Propozycje filmowe

Wasze propozycje filmowe, muzyczne. Zapowiedzi programowe.
wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 9 mar 12, 16:40

ayya napisał(a):Właśnie korzystając z okazji poszłam sobie do kina na Alberta Nobbsa, ten film Jolie i Cafe de Flore

To brzmi, jak wyraźna sugestia, że w dystrybucji znajdzie się zarówno film Rodrigo Garcii, jak i Angeliny Jolie oraz Jeana-Marco Vallee. Wobec tego następną w kolejności propozycją jest "Jaures" Vincenta Dieutre z tegorocznego Berlinale.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 9 mar 12, 16:45

Ayya często bywa za granicą, więc raczej nie chodziło jej o polskie kina. Mam rację? :D

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 9 mar 12, 17:58

Ja korzystałam niestety z dobrodziejstw francuskiej dystrybucji. Miesiąc temu widziałam też Take Shelter i J.Edgar.

Kokojambo

Na forum od:
31 paź 11, 14:32

Post 10 mar 12, 11:20

Nie jestem może znawcą, ale "Albert Nobbs" wydaje mi się produkcją mocno wymęczoną i ciężkostrawną. Film klasyczny i nie pozostawiający w widzu żadnych śladów. Wszyscy aktorzy, poza fantastyczną McTeer i znośnym Gleesonem, sprawiają wrażenie, jakby chcieli w końcu za ten film dostać Oscara (co już w wykonaniu Marka Williamsa, starającego się być jakimś niezbyt udanym wariantem Hopkinsa z "Okruchów dnia", daje efekty niemal komiczne). Close mnie nie przekonała. Nie jestem pewien, co tak zachowawczy i w gruncie rzeczy nudny film miałby robić na NH (chyba, żeby podciągnąć główny wątek pod tematykę gender).
Bardzo chętnie zobaczę na Horyzontach "Take Shelter", którego brak na 2. AFF lekko mnie rozczarował. Nie widziałem go - czy ci, co widzieli, mogliby ewentualnie się w temacie wypowiedzieć?

Pozdrawiam

ayya

Na forum od:

Post 10 mar 12, 12:02

Kokojambo napisał(a):Bardzo chętnie zobaczę na Horyzontach "Take Shelter", którego brak na 2. AFF lekko mnie rozczarował. Nie widziałem go - czy ci, co widzieli, mogliby ewentualnie się w temacie wypowiedzieć?

Powolna, niespieszna narracja bardzo w stylu wczesnego Malicka. Film straszliwie wciągający, ale to, co dzieje się w finale to masakra, niesamowita sprawa. Podobną konstrukcję miała Druga Ziemia, ale Take Shelter dużo lepsze. Micheal Shannon rewelacyjny. Generalnie bardzo polecam i też byłam straszliwie zawiedziona, że nie było tego filmu na AFF.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 10 mar 12, 12:26

Lepsze niż "Druga Ziemia"? No, to ja też chcę to zobaczyć!
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 10 mar 12, 13:49

10/10... i drugi brakujący, a kolejna 10tka w tym roku to Martha Macy May Marlene.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Kokojambo

Na forum od:
31 paź 11, 14:32

Post 15 mar 12, 19:19

Z nagrodzonych i docenionych w Rotterdamie chętnie bym zobaczył:
"Jajko i kamień", reż. Huang Ji, 2012
"Voice of My Father", reż. Orhan Eskiköy i Zeynel Doğan, 2011
"Clip", reż. Maja Miloš, 2012

Bardzo ładnie proszę :)

Jarosz

Na forum od:

Post 18 mar 12, 16:21

Grzes napisał(a):
wks napisał(a):"Whore's Glory" wpisany jest w program tegorocznej edycji Planete+ Doc Film Festival.

"Whore's Glory" ma polskiego dystrybutora (Against Gravity) i ustaloną datę premiery (10 sierpnia).

Whore's Glory - po polsku będzie się nazywał Chwała dziwkom - przyspieszył na 22 czerwca.

Jarosz

Na forum od:

Post 20 mar 12, 14:22

Przynajmniej jedna z wyżej wymienionych propozycji trafi na tegoroczny festiwal - film Adriana Sitaru :)
http://www.nowehoryzonty.pl/aktualnoscm.do?id=2106

Mrozikos667

Na forum od:

Post 20 mar 12, 14:47

Po przeczytaniu tego newsa mam wrażenie, że szykuje się fenomenalna edycja w tym roku.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 20 mar 12, 17:37

No nie wiem. Jakoś ja wśród wymienionych filmów widzę tylko jedną pozycję obowiązkową (Diaza oczywiście). No, może jeszcze "De jueves a domingo".

Jarosz

Na forum od:

Post 24 mar 12, 15:14

psubrat napisał(a):10/10... i drugi brakujący, a kolejna 10tka w tym roku to Martha Macy May Marlene.

Uprzejmie informuję wrocławian, że Martha Macy May Marlene idzie w DCF-ie z taśmy 35 mm, a do tego obraz jest panoramiczny :D

Grzes

Na forum od:

Post 24 mar 12, 21:16

Wow! To w poniedziałek będę już na drugim (w ciągu ledwie ciut ponad pół roku) filmie z taśmy w DCF-ie! Co za niespotykany sukces! ;) W dodatku od czasu "Wyjazdu integracyjnego" nie było podobnie drastycznych wpadek programowych, więc ostatnio (mimo braku wielu tytułów) nawet wygląda to jak kino studyjne, arthouse, czy jak to zwał.

wks

Na forum od:

Post 8 kwi 12, 11:19

W sekcji Kino Meksyku planowanch jest ok. 15 najciekawszych tytułów zrealizowanych w Meksyku w ciągu ostatnich kilku lat. Pokazywana będzie również kompletna retrospektywa Carlosa Reygadasa. Wśród pozostałych nazwisk reżyserów wymieniane są te ze współczesnego kina meksykańskiego. Rzucam propozycję do rozważenia niekoniecznie na najbliższy festiwal: filmy Luisa Alcorizy de la Vegi (1918-1992)- twórcy "nowej fali w filmie meksykańskim" uważanego za bliskiego współpracownika Luisa Bunuela (współautora niektórych jego scenariuszy).

ayya

Na forum od:

Post 10 kwi 12, 12:42

Jarosz napisał(a):Przynajmniej jedna z wyżej wymienionych propozycji trafi na tegoroczny festiwal - film Adriana Sitaru :)

Tenże Sitaru w następnym weekend w Warszawie na Lecie Filmów będzie pokazany. Mam nadzieję, że na NH też będzie okazja, gdyż mi zależy, a niestety najbliższe seanse warszawskie pokrywają się z moją wizytą na OffPlusCamera.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 14 kwi 12, 8:36

niestety nie będzie okazji, więc oglądajcie na innych festiwalach

Jarosz

Na forum od:

Post 14 kwi 12, 21:48

:oops: :cry: :evil:

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 16 kwi 12, 22:49

Pewnie Vivarto przechwyciło.

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 19 kwi 12, 10:21

Ja mam szczególną propozycję dotyczącą sekcji "sezon". W związku z tym, że dzięki misji dyrektora Białasa próbującego przekształcić DCF w kolejny wrocławski multipleks, nie dotarła do Wrocławia większość interesujących filmów studyjnych ostatnich miesięcy, może jest szansa pokazania przynajmniej niektórych z nich na NH? W tym i zeszłym roku brakowało między innymi Łona, Happy Happy, Łowcy trolli, Lapońskiej odysei, Ponad nami tylko niebo. Nie zanosi się też, że do Wrocławia dotrą: Przebaczenie krwi, Hell, Nie ma tego złego.
A co do reszty, jest szansa na Amen Kima Ki-Duka, Meanwhile Hala Hartleya, Just the Wind Benedeka Fliegaufa, Kotoko Shinyi Tsukamoto?
Tak w ogóle przydałaby się jakaś retrospektywa Fliegaufa (możliwe że gdzieś już była i przeoczyłem). Milky Way i Talking Heads nie da się nigdzie dostać, a Forest i Dealer też jakoś super znane nie są.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 19 kwi 12, 21:41

vifon00 napisał(a):W tym i zeszłym roku brakowało między innymi ... Lapońskiej odysei...

To chyba na festiwalu "Nowe Horyzonty po drugiej stronie lustra"... Nie, udawajmy że tego filmu nie było...

vifon00

Na forum od:

Post 20 kwi 12, 8:54

tangerine napisał(a):
vifon00 napisał(a):W tym i zeszłym roku brakowało między innymi ... Lapońskiej odysei...

To chyba na festiwalu "Nowe Horyzonty po drugiej stronie lustra"... Nie, udawajmy że tego filmu nie było...

O gustach się nie dyskutuje. Jasne, masz prawo do własnej opinii, ale pozwól innym, żeby wyrobili sobie swoją. Chciałbym mieć taką możliwość, tylko najpierw muszę film zobaczyć. Obawiam się, że dyrektor Białas kieruje się podobnym myśleniem - to co nie podoba się jemu, nie spodoba się też wszystkim wrocławskim kinomanom. Dzięki temu, w DCFie możemy oglądać Titanica 3D, Bitwę warszawską i Spaleni słońcem 2

vifon00

Na forum od:

Post 20 kwi 12, 10:07

A z innej beczki, ogłoszono skład tegorocznego Cannes. Zapowiada się równie ciekawie, jak w zeszłym roku. Może coś z tego dotrze na NH? Poniżej tylko kilka tytułów, z których pewnie tylko część trafi do polskiej dystrybucji:
-"Amour" (reż. Michael Haneke)
- Beyond The Hills" (reż. Cristian Mungiu)
- The Hunt" (reż. Thomas Vinterberg)
- Im Nebels" ("Dans La Brume") (reż. Siergiej Łoźnica)
- Like Someone In Love" (reż. Abbas Kiarostami)
- Rust & Bone" (reż. Jacques Audiard)
- 11.25: The Day He Chose His Own Fate" (reż. Koji Wakamatsu)
- Mekong Hotel" (reż. Apichatpong Weerasethakul)
- Confession Of A Child Of The Century" (reż. Sylvie Verheyde )
- Cosmopolis" (reż. David Cronenberg )
- Moonrise Kingdom" (reż. Wes Anderson )
- Mud" (reż. Jeff Nichols)

Oraz to, co szczególnie pasuje w tym roku:
- Post Tenebras Lux" (reż. Carlos Reygadas )
- Paradies: Liebe" (reż. Ulrich Seidl )

A na koniec propozycja niezwiązana z Cannes:
Guy Maddin - Keyhole

okon

Na forum od:

Post 21 kwi 12, 1:34

ayya napisał(a):
Jarosz napisał(a):Przynajmniej jedna z wyżej wymienionych propozycji trafi na tegoroczny festiwal - film Adriana Sitaru :)

Tenże Sitaru w następnym weekend w Warszawie na Lecie Filmów będzie pokazany. Mam nadzieję, że na NH też będzie okazja, gdyż mi zależy, a niestety najbliższe seanse warszawskie pokrywają się z moją wizytą na OffPlusCamera.

Film kupiła Aurora Films. To kolejny, taki sam rumuński film, tyle że gorszy.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 21 kwi 12, 11:42

okon napisał(a):
ayya napisał(a):

Film kupiła Aurora Films. To kolejny, taki sam rumuński film, tyle że gorszy.

To tak z jego debiutem - widziałem to już wcześniej, ale w lepszym wydaniu.

vifon00

Na forum od:

Post 21 kwi 12, 19:39

A będzie na tegorocznym NH szansa na nowego Pen-Ek Ratanaruanga - Headshot?

ayya

Na forum od:

Post 21 kwi 12, 23:35

Co do rumuńskiego kina, to pokazywane na Lecie Filmów Wszyscy w mojej rodzinie (czy jakoś podobnie) z tegorocznego Berlina było bardzo dobre i w bardzo rumuńskich stylu.

okon

Na forum od:

Post 22 kwi 12, 1:20

ayya napisał(a):Co do rumuńskiego kina, to pokazywane na Lecie Filmów Wszyscy w mojej rodzinie (czy jakoś podobnie) z tegorocznego Berlina było bardzo dobre i w bardzo rumuńskich stylu.

Było bardzo w rumuńskim stylu, ale bardzo dobre nie było.

Jarosz

Na forum od:

Post 22 kwi 12, 13:58

vifon00 napisał(a):Cosmopolis" (reż. David Cronenberg )

Cosmopolis ma zaplanowaną polską premierę na 22 czerwca 2012, dystrybucja: Monolith.

vifon00

Na forum od:

Post 22 kwi 12, 17:45

To rzeczywiście błyskawicznie! Haneke, Audiard, Anderson pewnie też mają zaklepaną dystrybucję, pytanie jak szybko. Nie obraziłbym się za któryś z nich na NH. Ciekawe też, czy Gutekfilm puści przedpremierowo Beasts of the Southern Wild, bo premiera dopiero w listopadzie. Za to nie wyobrażam sobie festiwalu bez nowego Maddina;)

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 22 kwi 12, 18:33

Wes Anderson? Przereklamowany, przeceniany Audiard? Ech..., oby nie...
Wolałbym w kinach coś mniej oczywistego, np. Leosa Caraxa (szkoda, że świetna Pola X nie trafiła nigdy do kin (poza pokazami na NH)).

vifon00

Na forum od:

Post 22 kwi 12, 21:24

Pola X była Ok, pamiętam ten film, mimo tylu lat, jakie upłynęły od Cieszyna. Ale już Merde było słabiutkie i przerysowane. A czy Audiard jest przereklamowany...kwestia gustu. Dla mnie wszystko, co zrobił trzyma mocny poziom. A co do Andersona - nie upieram się. I tak będzie w dystrybucji. Bardziej jednak zależy mi na pozostałych canneńskich tytułach: Kiarostamim, Mungiu, Weerasethakulu, Vinterbergu czy chociażby Nicholsie (jego Take Shelter wymiata). Zakładam, że nowe filmy Reygadasa i Seidla pojawią się z oczywistych względów.

Gość czyli Tomek

Post 23 kwi 12, 8:58

Nowy Reygadas i Seidl pasowaliby do przyszłorocznego tournee wiec fajnie by było gdyby Stowarzyszenie Nowe Horyzonty te 2 filmy kupiło a Gutek coś innego. Tylko apeluje do włodarzy tych firm, by nie postąpili tak jak przy poprzednich i jedynych filmach tych rezyserow (Import/Export i Sekretne światło), gdy pokaznao filmy w kinach ale zapomniano o DVD :(

Jarosz

Na forum od:

Post 23 kwi 12, 15:24

Skoro firma Gutek Film będzie dystrybuowała w Polsce najnowsze dzieło Michaela Hanekego Miłość (czyli ma już prawa, jeśli to ogłasza), to moim skromnym zdaniem może to być jeden z filmów otwarcia albo zamknięcia tegorocznego festiwalu :wink:

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=87349

Grzes

Na forum od:

Post 23 kwi 12, 21:40

Coś mi podpowiada, że raczej się nie mylisz.

vifon00

Na forum od:

Post 23 kwi 12, 23:13

Mam nadzieję, że się nie mylisz:)

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 25 kwi 12, 13:30

A mnie gdzieś mignęło, że to będzie konkurs, mam rację?
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Jarosz

Na forum od:

Post 25 kwi 12, 15:52

Haneke w konkursie? Coś mi się nie wydaje :wink:

vifon00

Na forum od:

Post 25 kwi 12, 22:18

W konkursie tak, ale w Cannes.

Jarosz

Na forum od:

Post 26 kwi 12, 10:45

Słusznie, niemniej psubrat pisał raczej o T-MNH.

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 30 kwi 12, 16:51

tangerine napisał(a):rozpatrujecie niepotrzebnie filmy pod kątem fabuły... kiedy widzę, że tutaj chodzi o formę... ale chętnie zobaczę film w Krakowie...

"Al Jabal" ("The Mountain") Ghassana Salhaba ostatecznie się w Krakowie nie znalazł i wygląda na to, że mój komentarz został wzięty pod uwagę przez selekcjonerów NH, bo teraz na stronie reżysera jest przy nazwie filmu napis "Nowe Horyzonty" (Pologne). Traktować to zatem można jako kolejny przeciek programowy. Akurat się z tego cieszę, bo konkurs Nowe Horyzonty to chyba najwłaściwsze miejsce dla tego filmu.

Jarosz

Na forum od:

Post 1 maja 12, 15:27

Świetnie, że Kraków się zmienił na Wrocław, ale z tym konkursem NH to na razie gdybanie. Równie dobrze film może się znaleźć w programie sekcji Panorama albo Nowe Horyzonty Języka Filmowego.

EDIT - to mój 666. post, jak się okazuje. Dobra czy zła wróżba dla filmu Ghassana Salhaba? :wink:

wks

Na forum od:

Post 1 maja 12, 15:59

Jarosz napisał(a):EDIT - to mój 666. post, jak się okazuje. :wink:

Mój dzisiejszy post napisany przed twoim miał numer 333.

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 4 maja 12, 21:29

Janieśmiało zaproponuje nowego Loacha. Twórca może niezbyt nowohoryzontowy, ale zrobił wiele dobrych filmów, a to jest argument ;-) na panorame w sam raz. Nie wiem czy potem bedzie w kinach. Przedostatni jego obraz chyba nie trafil do dystrybucji.

Grzes

Na forum od:

Post 18 maja 12, 19:32

vifon00 napisał(a):A będzie na tegorocznym NH szansa na nowego Pen-Ek Ratanaruanga - Headshot?

Wg strony Against Gravity "Headshot" ma trafić do polskich kin. Premiera przewidziana jest na 16 października.

vifon00

Na forum od:

Post 30 maja 12, 12:00

Wow, Pen-ek w dystrybucji! Teraz już przynajmniej wiem, że do Wrocławia na pewno dotrze. Koniec z marudzeniem na forum DCFu:) W międzyczasie trzeba poprosić pana Gutka o zaległe premiery, które nas ominęły (albo ominą): Happy Happy, Łono, Łowcę trolli, Wieżowiec, Babycall, Przerwane pocałunki, Ponad nami tylko niebo, Ave, Misiaczek, Coś pięknego. I tak pewnie o czymś zapomniałem.
A co do NH - Holy motors, Beyond the hills, Amour, Beast of the Southern Wild, nowy Reygadas i Seidl są jak rozumiem pewne. Czy jest szansa na coś więcej z tegorocznego Cannes? Np na Jagten, albo nowy Kiarostami?

Grzes

Na forum od:

Post 30 maja 12, 12:17

Zdziwiłbym się, gdyby Vinterberg nie trafił do dystrybucji. Natomiast Kiarostami byłby bardzo mile widziany.

ayya

Na forum od:

Post 30 maja 12, 12:43

Poprzedni Vinterberg nie trafił do dystrybucji, był rok temu wyświetlany tylko w ramach niszowego przeglądu kina skandynawskiego w Warszawie.

Grzes

Na forum od:

Post 30 maja 12, 12:51

Poprzedni Vinterberg nie dostał nagrody w Cannes i nie był wymieniany przez wszystkich piszących o festiwalu jako jeden z najlepszych filmów konkursu. Zwykle europejskie filmy, które zostały zauważone i nagrodzone na którymś z największych festiwali do naszej dystrybucji trafiają - zwłaszcza takie bardzo tradycyjne, nieeksperymentalne, jak zdaje się ten nowy film Vinterberga.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 30 maja 12, 18:41

ayya napisał(a):Poprzedni Vinterberg nie trafił do dystrybucji, był rok temu wyświetlany tylko w ramach niszowego przeglądu kina skandynawskiego w Warszawie.

Nie tylko. Był też w Krakowie na "OFF" (?) Camerze. Okropny film.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bitwa w niebie