Filmy Lecha Majewskiego na dvd

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 1 lut 09, 21:59

Lech Majewski, najciekawszy polski reżyser (moim zdaniem, oczywiście), doczekał się wydania swoich filmów na dvd! Nareszcie! W pierwszym boxie znajdują się trzy filmy: dwie perełki - "Ogród rozkoszy ziemskich" i "Ewangelia wg Harry'ego" oraz wybitnie trudny w odbiorze "Pokój saren". Dwa następne boxy mają zawierać: "Lot świerkowej gęsi", "Angelusa", "Szklane usta" (mój ulubiony film Majewskiego, będący przeniesiem na ekran "Krwi poety" - wideoinstalacji zaprezentowanej na 6.ENH i później w niektórych polskich miastach), "Więźnia Rio", "Rycerza" i świetnego "Wojaczka". Wiem, że to news z końca grudnia ub. roku, ale jakoś umknął wtedy mojej uwadze.

Odnotujmy też przy okazji, bo może ktoś nie wie, że AP Manana bodajże w listopadzie wydała w pięknym opakowaniu cztery swoje filmy (w jednym boxie): "Martwą naturę" Jia Zhang-Ke, "Półksiężyc" Ghobadiego, "Daratt" ("Suszę") Harouna i "Świętą rodzinę" Camposa (Grand Prix ENH 2006).
Ostatnio edytowano 15 maja 10, 23:01 przez Querelle, łącznie edytowano 1 raz

Querelle

Na forum od:

Post 14 sie 09, 10:56

Widział ktoś gdzieś w sprzedaży box 2. i 3. z filmami Majewskiego? W Empikach, Saturnach etc. dostępny jest tylko box pierwszy... Nie mogę doczekać się już domowej projekcji "Szklanych ust"...

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 14 sie 09, 13:28

Querelle napisał(a):Widział ktoś gdzieś w sprzedaży box 2. i 3. z filmami Majewskiego? W Empikach, Saturnach etc. dostępny jest tylko box pierwszy... Nie mogę doczekać się już domowej projekcji "Szklanych ust"...

Niestety, widziałem w EmpikoSaturnoMediaMarktach tylko ten pierwszy. Te pozostałe pewnie się jeszcze nie ukazały...

Querelle

Na forum od:

Post 15 maja 10, 23:00

No i najwyraźniej nic z tego. Trzy filmy z zapowiadanych dziewięciu. Wielka szkoda, bo w tej trójce zabrakło najważniejszego tytułu: "Szklanych ust".
Na targach w Cannes najnowszy film Majewskiego - "Krzyż i młyn". Smutek kolejny. Czy naprawdę PISF nie stać na promocję polskiego kina z prawdziwego zdarzenia? Liczyłem, że film trafi do jakiejś canneńskiej sekcji... Ech, smutne to wszystko jest. Bodajże trzy tytuły rumuńskie w najważniejszych cyklach, polskiego ani jednego.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 16 maja 10, 20:38

Nie rozumiem, faktycznie ten projekt zapowiadał się nadzwyczaj ciekawie. Majewski jest przecież znany poza Polską. Pieniądze też były zaangażowane zachodnie. Dziwne, ale pewnie na Nowych Horyzontach będziemy mogli zobaczyć.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 17 maja 10, 6:58

najpierw w Gdyni już za chwilę

Querelle

Na forum od:

Post 7 lis 10, 12:03

Wspaniała nowina od chinaskiego:

Będzie kontynuacja kolekcji!!! Premiera już 19 listopada!

Co ciekawe, nie pod szyldem Propagandy, lecz Galapagos. Ponadto na okładce pojawi się informacja, że to "kolekcja - część 1" :) ("Lot świerkowej gęsi", "Angelus", "Szklane usta"), jednak zestaw tytułów będzie identyczny z boksem nr 2 zapowiadanym dawno temu przez Propagandę...

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 19 lis 10, 15:59

Q. - będzie więcej! :-D

Kolejne odsłony 28 stycznia i 11 marca 2011.

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=71504&strona=dvd

Marcowy box to reedycja, aczkolwiek nie jestem pewien, czy w pierwotnym pierwszym zestawie było też Divinities.

Querelle

Na forum od:

Post 19 lis 10, 20:32

Wow! Świetne wieści! Będę w pełni zadowolony dopiero wtedy, jak te boksy ujrzą światło dzienne...

Jarosz napisał(a):Marcowy box to reedycja, aczkolwiek nie jestem pewien, czy w pierwotnym pierwszym zestawie było też Divinities.

Nie, tego reportażu wcześniej nie wydano.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 17 mar 11, 9:23

dziś w Dużym Formacie GW wywiad z Lechem Majewskim

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 17 mar 11, 10:02

w kategorii filmy o niczym, Młyn i Krzyż to prawie arcydzieło

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 17 mar 11, 10:21

Box trzeci już jest! DiVinities to nie reportaż, tylko Poematy wizualne po raz pierwszy zaprezentowane w MoMa w Nowym Jorku w 2006 roku; urokliwe!
A wywiad z Lechem Majewskim także w najnowszym "Uważam Rze".

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie