W warszawskim Iluzjonie FN do końca listopada w ramach przeglądu MISTRZOWIE KINA ŚWIATOWEGO - JEAN-LUC GODARD W 80. ROCZNICĘ URODZIN można oglądać obrazy francuskiego reżysera.
Po tegorocznej edycji festiwalu ENH, gdzie była niepowtarzalna szansa zapoznać się z całą twórczością J-L Godarda to kolejna okazja na zobaczenie wybranych dzieł reżysera na dużym ekranie.
Do końca miesiąca pokazane jeszcze będą:
KOBIETA ZAMĘŻNA
ALPHAVILLE
MĘSKI, ŻEŃSKI
DWIE LUB TRZY RZECZY, KTÓRE WIEM O NIEJ
AMATORSKI GANG
IMIĘ CARMEN
Swoją drogą mam nadzieję, że po zakończeniu przebudowy Iluzjonu (podstawowej siedziby), która chyba zakłada stworzenie dwóch sal, będzie szansa na pokazywanie większej ilości "klasycznych" filmów w ramach różnych przeglądów.
Ja przynajmniej cały czas odczuwam niedosyt w tym względzie i uważam, że wybitne filmy zawsze przetrwają próbę czasu, i warto pokazywać je na dużym ekranie nawet dla małej grupy pasjonatów kina.
Znakomicie, że Festiwal ENH, który od początku, poza tym wszystkim co najciekawsze we współczesnym kinie, przybliża widzom także twórczość (starsze obrazy) najwybitniejszych twórców X Muzy - którzy na stałe zapisali się w historii kina, a ich dzieła często nigdy nie były pokazywane w Polsce, przynajmniej na dużym ekranie.
Bardzo bym się ucieszył, gdyby w przyszłości po przebudowie kina Warszawa we Wrocławiu (jak pamiętam mają powstać 4 sale) na ENH mogło być pokazywanych więcej tzw. umownie 'klasyki" filmowej (np. w mniejszych kameralnych salach)