5. Sputnik nad Polską

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 12 lis 11, 20:59

Za 4 dni zaczyna się 5. festiwal filmów rosyjskich Sputnik nad Polską. Program warszawskiej edycji można znaleźć tu:
http://www.sputnikfestiwal.pl/filmyy
m.in. nowy Sokurow ("Faust"), nowy Bałabanow ("Palacz"), "Portret o zmierzchu" z WFF i "Myśliwy" z NH, którego nieobejrzenia nie mógł sobie darować Querelle. Zobaczymy, co pokażą w ramach replik (ich programów narazie nie ma - zapewne będą dopiero po zakończeniu festiwalu).

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 13 lis 11, 8:40

Grzes napisał(a):Zobaczymy, co pokażą w ramach replik (ich programów narazie nie ma - zapewne będą dopiero po zakończeniu festiwalu).

W ramach repliki katowickiej (25-29 XI) m.in.: Faust Sokurowa i Palacz Bałabanowa. Tytułów malutko, bo zaledwie sześć (oprócz wymienionych wyżej: Szczęśliwi ludzi Wasiukowa, Praktykowanie piękna Szamirowa, Obojętność Flangolca i Sybir, Monamour Rossa). Pewnie w pozostałych miastach program będzie bardzo podobny.

Grzes

Na forum od:

Post 13 lis 11, 11:29

"Syberia, Monamour" - hm, to będzie w normalnej dystrybucji jeszcze w tym roku, także bez sensu. Natomiast jeśli tylko "Faust" i "Palacz" (zwłaszcza ten drugi) dotrą ze Sputnikiem do Wrocławia, to już będę jako tako zadowolony.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 13 lis 11, 11:31

Może ktoś by coś polecił? Bo opisy oczywiście nic nie mówią, a zwiastunów na stronie festiwalu nie ma, bo po co.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 14 lis 11, 18:02

Sputnik to mój ulubiony festiwal poza NH - będę chodził na pewno na cały konkurs, bo w zeszłym roku i 2 lata temu właściwie nie zawiodłem się na żadnym filmie (co jest wręcz nieprawdopodobne). Szkoda, że nie powtarzają ŻYĆ, mojego ulubionego filmu rosyjskiego ostatnich lat.

Na pewno oprócz konkursu będę chodził na filmy z sekcji "Eksperyment 5ive" (w tym nowy Zwiagincew!) i nowe krótkie metraże.

Na bieżąco będę pisał o filmach w sputnikowym kąciku na Filmasterze. Polecam też konkursy sputnika i F: na Najlepszą Recenzję i Nagrodę Internautów - do wygrania m.in. boxy z filmami Paradżanowa, które zalegają u mnie na szafie :)

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 14 lis 11, 21:29

Ech, box Paradżanowa to kusząca nagroda, ale niestety Sputnik nad Wrocławiem będzie dopiero w styczniu, czyli już po konkursie. No chyba, żebym napisał recenzję filmu awansem, bez jego oglądania. Na pewno nie byłbym pierwszy :)
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Querelle

Na forum od:

Post 14 lis 11, 22:10

michuk napisał(a):Szkoda, że nie powtarzają ŻYĆ, mojego ulubionego filmu rosyjskiego ostatnich lat.

Chodzi o film Bykowa z poprzedniej edycji? Niestety, dla mnie film z cyklu: można zobaczyć, ale po co?
Michuk, jestem ciekaw, dlaczego tak wysoko go oceniasz. Może zmienię zdanie...

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 15 lis 11, 10:25

Rok temu nie mogłam się odnaleźć na tym festiwalu. Opisy filmów fatalne, wybierałam tytuły bardzo intuicyjnie, ale udało mi się trafić w bardzo dobre Półtora Pokoju i Pochowajcie Mnie Pod Podłogą. W tym roku z racji AFF na Sputniku zobaczę ze 3 filmy może, ale za Fausta jestem mega wdzięczna.

michuk

Na forum od:

Post 15 lis 11, 18:03

Querelle napisał(a):
michuk napisał(a):Szkoda, że nie powtarzają ŻYĆ, mojego ulubionego filmu rosyjskiego ostatnich lat.

Chodzi o film Bykowa z poprzedniej edycji? Niestety, dla mnie film z cyklu: można zobaczyć, ale po co?
Michuk, jestem ciekaw, dlaczego tak wysoko go oceniasz. Może zmienię zdanie...

Jedno zdanie: z jakiegoś dziwnego powodu przejmują mnie historie życiowych przegranych skaczących sobie do gardeł, by chwile potem dyskutować o tym, czym jest człowieczeństwo.

Rozpisałem się o filmie tutaj, zerknij jak Cię to ciekawi: Żyć (Sputnik 2010)

A tak w ogóle to ja ogólnie lubię filmy o bieganiu po lesie - Essential Killing, Miód i Nimfa też mi się podobała :)

Gendo

Na forum od:
26 lip 09, 20:57

Post 17 lis 11, 8:44

W Toruniu w ramach replik jest więcej pozycji:
Dom wiatru, reż. Wiaczesław Złatopolskij, 2011, 90'
Palacz, reż. Aleksiej Bałabanow, 2010, 87'
Myśliwy, reż. Bakur Bakuradze, 2011, 123'
Ziemia ludzi, reż. Siergiej Goworuchin, 2011, 105'
All inclusive, reż. Eduard Radziukiewicz, 2011, 93'
Happy People, reż. Dmitri Wasiukow, 2010, 210'
Do widzenia chłopcy, reż. Michaił Kalik, 1964, 82'
Obojętność, reż. Oleg Flangolc, 2011, 82'
Żyła sobie baba, reż. Andriej Smirnow, 2011, 150'
Człowiek idzie za Słońcem, reż. Michaił Kalik, 1961, 72'
Faust, reż. Aleksandr Sokurow, 2011, 134'

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 19 lis 11, 20:06

"Faust" Aleksandra Sokurowa był dla mnie ogromnym rozczarowaniem. Wariacja reżysera na temat Fausta zupełnie mnie nie przekonała. Niekończące się, maksymalnie rozbudowane, nużące dialogi wylewające się z ekranu mogą być sporym zaskoczeniem dla wielu wielbicieli twórczości reżysera, przyzwyczajonych raczej do minimalistycznej formy jego wcześniejszych dzieł. Analizując zwycięzców festiwalu w Wenecji na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat nie przypominam sobie filmu, który mnie by tak zirytował i zmęczył. Swoją drogą przypominam, że wśród wcześniejszych rosyjskich laureatów festiwalu w Wenecji są genialny "Powrót" Zwiagincewa i bardzo dobra "Urga" Michałkowa - może te obrazy zbyt wysoko postawiły poprzeczkę.

Wydarzeniem festiwalu "Sputnik nad Polską" może być za to retrospektywa Michaiła Kalika.
"Człowiek idzie w stronę słońca" - to liryczny i poetycki obraz ukazujący jeden dzień z życia kilkuletniego chłopca - to nostalgiczna podróż reżysera do czasów dzieciństwa. Zupełnie niezwykły film jak na ZSRR w 1961 r. w warstwie wizualnej nawiązujący do nowatorskich nowofalowych rozwiązań. Niektóre partie filmu przywodziły mi na myśl twórczość Pierre'a Etaix'a. Michaił Kalik gości na festiwalu, a w ramach retrospektywy reżysera pokazywany będzie m.in. film "I powraca wiatr..." - autobiograficzny obraz o niezwykłych losach twórcy.
marco

michuk

Na forum od:

Post 20 lis 11, 0:09

Ja FAUSTA dopiero jutro obejrzę, na razie z konkursowych widziałem "Rozejm", bardzo dobry, choć właściwie nie wiadomo dlaczego, może z powodu niezdefiniowanej rosyjskości, oraz "W sobotę" (który celowo pominąłem na WFF), który mnie nieco zawiódł, choć jego "radioaktywna" atmosfera trzymała mnie w niepokoju jeszcze przez jakiś czas po seansie.

Trochę recenzji innych:
- Faust ****** (Krzysztof Osica)
- Rozejm **** (Ida Szczepocka)
- Stworzył nas jazz **** (Emil Wittstock)
- W sobotę ** (Majka)

A jutro poza Faustem wieczorem obejrzę sobie dla odmiany "Historia Asi Klaczynej, która kochała, lecz za mąż nie wyszła" Konczałowskiego, który zaraz potem ma masterclass w Kinotece.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 26 lis 11, 14:28

Bardzo smutne jest uczestnictwo w festiwalu zorganizowanym tak fatalnie, jak Sputnik. Nie chce mi się opisywać wszystkiego ze szczegółami, ale fakt, że organizacja dodatkowego seansu "Fausta" spowodowała bezpardonowe wyrzucenie z programu innego filmu (na który się zresztą wybierałem), przelał czarę goryczy, wypełnianą wcześniej skutecznie przez nagminne problemy techniczne i beznadziejną stronę festiwalu, na której nie ma nie tylko zwiastunów, ale nawet oryginalnych tytułów (sic!). Organizacyjnie - dno.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 26 lis 11, 16:11

A jaki film odwołali?

Prawda, strona jest przygotowana fatalnie, opisy albo jak humor z zeszytów, albo zupełnie niezachęcające. Z drugiej strony jak dotąd nie spotkałem się z żadnymi problemami technicznymi - czy to z napisami, czy z jakością kopii. Co więcej, w przeciwieństwie do lat poprzednich - i innych festiwali - wszystkie filmy, na których byłem, były puszczane z taśmy.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 26 lis 11, 17:35

Tu link do żalów jednej uczestniczki, wylanych na innym portalu: http://nevamarja.filmaster.pl/artykul/5 ... nad-wisla/. Aż się wierzyć nie chce...
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 26 lis 11, 21:30

Odwołano seans "Doliny róż", zaplanowany na wczoraj na 16.30. Z żalami podlinkowanymi przez doktora (których autorkę kojarzę z wspólnie w Biurze Festiwalowym wylewanych żalów - ten widz śmigający koło niej to też byłem ja - pozdrawiam ;)) wypada się całkowicie zgodzić (choć "Palacz" opóźnił się nie o 40, a dokładnie o 44 minuty ;)).

Pocieszające w tym wszystkim jest to, że na obszernego maila ze spisem wniosków i zażaleń Pani Dyrektor Festiwalu odpowiedziała mi szybko i niektóre z tych wyjaśnień brzmią dość przekonująco (inne mniej, ale to i tak postęp). Pozwoliłem sobie wysłać jej też powyższy link, miejmy nadzieję, że to coś da.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 26 lis 11, 21:39

Ach, byłbym zapomniał - "Szczęśliwi ludzie" (nota bene najlepszy film, jaki widziałem na tegorocznej edycji), to film, który, zgodnie z programem, miał trwać 210 minut. Wyobrażacie to sobie - trzy i pół godziny śniegu z narracją Herzoga? Odlot! Otóż trwa... 95 minut. Od jednego z rozczarowanych widzów dowiedziałem się, że wersja długa istnieje, ale dziewczyna w Biurze Festiwalowym nie była w stanie powiedzieć nic poza "No tak, jest błąd w programie". Tyle to ja widzę bez niczyjej pomocy.

Querelle

Na forum od:

Post 27 lis 11, 11:40

Dodajmy, że Faust wejdzie do polskich kin. Na kopii były wytłoczone polskie napisy. Dystrybutorem jest Aurora Films. Data premiery chyba nie jest jeszcze nigdzie podana (mogę się mylić).

Mrozikos667

Na forum od:

Post 27 lis 11, 21:03

A tak, rzeczywiście. Gorzej, że nie ma na co czekać ;)

okon

Na forum od:

Post 28 lis 11, 0:15

Mrozikos667 napisał(a):A tak, rzeczywiście. Gorzej, że nie ma na co czekać ;)

Jest.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 28 lis 11, 7:45

no to zasialiście wątpliwość, teraz trzeba będzie zwlec się sprzed komputera i zobaczyć

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 28 lis 11, 8:15

Powiedziałam, że przyszłam na „Dolinę róż”, że chcę obejrzeć ten film a nie „Rozejm”. Usłyszałam, że to niemożliwe, że nie mają już licencji, że informacja o odwołaniu projekcji była publikowana na stronie Sputnika i na ich profilu na Facebooku

Czy jestem jedną z ostatnich osób, które wyjaśnienie "informowaliśmy na Facebooku" irytuje? Nie każdy jest uzależniony od tego portalu jak ludzie z reklamy Play'a, którzy non stop mają przy sobie komórkę z dostępem do sieci i natychmiast informują swoich kilkuset wirtualnych znajomych, że coś lubią.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 lis 11, 14:31

Melo, Melo... nie uciekniesz przed bogiem facebookiem, poddaj się :) ja tam najbardziej >lubię< podglądać ludzi, którzy jakimś sposobem stali się moimi "znajomymi", nie znam ich w realu, a dowiaduję się, że mają urodziny, że zmienili narzeczoną i jak ona wygląda, że coś tam czytają, że piszą, fotografują etc. i tak ich sobie podglądam, czasami nawet trochę się tego wstydząc (psubrat wie, jak to się fachowo określa takie facebookowe podglądanie), ale pamiętam, że jak w profilu GW napisałam kiedyś, że wielbiciele czekają na Piotra Stasińskiego w Loży Prasowej tvn24, to on się tam zaraz w następnym tygodniu pojawił i -Querelle, widziałeś to!?- cały program filuternie się uśmiechał do kamery (oglądałam ten odcinek dwa razy, żeby sprawdzić - jesteśmy z Querellem wielbicielami Piotra Stasińskiego z GW), przez facebook niestrudzenie płyną rzeki i strumienie informacji, zawsze coś się złowi i nawet robaki niepotrzebne

Mrozikos667

Na forum od:

Post 28 lis 11, 15:37

psubracie, jak to się fachowo określa takie facebookowe podglądanie?

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 28 lis 11, 21:39

że co? że ja niby wiem?
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Querelle

Na forum od:

Post 28 lis 11, 23:43

Tym razem Sokurow zawiódł. Wymęczył bardzo. To już nie ta klasa, co wspaniała Matka i syn, Aleksandra czy mój ulubiony - Ojciec i syn... Szkoda. Zobaczyć jednak trzeba. Ciekawe, kiedy wejdzie do kin...

aszeffel napisał(a):pamiętam, że jak w profilu GW napisałam kiedyś, że wielbiciele czekają na Piotra Stasińskiego w Loży Prasowej tvn24, to on się tam zaraz w następnym tygodniu pojawił i -Querelle, widziałeś to!?- cały program filuternie się uśmiechał do kamery (oglądałam ten odcinek dwa razy, żeby sprawdzić - jesteśmy z Querellem wielbicielami Piotra Stasińskiego z GW)

Tak, pana Stasińskiego mógłbym słuchać non stop. Tylko dla niego oglądam Lożę Prasową. Ostatnio jednak zaczynam się z nim nie zgadzać (ws. RP;)). Oj, aszeffel, szkoda, że nie napisałaś wcześniej (przed powtórką programu), że tak zareagował na Twój wpis :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 29 lis 11, 7:23

Querelle napisał(a):Tak, pana Stasińskiego mógłbym słuchać non stop. Tylko dla niego oglądam Lożę Prasową. Ostatnio jednak zaczynam się z nim nie zgadzać (ws. RP;)). Oj, aszeffel, szkoda, że nie napisałaś wcześniej (przed powtórką programu), że tak zareagował na Twój wpis :)

PS jest niepokornym wyborcą, żadnych głasków, przypominam, że głosował w wyborach na RP, do czego się zresztą przyznał w jednym z programów; miałam do Ciebie pisać o tym, ale... :)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 29 lis 11, 22:00

Nie wiem jaki to ma związek z festwialem flmów rosyjskich, ale ogólnie dobrze się stało, że RP przebili się do Sejmu.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 30 lis 11, 7:54

taka sobie dygresja (Melo zaczęła) i chyba nie będziemy tu ciągnąć politycznych wątków (ale zgadzam się z przedmówcą) :)

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 1 gru 11, 13:03

Querelle napisał(a):Tym razem Sokurow zawiódł. Wymęczył bardzo. To już nie ta klasa, co wspaniała Matka i syn, Aleksandra czy mój ulubiony - Ojciec i syn... Szkoda. Zobaczyć jednak trzeba. Ciekawe, kiedy wejdzie do kin...

Według informacji z mediów "Faust" pojawi się w kinach w lutym 2012r. Organizatorzy Sputnika ogłosili natomiast, że podczas przyszłorocznej edycji festiwalu przygotują retrospektywę twórczości Sokurowa.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 1 gru 11, 13:55

worren napisał(a): Organizatorzy Sputnika ogłosili natomiast, że podczas przyszłorocznej edycji festiwalu przygotują retrospektywę twórczości Sokurowa.

Świetnie, chociaż liczyłem na Nowe Horyzonty.

okon

Na forum od:

Post 2 gru 11, 0:15

Ta retrospektywa miała być już w tym roku, ale Sokurow nie chciał przyjechać.

Querelle

Na forum od:

Post 8 gru 11, 22:09

Querelle napisał(a):
Grzes napisał(a):Zobaczymy, co pokażą w ramach replik (ich programów narazie nie ma - zapewne będą dopiero po zakończeniu festiwalu).

W ramach repliki katowickiej (25-29 XI) m.in.: Faust Sokurowa i Palacz Bałabanowa. Tytułów malutko, bo zaledwie sześć (oprócz wymienionych wyżej: Szczęśliwi ludzi Wasiukowa, Praktykowanie piękna Szamirowa, Obojętność Flangolca i Sybir, Monamour Rossa). Pewnie w pozostałych miastach program będzie bardzo podobny.

Program na Śląsku został rozszerzony o kilkanaście tytułów! Po Katowicach Sputnik zawita do pobliskich Gliwic (z Katowic jak rzut beretem). Od 9 do 23 grudnia 2011, kino Amok.

Grzes

Na forum od:

Post 17 sty 12, 14:34

Byłem w piątek na wrocławskiej edycji Sputnika na Palaczu - kopia oczywiście cyfrowa, jakość taka sobie, raczej słaba, ale (powiedzmy) do zaakceptowania. Natomiast jakość wczorajszej projekcji Szczęśliwych ludzi była naprawdę tragiczna - pikseloza straszna, kolory przypominające albo kilkakrotnie przegrywaną kasetę VHS albo czarnobiały film tintowany na żółto (czasem na niebiesko). Naprawdę koszmar (choć film interesujący). Jarosz twierdzi, że kilka innych projekcji (np. Myśliwy) też było w tragicznej jakości. Czy w Wawie jakość projekcji w ramach Sputnika była dobra, czy równie tragiczna? Bo w innych miastach przypuszczam, że tak (choć chętnie się upewnię)?

Mrozikos667

Na forum od:

Post 17 sty 12, 17:17

Słabo było, np. "Szczęśliwi ludzie" wyglądali mniej więcej tak tragicznie, jak to opisujesz. Z tego, co widziałem, tylko "Faust" prezentował się tak, jak powinien, ale za to jedyny film Kalika, jaki widziałem, zajmował, ze względów mi nieznanych, tylko ok. 2/3 ekranu. Itd., itp.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 17 sty 12, 18:17

Myśliwy we Wrocławiu, nie dość że wyglądał jak wyprany z ostrości, to jeszcze był wyświetlany w prostokącie dużo mniejszym niż powierzchnia ekranu - wyglądało to tak, jakby projekcja odbywała się na dużej plazmie ustawionej na tle ekranu.

Querelle

Na forum od:

Post 17 sty 12, 23:18

W Katowicach (Centrum Sztuki Filmowej Kosmos) podobno też było słabo. Widziałem jedynie Fausta, ale akurat w przypadku tego filmu jakość była bez najmniejszego zarzutu (projekcja z 35mm). Na Myśliwego wybrałem się do pobliskich Gliwic (Amok). Jakość projekcji fatalna! Właśnie taka jak pisze Jarosz.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych