Querelle napisał(a):Philippe Garrel.
Dawno mnie nie bylo na forum, nie bylo mnie na ostatnim festiwalu (na szczescie koledzy Querelle i Psubrat zadbali by mnie nic nie ominelo

, ale widze, ze niewiele sie tu zmienilo.
W tym roku zamierzam sie stawic we Wroclawiu:)i na dobry poczatek mam dwie propozycje na cykle filmowe.
W tym roku Kaneto Shindo konczy 100 lat (28 IV), jego ostatnie dziela moze nie rzucaja na kolana, ale ma w swoim dorobku Naga Wyspe, czy genialna Onibabe. Moim zdaniem, to najbardziej "nowohoryzontowy" z japonskich klasyków i warto go sobie przypomniec, powtórzyc, albo poznac, jesli ktos jeszcze nie mial okazji spotkac sie z jego twórczoscia.
Moja druga propozycja równiez wiaze sie z okragla rocznica, dwudziestoleciem smierci Francisa Bacona (28.IV 1992), artysty bardzo mi bliskiego, z wielu powodów. Nie tylko sam interesowal sie filmem, ale tez jego malarstwo natchnelo wielu rezyserów, których twórczosc wpisuje sie w estetyke festiwalu (Lynch, Cronenberg, Greenaway, Jarman..). Cykl bylby swietna okazja aby pokazac np. Lemingi Haneke, powtórzyc Theoreme, Ostatnie tango, albo Edwarda II.
Ps. Kerel meczy o tego Garrela od zarania wieków, moze za 12-ym razem sie uda?