Propozycje filmowe

Wasze propozycje filmowe, muzyczne. Zapowiedzi programowe.
okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 17 sie 11, 20:15

Mam jedną propozycję - "Buenas noches, España" Rayi Martina z festiwalu w Locarno.

http://www.youtube.com/watch?v=-zt-A2Kwyaw

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 4 lis 11, 15:08

A ja bardzo bym się ucieszyła z "Jeśli nie my, to kto" ("Wer wenn nicht wir"), film dostał nagrody na Berlinale, a w Polsce grano go krótko, w nienormalnych godzinach i w czasie pokrywającym się z WFF.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 26 lis 11, 20:50

W związku z umieszczeniem w ramówce TVP Kultura filmu "Lacombe Lucien" pomyślałem o retrospektywie Louisa Malle na którejś z najbliższych edycji festiwalu np. NH 2013.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 28 lis 11, 21:23

Po raz KOLEJNY powtarzam (Thane, powtarzaj ze mną!): Im Kwon-Taek!
Do tego F. J. Ossang, po "Dharma Guns" chcę pełną retrospektywę :)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 28 lis 11, 23:01

Philippe Garrel.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 29 lis 11, 11:35

Tak jest Mroziku, Im Kwon-taek na pewno, chociaż nie wiem czy na najbliższej edycji. Ja mam co do tego reżysera szersze plany i może w jakimś zakresie to będzie bodziec żeby wreszcie coś się w tej kwestii podziało ;). Stand still and be patient, coś się wymyśli ;). A wcześniej żeby uspokoić Twoje skołatane serduszko nie będzie Ossang, chociaż to nie moje rejestry :D.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 3 gru 11, 19:53

Henri Georges Cluzot.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 4 gru 11, 1:27

Clouzot to bardzo ciekawa propozycja, "Cena strachu" jest jednym z moich najulubieńszych filmów.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

kinoman

Post 23 gru 11, 14:42

O tak, Louis Malle to świetny pomysł: zarówno dokumenty, jak i fabuły !

wks

Na forum od:

Post 26 gru 11, 14:03

Na koniec roku garść propozycji na najbliższą edycję NH wybranych spośród prezentowanych na innych festiwalach:
LOCARNO:
- Din Dragoste Cu Cele Mai Bune Intenti (Best Intentions) - Adrian Sitaru (najlepsza rezyseria)
- Ha-shoter (Policeman) - Nadav Lapid (nagroda jury)
- El Estudiante (The Student) - Santiago Mitre (nagroda specjalna)
- Monsieur Lazhar - Philippe Falardeau (nagroda publiczności)
WENECJA;
- Terraferma - Emanule Crialese (nagroda specjalna)
- Whore's Glory - Michael Glawagger (nagroda jury)
SAN SEBASTIAN;
- Los Pasos Dobles (Double Steps) - Isaki Lacuesta (złota muszla)
- Adikos Kosmos (Unfair World) - Filippos Tsitos (srebrna muszla)
- La Voz Dormida (The Sleeping Voice) - Benito Zambrano (srebrna muszla)
- Miss Bala - Gerardo Navanjo (wyróżnienie specjalne)
- Take This Waltz - Sarah Polley
WARSZAWA;
- Otros Silencios (Inna Cisza) - Santiago Amigorena (najlepsza reżyseria)
- Pompeya - Tamae Garateguy (wolny duch)
- Gordo Calvo y Bajito (Mały, Gruby, Łysy) - Carlos Osuna (wyróżnienie)
- Alma de las Moscas (Dusze Much) - Jonathan Cenzual Burley (wyróżnienie)
- Ave - Konstantin Bojanov (nagroda Fipresci)
RZYM:
- Un Giorno Questo Dolore Ti Sara Utile (Someday Ths Pain Will Be Usufull To You) - Roberto Faenza

wks

Na forum od:

Post 27 gru 11, 11:20

Na portalu Stopklatka znalazłem informację, że "Miss Bala" znajdzie się w dystrybucji. Zamiast tego filmu proponuję "Auf Dre Suche" ("Looking for Simon") - Jan Krueger (z ostatniego Berlinale).

okon

Na forum od:

Post 1 sty 12, 15:19

"Two Years at Sea" Bena Riversa. Poproszę.
Ostatnio edytowano 1 sty 12, 15:21 przez okon, łącznie edytowano 1 raz

okon

Na forum od:

Post 1 sty 12, 15:21

wks napisał(a):WARSZAWA;
- Otros Silencios (Inna Cisza) - Santiago Amigorena (najlepsza reżyseria)
- Pompeya - Tamae Garateguy (wolny duch)
- Gordo Calvo y Bajito (Mały, Gruby, Łysy) - Carlos Osuna (wyróżnienie)
- Alma de las Moscas (Dusze Much) - Jonathan Cenzual Burley (wyróżnienie)
- Ave - Konstantin Bojanov (nagroda Fipresci)

Na te tytuły bym nie liczył - chyba nigdy się nie zdarzyło, by na NH powtarzano tytuły z WFF.

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 2 sty 12, 12:56

okon napisał(a):"Two Years at Sea" Bena Riversa. Poproszę.

"Two Years at Sea" już widziałem i przypuszczam, że świetnie by się sprawdził w Konkursie Nowe Horyzonty. Brak dialogów, czarno-białe zdjęcia, ziarnista taśma (kręcony na 16 mm). Podobnie jak u Alonso skupia się na celebracji codziennych, powtarzalnych czynności (parominutowe ujęcia kąpieli, pontonu stojącego na jeziorze, czytania książki w środku lasu itd.) Nudę rozładowuje muzyka odtwarzana ze starych gramofonowych płyt, którą Jake słucha przy pracy. Obraz ludzkiej samotności z przykuwającą uwagę rolą Jake'a Williamsa - gra on człowieka mieszkającego w środku lasu z dala od cywilizacji. Całość utrzymana w konwencji następujących po sobie pór roku. Zwycięzca nagrody FIPRESCI sekcji Orrizonti na ostatnim festiwalu w Wenecji. Chętnie bym sobie odświeżył podczas Nowych Horyzontów.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 2 sty 12, 19:35

Chcę to.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 4 sty 12, 22:31

Querelle napisał(a):Philippe Garrel.

Dawno mnie nie bylo na forum, nie bylo mnie na ostatnim festiwalu (na szczescie koledzy Querelle i Psubrat zadbali by mnie nic nie ominelo :) , ale widze, ze niewiele sie tu zmienilo.

W tym roku zamierzam sie stawic we Wroclawiu:)i na dobry poczatek mam dwie propozycje na cykle filmowe.
W tym roku Kaneto Shindo konczy 100 lat (28 IV), jego ostatnie dziela moze nie rzucaja na kolana, ale ma w swoim dorobku Naga Wyspe, czy genialna Onibabe. Moim zdaniem, to najbardziej "nowohoryzontowy" z japonskich klasyków i warto go sobie przypomniec, powtórzyc, albo poznac, jesli ktos jeszcze nie mial okazji spotkac sie z jego twórczoscia.

Moja druga propozycja równiez wiaze sie z okragla rocznica, dwudziestoleciem smierci Francisa Bacona (28.IV 1992), artysty bardzo mi bliskiego, z wielu powodów. Nie tylko sam interesowal sie filmem, ale tez jego malarstwo natchnelo wielu rezyserów, których twórczosc wpisuje sie w estetyke festiwalu (Lynch, Cronenberg, Greenaway, Jarman..). Cykl bylby swietna okazja aby pokazac np. Lemingi Haneke, powtórzyc Theoreme, Ostatnie tango, albo Edwarda II.

Ps. Kerel meczy o tego Garrela od zarania wieków, moze za 12-ym razem sie uda?
MK

MK

Na forum od:

Post 4 sty 12, 22:44

Mrozikos667 napisał(a):Po raz KOLEJNY powtarzam (Thane, powtarzaj ze mną!): Im Kwon-Taek!
Do tego F. J. Ossang, po "Dharma Guns" chcę pełną retrospektywę :)

Im Kwon-taek to material na dluzsza retrospektywe:)
Znam tylko Chunhyang (historycny fim w konwencji operowej?), Chihwaseon (!!!!) i "Beyond the years", nie widzialam nic z wczesniejszych filmów
MK

Mrozikos667

Na forum od:

Post 4 sty 12, 22:50

Cóż, ja widziałem tylko "Poza czasem", ale to wystarczy, bym wiedział, że chcę WIĘCEJ. Niech będzie nawet bardzo długa retrospektywa, tym lepiej :)

MK

Na forum od:

Post 4 sty 12, 23:25

Chihwaseon jest na pewno na DVD
MK

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 6 sty 12, 10:22

Na festiwalu NH proponuję pokazanie dużych retrospektyw takich twórców jak:
- Satyajit Ray
- Alain Tanner
- Nagisa Oshima
- Fernando Arrabal
- Georges Franju

Z filmów pokazanych w ubiegłym roku na najważniejszych światowych festiwalach, a które nie trafiły do Polski bardzo ucieszyłbym się z wyświetlenia podczas FNH obrazu "Przebaczenie krwi" r. Joshua Marston (nagrodzonego m.in. na FF w Berlinie).

Oczywiście popieram wszystkie inne propozycje zgłoszone przez Forumowiczów.

Uważam, że np. świetnym pomysłem byłoby pokazanie znakomitego obrazu "Kruk" r. H.G. Clozuot. Reżyser na przykładzie bohatera zbiorowego - społeczności francuskiego miasteczka (inspirując się prawdziwymi wydarzeniami), w ktorym wybuchła plaga wysyłania oszczerczych listów z pomówieniami, obnażył głupotę, zawiść i podłość części tzw. szanowanych obywateli. Film o uniwersalnej wymowie nie spodobał się tzw. "francuskim patriotom", którzy uznając go za antyfrancuski, skazali reżysera na dwuletni zakaz wykonywania zawodu po zakończeniu wojny.
marco

okon

Na forum od:

Post 17 sty 12, 12:10

"This Our Still Life", Andrew Kotting

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 17 sty 12, 12:44

A ja mam propozycję niefilmową, choć zdaję sobie sprawę, że z powodów finansowo-organizacyjnych może być ona nie do zrealizowania.
Propozycja dotyczy uzupełnienia retrospektywy Ulricha Seidla o jego autorskie przedstawienie Böse Buben, które reżyser w czerwcu 2012 wystawi w teatrze Münchner Kammerspiele w koprodukcji z Wiener Festwochen. Mogłoby to być ciekawe, tym bardziej że Seidl zapewne i tak się we Wrocławiu pojawi z racji nowohoryzontowej.
http://www.muenchner-kammerspiele.de/programm/premieren/boese-buben/

Kokojambo

Na forum od:
31 paź 11, 14:32

Post 22 sty 12, 1:06

W ramach nieformalnego cyklu przedstawiania twórczości filmowej polskich klasyków i nieklasyków (byli już Has, Kieślowski, Zanudzi, w zeszłym roku Munk) - ode mnie dwie propozycje do rozpatrzenia: Jerzy Skolimowski i Przemysław Wojcieszek (którego zwłaszcza mniej znane filmy na legalu są niemożliwe do zdobycia).

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 25 sty 12, 16:16

Miałbym kilka propozycji. Niektóre z tych filmów są bardzo świeże, Barbara będzie mieć dopiero premierę w Berlinie. Shinyi T. dawno nie było na NH, O nowym Kim-Ki-duku krążą mocno niepochlebne opinie, ale Arirang początkowo też nie zbierał najlepszych, a to przecież wyjątkowy film. Co do Boe, to uważam, że jest jednym z najciekawszych reżyserów na świecie, aż dziw, że znana jest tylko Rekonstrukcja. A Petzolda uwielbiam, od kiedy na NH obejrzałem Yellę.

Hirokazu Koreeda: Kiseki
Shinya Tsukamoto :Kotoko
Sion Sono: Himizu
Kim Ki-Duk - Amen
Chrostoffer Boe: Beast
Christian Petzold: Barbara

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 25 sty 12, 17:02

Amen będzie można zobaczyć najpóźniej w październiku: http://forum.nowehoryzonty.pl/viewtopic.php?f=39&t=2771&p=37142#p37142 :)

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 25 sty 12, 18:48

vifon00 napisał(a):Hirokazu Koreeda: Kiseki

to było pokazywane na FŚAK i WFF

vifon00

Na forum od:

Post 25 sty 12, 23:29

ayya napisał(a):

To przegapiłem :((

vifon00

Na forum od:

Post 25 sty 12, 23:29

Jarosz napisał(a):Amen będzie można zobaczyć najpóźniej w październiku: http://forum.nowehoryzonty.pl/viewtopic.php?f=39&t=2771&p=37142#p37142 :)

wow!

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 26 sty 12, 1:01

vifon00 napisał(a):
ayya napisał(a):

To przegapiłem :((

Było, ale tylko w Warszawie.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

vifon00

Na forum od:

Post 26 sty 12, 11:42

Ale skoro już gdzieś było, na NH już nie ma szans:(

okon

Na forum od:

Post 27 sty 12, 1:11

"Bestia" nie zasługuje na powtórki.

ayya

Na forum od:

Post 27 sty 12, 11:08

okon napisał(a):"Bestia" nie zasługuje na powtórki.

zgadzam się

vifon00

Na forum od:

Post 27 sty 12, 18:01

ayya napisał(a):
okon napisał(a):"Bestia" nie zasługuje na powtórki.

zgadzam się

Nie chcę się wypowiadać na temat filmu którego nie widziałem, ale Boe dotychczas ani razu mnie nie zawiódł. A Beast mocno skojarzył mi się z jego wcześniejszym skądinąd świetnym, ale też mocno kontrowersyjnym Offscreen.

vifon00

Na forum od:

Post 27 sty 12, 18:08

A co do innych propozycji, może Bahman Ghobadi zdąży na NH ze swoim nowym Rhinos Season? To jego pierwszy film kręcony poza Iranem i jestem bardzo ciekaw jak mu wyszło.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 3 mar 12, 22:05

A ja bym proponował do Nocnego szaleństwa filmy Hitoshiego Matsumoto.

Kokojambo

Na forum od:
31 paź 11, 14:32

Post 3 mar 12, 23:01

A może coś z Berlina? Ja na przykład bardzo chętnie zobaczyłbym chwalony przez Tadeusza Sobolewskiego chiński "Bai lu yan", "Captive" Mendozy i węgierski "Just the Wind". Oczywiście nie wszystkie dałoby się sprowadzić, ale mam nadzieję, że chociaż jeden z nich ma jakieś szanse...

wks

Na forum od:

Post 4 mar 12, 9:25

Ponawiam propozycję hiszpańskich horrorów do sekcji Nocne Szaleństwo

wks

Na forum od:

Post 5 mar 12, 17:14

wks napisał(a):Na koniec roku garść propozycji na najbliższą edycję NH wybranych spośród prezentowanych na innych festiwalach:
(...)
WENECJA;
- Terraferma - Emanule Crialese (nagroda specjalna)
- Whore's Glory - Michael Glawagger (nagroda jury)
(...)

"Whore's Glory" wpisany jest w program tegorocznej edycji Planete+ Doc Film Festival.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 5 mar 12, 19:54

wks napisał(a):"Whore's Glory" wpisany jest w program tegorocznej edycji Planete+ Doc Film Festival.

"Whore's Glory" ma polskiego dystrybutora (Against Gravity) i ustaloną datę premiery (10 sierpnia).

worren

Na forum od:

Post 7 mar 12, 13:56

Widzę, że organizatorzy Nowych Horyzontów stracili mocny tytuł do Konkursu Głównego: "The Mountain" (tytuł oryginalny "Al Jabal") produkcji libańsko-katarskiej. Dziś zauważyłem na stronie reżysera Ghassana Salhaba, że będzie wyświetlony na Off Plus Camera w Krakowie. Dla mnie osobiście był to jeden z najbardziej radykalnych filmów ubiegłego roku. W pewien sposób odkrycie. Autorska wariacja wokół tematu znanego z "Bartona Finka" braci Coen (pisarz wyjeżdża do położonego na odludziu w górach hotelu, aby w ciszy pisać powieść). W hotelu zaczynają się dziać dziwne rzeczy.. Sposób kadrowania korytarzy przypomina "Zagubioną Autostradę" Lyncha. Coś w w rodzaju eksperymentalnego monodramu filmowego (na ekranie praktycznie jeden aktor przez cały czas - Fadi Abi Samra). Ciekaw jestem jak krakowska publiczność zareaguje na spory fragment przypominający słuchowisko. Czy będzie tłumnie wychodzić z sali? Czy będzie czekała na jakiś przełom? Czy podda się ciszy? Gdy oglądałem ten film w ubiegłym roku to wydawał mi się pewniakiem do konkursu "Nowe Horyzonty", ale po cichu liczyłem, że nikt z polskich festiwali go nie dostrzeże i pokażemy go premierowo we wrześniu na Ars Independent w Katowicach.

Więcej informacji o filmie oraz jego zwiastun w linkach. "The Mountain" powinien spodobać się tzw. "zakonowi ENH" z forum, a jeśli nie to przynajmniej wywołać jakąś dyskusję..

http://www.abboutproductions.com/releas ... pupGallery

http://www.ghassansalhab.com/en/biography.html

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 7 mar 12, 14:29

worren napisał(a):pisarz wyjeżdża do położonego na odludziu w górach hotelu, aby w ciszy pisać powieść

To brzmi bardziej jak "Lśnienie" niż jak "Barton Fink".
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

worren

Na forum od:

Post 7 mar 12, 20:18

W sumie to masz racje, choć to sytuacja wyjściowa - zalążek skąpej fabuły. Mnie się bardziej skojarzył z "Barton Finkiem" w związku z sytuacją szukania inspiracji, brakiem weny do pisania sztuki, powieści (nie jest to wyjaśnione, podobnie jak i wiele innych sytuacji). Poza tym "Barton Fink" też był osadzony w hotelu, a tu pięknych krajobrazów górskich, jak w "Lśnieniu" nie uświadczymy. Są co najwyżej długie, puste korytarze hotelowe i mrok przeszywający poszczególne kadry. Dalej skręca trochę w innym kierunku, co moim zdaniem daje "autorskie" podejście do tematu, odejście od wcześniejszych klisz.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 7 mar 12, 22:17

rozpatrujecie niepotrzebnie filmy pod kątem fabuły... kiedy widzę, że tutaj chodzi o formę... ale chętnie zobaczę film w Krakowie...

wks

Na forum od:

Post 8 mar 12, 20:25

wks napisał(a):"Whore's Glory" wpisany jest w program tegorocznej edycji Planete+ Doc Film Festival.

Zamiast "Whore's Glory" proponuję "Albert Nobbs" - Rodrigo Garcia (z ostatniego festiwalu w Donostia San Sebastian)

okon

Na forum od:

Post 8 mar 12, 20:35

wks napisał(a):

Zamiast "Whore's Glory" proponuję "Albert Nobbs" - Rodrigo Garcia (z ostatniego festiwalu w Donostia San Sebastian)

A nowy film Angeliny Jolie?

ayya

Na forum od:

Post 8 mar 12, 23:30

Mój komentarz na film Angeliny Jolie, który niedawno widziałam: buahahahahaha

Thane

Na forum od:

Post 9 mar 12, 0:14

wks napisał(a):

Albert Nobbs to zaskakująco dobry film, warto obejrzeć nie tylko dla samej historii, ale i niezwykle precyzyjnie stworzonej kreacji aktorskiej Glenn Close. A tak swoją drogą, jeśli będziecie oglądać to zwróćcie uwagę na charakteryzację Janet McTeer, wygląda jak zmęczony Maciej Maleńczuk (i to jest atut!).

ayya

Na forum od:

Post 9 mar 12, 10:04

Właśnie korzystając z okazji poszłam sobie do kina na Alberta Nobbsa, ten film Jolie i Cafe de Flore i z tej trójki Albert Nobbs zdecydowanie najlepszy. W ogóle Rodrigo Garcia to jakaś strasznie niedoceniana postać chyba u nas, gość reżyserował najlepsze seriale ostatnich lat (Big Love, Carnivale, Sześć stóp pod ziemią i inne), w 2010 zrobił bardzo fajne, mądre Mother And Child, a teraz równie interesujący, bardzo stylowy Albert Nobbs.

okon

Na forum od:

Post 9 mar 12, 10:40

To była ironiczna propozycja. :)

Thane

Na forum od:

Post 9 mar 12, 11:54

Ironiczna czy nie, mimo, że film w ogóle nie w nowohoryzontowym klimacie, z pewnością wart uwagi.

Następna strona

Powrót do Bitwa w niebie