Numer dwa

Filmy 10. ENH - wypowiedz się!
Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 9 sie 10, 19:46

tangerine w innym temacie napisał(a):Ciekawi mnie czy ktokolwiek w Polsce widział w kinie film pod tytułem "Numer dwa" Godarda ? Dla mnie największe odkrycie tego festiwalu. Mam wrażenie, że to była premiera.

Dość dobrze znam dorobek JLG, ten film uważam za najwartościowszy, skończony, dopracowany do perfekcji pod każdym względem. Matematycznie doskonały; sam Greenaway - mistrz ekranowej geometrii i teorii liczb - powinien czerpać z niego inspiracje:) Ciekawe, na ile to film JLG, a na ile Anne-Marie Miéville, jak rozkładają się tu proporcje, bo to, że nie jest w pełni filmem JLG, widać jak na dłoni (niegodardowska nagość, niegodardowski "humor", a raczej uśmiech).
Szkoda, że jest to tytuł nieosiągalny. Może po 35 latach jakiś "szaleniec" wprowadzi go do polskich kin?:) Skoro tak popularna jest dziś cyfryzacja arcydzieł światowego kina oraz proces odrestaurowywania kopii, to może..., może... ?

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 9 sie 10, 19:55

Przy całym moim optymizmie - niemożliwe. Co wchodzi do kin? "Przeminęło z wiatrem", "Gabinet doktora Caligari", "Casablanca" - wielkie hity, filmy, o których wiele osób przynajmniej słyszało. A kto wie, co to "Numer dwa"? :)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 9 sie 10, 20:03

No tak, masz rację... Czas najwyższy powiedzieć panom z Vivarto stanowcze stop i wysłać jakiegoś reprezentanta generacji ENH :) do pani Odorowicz z listą filmów koniecznych. Mrozikos667, masz mój głos, gdybyś był chętny ;)

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 9 sie 10, 20:06

Nie za młodym aby? ;)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 9 sie 10, 20:08

Wręcz przeciwnie - idealnyś! Kto wie, ile czasu będzie potrzebne, by zmienić ich tok myślenia, tak że im młodszy wysłannik, tym lepiej :-D

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 10 sie 10, 10:48

Nawiasem mówiąc, po przeczytaniu tematu wątku pomyślałem sobie nie o Godardzie, ale o jednym z najlepszych filmów nowozelandzkich, jakie były w programie ENH dwa lata temu:
http://8ff.eranowehoryzonty.pl/film.do?id=1045&ind=idCyklu%3d92%26page%3d1%26typ%3dcykl%26edycjaFest%3d8

Powrót do 10. - Każdy ma swoje kino