Co dobrego w kinie?

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
wwww_www_ww_w

Na forum od:
28 lip 11, 10:01

Post 28 lip 11, 10:06

Jak to w wakacje w kinie

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 6 sie 11, 23:37

Ciekawe, jakie szanse na obejrzenie we Wrocławiu Moskitiery, bo z tego, co widzę na Stopklatce, już prawie nigdzie nie jest grana, a do Wrocławia jeszcze nie dotarła.

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 7 sie 11, 0:12

Pewnie za pół roku.

Grzes

Na forum od:

Post 7 sie 11, 10:13

A tam! Pojawi się wkrótce albo wcale. To drugie jest bardziej prawdopodobne, ale piszę o tym, bo podobno ktoś z Odry czyta to forum, więc może uda mi się zwiększyć prawdopodobieństwo opcji pierwszej.

Melomanka

Na forum od:

Post 7 sie 11, 15:35

Do tej pory jeśli film miał jedną kopię w Polsce (nie wiem, czy ten tak ma), to krążyła po całej Polsce i do nas docierała chyba na końcu. "Służącą" (el Nana) puścili w Lalce 8 czy 9 miesięcy po polskiej premierze.

Grzes

Na forum od:

Post 7 sie 11, 19:08

Jak dotąd, jeśli film miał 1 kopię, to często w ogóle do Wrocławia nie docierał (vide: Inferno - niedokończone piekło, Rodzina), bo Państwo z Odry nie mieli wystarczająco dużej siły przebicia, żeby w kolejce znaleźć się wcześniej, a z 6-9-miesięcznym opóźnieniem wyraźnie nie byli specjalnie zainteresowani. Taki los, być może, czeka kolumbijski film "Karen płacze w autobusie", który jakoś teraz miał wejść do kin (który chciałbym zobaczyć, ale który ma 1 kopię). Z "Moskitierą", wydaje mi się, jest inaczej. Po pierwsze, Stopklatka nie wykazuje, żeby film był grany w tej chwili gdziekolwiek (w zeszłym tygodniu, jeśli mnie pamięć nie myli, była to Dąbrowa Górnicza). Po drugie, w momencie premiery była grana w 6-10 kinach (dokładnej liczby nie pamiętam) naraz, także to nie jest na pewno film z jedną kopią. Nie wiem, jakie są te kopie (czy dvdka, czy 35mm, czy część taka część taka), ale na pewno jest ich więcej. Oczywiście rzadkie wizyty kopii 35mm w kinach Odry to jest też duży problem, ale chyba to nie w przypadku "Moskitiery" (tzn. w tej chwili wszystkie kopie mogą być już dostępne). To będzie problem np. w przypadku "Cyrku Columbia" Tanovica, który ma 2 kopie 35mm i 5 cyfrowych.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 10 sie 11, 19:49

Grześ - z tego, co widzę, dane o liczbie kopii zasięgasz ze strony Sieci Kin Studyjnych i Lokalnych. Tyle że tam znajdują się jedynie dane o kopiach w obiegu studyjnym - często prawdziwa liczba kopii jest nieco większa. Karen... według danych z SKSiL faktycznie ma tylko jedną kopię, ale faktycznie jest ich od 3 do 5 (wieść z ostatniego podsumowania boxoffice'owego na Stopklatce). Zapewne ten nadmiar to po prostu płyty z filmem, a nie 35 mm notowany przez SKSiL. Jeśli popatrzymy tamże na obieg studyjny kopii Karen..., wyjdzie nam, że Wrocław nie ma co liczyć na seanse przed końcówką września, bo do tego momentu zamieszczono plany dystrybucyjne. Tymczasem sierpniowy numer miesięcznika "Co Jest Grane" jak zwykle na przedostatniej stronie zamieszcza reklamę Odry-Filmu i w gronie ośmiu tytułów zapowiadanych na sierpień widnieje właśnie Karen... (ponadto możemy się spodziewać m.in. W lepszym świecie i Parkingu królów, nie licząc dzieł pokazywanych już wcześniej w multikompleksach). Pytanie: reklama ściemnia czy kopii Karen... naprawdę jest więcej? :wink:

Melomanko - Służąca była we Wrocławiu grana dużo wcześniej niż 8-9 miesięcy po polskiej premierze. To znaczy w Lalce może i się ten film zjawił tak późno, ale w Dworcowym można go było obejrzeć ledwie 3 miesiące po premierze (jak na film Manany we Wrocławiu - totalny trans-euro-express!). Zadałem sobie nieco trudu, by to sprawdzić. Repertuarów Odry nie mam z tego czasu, bo albo nie wysyłali jeszcze newslettera, albo się jeszcze na listę wysyłkową nie wpisałem, repertuary Dworcowego natomiast owszem - nie skasowałem ich rozkładów jazdy ze skrzynki poczty elektronicznej. Polska premiera filmu Sebastiana Silvy była 17 lipca 2009, w Dworcowym zaś wszedł on na ekran 16 października 2009.

Co nie zmienia faktu, że o działaniach Odry-Filmu mam jak najgorsze zdanie. Dziś zobaczyłem sobie stronę internetową kina Amok w Gliwicach. Jak się porówna ich repertuar (a jest do początków września, nie na tydzień naprzód jak u nas) z dokonaniami Odry, to na usta pod jej adresem cisną się takie wyrazy, że Seblon ani chybi usunąłby ten post :wink:

Grzes

Na forum od:

Post 10 sie 11, 20:54

Jarosz napisał(a):Grześ - z tego, co widzę, dane o liczbie kopii zasięgasz ze strony Sieci Kin Studyjnych i Lokalnych. Tyle że tam znajdują się jedynie dane o kopiach w obiegu studyjnym - często prawdziwa liczba kopii jest nieco większa. Karen... według danych z SKSiL faktycznie ma tylko jedną kopię, ale faktycznie jest ich od 3 do 5 (wieść z ostatniego podsumowania boxoffice'owego na Stopklatce).

Tak, zdążyłem to już zauważyć od czasu wysłania tamtego postu (co naprawdę źle nam wróży). A swoją drogą - to "W lepszym świecie", z całkiem sporą liczbą kopii, pojawiające się "już" 2 miesiące po premierze, to żart jakiś.

Melomanka

Na forum od:

Post 10 sie 11, 22:19

Jarosz napisał(a):Melomanko - Służąca była we Wrocławiu grana dużo wcześniej niż 8-9 miesięcy po polskiej premierze. To znaczy w Lalce może i się ten film zjawił tak późno, ale w Dworcowym można go było obejrzeć ledwie 3 miesiące po premierze (jak na film Manany we Wrocławiu - totalny trans-euro-express!).

Mój błąd, śledziłam tylko stronę Odry.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 15 sie 11, 13:50

Jarosz napisał(a):(...) ze strony Sieci Kin Studyjnych i Lokalnych (...)

Strona SKSiL jest dziwnie aktualizowana, zwłaszcza w zakładce "obieg kopii wszystkich filmów studyjnych" (mnóstwo braków, odnoszę wrażenie, że raz w miesiącu wrzucają tam informacje). Wiele premierowych kin nie ma ustalonego repertuaru z miesięcznym wyprzedzeniem, więc często tych kin przy wielu tytułach w rozkładzie jazdy SKSiL brakuje.

Jarosz

Na forum od:

Post 24 sie 11, 16:43

Jarosz napisał(a):Tymczasem sierpniowy numer miesięcznika "Co Jest Grane" jak zwykle na przedostatniej stronie zamieszcza reklamę Odry-Filmu i w gronie ośmiu tytułów zapowiadanych na sierpień widnieje właśnie Karen... (ponadto możemy się spodziewać m.in. W lepszym świecie i Parkingu królów, nie licząc dzieł pokazywanych już wcześniej w multikompleksach). Pytanie: reklama ściemnia czy kopii Karen... naprawdę jest więcej? :wink:

Już zatem wiemy, że jaka firma, taka reklama :P
Wrzucili na stronę repertuar na ostatni tydzień sierpnia i co się okazuje? ŻADNEGO z ww. reklamowanych tytułów nie raczyli zagrać, za to co najmniej piąty tydzień z rzędu tłuką Melancholię z Drzewem życia. Pewnie kiszą te "nowe"* filmy na otwarcie DCF-u, tylko że później w takim natłoku nie będzie ich jak zobaczyć, bo trudno się będzie rozerwać między czterema salami.

* czytaj: 'nowe' dla prowincjonalnego filmowo Wrocławia

Grzes

Na forum od:

Post 30 wrz 11, 23:08

Od tamtego czasu już sporo tygodni upłynęło i w tej chwili ani na stronie SKSiL ani na Stopklatce nie ma informacji, żeby grali Karen gdziekolwiek w Polsce, ale do Wrocławia dalej nie dotarła - pewnie uważają, że już przeterminowana i nie ma co sprowadzać ;) (albo może nie chcą ściągać kopii 35mm, bo to by nie pasowało do ich profilu).

Jarosz

Na forum od:

Post 1 paź 11, 19:04

Grzes napisał(a):(albo może nie chcą ściągać kopii 35mm, bo to by nie pasowało do ich profilu)

Ta ostatnia hipoteza przekonuje mnie najbardziej :P
Na ponad 10 seansów, w jakich uczestniczyłem w DCF-ie, jeszcze się nie zdarzył ani jeden z celuloidu, za to z rozpikselowanych DVD całe stado. Kiedyś, aby zostać kinooperatorem, trzeba było kończyć kursy, umieć obsługiwać i naprawiać sprzęt, a teraz w DCF-ie cała filozofia "wyświetlania" sprowadza się do włożenia płyty i wciśnięcia przycisku PLAY. Nawet z ucinaniem początków (na Ostatnim tangu w Paryżu, gdybym nie wiedział, że gra tam Marlon Brando, nie dowiedziałbym się tego z ekranu - film się rozpoczął od "i Maria Schneider") oraz pokazywaniem przez dłuższą chwilę komunikatów typu "Płyta może zostać odtworzona ponownie"...

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 4 paź 11, 11:56

Przejrzałem dziś zapowiedzi Gutek Film i nasuwają mi się dwa pytania:

1. Czy Lone Scherfig stała się następczynią von Triera i Kar-Waia i to jej filmy będą w tej dekadzie nadawać ton w ofercie dystrybutora?
2. Czy "Moja łódź podwodna", przeniesiona obecnie na rok 2012, wejdzie do kina dopiero, gdy wszyscy ściągną ją z sieci?

Jarosz

Na forum od:

Post 4 paź 11, 12:05

Do licha, a zwiastun Mojej łodzi podwodnej co najmniej od lipca chodzi w kinach - widziałem go już kilka razy...
Niemniej nie wierzę, że w styczniu 2012 Gutek Film wprowadzi na ekrany aż trzy filmy (poza Łodzią... na ten miesiąc zaplanowane są jeszcze wstępnie Wichrowe wzgórza i Człowiek z Hawru, a jeszcze przecież nowohoryzontowe tournee powinno wtedy ruszyć - niby to nie GF, tylko Stowarzyszenie Nowe Horyzonty, ale...). Na pewno więc coś z tego się obsunie na późniejsze miesiące. Pytanie, co.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 4 paź 11, 12:31

Z tym Submarine to faktycznie śmieszna sprawa, zwłaszcza że po chyba dobrym odbiorze na NH, sensownym pomysłem byłoby wprowadzenie go do kin jak najszybciej. Lone Scherfig natomiast robi akurat całkiem niezłe rzeczy z potencjałem komercyjnym, więc nic dziwnego, że taki dystrybutor jak GF chce od czasu do czasu wprowadzać też kino, na którym można zarobić. Mnie tu zastanawia tylko, dlaczego "One Day" trafi do Polski po kilku tygodniach od premiery na takich wielkich rynkach jak Armenia czy Filipiny.

Jarosz

Na forum od:

Post 8 paź 11, 14:38

Jarosz napisał(a):Niemniej nie wierzę, że w styczniu 2012 Gutek Film wprowadzi na ekrany aż trzy filmy (poza Łodzią... na ten miesiąc zaplanowane są jeszcze wstępnie Wichrowe wzgórza i Człowiek z Hawru, a jeszcze przecież nowohoryzontowe tournee powinno wtedy ruszyć - niby to nie GF, tylko Stowarzyszenie Nowe Horyzonty, ale...). Na pewno więc coś z tego się obsunie na późniejsze miesiące. Pytanie, co.

Minęło kilka dni i już wiemy, że data premiery Mojej łodzi podwodnej została sprecyzowana na 20 stycznia 2012, za to Wichrowe wzgórza przyspieszyły na 30 grudnia 2011, a Człowiek z Hawru spadł na 9 marca 2012. W środku jest jeszcze na razie Wstyd, z premierą jak na dziś przewidywaną 17 lutego 2012.

Grzes

Na forum od:

Post 19 paź 11, 19:45

No to znów przewrotka w planach dystrybucyjnych Gutek Film. Obecnie wygląda to następująco:
Człowiek z Hawru: 6 stycznia 2012,
Moja łódź podwodna: 20 stycznia 2012,
Czarny koń (nowy Solondz): 17 lutego 2012,
Wstyd: 2 marca 2012,
Wichrowe wzgórza: 23 marca 2012.

Jarosz

Na forum od:

Post 19 paź 11, 19:49

Jeszcze nowość: Jiro śni o sushi Davida Gelba - kwiecień 2012.

okon

Na forum od:

Post 19 paź 11, 19:53

Jarosz napisał(a):Jeszcze nowość: Jiro śni o sushi Davida Gelba - kwiecień 2012.

Y.

A wiadomo, czy odbędzie się Nowe Horyzonty Tournee?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 21 paź 11, 11:20

oczywiście, że się odbędzie, info wkrótce

Jarosz

Na forum od:

Post 15 sty 12, 19:19

Kolejne przetasowanie planów dystrybucyjnych firmy Gutek Film. Na liście pojawiły się dwie nowości: ostatni film Kiarostamiego Copie conforme, wprowadzany jako Zapiski z Toskanii (co ciekawe, o tym nie informuje jeszcze strona GF, a info pochodzi ze Stopklatki), oraz Ostatnia miłość na Ziemi (Perfect Sense) Davida Mackenziego. Lekko przyspieszył Wstyd, ponownie opóźniły się Wichrowe wzgórza, Czarny koń Solondza zaś niestety spadł aż na wrzesień 2012 :(

Według zapowiedzi Stopklatki kalendarz wygląda teraz tak:
Moja łódź podwodna: 27 stycznia 2012,
Wstyd: 24 lutego 2012,
Zapiski z Toskanii: 9 marca 2012,
Ostatnia miłość na Ziemi: 23 marca 2012,
Wichrowe wzgórza: 13 kwietnia 2012,
Jiro śni o sushi: kwiecień 2012,
Czarny koń: wrzesień 2012.

okon

Na forum od:

Post 15 sty 12, 20:30

Jarosz napisał(a):
Moja łódź podwodna: 27 stycznia 2012,
Jiro śni o sushi: kwiecień 2012,

Ciekawe. Roman Gutek tuż po festiwalu w Cannes wypowiadał się negatywnie o ostatnim filmie Kiarostamiego. Zresztą "Zapiski z Toskanii" miały już premierę telewizyjną.

W przypadku "Czarnego konia" rzeczywiście warto poczekać, aż pojawi się wystarczająco dobra kopia w internecie. Taki test wierności fanów - i dystrybutora, i reżysera.

Grzes

Na forum od:

Post 25 sty 12, 12:33

Jarosz napisał(a):Na liście pojawiły się dwie nowości: ostatni film Kiarostamiego Copie conforme, wprowadzany jako Zapiski z Toskanii (co ciekawe, o tym nie informuje jeszcze strona GF, a info pochodzi ze Stopklatki)

Jest już też na stronie GF.

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 3 lut 12, 6:52

Przyznam, ze tez byłem bardzo zaskoczony, ze z takim opoznieniem, po premierze telewizyjnej GF zakupilo film. Choc nie rozumiem fenomenu facebooka i nie zamierzam zakladac tam profilu, to od czasu do czasu przegladam profile m.in Gutek Film. Ostatnio znalazło sie tam wyjasnienie Jakuba Duszynskiego odnosnie zarzutów, ze tak pozno ten film wprowadzają do kin:

"Jakub Duszynski Od razu odpowiadam wszystkim , których ciekawi jak to się stało, że film Kiarostamiego trafia do polskich kin tak późno. Otóż dowiedzieliśmy się niedawno od francuskich producentów, że firma która kupiła prawa na Polskę, nie wprowadzi tego filmu do kin. Utraciła prawa. Zapytano nas, czy jesteśmy zainteresowani. Kiedy film miał swoją premierę w Cannes, nie udało nam się go kupić: była spora konkurencja, przegralismy w negocjacjach. Choć minęło sporo czasu, pomyślałem, że wciąż warto ten film wprowadzić do wąskiej dystrybucji i pokazać na dużym ekranie. Bo go lubimy. Bo nam się świetnie oglądało na dużym ekranie spotkanie Binoche i Shimella. I może też dlatego, że Kiarostami kończy prace nad swoim kolejnym filmem (premiera w Cannes?), a tak niewiele jego dzieł miało kinowe premiery w Polsce. Zgadnijcie, ile spośród jego filmów trafiło do naszych kin (podpowiem, ze wprowadziliśmy "Uniesie nas wiatr" jakiś czas temu)?"

okon

Na forum od:

Post 3 lut 12, 10:55

To mnie przekonało. :)

Jarosz

Na forum od:

Post 9 lut 12, 23:10

Kolejna wersja najbliższych planów dystrybucyjnych firmy Gutek Film. Nowość na liście - Nietykalni Oliviera Nakache i Erica Toledano (jeszcze nie informuje o tym strona GF). Jiro śni o sushi według strony GF ma mieć premierę w maju, a nie w kwietniu.

Nietykalni: 20 kwietnia 2012,
Jiro śni o sushi: maj 2012,

Jarosz

Na forum od:

Post 18 mar 12, 16:33

Nowy film w zapowiedziach dystrybucyjnych firmy Gutek Film - Wrong Quentina Dupieux, prosto z Sundance, gdzie film brał udział w fabularnym konkursie zagranicznym. Poza tym Nietykalni zamienili się miejscami (i terminami premiery) z Wichrowymi wzgórzami, a Jiro śni o sushi doprecyzował datę wejścia na ekrany.

Według zapowiedzi Stopklatki aktualny kalendarz wygląda teraz tak:
Nietykalni: 13 kwietnia 2012,
Wichrowe wzgórza: 20 kwietnia 2012,
Jiro śni o sushi: 25 maja 2012,
Wrong: 13 lipca 2012,

Grzes

Na forum od:

Post 27 mar 12, 19:44

Właśnie zauważyłem, że na stronie Against Gravity jest informacja o tym, że mają wprowadzić do kin "Play" Rubena Oestlunda. Tangerine, z tego, co pamiętam, się z uznaniem o tym filmie wypowiadał. Zresztą poprzednie filmy tego reżysera, pokazywane na NH, były ze wszech miar interesujące, także ja się już bardzo cieszę. Terminu premiery jeszcze nie ma ustalonej, dystrybutor też pozostawia wiele do życzenia, ale mimo wszystko dobrze jest.

okon

Na forum od:

Post 29 mar 12, 21:15

Nowe zapowiedzi Gutek Film: "Valhalla: Mroczny wojownik" Refna, "Siostra twojej siostry" Shelton, "All You Need is Love" Susanne Bier (z Pierce'em Brosnanem) i na koniec coś ciekawego: "Beasts of the Southern Wild", czyli zwycięzca Sundance.

Jarosz

Na forum od:

Post 29 mar 12, 22:28

Valhalla Rising? Naprawdę? O, może się wreszcie dowiem, jak ten film wygląda, bo na festiwalu oglądało się głównie barwne plamy :P

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 1 kwi 12, 21:57

Grzes napisał(a):Właśnie zauważyłem, że na stronie Against Gravity jest informacja o tym, że mają wprowadzić do kin "Play" Rubena Oestlunda. Tangerine, z tego, co pamiętam, się z uznaniem o tym filmie wypowiadał. Zresztą poprzednie filmy tego reżysera, pokazywane na NH, były ze wszech miar interesujące, także ja się już bardzo cieszę. Terminu premiery jeszcze nie ma ustalonej, dystrybutor też pozostawia wiele do życzenia, ale mimo wszystko dobrze jest.

Ja widziałem tylko ten jeden film... lubię filmy nieoczywiste, w jakiś sposób osobne, widać ze reżysera najwyżej ceni sobie własną autonomię... podobał mi się, był zaskakujący i na poważnie opowiadał o rzeczach, które wielu innych reżyserów mogłoby potraktować jako punkt wyjścia do humoru... za to jeden już należy go pochwalić... niestety nie przypominam sobie bym oglądał inne filmy na NH tego reżysera...

Jarosz

Na forum od:

Post 5 kwi 12, 22:27

Uporządkujmy sobie kalendarz zapowiedzi dystrybucyjnych firmy Gutek Film:

Nietykalni Oliviera Nakache i Erica Toledano: 13 kwietnia 2012,
Wichrowe wzgórza Andrei Arnold: 20 kwietnia 2012,
Jiro śni o sushi Davida Gelba: 25 maja 2012,
Valhalla: Mroczny wojownik Nicolasa Windinga Refna: 15 czerwca 2012,
Wrong Quentina Dupieux: 13 lipca 2012,
Siostra twojej siostry Lynn Shelton: 17 sierpnia 2012,
Czarny koń Todda Solondza: 14 września 2012,
All You Need is Love Susanne Bier: październik 2012,
Beasts of the Southern Wild Benha Zeitlina: listopad 2012.

Jarosz

Na forum od:

Post 25 maja 12, 12:07

Wrong Quentina Dupieux już spadł na wrzesień 2012...

Tomek

Na forum od:

Post 29 maja 12, 11:30

Na facebooku Gutek Film Jakub Duszynski wyjasniał kwestie wprowadzenia tak pozno i z takim tytułem filmu "Valhalla mroczny wojownik". Nie to jest jedna tak istotne, jak fragment dotyczacy zapowiedzi przyszłorocznych:

Daliście mi do myślenia. Sytuacja wyglądała tak: w tym roku udało mi się kupić najnowszy film Refna ONLY GOD FORGIVES. Ta sama firma miała prawa do Valhalla Rising, który nigdy nie został sprzedany do Polski. Kupiłem oba z myślą o wydaniu V...alhalli tylko na DVD. Ale jak wiadomo „DVD is dead”. Pomyślałem więc sobie, a może jednak na kilku ekranach kinowych w trakcie EURO 2012, kiedy do kin będzie trafiało mniej filmów? I może to był błąd, choć moje myslenie było takie: pokazaliśmy Valhallę na dużym ekranie na Nowych Horyzontach i fajnie to wyglądało, nawet bardzo.
Tak więc od zakupu przez nas filmu do daty wprowadzenia minie kilka miesięcy , no tak, wiem, że o tym nikt nie wie i w tym sensie podjąłem złą decyzję, bo wygląda jakbyśmy ten film kisili trzy lata… WRONG! Z tym, że trzeba było zostawić tytuł w oryginale, też teraz się zgodzę. To tez było WRONG. Przy małej dystrybucji na kilku kopiach trzeba było tego nie ruszać. Ale takie wnioski wyciąga się na przyszłość, dlatego już WRONG, nasz kolejny film będzie się nazywał WRONG, Anie BŁĄD, POMYŁKA, NIE TAK, lub ŹLE… Tylko WRONG. To tyle: no i może jeszcze w ramach przeprosin: widziałem kilka dni temu w Cannes sekwencję otwierającą ONLY GOD FORGIVES Refna z Goslingiem. Jakieś 4 minuty czystego kina. Nie wiem czy można tu spoilerować, czy nie, lepiej nie będę pisał co zobaczyłem, bo pofruną kamienie… napisze tylko tyle: choć wprowadzimy w przyszły m roku najnowsze filmy von Triera, Almodovara, Jarmuscha, to ONLY GOD FORGIVES może być TYM, który da największą satysfakcję. Producent filmu powiedział mi, że będą go trzymali aż do Cannes (i to jest info z pierwszej ręki), jeśli Cannes będzie chciało ten film pokazać. A moim zdaniem będzie. A teraz pytanie: ONLY GOD FORGIVES brzmi super, ale zanim zdecydujemy czy zostaje w oryginale, czy tłumaczymy może macie pomysł jak mogłoby to brzmieć po polsku"

"Only God Forgives" to najnowszy film Refna.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 29 maja 12, 11:53

Tomek napisał(a):pokazaliśmy Valhallę na dużym ekranie na Nowych Horyzontach i fajnie to wyglądało, nawet bardzo.

WRONG. Wyglądało KOSZMARNIE. Właśnie: może ktoś z Was widział "Vallhalę" w kinie i może się wypowiedzieć na temat jakości projekcji? Bo mam wrażenie, że, ze względu na okropną pikselozę na pokazie festiwalowym, mogłem ocenić ten film mocno niesprawiedliwie i z chęcią zobaczyłbym raz jeszcze.

A "Tylko Bóg wybacza" brzmi wcale nieźle.
Ostatnio edytowano 29 maja 12, 12:01 przez Mrozikos667, łącznie edytowano 1 raz
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 29 maja 12, 12:01

Trzeba by Panu Jakubowi odpisać Only God Forgives - widz nigdy ;) A poza tym widzę, że za rok spróbuję chyba znowu pofatygować się do Cannes.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 29 maja 12, 17:33

To zdaje się w oryginale było o Johnie Rambo. "Kim on jest, Bogiem?!", "Nie. Bóg wybacza, Rambo nigdy." ;) Gossling w Drive wyglądał jak Stallone z Cobry, teraz będzie Stallonem z Rambo?
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Jarosz

Na forum od:

Post 29 maja 12, 20:32

Tylko Bóg wybacza to bardzo dobry tytuł po polsku. Panie Jakubie, niech pan się go nie boi przetłumaczyć :)

Grzes

Na forum od:

Post 31 maja 12, 12:04

Grzes napisał(a):Właśnie zauważyłem, że na stronie Against Gravity jest informacja o tym, że mają wprowadzić do kin "Play" Rubena Oestlunda.

Jest już wstępna data polskiej premiery - 24.08. Kto jeszcze nie widział, obowiązkowo do kina - świetny film.

Tomek

Na forum od:

Post 31 maja 12, 12:24

Against Gravity ustaliło też datę "Paradise Love" (polski tytuł: "Raj: Miłość") - 7 WRZEŚNIA 2012

Gutek Film natomiast podał, że "Miłość" bedzie mieć polską premierę 2 listopada, tydzień po premierze światowej.

Jarosz

Na forum od:

Post 31 maja 12, 15:19

Znów się wszystko przemieszało. Wrong wrócił do starego terminu, kilka innych tytułów się poobsuwało albo przyspieszyło i doszła data premiery Miłości. Kalendarz najbliższych zapowiedzi dystrybucyjnych firmy Gutek Film wygląda jak na dziś tak:

Wrong Quentina Dupieux: 13 lipca 2012,
Siostra twojej siostry Lynn Shelton: 17 sierpnia 2012,
Bestie z południowych krain Benha Zeitlina: 14 września 2012,
Czarny koń Todda Solondza: 12 października 2012,
Miłość Michaela Hanekego: 2 listopada 2012,
All You Need is Love Susanne Bier: styczeń 2013.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 31 maja 12, 21:27

Czarny koń to chyba chodzi o sequel (Czarny koń 2) ???

Jarosz

Na forum od:

Post 31 maja 12, 22:10

Jaki sequel? :wink:
Nie ogarniam tej kuwety...

Grzes

Na forum od:

Post 6 cze 12, 22:50

Aktualna wersja premier Against Gravity:
Chwała dziwkom 22.06
Niech żyją antypody! 6.07
Oburzeni 20.07
Alpy 24.08
Raj: Miłość 7.09
Wiedźma wojny 21.09
Gra 5.10
Headshot 26.10
We mgle niesprecyzowana (zima 2012/13)

Jarosz

Na forum od:

Post 7 cze 12, 18:04

Są drobne przesunięcia, niemniej kalendarz najbliższych zapowiedzi dystrybucyjnych firmy Gutek Film aż tak bardzo się od ostatniego razu nie zmienił:

Wrong Quentina Dupieux: 3 sierpnia 2012,
Siostra twojej siostry Lynn Shelton: 31 sierpnia 2012,
Bestie z południowych krain Benha Zeitlina: 14 września 2012,
Czarny koń Todda Solondza: 12 października 2012,
Miłość Michaela Hanekego: 2 listopada 2012,
All You Need is Love Susanne Bier: styczeń 2013.
Ostatnio edytowano 16 cze 12, 12:43 przez Jarosz, łącznie edytowano 1 raz

Grzes

Na forum od:

Post 15 cze 12, 19:09

No to mamy nową pozycję w kalendarzu GF:
W drodze Waltera Sallesa, zapowiedziane jest na 14 września 2012.

Przesunięte są też (znowu) daty innych premier:
Bestie z południowych krain Benha Zeitlina: 12 października 2012,
Czarny koń Todda Solondza: 30 listopada 2012.

Grzes

Na forum od:

Post 26 cze 12, 10:36

Dobre informacje o najbliższych premierach ze strony Manany:
Akacje (Las acacias) Pablo Giorgellego w kinach od 24.08.2012
Pozdrowienia z raju (Captive) Brillante Mendozy w kinach od 28.09.2012

O drugim z tych filmów już wspominała w którymś z wątków Ayya - teraz mamy już oficjalną datę premiery.

Tomek

Na forum od:

Post 26 cze 12, 11:08

Nowa premiera Against Gravity, planowana na zimę:

"Niebieski ptak" (Blue Bird reż. Gust Van den Berghe, Belgia 2011)

http://www.againstgravity.pl/niebieski-ptak/

Jarosz

Na forum od:

Post 26 cze 12, 11:43

O Akacjach mailował mi z pół roku temu Querelle - że Alonsowy w formie i że żałuje, iż film się nie znalazł w objazdowej replice, bo według niego był najlepszy. Zresztą co tam ja - zapraszam kolegę Querelle'a do zabrania głosu w tym temacie :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie