Cannes 2012

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 27 maja 12, 19:35

Przede wszyskim warto zauważyć, że w tym roku Europa zgarnęła zdecydowanie najwięcej nagród...

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 27 maja 12, 19:40

Doktor: Jeśli chodzi o NH, to masz rację, tyle że na NH pojawi się zapewne ledwie parę filmów z Cannes (ze względu na niewielki odstęp czasowy oraz na konkurencję między festiwalami w Polsce) - nagrody mają wpływ na to, co jest ściągane do dystrybucji (z reguły nagradzane filmy się w niej pojawiają).

Tang: A kto miał zgarnąć? Azjatów ani Latynoamerykanów prawie nie było, Amerykanie niczego znaczącego nie przywieźli (to ostatnie było już widać, jeśli ktoś na bieżąco obserwował jakiekolwiek relacje z festiwalu).

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 27 maja 12, 20:32

Trochę nudne te werdykty... Ale cieszy nagroda dla Łoźnicy, którego pierwszy film zrobił na mnie spore wrażenie.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 27 maja 12, 22:13

Drodzy: kilka uwag na gorąco. Złota Palma dla Hanekego jest nagrodą jak najbardziej zasłuzoną. "Miłość" jest dzielem wielkim, pięknym i mądrym. "Miłośc" ma rangę wybitnych dzieł sztuki. Druga Złota Palma dla Hanekego w ciagu trzech lat sytuuje tego twórcę wsród największych żyjących reżyserów i współczesnych artystów. Nagroda dla "Reality" jest zupełnym nieporozumieniem. To bardzo przeciętne kino. Przesadą jest tez nagroda dla Loacha (myśle, że za scenariusz powinien otrzymać nagrodę). Cieszy mnie bardzo nagroda dla Reygadasa. Stowaszyszenie Nowe Horyzonty kupiło prawa do dystrybucji jego filmu w Polsce. Fajnie, że dwie nagrody otrzymał film Mungiu, który bardzo mi się podobał. Mungiu robi konsekwentnie swoje kino (również SNH będzie polskim dystrybutorem tego tytułu). Skandalem jest brak nagrody dla Caraxa (SNH również wprowadzi ten film do polskich kin). Carax powinien dostać Grand Prix. Jak twierdzi Jakub Duszyński, nagrody dla Loacha i Garrone świadcza o tym, że jury mogło być bardzo podzielone w opiniach. Nagroda jury=nagroda przewodniczacego jury. Może Moretti nie był za "Miłością", ale go zwyczajnie przegłosowano. Może się kiedyś dowiemy.
Decyzje o kupiniu przez SNH filmow Reygadasa, Mungiu i Caraxa podjęlismy po ich zobaczeniu, jeszcze przed ogłoszeniem nagród.
Film Hanekego i nagrodzone Złotą Kamerą "Beasts of the Southern Wild" wprowadzi do kin Gutek Film. Te dwa filmy zostały kupione przed festiwalem.
Więcej refleksji o tegorocznym Cannes we wtorkowej (tym razem) wrocławskiej "Gazecie Wyborczej".

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek
Ostatnio edytowano 28 maja 12, 12:15 przez Roman Gutek, łącznie edytowano 1 raz

Grzes

Na forum od:

Post 27 maja 12, 22:22

Roman Gutek napisał(a):Cieszy mnie bardzo nagroda dla Reygadasa. Stowaszyszenie Nowe Horyzonty kupiło prawa do dystrybucji jego filmu w Polsce. Fajnie, że dwie nagrody otrzymał film Mungiu, który bardzo mi się podobał. Mungiu robi konsekwentnie swoje kino (również SNH będzie polskim dystrybutorem tego tytułu). Skandalem jest brak nagrody dla Caraxa (SNH również wprowadzi ten film do polskich kin).

Fantastycznie!
Roman Gutek napisał(a):Decyzje o kupiniu przez SNH filmow Reygadasa, Mungiu i Caraxa podjęlismy po ich zobaczeniu, jeszcze przed ogłoszeniem nagród.

Ależ wcale mnie to nie dziwi. Jednocześnie jednak jestem przekonany, że Garrone też znajdzie polskiego dystrybutora, mimo że film przeciętny. Właśnie ze względu na nagrodę.
Ostatnio edytowano 27 maja 12, 23:11 przez Grzes, łącznie edytowano 1 raz

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 27 maja 12, 22:34

Ja myślę, że bez tej Złotej Palmy Haneke i tak jest już jednym z najwybitniejszych, żyjących reżyserów na świecie, a Holy Motors ta nagroda po prostu bardziej by się przydała.
Garrone faktycznie pomyłka, szkoda, że w przypadku Vinterberga doceniono tylko Madsa Mikkelsena (ale bardzo słusznie).
Mi się Mungiu nie podobał, bo to przecież film praktycznie o tym samym, co 4 miesiące... tylko w innej scenografii, w dodatku strasznie pretensjonalnie opowiedziany i bez chemii między aktorkami, których aktorstwo wydało mi się strasznie infantylnie (dziwi mnie nagroda dla nich). Ponoć na pierwszym pokazie prasowym pojawiły się buczenia na sali.
Dziwi mnie nagroda dla Reygadasa, bo jego powinno się oceniać za coś, co nazwałabym wrażliwością artystyczną - nie wiem, czy filmowanie własnych dzieci zasługuje na reżyserskie wyróżnienia.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 28 maja 12, 5:27

Carax w polskich kinach! CUDOWNIE! Z Reygadasa i Mungiu również bardzo się cieszę!
Wspaniała wiadomość w poniedziałkowy poranek!

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 28 maja 12, 5:49

Dziś w "Trojkowo filmowo" Jakub Duszynski zdradził krązącą po festiwalu plotkę, że Moretti nie lubi filmów Michaela Haneke. No ale sa jeszcze inni członkowie jury ... :) Jako wieli fan tego rezysera bardzo sie ucieszylem z tej nagrody i ze zobaczymy ten film w Polsce. Mam nadzieje ze kolejna palma przyczyni sie do tego ze w koncu ktos zdecyduje sie wydac wczesne filmy Haneke.

Panie Romanie, czy Gutek Film zakupi coś jeszcze z festiwalu czy to juz zamknieta lista Waszych zakupów ? Bardzo sie ciesze z zakupow SNH.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 28 maja 12, 9:01

Podobno swego czasu Moretti zagroził wystąpieniem z Jury, jeśli "Funny Games" dostałoby Palmę ;)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 28 maja 12, 10:50

Ależ świetne przyszłoroczne tournee NH i pofestiwalowy box DVD nam się szykują :D
Reygadas, Mungiu, Carax...
Oczywistą oczywistością jest więc też ich znalezienie się w programie tegorocznego festiwalu.

Tomek

Na forum od:

Post 28 maja 12, 12:54

Własnie przeczytalem artykuł z Cannes w "Gazecie" autorstwa Sobolewskiego, napisany przed rozdaniem nagród. Film Reygadasa nazywa "największa pomyłka konkursu". W podobnym tonie wielu innych dziennikarzy sie wypowiadało. Czasem żałuje, ze za duzo czytam bo pozniej ogladajac krytykowany film chcac nie chcac jest sie troche do niego uprzedzonym.

Jarosz

Na forum od:

Post 28 maja 12, 13:45

Ja tam Sobolewskiego czytam przez palce - tzn. lubię wiedzieć, jakie ma zdanie, ale z reguły się z nim nie zgadzam; rzadko w każdym razie. Tak że to dobra prognoza :)

tangerine

Na forum od:

Post 28 maja 12, 16:32

Tadeusz Sobolewski jest jednym z moich ulubionych krytyków - nawet jeśli jest przeciwny to potrafi to ciekawie opowiedzieć. Z różnych kanałów którymi relacjownował tegoroczne Cannes wypowiadał sie pozytywnie m.in. o nowych filmach Cronenberga czy Sallesa, o których brak dyskusji u nas.

Jarosz

Na forum od:

Post 28 maja 12, 21:20

To nazywasz "pozytywnie"? :P
"Nie w pełni udaną próbą ucieczki do rzeczywistości było W drodze Waltera Sallesa".

http://wyborcza.pl/1,75475,11794199,Kino___piekna_wyspa_z_wielkim_cmentarzem.html

Grzes

Na forum od:

Post 28 maja 12, 21:41

Jarosz napisał(a):Ja tam Sobolewskiego czytam przez palce - tzn. lubię wiedzieć, jakie ma zdanie, ale z reguły się z nim nie zgadzam; rzadko w każdym razie.

Ja tak lubię czytać opinie niektórych kolegów i koleżanek z forum :).

tangerine

Na forum od:

Post 28 maja 12, 22:30

Jarosz napisał(a):To nazywasz "pozytywnie"? :P
"Nie w pełni udaną próbą ucieczki do rzeczywistości było W drodze Waltera Sallesa".

http://wyborcza.pl/1,75475,11794199,Kino___piekna_wyspa_z_wielkim_cmentarzem.html

Telewizor sprzedałeś ??? Kocham Kino czasem warto oglądnąć w TVP 2

Mrozikos667

Na forum od:

Post 28 maja 12, 22:31

Grzes napisał(a):
Jarosz napisał(a):Ja tam Sobolewskiego czytam przez palce - tzn. lubię wiedzieć, jakie ma zdanie, ale z reguły się z nim nie zgadzam; rzadko w każdym razie.

Ja tak lubię czytać opinie niektórych kolegów i koleżanek z forum :).

Ciekawe czyje :P

Grzes

Na forum od:

Post 28 maja 12, 22:45

Chyba nie myślisz, że napiszę (ale są tacy).

Jarosz

Na forum od:

Post 29 maja 12, 10:11

tangerine napisał(a):Telewizor sprzedałeś ???

Mam, ale służy wyłącznie jako monitor do DVD :wink:

tangerine

Na forum od:

Post 29 maja 12, 18:52

Odcinek Kocham Kino z Cannes dostępny tutaj: http://www.tvp.pl/filmoteka/cykle-filmo ... 55/7293776

Jarosz

Na forum od:

Post 29 maja 12, 20:21

Dzięki - w wolnej chwili obejrzę :)

Grzes

Na forum od:

Post 31 maja 12, 12:06

A nie mówiłem, że Garrone znajdzie szybko polskiego dystrybutora. Stopklatka podaje, że ma nim być Film Point Group. Co prawda pierwsze słyszę o takim dystrybutorze, ale zawsze...

Tomek

Na forum od:

Post 31 maja 12, 12:30

"Prawa do filmu zarezerwował FILM POINT GROUP - jeszcze przed ogłoszeniem werdyktu kanneńskiego jury.

FILM POINT GROUP, który w Cannes był reprezentowany przez Jarosława Pachowskiego i Andrzeja Serdiukowa, wraca z Lazurowego Wybrzeża nie tylko z prawami do dystrybucji nagrodzonego Srebrną Palmą filmu Garrone, ale także z kilkoma scenariuszami nowych filmów europejskich, w które może się zaangażować jako koproducent. W Cannes odbyły się też kolejne rozmowy szefów FPG z Romanem Polańskim w sprawie koprodukcji jego nowego filmu „D”."

Szkoda ze nie zakupili czegoś innego, skoro już zdecydowali się na 1 zakup. Może po jakims czsie dołącza ten film do miesięcznika "FILM" ? ;)

całość:
http://media.point-group.pl/pr/214471/f ... s?rss=true

Poprzednia strona

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych