Przegląd współczesnego kina tureckiego

Filmy 10. ENH - wypowiedz się!
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 24 lis 09, 21:38

Podczas 10. MFF ENH odbędzie się przegląd współczesnego kina tureckiego.
Co warto wiedzieć o Turcji, o kulturze, literaturze, sztuce tego kraju, jakie książki, teksty przeczytać, do jakich dotrzeć informacji, by przygotować się na spotkanie z turecką kinematografią?

Już dziś uruchomiliśmy nową zakładkę:

:arrow: TURCJA NA FESTIWALU >>>,

a w niej podzakładki:

:arrow: Lektura obowiązkowa - Orhan Pamuk: Stambuł. Wspomnienia i miasto >>>
:arrow: Trochę historii - ustawa kapeluszowa >>>
:arrow: HAMAM, KAR, KÖPRÜ... Stambuł w filmach Ozpetka, Ceylana i Akina >>>.
Ostatnio edytowano 3 cze 10, 19:46 przez Seblon, łącznie edytowano 1 raz
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 24 lis 09, 21:51

już niebawem pojawią się tłumaczenia tekstów tureckich, zaglądajcie!

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 25 lis 09, 17:16

Warto byłoby tez coś dot. Kurdów i Ormian, tak żeby obraz Turcji był pełniejszy, nie tylko jednowymiarowy.

oum_kalthoum

Na forum od:
23 maja 09, 22:47

Post 30 lis 09, 0:13

Świetne wieści. Kinematografia tak bliska, a tak daleka... Co do filmów o Stambule - może tak z nieco innej beczki: "Istanbul kanatlarimin altinda" brzmi interesująco. Polecam posłuchać: http://www.youtube.com/watch?v=mL51mDGfsYg
Znam chłopaka ze Stambułu, który gra na oud. Pokazywał mi na youtube wyczyny swojego zespołu i muszę powiedzieć, że brzmi to po prostu niesamowicie. Byłoby super, gdyby na festiwalu obok tureckich DJów pojawiło się też coś tradycyjnego.;) Ta muzyka jest magiczna!

TrebreH

Na forum od:
31 lip 09, 9:27

Post 20 mar 10, 10:56

oum_kalthoum napisał(a):"Istanbul kanatlarimin altinda"
- to jest po prostu cudowne. Czekam na to turectwo bardzo.
równy samemu sobie / pilnujący swych granic

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 3 cze 10, 19:36

W ramach przeglądu współczesnego kina tureckiego odbędzie się retrospektywa zupełnie nieznanego w Polsce Zeki Demirkubuza, należącego do debiutującej w latach 90. XX wieku pierwszej generacji niezależnych tureckich reżyserów.
Prezentujemy tag poświęcony temu twórcy:

:arrow: Zeki Demirkubuz >>>

Obrazek

sayk0

Post 3 cze 10, 21:58

"The Children of Dıyarbakır" Wygląda ciekawie.

grysiaczek

Na forum od:
6 cze 10, 21:53

Post 6 cze 10, 22:23

Jestem mocno zaskoczona, że Era nie sprawdza tego kto pokazywał jakie filmy w Polsce, Zeki Demirkubuza pokazywano premierowo już w 2007 roku w Toruniu w ramach dużej retrospektywy nowego kina tureckiego na tamtejszym festiwalu Toffi. Był też Nuri Bilge Ceyla, Cem Yilmaz, Ali Taner Baltaci, Yüksel Aksu.
Zachowałam sobie katalog i wyraźnie to widać.
fajne było też to, ze wtedy zestawiono ze sobą kino Turków i Ormian, którzy przecież nie są zaprzyjaźnieni lekko mówiąc.
Mimo wszystko chętnie bym obejrzała te filmy z pasma tureckiego na ENH. Zapowiadają się świetnie.

Jan Topolski

Post 27 cze 10, 18:04

Witam,
oczywiscie wiem o sekcji "Kierunek: Ankara" w czasie Tofifest 2007, jednak tam byl tylko jeden film Demirkubuza ("Przeznaczenie", 2006), a u nas beda wszystkie jego filmy:) A to naprawde niezwykly autor, oczywiscie takze przyjedzie do Wroclawia!

Poza tym, dwie sprawy. Tamten przeglad byl glownie ograniczony do dosc komercyjnych filmow ("Miedzynarodowka", "Moj ojciec i syn", komik Cem Yilmaz), u nas raczej arthousowe propozycje. Po drugie, "duza retrospektywa"? Bylo raptem 6 czy 7 filmow, u nas bedzie niemal 30.

A co do zestawienia Turkow i Ormian - co wtedy z niego wyniklo, tak naprawde? Znam temat, pisalem nawet o tym pare lat temu w "Kinie" (przy okazji Warszawskiego MFF), ale czy to nie pusty kuratorski gest? Problem w tym, ze te kraje i kinematografie teraz dzieli tak duzo, ze nie wystarczy po prostu pokazac filmow z obu stron Araksu. Niestety nie ma (chyba?) tureckich filmow o Ormianach, tak samo jak zadnych (chyba?) koprodukcji. Oczywiscie mozna pokazywac jednostronne dokumenty krecone przez diaspore, niemniej to daje dosc niepelny obraz.

Pozdrowienia,
Jan Topolski

Ps do Sayko. "The Children of Diyarbakir" nie sa takie swietne, uwierz. Duzo niewiarygodnych zbiegow okolicznosci oraz rozwiazywania akcji strzalami i pistoletami.

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 15 lip 10, 12:00

Przeglad rzeczywiscie bardzo atrakcyjny, gdybym mogl przyjechac na festiwal, to na pewno "Turcy" byliby jedna z najwanziejszych dla mnie atrakcji. Szkoda tylko ze jak wiekszosc filmow festiwaloych zostana pokazne by pozniej sie ulotnic. Moze jakis jeden film pokaze Ale Kino (prawdopodobnie sponsor tego przegladu, choc na razie z zeszlorocznego sponsoringu kina szwedzkiego nic na antenie nie wyniklo), moze cos kiedy na Kulturze i koniec. Stad prosba do Pana Jana - ogladalem Pana podczas wstepu do "Puszki Pandory", bardzo ciekawie potrafi Pan o kinie tureckim opowiadac, moze udaloby sie Panu przekonac Jakuba Duszynskiego czy innych osob odpowiedzialnych za zakupy w AK! by pokazac skrocony przeglad kinematografii tureckiej na antenie tego kanalu.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 17 lip 10, 17:00

grysiaczek

Na forum od:
6 cze 10, 21:53

Post 26 lip 10, 21:59

Drogi panie Jan Topolski.
Płacą panu to pan pisze. Rozumiem to. Skoro pan Roman Gutek każe napisać coś dla równowagi, żeby na Forum wyglądało dobrze, to pisać trzeba. Taka rola gdy się jest na służbie :)

Ale fakt faktem, że Demirkubuz nie jest w Polsce "nieznany". Że festiwal niezależny w 2007 potrafił sprowadzić jego film, a nie jest tak, że dopiero wpadł na to w ramach olśnienia własnym geniuszem szef ENH w 2010.

No i obejmując to małym kobiecym rozumkiem, domyślam się że nie jest żadnym sukcesem sprowadzenie 30 tureckich filmów gdy ma się budżet ponad 7 mln :)

Faktem jest też, że pan Topolski czy pan Gutek nie wpadli jednak dotąd na "pusty kuratorski gest" i nie zestawili ze sobą kinowych Ormian i Turków. Czasem trzeba wykonać pierwszy krok by potem "coś z tego wynikło".

Reasumując panie Topolski, nie ma sensu na zamówienie uzasadnianie sensu przeglądu na ENH, bo to wypada żałośnie.
Tłumaczy się tylko ten kto nie do końca wierzy w to co wyjaśnia...

PS: jak tam przyjazd Godarda? Przyjedzie z Wendersem czy sam?

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 26 lip 10, 22:08

mnie się dwa pierwsze filmy ZD nie podobały w ogóle, czy mam próbować dalej ?

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 27 lip 10, 0:50

Hmm, stosunkowo najlepsze na razie wydaje się "Fatum", jeśli to nie przekona, to chyba już dalej nie warto.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

olka.be

Na forum od:
23 lip 10, 15:18

Post 27 lip 10, 7:46

Po wczorajszym "Przeznaczeniu" bardzo spodobało mi się kino Demirkubuza, z chęcią obejrzałabym resztę jego dzieł. Niestety wyświetlane są wtedy, co inne moje typy i rezerwacje (np. Amer i Namiętność o 10.00). Czy po festwialu będzie jakas możliwość obejrzenia dzieł Demirkubuza na DVD?

tangerine

Na forum od:

Post 27 lip 10, 8:00

Mrozikos667 napisał(a):Hmm, stosunkowo najlepsze na razie wydaje się "Fatum", jeśli to nie przekona, to chyba już dalej nie warto.
pytanie na ile zmienił się styl, bo tamte to były bez wiarygodnej psychologii i zwyczajnie dziwaczne

Mrozikos667

Na forum od:

Post 27 lip 10, 22:09

Wydaje mi się, że pod względem stylu wszystkie filmy Demirkubuza są dosyć podobne. Jedne mogą być trochę bardziej przesunięte w stronę melodramatu, inne trochę mniej, ale jest to podobny obszar stylistyczny.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 29 lip 10, 9:12

Fatum jest też najdziwniejsze. Z dziwnym bohaterem i stylem mającym coś z Bressona. Ale zgadzam się, że na to warto iść (jeśli ten film cię nie przekona, to raczej żaden inny).

tangerine

Na forum od:

Post 29 lip 10, 11:17

A nie dostrzegacie pewnego podobieństwa z Fassbinderem ? Widziałem C blok i Niewinność i jakoś naturalnie skojarzyłem tę analogię...

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 29 lip 10, 11:32

Ja dostrzegam, choć reżyser się do tego chyba nie przyznaje.

Na rozmowie po którymś z filmów ktoś zapytał Demirkubuza o jego inspiracje filmowe. Wymienił Kieślowskiego, Bressona, Ozu, Tarkowskiego, Payne'a, a na koniec dodał, że tak naprawdę to go literatura inspiruje - nie film (pani tłumacz Bressona pominęła, Ozu zamieniła w Ozona, ale to szczegół).

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 29 lip 10, 21:43

Zabraklo mi jednego z najwybitniejszych twórców tureckich, Husseina Chalayana. jest bardziej znany jako projektant mody (GENIALNY zreszta), ale jest tez artysta wideo, reprezentowal Turcje na Biennale w Wenecji kilka edycji temu
MK

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 30 lip 10, 0:21

Mrozikos667 napisał(a):Hmm, stosunkowo najlepsze na razie wydaje się "Fatum", jeśli to nie przekona, to chyba już dalej nie warto.

Zgodzę się, że najlepsze jest "Fatum". Ale jest też niezbyt reprezentatywne, dlatego z resztą wypowiedzi już raczej nie mogę się zgodzić. "Przeznaczenie" jest na drugim krańcu i może się podobać z innych powodów.

tangerine

Na forum od:

Post 30 lip 10, 0:45

Grzes napisał(a): Wymienił Kieślowskiego

ja właśnie dlatego zainteresowałem się nim, a wobec braku podobieństw porzuciłem...

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 31 lip 10, 9:28

tangerine napisał(a):
Grzes napisał(a): Wymienił Kieślowskiego

ja właśnie dlatego zainteresowałem się nim, a wobec braku podobieństw porzuciłem...

Trzeba było dotrwać do Fatum

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 8 sie 10, 15:27

Cóż, obejrzałem w sumie 15 tureckich seansów. Bez wgniecenia w ziemię z zachwytu, ale też (może poza Kosmosem Erdema) bez zniesmaczenia. Najcieplej zapamiętam Puszkę Pandory, Pomiędzy, Salto w trumnie, Uzak oraz Zazdrość. Wyróżniały się Za dziesięć jedenasta, Upadek anioła i Trzecia strona.

Mam za to obserwację, że w każdym tureckim filmie MUSI być kot, choćby tylko przeszedł przez parę sekund w trzecim planie. Jeżeli nie ma kota żywego, to jest przynajmniej na zdjęciu (Za dziesięć jedenasta), mówi się o kocie (również Za dziesięć jedenasta) albo zwierzątko daje głos zza okna (Trzecia strona). Jedyny film bez kota z powyższej piętnastki to Zazdrość, niemniej można go uznać za wyjątek potwierdzający regułę ;-)

tangerine

Na forum od:

Post 8 sie 10, 19:41

Kotów nie było u Kieślowskiego (były konie i psy) co potwierdza moje rozczarowanie...

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 9 sie 10, 17:48

W opozycji mnie przegląd tej kinematografii się podobał. Obejrzałem troszkę mniej niż 20 tytułów. Erdemem jestem zachwycony, Demirkubuza odebrałem bardzo pozytywnie (widziałem 6 z 8 prezentowanych filmów). Faktycznie jego film są "powtarzalne", ale robi to z zdecydowanie z klasą. Do tej pory się zastanawiam na co on wydał 1,5 mil $ w "Zazdrości" ;). "Upadek anioła" Kaplanoglu to zdecydowanie najlepszy film w zestawie.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Mrozikos667

Na forum od:

Post 9 sie 10, 18:11

Widziałem bodaj 14 filmów z tej sekcji i, mówiąc szczerze, nie jestem zachwycony. Większość filmów była po prostu dobra, podczas gdy chciałoby się nimi pozachwycać :) Z Demirkubuzem dałem sobie spokój po 3 filmach, nie dlatego, by były złe, ale właśnie dlatego, że "no fajnie, fajnie, ale bez szału..." Choć muszę przyznać, że "Podróż ku słońcu" i "Upadek anioła" to moja ścisła tegoroczna czołówka festiwalowa.

nanae

Na forum od:
26 mar 10, 14:38

Post 9 sie 10, 20:16

Obejrzałam 9 filmów tureckich. Chyba wszystkie były udane, żaden mnie nie rozczarował. Jeden przespałam, niestety. :( Z porannego senasu "Podróży ku słońcu" wyszłam wręcz zachwycona. Muzyką, klimatem, scenerią, ludźmi, zresztą wszystkim. Najlepszy ze wszysktkich tureckich. Podobały mi się jeszcze bardzo "Puszka Pandory", "Upadek Anioła", "Zazdrość", "Nieszczęsny los", "Pomiędzy".

Powrót do 10. - Każdy ma swoje kino