Propozycje filmowe

Przed 11. NH. Zapowiedzi programowe. Wasze propozycje.
okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 12 sie 10, 21:04

1. "Womb", reż. Benedek Fliegauf, anglojęzyczny debiut Węgra (premiera w Locarno).

To taka niepewna propozycja, ze względu na szacunek dla Fliegaufa. Zwiastun bardzo klasyczny, niby porządny, trochę zniechęcający. Chyba reżyserowi nie pozwolono na szaleństwa.

http://www.youtube.com/watch?v=HWlkN4lKMz4

2. "White Material", reż. Claire Denis, mało prawdopodobne, skoro nie było na tej edycji. Szkoda, trudno mi uwierzyć, że ten film odbiega poziomem od poprzednich.
Ostatnio edytowano 6 gru 10, 21:15 przez okon, łącznie edytowano 2 razy

waszkas

Na forum od:
15 lip 10, 17:13

Post 15 sie 10, 20:29

"Curling" Denisa Cote. Nagroda za reżyserię na festiwalu w Locarno
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 16 sie 10, 8:41

Nicolo Donato: Broderskab
Stephane Brize: Mademoiselle Chambon

choć tak naprawdę nie wiem, jaki jest seans wypisywać tytuły na przyszły rok, kiedy najciekawsze produkcje sezonu mają premierę w Berlinie czy Cannes i w tym momencie szkoda, że w tym roku na ENH nie pojawiły się filmy Weerasethakula, Kiarostamiego, Serbana, Popogrebskyego etc. Fajową Panoramę Międzynarodową miał festiwal filmowy w Melbourne, odbywający się równolegle do ENH.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 16 sie 10, 9:24

ayya, ENH jest autorskim festiwalem, co oznacza, że nie wszystkie filmy biorące udział w tych największych międzynarodowych, które wyznaczają trendy, trafią tu, o ile sobie przypominam Roman Gutek w swojej relacji z Cannes na przykład nowego Kiarostamiego ocenił nisko, z Weerasethakulem to inna sprawa, ale proponować tytuły zawsze warto

ayya

Na forum od:

Post 16 sie 10, 13:26

Każdy festiwal jest autorskim festiwalem - ma jakiegoś dyrektora artystycznego, który odpowiada za dobór filmów, sekcji etc. :) Wydaje mi się, że bez względu na to, jakie filmy pokazywane są na największych, międzynarodowych festiwalach, ENH zawsze pozostanie autorskie, w sensie realizowane wg wizji Romana Gutka i nic by się nie zmieniło, gdyby Panorama Kina Światowego była nieco bardziej mainstreamową sekcją. Tzn. żeby były na niej pokazywane nowe filmy znanych twórców i głośnych, nowych nazwisk sezonu, bo naprawdę nie wiem, po co w tym roku były pokazywane Zły Porucznik (stare i miesiąc po festiwalu premiera w kinach), Tetro (stare, słabe i będzie w kinach), Biała Przestrzeń (film sprzed 10 lat!), Redacted (jest dostępne na dvd). Żaden z tych filmów to nie kaliber przedpremierowego pokazu Haneke czy Almodovara z zeszłego roku.

W sezonie 2009/2010 było kilka premier filmów ciekawych twórców, których zapewne nigdy nie zobaczymy w polskich kinach typu Niki Caro, Cornelio Porumboiu, Sophie Barthes, Andrew Bujalski, Hirokazu Kore-eda, Alain Resnais, Jacques Rivette etc. Osobiście obok Dumonta, Assayasa, Wakamatsu. Munteana czy Žbanić wolałabym zobaczyć takich twórców niż drugorzędne, amerykańskie produkcje typu Herzog czy de Palma.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 16 sie 10, 13:52

ayya napisał(a):bo naprawdę nie wiem, po co w tym roku były pokazywane [...] Biała Przestrzeń (film sprzed 10 lat!)

Akurat Biała przestrzeń nie jest sprzed 10 lat, tylko z roku 2009. Na stronie ENH jest błąd.

Jarosz

Na forum od:

Post 17 sie 10, 11:01

Wielki Brat czujnie działa :-D
Na stronie ENH jest już właściwy rok. No ale w międzyczasie zerknąłem do katalogu i 2000 przy opisie Białej przestrzeni widnieje tam jak byk. To już sobie musimy sami skorygować.

elfavorro

Na forum od:
8 maja 06, 15:22

Post 19 sie 10, 17:52

ayya napisał(a):W sezonie 2009/2010 było kilka premier filmów ciekawych twórców, których zapewne nigdy nie zobaczymy w polskich kinach typu /.../ Cornelio Porumboiu

Twórców czy filmów nie zobaczymy? Bo np. Corneliu Porumboiu był w kinach, a dokładniej jego "A fost sau n-a fost?" ("12:08 na wschód od Bukaresztu").

A mnie nieco zaskoczył brak "Sound Of Noise" Oli Simmonssona i Nicolasa Stjarne Nilssona. Kto widział ich retrospektywę, a szczególnie krótki metraż "Music For 1 apartment and 6 drummers" (vide youtube) na 7 ENH, ten na pełny metraż czekał od dawna :]
Wot's your function in loif?

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 19 sie 10, 18:37

elfavorro napisał(a):Twórców czy filmów nie zobaczymy? Bo np. Corneliu Porumboiu był w kinach, a dokładniej jego "A fost sau n-a fost?" ("12:08 na wschód od Bukaresztu").

Ale "Policjant, przymiotnik" był już tylko na WFF, w kinach ani widu, ani słychu.

ayya

Na forum od:

Post 20 sie 10, 8:35

dokładnie, kina rumuńskiego w naszych kinach jest bardzo mało, a okazuje się na każdym prawie festiwalu, że to świetna kinematografia

Dzidziak

Na forum od:
18 sie 10, 17:35

Post 24 sie 10, 12:44

''Norwegian Wood'' - Anh Hung Tran
"The fear of blood tends to create fear for the flesh"

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 1 wrz 10, 13:47

Dzidziak napisał(a):''Norwegian Wood'' - Anh Hung Tran

:)

mam 2 kandydatów na retrospektywe; Kaneto Shindo i Nagisa Oshima
MK

waszkas

Na forum od:
15 lip 10, 17:13

Post 11 wrz 10, 16:20

Attenberg
http://www.youtube.com/watch?v=fp_gBYDcoTk
Wygląda bardzo ciekawie, trochę jak genialne Kynodontas :)
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

ellrof

Post 17 wrz 10, 10:18

Przyłączam się do "Curling" Denisa Cote. Ten jeden film jest wystarczającym powodem dla mne by zjawić się na następnej edycji....

Jego "All That She Wants" było dla mnie najlepszym filmem w trakcie ENH'09

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 22 wrz 10, 20:27

"Keshtzar haye sepid" ("White Meadows") Mohammada Rasoulofa.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 7 lis 10, 10:49

waszkas napisał(a):Attenberg
http://www.youtube.com/watch?v=fp_gBYDcoTk
Wygląda bardzo ciekawie, trochę jak genialne Kynodontas :)

W kinach od 15 kwietnia 2011 (Gutek Film).

Grzes

Na forum od:

Post 7 lis 10, 11:19

To cieszy. Szkoda, że nikt się nie zdecydował na wprowadzenie do kin Kła.

Querelle

Na forum od:

Post 25 sty 11, 20:20

aszeffel napisał(a):ja bym chciała nowego Tarra - A Torinói ló

Mrozikos667 napisał(a):Podpisuję się rękami i nogami pod postem aszeffel.

chinaski napisał(a):Wchodzę w TO.

Na Tarra to choćby i na bosaka, i klęczeć na grochu!
I marzę też o najnowszym filmie Nanouk Leopold - "Brownian Movement". "Wolfsbergen" było cudowne. "Brownian..." miało swoją światową premierę w Toronto, a na zbliżającym się Berlinale (w sekcji Forum) - europejska.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 25 sty 11, 21:49

Grzes napisał(a):To cieszy. Szkoda, że nikt się nie zdecydował na wprowadzenie do kin Kła.

czy chodzi o tego Kła?

NOMINOWANY DO OSCARA "KIEŁ"
LATEM NA POLSKICH EKRANACH!
Jeden z najbardziej kontrowersyjnych filmów ubiegłych lat - "KIEŁ" ("Dogtooth") w reżyserii greckiego twórcy Giorgosa (Yorgosa) Lanthimosa, został nominowany do Oscara w kategorii "najlepszy film nieanglojęzyczny".
To kolejne prestiżowe wyróżnienie dla tego filmu. "KIEŁ" otrzymał m.in. Nagrodę Un Certain Regard na MFF w Cannes w 2009 roku.
"KIEŁ" wejdzie na polskie ekrany latem tego roku.
(Against Gravity)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 25 sty 11, 21:55

Querelle napisał(a):
aszeffel napisał(a):ja bym chciała nowego Tarra - A Torinói ló

Mrozikos667 napisał(a):Podpisuję się rękami i nogami pod postem aszeffel.

chinaski napisał(a):Wchodzę w TO.

Na Tarra to choćby i na bosaka, i klęczeć na grochu!

na Tarra na bosaka na rozżarzonych węglach

:) :)

Jarosz

Na forum od:

Post 25 sty 11, 23:11

Już widzę miny termosowych strażaków ;-P

ayya

Na forum od:

Post 26 sty 11, 18:19

Pina Wendersa w 3D (w Heliosie przecież się da!) byłaby moim spełnieniem marzeń.

ayya

Na forum od:

Post 31 sty 11, 11:17

i jeszcze tak na świeżo "Sykt Lykkelig" zwycięzca z Sundace w kategorii World Cinema i faworyt publiczności - "Kinyarwanda"

Grzes

Na forum od:

Post 1 lut 11, 10:18

aszeffel napisał(a):czy chodzi o tego Kła?

NOMINOWANY DO OSCARA "KIEŁ"
LATEM NA POLSKICH EKRANACH!
Jeden z najbardziej kontrowersyjnych filmów ubiegłych lat - "KIEŁ" ("Dogtooth") w reżyserii greckiego twórcy Giorgosa (Yorgosa) Lanthimosa, został nominowany do Oscara w kategorii "najlepszy film nieanglojęzyczny".
To kolejne prestiżowe wyróżnienie dla tego filmu. "KIEŁ" otrzymał m.in. Nagrodę Un Certain Regard na MFF w Cannes w 2009 roku.
"KIEŁ" wejdzie na polskie ekrany latem tego roku.
(Against Gravity)

Jak najbardziej, o tego. Prawdę mówiąc, odkiedy ogłoszono nominację do Oscarów (w przypadku "Kła" jak najbardziej niespodziewaną) liczyłem na to, że ktoś się jednak wreszcie skusi. Boję się tylko, że, jak to w przypadku Against Gravity, kopia, która trafi do Wrocławia, będzie cyfrowa, i to kiepska (choć np. Ajami leci u nas z taśmy filmowej, więc czasem się udaje ściągnąć tutaj jedną z tych nielicznych kopii 35mm).

Ale informacja generalnie bardzo dobra.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 lut 11, 12:52

mam nadzieję, że zobaczymy na enh Finisterrae
http://www.youtube.com/watch?v=RKzBTsWE0LQ

Querelle

Na forum od:

Post 6 lut 11, 20:03

aszeffel napisał(a):mam nadzieję, że zobaczymy na enh Finisterrae
http://www.youtube.com/watch?v=RKzBTsWE0LQ

I przy okazji też wspaniałe La Cicatrice interieure Mistrza Philippe'a Garrela, czyli film, którym Sergio Caballero inspirował się przy Finisterrae. Myślę, że w Pokazach Specjalnych mógłby się znaleźć. Obejrzenie arcydzieła Garrela na dużym ekranie to moje wielkie marzenie...
La Cicatrice Interieure (zwiastun) >>>

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 9 lut 11, 17:08

Widząc duże zainteresowanie forumowiczów niezwykłym filmem KIEŁ" ("Kynodontas") r. G. Lanthimos (wg. ostatnich zapowiedzi dystrybutora - premiera lipiec/sierpień tego roku) proponuję pokazać np. ramach pokazów specjalnych na 11ENH słynny film "Leniuchy z żyznej doliny" ("Oi tembelides tis eforis koiladas") reż. Nikos Panayotopoulos, który mógł być źródłem inspiracji dla twórcy "Kła". Podobnie jak film "Kieł" obraz "Leniuchy z żyznej doliny" został dostrzeżony na arenie międzynarodowej - wygrał m.in. festiwal w Locarno w 1978. Bardzo ciekawe byłoby móc skonfrontować te dwa obrazy
marco

okon

Na forum od:

Post 13 lut 11, 16:55

"Utopians" Zbigniewa Bzymka, które właśnie miało premierę w Berlinie.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 15 lut 11, 17:14

Z filmów z Berlina: "Nader and Simin, a Separation" Asghara Farhadiego (reżyser "Co wiesz o Elly?") i - ze zdecydowanie lżejszych klimatów, ale wyglądający wyjątkowo ciekawie - "Submarine" Richarda Ayoade.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Grzes

Na forum od:

Post 15 lut 11, 18:11

"Submarine" ma być w regularnej dystrybucji w polskich kinach już w sierpniu (od dobrych paru miesięcy Gutek Film to zapowiada).

Mrozikos667

Na forum od:

Post 15 lut 11, 18:58

Przegapiłem, my bad. A wiadomość świetna :)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 24 lut 11, 15:07

okon: potwierdzam UTOPIANS: konkurs główny. To jeden z ciekawszych filmów tegorocznego Berlinale. Pokazywany był w sekcji Forum Młodego Kina.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

marco

Na forum od:

Post 25 lut 11, 19:48

Wiadomo już że na ENH (a później w dystrybucji Stowarzyszenia NH) będą pokazane filmy: "Koń turyński" Béli Tarra oraz "Pina" Wima Wendersa - co jest bardzo dobrą wiadomością dla kinomanów.
Mam natomiast pytanie czy na ENH pokazane zostaną premierowo:
zwycięzca Berlina Jodaeiye Nader az Simin reż: Asghar Farhadi
oraz "Submarine" reż. Richard Ayoade (które są w dystrybucji Gutek Film), a może te tytuły będą miały premierę przed festiwalem?

Ponadto np. w sekcji Panorama kina światowego proponuję pokazać: inne nagrodzone i dobrze odebrane filmy na Festiwalu w Berlinie:

"The Forgiveness Of Blood" - rez. Joshua Marston - Srebrny Niedźwiedź za scenariusz Joshua Marston i Andamion Murataj

"Wer wenn nicht wir" (If Not Us, Who) reż. Andres Veiel
Nagroda im. Alfreda Bauera (za innowację

"El Premio" - reż. Paula Markovitch Srebrny Niedźwiedź za wybitne artystyczne osiągnięcia
Wojciech Staroń za zdjęcia do filmu
Barbara Enriquez za scenografię do filmu "El Premio"

Poza tym dodałbym dwa obrazy, które zebrały stosunkowo dobre recenzje:

"Margin Call" reż. JC Chandor
"Tropa de Elite 2 - O Inimigo Agora É Outro" - reż. Jose Padilha
marco

Grzes

Na forum od:

Post 25 lut 11, 23:49

Sądząc po stronie GF, "Jodaeiye Nader az Simin" ("Rozstanie") ma być wprowadzone do kin w czerwcu, co w żaden sposób nie wyklucza jego obecności na festiwalu.

Jarosz

Na forum od:

Post 26 lut 11, 22:17

To prawda, acz w tej sytuacji nie będzie filmem otwarcia/zamknięcia, a byłby świetnym kandydatem. Myślę, że na otwarcie lub zamknięcie zobaczymy najnowszego Almodovara - Skóra, w której żyję.

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 27 lut 11, 14:20

To w takim razie mam nadzieję, że alternatywnym Otwarciem będzie "Turyński koń".

okon

Na forum od:

Post 27 lut 11, 14:53

Roman Gutek napisał(a):okon: potwierdzam UTOPIANS: konkurs główny. To jeden z ciekawszych filmów tegorocznego Berlinale. Pokazywany był w sekcji Forum Młodego Kina.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Dziękuję za odpowiedź, panie Romanie. Miałem przeczucie, ze ten film, przy którym pracował pewien mój znajomy, będzie pasował do wrocławskiego konkursu.

marco

Na forum od:

Post 2 mar 11, 16:56

Pokaz najnowszego filmu Beli Tarra "Koń turyński" będzie moim zdaniem jednym z najciekawszych wydarzeń 11ENH. Może w związku z tym udałoby się przypomnieć na festiwalu również inne arcydzieło węgierskiego reżysera - "Szatańskie tango", będące dla wielu kwintesencją jego twórczości. Zdaję sobie sprawę, że bodajże w trakcie 4 edycji festiwalu prezentowana była pełna retrospektywa Beli Tarra, ale minęło już kilka lat -a na festiwal ENH przyjeżdzają wciąż nowi widzowie, spragnieni oryginalnej twórczości. Myślę że obejrzenie 'Szatańskiego tanga" mogłoby być dla nich niezapomnianym mistycznym przeżyciem, a zadeklarowani miłośnicy filmów reżysera z pewnością obejrzeliby z wielką radością jeszcze raz ten niezwykły film.
Poza tym wydaje mi się, że wydanie filmów Beli Tarra w autorskiej kolekcji dvd byłoby również świetnym pomysłem.
marco

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 mar 11, 23:02

marco: w tym roku bedzie bardzo dużo klasyki i nie wiem czy znajdzie się miejsce na "Szatańskie tango". Pomyslę o tym.
Jesli chodzi o DVD to na festiwalu w Berlinie sprawdzałem ceny - to trochę kosztuje. Chętnych do kupinia autoskiej kolekcji Tarra jest w Polsce może 200, może 300 osób. Smutne to, niestety.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 3 mar 11, 6:55

Panie Romanie, mimo wszystko prosze pomyslec o takim wydaniu DVD. Jak sam Pan przyznaje w wywiadach, sytuacja zmusza Was (Gutek Film) do kupowania coraz wiecej bardziej komercyjnych tytulow (np. Powrot do Brideshead, Byla sobie dziewczyna itp) i mysle ze wszyscy to rozumieja ale jeszcze bardziej zrozumieja gdy raz na jakis czas bedzie wydawane cos rzadszego, mniej popularnego. Czyli czesc wplywow z filmow bardziej mainstreamowych na cos takiego wyszukanego. A te liczby ktore Pan przytacza sa rzeczywiscie smutne i uwazam ze przede wszystkim winne jest tu piractwo internetowe. Niestety, nasze spoleczenstwo jest juz tak tym przesiakniete, ze w sytuacji gdy Jakub Duszynski poruszył problem otwarcie, to w internecie wszyscy sie oburzyli, ze Gutek chce zamykac serwisy internetowe. Ale to juz inny temat ...

Grzes

Na forum od:

Post 3 mar 11, 14:21

Bardzo przeceniasz znaczenie internetowego piractwa jeśli chodzi o ambitne kino (to znaczenie jest dużo większe jeśli chodzi o seriale telewizyjne, filmowy mainstream, czy anime). Gdyby go nie było (piractwa), chętnych na Tarra mogłoby być z 500 osób, czyli wciąż za mało, żeby go wydawać. Prawda jest taka, że nawet wśród twórców pokazywanych w poprzednich latach na Nowych Horyzontach Tarr należy do najmniej w Polsce rozpoznawanych i mogących liczyć na najmniejszą liczbę potencjalnych nabywców.

Tomek

Na forum od:

Post 3 mar 11, 14:25

Grzes napisał(a):Bardzo przeceniasz znaczenie internetowego piractwa jeśli chodzi o ambitne kino (to znaczenie jest dużo większe jeśli chodzi o seriale telewizyjne, filmowy mainstream, czy anime). .

Tylko ze w przypadku mainstreamu, liczba osob ktore nie sciagaja z internetu jest na tyle duza, ze wystarcza to pokryc koszty i sporo zarobic. Piractwo sprawia, ze nie zarobi sie iles razy wiecej.
W przypadku kina ambitnego piractwo decyduje ze nie oplaca sie w ogole wydawac, bo nawet ogolna liczba osob moze powodowac niewielki zysk.

Grzes

Na forum od:

Post 3 mar 11, 14:29

Nieprawda. W przypadku niektórych twórców i filmów może decydować, ale nie w przypadku tych najbardziej "elitarnych" - w ich przypadku nie decyduje o niczym - wydaje się ich tylko tam, gdzie rynek na tego typu kino jest dostatecznie duży.

Tomek

Na forum od:

Post 3 mar 11, 18:41

Grzes: OK, nie upieram sie. Moze i masz racje. Jak jest naprawde i tak sie nie dowiemy bo chyba nikt takich badan nie robi (no chyba ze Gutek Film robil takie badania przed wydaniem np. Ozu (w co watpie), czyli zbadanie ilu jest potencjalnych klientow, ilu z nich kupi, ilu nie kupi na pewno bo cena bedzie za wysoka, bo juz sciagneli itp)

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 3 mar 11, 20:42

A ja, z całym szacunkiem dla Pana Romana, nie rozumiem polityki cenowej odnośnie wydawanych filmów, ani też polityki Manana... (Służąca, Chinka, Liban - 49zł). Rozumiem motywacje zarobkowe, ale wydawanie w Polsce filmów na DVD z błędami (problemy z pakietem ENH) albo nowości w cenie 59zł to gruba przesada. Jakoś nie widzę tu wiary w ekonomikę skali, a w powyższych cenach dostępne są cudowne wydania filmów w księgarni amazon. Na blue-ray, ma się rozumieć.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 3 mar 11, 22:30

psubrat: będę wdzięczny za informacje o problemach jakie miałeś z pakietem ENH? Jakie błędy masz na mysli?

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 3 mar 11, 22:38

Mam na myśli opóźnienia w dostawie pakietu ENH, a także dziwną sytuację, w której płyta "Dubel" automatycznie startuje w scenie koło 3 minuty filmu, dopiero wejście do menu i uruchomienie ponowne powoduje start od początku. Może to kwestia odtwarzacza, ale nie wydaje mi się.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Tomek

Na forum od:

Post 4 mar 11, 6:36

Psubrat: to albo wina odtwarzacza albo pojedynczego egzemplarza. U mnie bylo wszystko ok.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 4 mar 11, 19:08

U mnie też wszystko z "Dublem" w porządku, natomiast zgadzam się co do cen. Za pakiet Ozu płaciłem trzęsącymi się rękami i ze świadomością, że liczba studenckich obiadów w następnym miesiącu dramatycznie zmaleje ;) Rozumiem, że przy tak niszowych projektach trudniej o zwrot inwestycji, ale fakt faktem, że nie widziałem jeszcze pakietu, w którym cena za film byłaby wyższa.

Tomek

Na forum od:

Post 10 mar 11, 13:06

Mrozikos667: w boxie Antonioniego 8DVD tez pojedynczy film wychodzi jak u Ozu (ok. 45zł) - chyba ze cena o ktorej piszesz byla wyzsza niz teraz. Na szczescie w przypadku Antonioniego i Bergmana wypuszczono na rynek dwa pakiety w innym opakowaniu i w rozsadniejszej cenie. Szkoda tylko ze tak drogie filmy wychodza bez dodatkow na plytach (nie wiem jak w przypadku Ozu bo na razie jeszcze nie uzbieralem na ten pakiet, mam plany na jesien) czy nawet bez dodatkow typu ksiazeczka (przyklad Bergmana).

Następna strona

Powrót do Gra wstępna