Lekcje rosyjskiego

Filmy 10. ENH - wypowiedz się!
eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 26 lip 10, 15:15

Wstrząsający ..tylko milczeć albo krzyczeć ....

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 26 lip 10, 15:51

Jestem pełna uznania dla pracy, którą Andriej Niekrasow i jego żona Olga włożyli w przygotowanie tego filmu. (Szczególnie zainteresował mnie wątek ustalania liczb ofiar, bo pamiętam, jak kiedyś na polskiej stronie wspomniałam wziętą z Wikipedii liczbę 2 000 i ktoś napisał mi po angielsku, żebym nie wierzyła we wszystko, co podają rosyjskie media, okazało się, że autorem tych słów był... Rosjanin.) A poza samą treścią film ma też świetne zdjęcia.

Niemniej jednak warto pamiętać, że Niekrasow, znany ze swojego, łagodnie ujmując, braku zaufania do Putina, ograniczył się do porównania tego, co przedstawiają rosyjskie media, z innymi danymi i tym, co sami tam zobaczyli, nie ma się co nastawiać, że po obejrzeniu filmu będziemy już wiedzieli wszystko o tym konflikcie. Choć tym tematem twórcy się nie zajęli, w tej i poprzedniej wojnie po stronie gruzińskiej też byli żołnierze, którzy po pijaku gwałcili kobiety , okradali i palili domy. W ogóle patologie w armiach Rosji i Kaukazu to temat na osobny film.

szelmek

Na forum od:
22 lip 06, 21:05

Post 27 lip 10, 0:14

Na mnie największe wrażenie zrobił rozdział, gdzie obnażone zostały manipulacje serwowane w programach informacyjnych, przede wszystkim w tych zachodnio europejskich - zdf i bbc. Pięknie rozbite na czynniki pierwsze. Natomiast to, że żołnierze gwałcą i grabią wiadomo już od najdawniejszych czasów i pewnie nigdy się to nie zmieni i nie cechuje konkretnej armii na świecie, bo niestety jest to cecha wspólna chordy na wszystkich kontynentach. Jak oczekiwać cywilizacji i etyki w czymś tak barbarzyńskim jak działania wojenne?

Tak czy inaczej, film ważny bo uświadamiający z kim mamy do czynienia za wschodnią granicą.

Tak sobie pomyślałem, że można by zrobić osobny cykl o Rosji, na pewno było by głośno o festiwalu.
Na początek Soviet Story i Lekcja Rosyjskiego. Jakie macie typy?

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 27 lip 10, 0:22

szelmek napisał(a):
Tak sobie pomyślałem, że można by zrobić osobny cykl o Rosji, na pewno było by głośno o festiwalu.
Na początek Soviet Story i Lekcja Rosyjskiego. Jakie macie typy?

Dzieci z Leningradzkiego Hanny Polak

Powrót do 10. - Każdy ma swoje kino