Ważne terminy 12.MFF NH

Sprawy organizacyjne. Noclegi, bilety, karnety, wolontariat.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 13 lut 12, 22:16

:arrow: Ważne terminy 12.MFF Nowe Horyzonty 2012 >>>

dodane 25 czerwca 2012:

Przypominamy, że:

29.06.2012, godz. 12:00 - publikacja programu festiwalu na stronie internetowej wraz z opisami filmów,

06.07.2012, godz. 12:00 - uruchomienie sprzedaży online pojedynczych biletów filmowych na stronie internetowej.

:arrow: pozostałe terminy >
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 14 lut 12, 0:16

23 marca, najważniejsza data roku :)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 19 lut 12, 13:53

Mnie się podoba, że ujawnienie pełnego programu będzie nie jak zwykle 1 lipca, tylko 29 czerwca :D
Całe 48 godzin wcześniej!

mp

Na forum od:
2 sie 05, 10:42

Post 26 lut 12, 8:26

A jak tam w kwestii ceny. Zmiany, zmiany, zmiany, czy też nie?

Dark Angel

Na forum od:
8 sie 05, 20:42

Post 13 mar 12, 10:41

Też czekam na info ws. ceny. Czy wiadomo już coś?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 14 mar 12, 9:44

proszę o jeszcze moment cierpliwości - dziś lub jutro będzie info

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 14 mar 12, 19:10

Przepraszam aszeffel, że wychodzę przed szereg, ale przed chwilą przeczytalem posty mp i Dark Angel i chciałem się szybko podzielić dobrą wiadomością, że w tym roku nie będzie żadnych zmian w cenach karnetów i biletów.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Mrozikos667

Na forum od:

Post 14 mar 12, 20:48

Uff, dobra wiadomość, i tak już jestem niemal niewypłacalny ;)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Gosc (czyli Tomek)

Post 16 mar 12, 12:56

Przepraszam, że w tym wątku ale przy okazji chciałbym podpytać o cene zestawu DVD. Czy cena sie zmieni ?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 mar 12, 18:39

informacji o cenie jeszcze nie ma, box wyjdzie w maju

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 24 cze 12, 23:56

Przypominamy, że:

29.06.2012, godz. 12:00 - publikacja programu festiwalu na stronie internetowej wraz z opisami filmów

06.07.2012, godz. 12:00 - uruchomienie sprzedaży online pojedynczych biletów filmowych na stronie internetowej

:arrow: pozostałe terminy >
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 25 cze 12, 12:02

Ostatnio edytowano 7 lip 12, 12:10 przez aszeffel, łącznie edytowano 1 raz

e

Post 25 cze 12, 16:14

Szkoda że biletowi karnetowicze (10 i 20+) nie mogą liczyć na zniżkę przy zakupie dodatkowego, pojedynczego biletu

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 26 cze 12, 11:13

Właśnie, było już na to zgłaszane zapotrzebowanie rok temu.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 lip 12, 9:40

najaktualniejsze wszystko o biletach:

http://www.nowehoryzonty.pl/artykul.do?id=946
Ostatnio edytowano 7 lip 12, 12:10 przez aszeffel, łącznie edytowano 1 raz

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 6 lip 12, 10:53

Pytanie techniczne. Przeglądając regulamin zaniepokoił mnie ten zapis: "Karnet nie uprawnia do rezerwacji miejsc na filmy otwarcia i zamknięcia festiwalu." Czy szykuje się jakaś nieprzyjemna zmiana odnośnie odbioru wejściówek (wraz z karnetami) na rozpoczęcie czy źle zinterpretowałem słowo "rezerwacja"?

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 6 lip 12, 11:16

vifon00 napisał(a):Pytanie techniczne. Przeglądając regulamin zaniepokoił mnie ten zapis: "Karnet nie uprawnia do rezerwacji miejsc na filmy otwarcia i zamknięcia festiwalu." Czy szykuje się jakaś nieprzyjemna zmiana odnośnie odbioru wejściówek (wraz z karnetami) na rozpoczęcie czy źle zinterpretowałem słowo "rezerwacja"?

Tak było już rok temu. Otrzymasz wejściówkę (numerowaną), ale nie ma gwarancji, że dostaniesz się na salę. Będzie to zależało od ilości kupionych biletów (które oczywiście mają pierwszeństwo) oraz od ilości specjalnych gości zaproszonych na otwarcie i zamknięcie. W praktyce będzie to wyglądać tak (rok temu tak to się odbyło), że zostanie ustawiona kolejka ludzi z tymiż magicznymi wejściówkami i do samego końca nie będzie pewności czy może się wejdzie czy też nie. Pod koniec pewna liczba osób zostanie wpuszczona (jeśli będziesz miał szczęście stać na początku kolejki to być może się uda) a reszta, która stała ponad godzinę, odejdzie z niczym. Pozostaje jedynie życzyć powodzenia i do zobaczenia na otwarciu/zamknięciu.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Mrozikos667

Na forum od:

Post 6 lip 12, 12:21

Czytaj: do zobaczenia w kolejce na 3 godziny przed seansem ;)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 lip 12, 15:54

a tu Was zaskoczę, koniec magicznych wejściówek (wielbiciele papieru w szoku)

oficjalne info za chwilę

tymczasem organizatorzy zdecydowali, że w tym roku karnetowicze będą rezerwować miejsca na seanse otwarcia/zamknięcia tak, jak na inne seanse festiwalu (on-line). Papierowe wejściówki znikają, znikają kolejki i niedogodności, a pierwszy i ostatni festiwalowy dzień będzie można bez przeszkód i rozczarowań zaplanować sobie wcześniej.

Thane

Na forum od:

Post 6 lip 12, 15:59

W takim razie pozostaje tylko prosić o to by serwery były sprawne, ponieważ wszyscy zamierzamy wydrzeć siłą ostatnie miejsca na sali (my, karnetowicze!) ;).

Gość

Post 6 lip 12, 16:14

Raczej kolejki nie znikną, co widać był podczas ostatniej edycji (szczególnie najbardziej oblegane seanse), ludzie ustawiają się sporo wcześniej, by mieć lepsze miejsca, rezerwacje on-line tego problemu nie rozwiązały. Poza tym byłoby miło, gdyby jednak organizatorzy wrócili do podziału wejść osób z biletami i tych z karnetami, naprawdę takie drobne udogodnienie łagodzące ból sporej kasy wydanej na karnety biletowe nie zaszkodzi, da się coś w tej sprawie zrobić? :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 lip 12, 17:09

ale zawsze był zachowany podział na bilety i karnety, macie inne doświadczenia?
z rezerwacjami kolejki -jeżeli są- to jednak mniejsze i krótkotrwałe

Gość

Post 6 lip 12, 17:33

zawsze mam karnet biletowy (20+) i od momentu rezerwacji on-line nie ma podziału kolejki, jest to samo wejście (ta sama kolejka), dawniej były dwa osobne wejścia, dla osób z biletami i tych z karnetami; a kolejki owszem, zwykle samo wpuszczanie trwa dosyć krótko, ale kolejki są często długie, ludzie ustawiają się nawet ponad 30-40 minut wcześniej i czekają

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 6 lip 12, 22:30

aszeffel napisał(a):a tu Was zaskoczę, koniec magicznych wejściówek (wielbiciele papieru w szoku)

oficjalne info za chwilę

tymczasem organizatorzy zdecydowali, że w tym roku karnetowicze będą rezerwować miejsca na seanse otwarcia/zamknięcia tak, jak na inne seanse festiwalu (on-line). Papierowe wejściówki znikają, znikają kolejki i niedogodności, a pierwszy i ostatni festiwalowy dzień będzie można bez przeszkód i rozczarowań zaplanować sobie wcześniej.

To ja się bardzo cieszę, tylko muszę sobie kupić lepszą myszkę, co najmniej 4000dpi, żeby na tego Hanekego kliknąć szybciej niż pozostałe 500 chętnych;)

Thane

Na forum od:

Post 6 lip 12, 22:37

Właśnie a propos 500 chętnych. Trochę liczb: sala numer 1 w Heliosie ma 562 miejsca, skoro organizatorzy stwierdzili, że odbędzie się rezerwacja online to znaczy, że po pierwsze muszą znać dokładną liczbę osób, które kupiły bilety, po drugie to samo tyczy się gości zaproszonych na galę otwarcia i zamknięcie. Ile jest ich dokładnie nie jest ważne, ważne natomiast ile osoby z karnetami dostaną miejsc do "wyklikania" sobie miejsca. Czy można się tego dowiedzieć? :).

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 7 lip 12, 10:23

Gość napisał(a):zawsze mam karnet biletowy (20+) i od momentu rezerwacji on-line nie ma podziału kolejki, jest to samo wejście (ta sama kolejka), dawniej były dwa osobne wejścia

od lat są 2 kolejki dla osób z biletami i dla osób z karnetami, wszystko jest wyraźnie opisane przy wejściach do sal, rok temu raz była sytuacja (na pierwszym seansie W imieniu diabła), gdy te dwie kolejki się zlały, bo obsługa sali nie potrafiła zapanować nad widzami, którzy postanowili się wpychać do wejścia, jak wpuszczanie na salę się opóźniało

Gendo

Na forum od:
26 lip 09, 20:57

Post 7 lip 12, 11:22

Rok temu to nie była jednorazowa sytuacja. Na kolejkę biletowo-karnetową trafiałem nader często(właściwie zawsze). Dwa lata temu faktycznie było inaczej i miało się o wiele większy komfort wchodzenia na salę(czytaj nie musiałem być przed salą 20 minut wcześniej, 5 minut wystarczało)

Gość

Post 7 lip 12, 12:31

ayya, niestety mylisz się, od rezerwacji on-line przed każdym seansem była jedna, wspólna kolejka/wejście, bez podziału, przecież się tam stało :))) czasem już podczas wpuszczania na salę podchodził po drugiej stronie wolontariusz i wpuszczał, ale bez podziału na biletowiczów i karnetowiczów, widziałaś podczas ostatniej edycji gdzieś przy wejściu napis bilety lub karnety?

Gość

Post 7 lip 12, 12:38

od lat faktycznie były dwie kolejki i opisy przy salach, do czasu rezerwacji on-line, teraz ewentualne dwie kolejki nie mają związku z podziałem na bilety i karnety, po prostu przechodzą ludzie z pierwszej, bez względiu co mają do odhaczenia, bilet czy karnet, sorkiayya, ale to dziwne czytać twój komentarz po swoich ponad dwudziestu wejściach na salę, to był ten sam festiwal

Mrozikos667

Na forum od:

Post 7 lip 12, 12:54

Co prawda, to prawda - w zeszłym roku podziału nie było. Co prawda z punktu widzenia organizatorów jedyną jego funkcją było oddzielenie tych, którzy wchodzą na pewno od tych, którzy muszą się liczyć z niepowodzeniem, a więc od czasu wprowadzenia dających tę pewność rezerwacji traci on tę swoją rolę, ale jednak zawsze to większy komfort dla oczekujących.

ayya

Na forum od:

Post 7 lip 12, 15:33

2 lata temu wchodziłam kilkanaście razy z biletami i stałam w osobnej kolejce. Rok temu robiłam już rezerwacje, więc nie zwracałam na to uwagi. Faktycznie, gdy wszyscy stojący w kolejce wchodzą na film, dwie kolejki nie mają mniejszego sensu.

Gość

Post 7 lip 12, 16:04

Rok temu podział kolejkowy już nie funkcjonował, a utrzymanie go nie jest tak zupełnie pozbawione sensu, mimo rezerwacji i tego, że każdy wejdzie do sali na film: po pierwsze była to jakaś ulga i udogodnienie dla kogoś, kto wydał sporo na karnet biletowy, co miało przynajmniej wpływ na komfort psychiczny, po drugie, co może dziwne, ale niektórzy kupowali bilety/karnety biletowe chociażby ze względów zdrowotnych, bo stanie w długich kolejkach było trudne kondycyjnie itd.
Teraz już takiej możliwości nie ma, a podczas ostatniej edycji bywało jednak trudno, często spore kolejki, np. ta przed pierwszym seansem Code Blue, czy chociażby przed seansami Piny.

ayya

Na forum od:

Post 8 lip 12, 8:36

Nikt nie kazał nikomu wydawać kupę kasy na bilety, można było kupić karnet (skoro tańszy) i robić rezerwację. Co do "komfortu psychicznego" to nie jest to absolutnie argument dla istnienia dwóch kolejek - i mówi to osoba, która wkurzona po kolejkach na Hala Hartleya rok później kupiła ponad 30 biletów, by uniknąć stania w kolejkach dla karnetów.

Gendo

Na forum od:

Post 8 lip 12, 10:36

Ayya, ale 2 lata temu właśnie z karnetem można było spokojnie wchodzić tuż przed rozpoczęciem filmu. Rok temu czy miało się karnet czy bilet to stało się tyle samo czyli długo.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 8 lip 12, 10:50

Ha! Bo to zależy tak naprawdę wyłącznie od tego, czy organizatorzy sprzedadzą za dużo karnetów oraz czy dobrze rozplanują projekcje (tzn. liczbę projekcji i to, w których one będą salach). W zeszłym roku rzeczywiście pod tym względem było o wiele gorzej niż 2 lata temu. Jak będzie w tym, przekonamy się na festiwalu.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 8 lip 12, 10:55

Przed wprowadzeniem rezerwacji internetowej seansów podwójne kolejki były korzystniejsze dla osób z biletami i ja dlatego (podobnie pewnie jak ayya) wolałem wydać więcej pieniędzy na bilety i nie musieć stać w gigantycznej kolejce karnetowiczów.

Obecnie osobne kolejki dla biletowiczów i karnetowiczów nie mają sensu. Chciałbym natomiast prosić organizatorów, żeby wyraźnie oznaczali, że wejście będzie z dwóch stron, jeżeli jest taki plan. Bardzo często zdarzało się w zeszłym roku, że do jakiegoś wejścia ustawiał się długi sznurek, a potem w momencie gdy zaczynano wpuszczać, okazywało się, że wpuszczano też z drugiej strony, do której podchodziły sobie osoby, które w ogóle w kolejce nie stały. I to było wkurzające!
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 8 lip 12, 11:12

doktor pueblo napisał(a):Przed wprowadzeniem rezerwacji internetowej seansów podwójne kolejki były korzystniejsze dla osób z biletami i ja dlatego (podobnie pewnie jak ayya) wolałem wydać więcej pieniędzy na bilety i nie musieć stać w gigantycznej kolejce karnetowiczów.

Obecnie osobne kolejki dla biletowiczów i karnetowiczów nie mają sensu. Chciałbym natomiast prosić organizatorów, żeby wyraźnie oznaczali, że wejście będzie z dwóch stron, jeżeli jest taki plan. Bardzo często zdarzało się w zeszłym roku, że do jakiegoś wejścia ustawiał się długi sznurek, a potem w momencie gdy zaczynano wpuszczać, okazywało się, że wpuszczano też z drugiej strony, do której podchodziły sobie osoby, które w ogóle w kolejce nie stały. I to było wkurzające!

Dokładnie! Jeśli mają być dwie kolejki, to musi być odpowiednia informacja.

Gość

Post 8 lip 12, 11:19

akurat stwierdzenie, że można było kupić karnet zwykly a nie biletowy nie jest żadnym argumentem, decyzja o danej formie uczestnictwa w festiwalu jest indywidualną sprawą, zbiorem różnych czynników; skoro zakupienie karnetu biletowego staje się coraz droższe ( bilety na pokazy otwarcia/zamknięcia festiwalu podrożały), to nie widzę jakiegoś problemu w tym, że można zasugerować organizatorom, by wiązało się to chociaż z minimalnymi modyfikacjami w komforcie tej formy festiwalowego udziału (a nie tylko niespodzianki w postaci wzrostu cen biletów na niektóre seanse). Oczywiście mogę kupić zwykły karnet i darować sobie bilety, tak pewnie w przyszłym roku zrobię, o ile dalej będę brać udział w festiwalu, ale nie mam pewności, czy organizatorom właśnie o to chodzi, by coraz rzadziej kupować karnety biletowe/bilety; podejmuję decyzję o zakupie karnetu biletowego, płacę i mam prawo zwrócić uwagę na pewne rzeczy, tak jak zwykły karnetowicz może wskazać na problemy w przypadku wybranej przez niego formie uczestnictwa; karnetowicz biletowy ma takie samo prawo zatroszczyć się o swój komfort, jak i pozostali festiwalowicze, nawet jeżeli dla kogoś nie jest to argumentem.

Thane

Na forum od:

Post 8 lip 12, 11:22

Gościu, powiedz mi proszę, bo widzę, że orientujesz się w cenach biletów na otwarcie i zamknięcie, jakie ceny były w poprzednich latach? Pytam tylko o ceny biletów na otwarcie i zamknięcie.

Gość

Post 8 lip 12, 12:30

Thane ---> odpowiadam na Twje pytanie z wątku "Ważne terminy 12.MFF NH" ( admini coś zmienili na forum i od teraz trzeba być zarejestrowanym, by pisać akurat tam komentarze), także pozwolę sobie tutaj na odpowiedź, o ile to nie stanowi problemu. Co do cen biletów seansów otwarcia/zamknięcia - rok temu, o ile się nie mylę, płaciło się 25 zł za główny film otwarcia i zamknięcia, inne godziny projekcji tych filmów były w zwyczajowej cenie, tak samo jak cena drugiego seansu otwarcia pierwszego dnia. Z góry przepraszam, że tutaj o tym piszę.

Thane

Na forum od:

Post 8 lip 12, 12:56

Nie ma sprawy, wielkie dzięki za odpowiedź. A pamiętasz może czy cena sprzed roku była taka sama jak 2 lata temu?

Gość

Post 8 lip 12, 13:03

Oj tego nie pamiętam, coś mi się kołacze cena 22 zł, ale mogła być dwa lata temu ta sama co w zeszłym roku, nie mam pewności

Thane

Na forum od:

Post 8 lip 12, 17:18

Ok, dzięki za informacje :).

ayya

Na forum od:

Post 8 lip 12, 18:26

Gość napisał(a):akurat stwierdzenie, że można było kupić karnet zwykly a nie biletowy nie jest żadnym argumentem, decyzja o danej formie uczestnictwa w festiwalu jest indywidualną sprawą, zbiorem różnych czynników; skoro zakupienie karnetu biletowego staje się coraz droższe ( bilety na pokazy otwarcia/zamknięcia festiwalu podrożały), to nie widzę jakiegoś problemu w tym, że można zasugerować organizatorom, by wiązało się to chociaż z minimalnymi modyfikacjami w komforcie tej formy festiwalowego udziału (a nie tylko niespodzianki w postaci wzrostu cen biletów na niektóre seanse). Oczywiście mogę kupić zwykły karnet i darować sobie bilety, tak pewnie w przyszłym roku zrobię, o ile dalej będę brać udział w festiwalu, ale nie mam pewności, czy organizatorom właśnie o to chodzi, by coraz rzadziej kupować karnety biletowe/bilety; podejmuję decyzję o zakupie karnetu biletowego, płacę i mam prawo zwrócić uwagę na pewne rzeczy, tak jak zwykły karnetowicz może wskazać na problemy w przypadku wybranej przez niego formie uczestnictwa; karnetowicz biletowy ma takie samo prawo zatroszczyć się o swój komfort, jak i pozostali festiwalowicze, nawet jeżeli dla kogoś nie jest to argumentem.

Zupełnie nie rozumiem tej argumentacji:) Nigdzie w przypadku zakupu karnetu/biletów na festiwal nie jest napisane, że wyższa cena = wyższy komfort. Jak słusznie zauważyłeś 'decyzja o danej formie uczestnictwa w festiwalu jest indywidualną sprawą' i to ty decydujesz, czy w kolejce na seans chcesz stać z karnetem czy z biletem. Poza tym nie ma czegoś takiego, jak 'karnerowicz biletowy', ten 'karnet' dodawany do biletu to coś w rodzaju karty zniżkowej, którą imiennie się kupuje. Naprawdę chyba nie ma już uzasadnienia, by były dwie kolejki, poza jakimś enigmatycznym 'płacę, wymagam' - jakby osoby z normalnymi karnetami dostali je za darmo.

Gendo

Na forum od:

Post 9 lip 12, 7:18

A dlaczego nie ma uzasadnienia dla 2 kolejek? Jest. Wygoda jednej i drugiej kolejki. Zwyczajnie 2 kolejki są krótsze niż jedna dłuższa.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 9 lip 12, 7:49

Czytaj uważniej. Nie chodzi o to, czy uzasadnienie mają 2 kolejki, tylko czy uzasadnienie mają 2 osobne kolejki dla osób z biletami i karnetami. Osobne kolejki sensu raczej nie mają, bo jedni i drudzy zapłacili za film i jedni i drudzy mają gwarantowane wejście, więc nie widać, czemu mieliby być osobno wpuszczani. Natomiast 2 kolejki (dla wszystkich) oczywiście są lepsze niż 1. Byle tylko było to wiadomo od początku, a nie, że nagle obsługa mówi, że z drugiej strony też można wchodzić.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 9 lip 12, 11:33

Czym innym były dwie kolejki w czasach przed rezerwacją internetową, czym innym są teraz. Jedna kolejka rozdwajająca się przy wejściu jest według mnie najlepszym rozwiązaniem, ale wymaga większego wysiłku woluntariuszy.

Matete
NH-Kreator

Na forum od:
8 lis 11, 14:08

Post 9 lip 12, 13:23

Witam,
kiedyś były dwie kolejki na każdy seans, ponieważ karnetowicze byli wpuszczani według rezerwacji z puli dla karnetów, a bilety były przedzierane. Od zeszłego roku zarówno karnety jak i bilety posiadają kody więc nie potrzebne są dwie kolejki. Teraz nikt nie musi się zastanawiać gdzie ma stanąć żeby wejść na film i każdy jest wpuszczany na równych zasadach.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 9 lip 12, 15:54

No sęk właśnie w tym, że w zeszłym roku bardzo często widziałem taką sytuację, że wolontariusze stali (jeszcze nie wpuszczając) z jednej strony i z tej strony ustawiła się gigantyczna kolejka, po czym w momencie wpuszczania wolontariusze stwierdzili, że można też podchodzić z drugiej strony i hop siup znalazło się mnóstwo osób, które w kolejce nie stały i weszły sobie pierwsze. To zdecydowanie nie są równe zasady. Prosiłbym żeby uczulić wolontariuszy na to, żeby albo wpuszczali konsekwentnie z jednej kolejki, albo od razu mówili, że można się ustawiać z dwóch stron. A najlepiej jakby to było jednoznacznie ustalone i oznaczone, żeby nie było wolnej amerykanki.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 9 lip 12, 21:32

Żeby nie było że się nikt nie spodziewał apeluję o rozważenie procedur awaryjnych w sytuacji w której system nie wytrzyma naporu... Staram się nie myśleć o kolejkach i systemie rezerwacji (uff, wypieramy, wypieramy i przywołujemy miłe wspomnienia o pustej sali na filmie Parapalos...)

Powrót do Import/Export