPHP

Na forum od:

Post 5 kwi 05, 14:05

Jest w bocznej od Głębokiej ale nie jest, a raczej była półobsługowa. Żak rzeczywiście w porządku.

Tetsuo

Na forum od:
3 mar 05, 0:26

Post 6 kwi 05, 18:06

Ja polecam herbaciarnie 'Dobra Czajovna' na Strzelnici w czeskim. (ale się dziwnie pisze czeskie nazwy, bez czeskich literek :))

W polskim jest jeszcze Europejska, obok Teatru Elektrycznego, fajna muzyka tam leci i jest tanie piwo, ale jest małoklimatyczna

Dla ludzi o mocnych nerwach - Cierkawy klimat mają małe mordownie przy Cieszyńskiej Wenecji, w zeswzłym roku jak piliśmy piwo z sesese ok godziny 1400, to już wynosili pierwszego klienta, który nie był w stanie wyjść sam.

Tak sie tych knajpach napisałem, że wezbrała we mnie ochota na browarka, idę sobie jakieś Tyskie nabyć.

sesese

Na forum od:

Post 7 kwi 05, 4:57

zgadza się... byłem, widziałem :D
"Musicie byc mocni mocą miłości,która jest potężniejsza niż śmierć..." - J.P.II

PPHP

Na forum od:

Post 7 kwi 05, 21:02

Niom, Cieszyńska Wenecja to bardzo "specyficzne" miejsce, a jeżeli o 14.00 kogoś wynosili , to znaczy, że nawet długo wytrzymał, byli szybsi :P Moim zdaniem, w nocy lepiej się nie zapuszczać dalej niż za ostatnią knajpę - mogą się zdarzyć nieprzyjemne incydenty... ja już raz uciekałem przed jakąś bandą...

mała chinka

Post 11 kwi 05, 19:49

Jedno powiem: jesli nie ma tam tanich knajp, to bedziemy chodzić do drogich! Trudno. Najwyżej zbankrutujemy. No nie, Gędzianko?

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 11 kwi 05, 20:01

Ja nie Gędzianka, ale się zgodzę. Rok temu przeżyliśmy trzy ostatnie dni bez grosza przy duszy, to i w tym roku sie uda :)

(ale wszystko spożytkowałam rozsadnie moim zdaniem)

Post 11 kwi 05, 21:02

A*: po tym co przeczytałem wyżej, nie będę mógł spokojnie zasypiać i myśleć o festiwalu. Pomyślałem, że najwyższa pora wrocić do sprawy Twojej adopcji... ***

A*

Na forum od:

Post 12 kwi 05, 16:15

O, jak świetnie!
Ale od razu wyjaśniam, że taki stan rzeczy powstał tylko i wyłącznie w wyniku hm... nazwijmy to niezbyt rozsadnego gospodarowania dostępnymi środkami, które w dniach wcześniejszych uległy wymianie w festiwalowym sklepiku na rzeczy zdecydowanie wg. mnie niezbędne (dlatego też uważam to za dobre spozytkowanie). W każdym razie czuje się już duchowo zaadoptowana. Pozdrawiam! :D

sesese

Na forum od:

Post 12 kwi 05, 19:17

to moze tak zaadoptowac od razu i dziewczynke i chlopczyka z Gliwic... po co ich rozdzielać :D

A*

Na forum od:

Post 13 kwi 05, 19:11

:D

husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 13 kwi 05, 21:45

To tak podstwa dobrego śniadania,obiadu i kolacji to Retro Żabka :D no chyba że ktoś nie lubie alkoholu w tych porach to taka dobra pizzera po stronie czeskiej niedalko kina(akademickiego zdaje się, nie pamietam dokładnie nazw kin:p i pizzeri:D) jest.. pizza rewelka i tania!!
"Finally We Are No One"

sesese

Na forum od:

Post 14 kwi 05, 5:12

oj jak na moj gust to kino akademickie to to nie jest :)
hmmmm chyba raczej central
pozdrowki :P

husky

Na forum od:

Post 14 kwi 05, 15:15

haaa no chyba to było to:D
"Finally We Are No One"

PPHP

Na forum od:

Post 15 kwi 05, 0:48

Z pewnością Central... Swoją drogą są tesh w Cieszynie stołówki, które rozdają zupy za darmo ubogim, więc w krańcowych przypadkach :P ale to już chyba tem,at na oddzielne forum.

husky

Na forum od:

Post 15 kwi 05, 18:21

ja tam będę wcinał same rogaliki:D
"Finally We Are No One"

PPHP

Na forum od:

Post 15 kwi 05, 21:00

A to co Pani M. na rogaliki się nie załapie czy może masz jakis ogromny zapas :P

husky

Na forum od:

Post 16 kwi 05, 9:15

załapie załapie.. tylko że one są elementem mojej kampani wyborczej do zarządu powstałego niedawno naszego związku zawodowego.. musze Wam coś obiecać żeby w nim być :D
"Finally We Are No One"

sesese

Na forum od:

Post 16 kwi 05, 11:04

yyyy sorry ale jaki to ma zwiazek z cieszyńskimi knajpami? :P

husky

Na forum od:

Post 16 kwi 05, 12:02

psssssssss to miała być tajemnica!! -rogaliki w każdej knajpie:p
"Finally We Are No One"

PPHP

Na forum od:

Post 16 kwi 05, 18:37

Hmmmm, znaczy się rogaliki przedwyborcze - taka nowa wersja kiełbachy i grochówy, a żeby nie było, że odchodzimy od tematu żywieniowego, to niezłe rogaliki można kupić w Smokach w Cieszynie, są chyba ze trzy.

natka

Post 16 kwi 05, 19:28

hmm mało? tylko, kurde, nie znam totalnie nazw ulic, więc nie wiem, czy moja wyliczanka coś da:) na pewno meksykańska, na uliczce odchodzącej od rynku w miejscu, gdzie było centrum w zeszłym roku, pyszne żarcie! na pewno to coś w stylu fast food, urządzone na czerwono w stylistyce Coca Coli;) tuż przy wyjściu z rynku na uliczce prowadzącej do teatru, mają tam ogromne porcje, jest naprawdę tanio i dobrze, potem na tej samej uliczce pizzeria, fakt, że trzeba długo czekac, ale da się ich zamówić, np na kemping się dało :), mają bezbłędny sos czosnkowy, targowa nieśmiertelna, zwłaszcza cześć dolna, czyli pub z moim ulubionym barmanem Kubą co nam zezwala muzę puszczać (pozdrawiam!:)), w Targowej pyszne sa placki ziemniaczane i chłodnik, to mogę na pewno polecić. ponadto w conieco (zwane przez niektórych konieko) są frytki pierwsza klasa, na przerwe między filmami akurat:) do tego dobra data na rynku, zestawy obiadowe tam ujdą. po czeskiej stronie byłam tylko w orientalnej, która jest na tej ulicy prowadzącej od przejścia. dobre sajgonki i takie całe zestawy ryż+ kupa mięsa w sosie. tylko uważajcie na sosy stojące na każdym ze stolików, jedna kropla powoduje pożar. pozdrawiam!

PPHP

Na forum od:

Post 17 kwi 05, 9:37

Może trochę pomogę z ulicami: meskykańska stioi przy ul. Srebrnej i nazywa się Mexicana albo Zielona Trójka zależy gdzie wejdziecie. uliczka przy teatrze to Fredry. Widzę, że natka sie obajdała :P

natka

Post 17 kwi 05, 10:32

oj od razu objadała :) trzeba degustować i delektować :)))
summa summarum właśnie na fredry w tym "czerwonym" barze jest najtaniej i najwięcej, duża porcja frytek na 3 osoby wystarcza:) i mają fajne sałatki.

PPHP

Na forum od:

Post 17 kwi 05, 19:47

Chyba raczej trzy osóbki, albo to była potórjna porcja frytek :P Szkoda, że uczestnicy festiwalu (np. karnetowicze, albo za okazaniem większej ilości biletów) nie mają dodatkowych zniżek w restauracjach, barach. Całe szczęście, że nie podnoszą cen na festiwal...

velouria cieszynianka:)

Post 17 kwi 05, 20:34

Ze swej strony polecam Basztę na Wzgórzu Zamkowym (mila obsluga, mili klienci), Zieloną na ul.Srebrnej zaraz przy Rynku i Starówkę na Starym Targu. NO i ogródki na Rynku, szczególnie ogródek Lecha:))))Pozdrawiam i do zobaczenia:))

La Montana Sagrada

Na forum od:

Post 18 kwi 05, 15:35

Moim zdaniem najfajniej jest w knajpie na polu namiotowym Olza (reklama niopłacona :) ). Państwo wypożyczają kieliszki do własnej wódki.
Kocham Cieszyn

Yellowe

Na forum od:
18 mar 05, 17:24

Post 18 kwi 05, 16:51

Ja slyszalem opowiesci znajomych wolontariuszy o poszukiwaniach elementow zjadliwych i p'ozywnych w cieszynskich kebabach. Moze ktos pamieta adres? Pytacie po co: otoz po to, zeby sie wystrzegac takowych miejsc.
Pozdrawiam goraco.

PPHP

Na forum od:

Post 18 kwi 05, 20:19

To w Cieszynie można kupić kebaby?????

Ka

Post 29 kwi 05, 18:22

PPHP napisał(a):Jest w bocznej od Głębokiej ale nie jest, a raczej była półobsługowa. Żak rzeczywiście w porządku.

w Żaku na rynku można kupić bloczki na obiady abonentowe - nieimienne i niedzienne.

PPHP

Na forum od:

Post 29 kwi 05, 18:33

Zgadza się, na dzien dzisiejszy jeden obiad w Żaku kosztuje 7,50

A*

Na forum od:

Post 30 kwi 05, 12:03

Chyba w całej Polsce tanie bary studenckie (z kebabem) nazywają się "Żak", u nas też w każdym razie :)

PPHP

Na forum od:

Post 30 kwi 05, 16:29

Niom, coś w tym jest. ale w końcu w Cieszynie też jest uniwersytet, więc czemu nie żak. Jeżeli chodzi o polecaną nieco wyżej Basztę, to mam wrażenie, że jest zamknięta. Być może do czasu festiwalu coś nowego zostanie otwarte przy Zamku Przedsiębiorczości i Szt.

PPHP

Na forum od:

Post 23 maja 05, 20:11

A może oprócz facetów z kawą wprowadzimy jeszce hostessy z rogalikami maślanymi, niach niach

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 23 maja 05, 23:32

w tym roku postaramy się zaprowadzic oprócz mięcha kuchnię wegetariańską w Klubie dla tych co nie zdążyli zjeść bo bija rekord niezaśnięcia na seansie
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

Natalia

Na forum od:
15 lut 05, 1:19

Post 24 maja 05, 0:25

kg napisał(a):w tym roku postaramy się zaprowadzic oprócz mięcha kuchnię wegetariańską w Klubie

o o o!
bardzo słusznie

mrta

Post 24 maja 05, 15:28

A czy już nikt nie pamięta o barze/stołówce przy kinie Akademickim? Całkiem miło i bardzo smacznie. I panie obsługujące są miłe :-) Strasznie daleko od rynku, to prawda, ale jak ktoś jest akurat na seansie w Akademickim to w sam raz.

A jeśli chodzi o tą cocacolową knajpę, to szczera prawda ze jest całkiem smacznie i dużo, ale jak ktoś zamawia krokieta, to proszę się uzbroić w piłę łańcuchową :-/ A tak w ogóle to przez ten colowy wystrój klimat tego miejsca został obrócony w niwecz! Ten kto był w Cieszynie na 2 edycji (jeśli dobrze pamiętam) pewnie z sentymentem wspomina ceratę w kratę na stołach i ogólnie wystrój a la Gierek...
Hej! Ktoś już chyba to wspominał wcześniej! "stołówka na Świer/żego", tak? A po obiadku można wpaść do Zielonej B na lody bo jest obok :-)

A ja i tak pewnie skończę w conieco... Ale trzeba przyznać, że jakiś ekscentryczny ten fast food. Mają bezczelnie dobrego kurczaka. I kiełbachę (mniam). I sałatki. I są jedynym miejscem, w którym spotkałam się z majonezem do frytek (no ale moze to ja po prostu za mało bywam..)

Z głodu nie pomrzemy, ludzicha! :-)

PS A w Czechach to podobno jestjakaś dobra chińska restauracja ?

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 24 maja 05, 16:08

ja polecam obiady za 10 zł w hmm to chyba się nazywało - restauracja sejmowa, dużo i smacznie

augiasz

Na forum od:
13 lut 05, 20:27

Post 27 maja 05, 8:08

A teraz pojawil sie nowy lokal - blisko nowego centrum festiwalowego. Nazywa sie "Smakus" (dosc wyrafinowana nazwa), ale zjesc tam mozna smacznie i tanio. Znajduje sie na rogu ul. Zamkowej i Michejdy (kierunek "na przejazd kolejowy" :) )
7. Piastowski Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY Z TENDENCJĄ DO ROZWOJU
19-29 lipca 2007, Stary Piastowski Breslau

Następna strona

Powrót do 5. - Sprawy organizacyjne i techniczne