Zostań jurorem Pięciu Smaków - zgłoszenia do niedzieli!

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 22 cze 12, 19:57

Tematem przewodnim Festiwalu w tym roku (24 - 30 X 2012) będzie kino Malezji. W dedykowanej jej sekcji - Focus: Malezja - widzowie będą mieli okazję obejrzeć najciekawsze, nagradzane na całym świecie produkcje ostatnich lat.

:arrow: Weiwei, Tsukamoto, Woo Ming Jin - pierwsze tytuły 6. edycji festiwalu!!! >>>

Uwaga! 6. edycja Pięciu Smaków będzie pierwszą, podczas której filmy Festiwalu walczyć będą o nagrody. Zwycięzców wyłoni People's Jury złożone z pasjonatów, amatorów lub półprofesjonalistów, powołane w drodze konkursu.

dodane 16.07.2012:

:arrow: People's Jury na Pięciu Smakach - zostań jurorem Pięciu Smaków! Wybieramy trzynastu pasjonatów azjatyckiego kina!

Aby zostać jurorem wystarczy napisać dwa krótkie teksty (maksymalnie 800 znaków każdy) na temat wybranych przez siebie scen z dowolnych filmów azjatyckich. Zgłoszenia, tylko w postaci wypełnionych formularzy, przyjmowane będą do 9 września 2012 na adres jury@piecsmakow.pl

Formularz zgłoszeniowy, regulamin People's Jury oraz więcej informacji:
http://www.piecsmakow.pl/index.php/pl/peoples-jury
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 22 cze 12, 21:06

Czy znana jest już informacja o możliwości edycji tego festiwalu poza Warszawą (Kraków, Poznań, może Wrocław)???

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 22 cze 12, 22:50

Malezja! Świetnie, na to czekałem. Zgłaszam się do Jury :D
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 23 cze 12, 8:11

Obyśmy się tam spotkali ;).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 23 cze 12, 13:42

wks napisał(a):Czy znana jest już informacja o możliwości edycji tego festiwalu poza Warszawą (Kraków, Poznań, może Wrocław)???

Słuchajcie, bardzo poważnie zastanawiamy się czy nie zrezygnować z replik i nie namawiać ludzi do przyjazdu do Warszawy. W ramach repliki możemy pokazać 6-7 filmów. To jest wycinek festiwalu, wyrwany z kontekstu, bez wszystkich wydarzeń towarzyszących, czyli prelekcji, wykładów itd. Ma on wtedy zupełnie inny wydźwięk niż w wersji pełnej, warszawskiej - praktycznie zostają surowe pokazy wybranych filmów, nietworzące spójnej całości.
W ubiegłych latach sytuację ratował fakt, że w ramach replik pokazywaliśmy filmy koreańskie. W tym roku nie będzie już cyklu Taste Of Korea, skupiamy się na Malezji, rozwijamy Nowe Kino Azji i wprowadziliśmy sekcję kina gatunkowego.

Ale bardzo jestem ciekawy Waszych głosów, pomysłów, poglądów. Jeśli będziemy wyraźnie czuli, że jest popyt, że ludzie w Krakowie, Poznaniu, czy Wrocławiu bardzo chcą repliki, nawet w takiej okrojonej, surowej formie - to nas może przekonać.

10 lipca rusza rekrutacja do People's Jury. Liczę na Wasze aplikacje!
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 23 cze 12, 16:43

Ja mogę jedynie powiedzieć tyle, że w związku z obowiązkami zawodowymi nie mógłbym przyjechać na edycję do Warszawy, a we Wrocławiu na pewno bym na filmy chodził. Mam nadzieję, że nawiążecie współpracę ze Stowarzyszeniem Nowe Horyzonty, które będzie miało do dyspozycji ogromne 9-salowe kino Helios i coś do nas (wreszcie!) trafi. Im więcej tym lepiej oczywiście :)
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 23 cze 12, 16:55

Ja dokładnie tak samo. Do Warszawy przyjazd raczej w grę nie wchodzi. We Wrocławiu byłby to dla mnie druga (obok FŚAK+) z najbardziej oczekiwanych imprez filmowych poza NH.

Gendo

Na forum od:
26 lip 09, 20:57

Post 23 cze 12, 17:08

Zgodzę się z przedmówcami. Niestety okres w jakim się odbywa impreza nie sprzyja długim wyjazdom. Ludzie mają prace, studia cokolwiek innego o czym nie pamiętam. Repliki dają chociaż namiastkę tego co mogliby zobaczyć w Warszawie, a czego bez nich nie zobaczyli by wcale. Przyznam się , że gdyby taka replika trafiła do Torunia(choć są mizerne szanse na to) to bym pewnie przez cały czas w kinie siedział, a tak pozostaje mi tylko wyjazd na 2 dni do Warszawy.

wks

Na forum od:

Post 23 cze 12, 20:32

Edycja wrocławska festiwalu oznacza dla mnie w praktyce możliwość obejrzenia niemal wszystkich prezentowanych filmów. Edycja krakowska jest dla mnie mniej wygodna, ale akceptowalna. Edycja w innych miastach (w tym w Warszawie) zmiejsza prawdopodobieństwo mojego uczestnictwa w festiwalu. Z drugiej strony krąg kultury azjatyckiej jest dla mnie bardziej odległy od latynoskiej.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 24 cze 12, 10:21

A mi się marzy, żeby w Katowicach było więcej filmów w ramach repliki, albo przynajmniej te, które powinienem zobaczyć jako juror ;-D
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

kubak

Na forum od:

Post 25 cze 12, 11:12

wks napisał(a):Edycja wrocławska festiwalu oznacza dla mnie w praktyce możliwość obejrzenia niemal wszystkich prezentowanych filmów.

Jak to? Na festiwalu mamy ponad 30 filmów, w ramach repliki pokazujemy zwykle 7 i to się raczej nie zmieni.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 25 cze 12, 11:17

kubak napisał(a):
wks napisał(a):Edycja wrocławska festiwalu oznacza dla mnie w praktyce możliwość obejrzenia niemal wszystkich prezentowanych filmów.

Jak to? Na festiwalu mamy ponad 30 filmów, w ramach repliki pokazujemy zwykle 7 i to się raczej nie zmieni.

My tu we Wrocławiu to tej pory obchodziliśmy się ze smakiem (nie z pięcioma niestety) jeśli chodzi o ten festiwal, więc co by się nie pojawiło, to radość będzie wielka.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 25 cze 12, 12:33

kubak napisał(a):

Bo widzisz, wks tak naprawdę w ogóle nie pisał o możliwości wyjazdu do Warszawy (bo ten dla niego, podobnie jak dla wielu z pozostałych, jest mało prawdopodobny), a wyłącznie o tym, czy będzie mógł obejrzeć wszystkie filmy pokazywane w ramach replik.

wks

Na forum od:

Post 25 cze 12, 13:45

kubak napisał(a):

Nie miałem na myśli obejrzenia wszystkich pozycji festiwalu, lecz wszystkich filmów prezentowanych we Wrocławiu (jesli festiwal odbędzie się we Wrocławiu). Wielokrotnie wcześniej wyrażałem swoją chęć obejrzenia filmów podobnych przeglądów filmowych, które to przeglądy poza Warszawą były pokazywane w wersji okrojonej (najbardziej żal mi pozycji z Tygodnia Kina Hiszpańskiego).

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 25 cze 12, 18:26

Mieszkam w Warszawie, więc teoretycznie nie powinienem się wypowiadać ;), ale chciałem dać znać że dla mnie działania towarzyszące są fajne, ale najważniejsza jest ciemna, najlepiej pełna, sala i dobry film. Piszę o tym ponieważ podejrzewam, że moje podejście może być dość powszechne wśród kinomanów. Gdybym mieszkał we Wrocławiu, Krakowie czy Gdańsku na pewno bardzo liczyłbym na repliki. Zresztą kiedyś mieszkałem w mieście 100-tysięcznym i pamiętam jak się cieszyłem z każdego dobrego filmu w kinie. A przy objazdowych nowych horyzontach to już w ogóle piałem z zachwytu :)

Kubak, rozważacie likwidację replik ponieważ nie byliście usatysfakcjonowani frekwencją w tych miastach? A może to ubiegłoroczni widzowie narzekali na to że oferta zbyt uboga?

kubak

Na forum od:

Post 25 cze 12, 19:40

Frekwencja w Poznaniu i Krakowie była poprawna - kina były zadowolone z wyników, ale odstawały one znacznie od wyników warszawskich, co w nas akurat pozostawiało niedosyt.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 25 cze 12, 19:42

Myślę, że jeśli filmy byłyby puszczane w nowohoryntowym Heliosie, to szansa na frekwencję jest. Dajcie Wrocławiowi szansę! :)

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 25 cze 12, 21:17

Kubak, dobrym miejscem na wysondowanie zainteresowania mogą być konta facebookowe poszczególnych kin. Przy okazji można podpromować festiwal ;)

wks

Na forum od:

Post 26 cze 12, 15:15

kubak napisał(a):Frekwencja w Poznaniu i Krakowie była poprawna - kina były zadowolone z wyników, ale odstawały one znacznie od wyników warszawskich, co w nas akurat pozostawiało niedosyt.

Moje kilkuletnie obserwacje dotyczą Tygodnia Kina Hiszpańskiego. Na większości filmów Sala Czerwona Kina Pod Baranami była wypełniona, na wielu z nich były dostawiana krzesła dla widzów, dla których zabrakło biletów na miejsca numerowane. Podobnie wyglądała ta impreza w tym roku we wrocławskim Heliosie.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 16 lip 12, 12:35

:arrow: People's Jury na Pięciu Smakach - zostań jurorem Pięciu Smaków! Wybieramy trzynastu pasjonatów azjatyckiego kina!

Aby zostać jurorem wystarczy napisać dwa krótkie teksty (maksymalnie 800 znaków każdy) na temat wybranych przez siebie scen z dowolnych filmów azjatyckich. Zgłoszenia, tylko w postaci wypełnionych formularzy, przyjmowane będą do 9 września 2012 na adres jury@piecsmakow.pl

Formularz zgłoszeniowy, regulamin People's Jury oraz więcej informacji:
http://www.piecsmakow.pl/index.php/pl/peoples-jury
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

kubak

Na forum od:

Post 4 wrz 12, 16:24

Drodzy! Pamiętajcie, że tylko do niedzieli czekamy na zgłoszenia!

Zachęcam do wzięcia udziału w tym ciekawym projekcie, przygotowujemy ciekawy program pracy i zajęć dla członków jury. Dlaczego właściwie People's Jury? Zastanawialiśmy się nad powołaniem jury profesjonalnego. Zastanawialiśmy się nad autorytetami, które naszym zdaniem znają się na azjatyckim kinie i/lub są w stanie nie odrzucić filmu, kiedy jego konstrukcja odbiega znacznie od utartych w naszej części świata reguł. I wtedy zrozumieliśmy, że będzie to trudne. Wolimy powierzyć to zadanie pasjonatom, którzy są wolni od szablonowego myślenia.

A przy okazji chcemy budować społeczność miłośników azjatyckiego kina i w jakimś sensie integrować i aktywizować jej liderów.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych