Archiwalne plakaty NH -plakat NH z Sanoka poszukiwany!!! :)

Filmidło - powidło. Ogłoszenia, anonse, apele, protesty.
Dominik Nikelski

Na forum od:
29 lip 09, 23:39

Post 30 lip 09, 0:07

Szanowni organizatorzy,

każdy film na festiwalu rozpoczyna się od czołówki - czyli charakterystycznych dźwięków - takich samych z edycji na edycję oraz odmiennych animacji (dzięki czemu każda edycja NH ma odmienną czołówkę). Uważam, że aktualna czołówka oraz archiwalne - powinny być dostępne nie tylko dla publiczności uczestniczącej w seansie. To jest jakby taki hymn każdej edycji. Nie rozumiem dlaczego nigdzie w sieci nie można ich znaleźć (i np odsłuchać sobie po festiwalu). Obecnie występuje tylko razem z reklamą (zwiastunem festiwalu).

Czy chodzi może o oszczędność transferu?

Druga sprawa - reklamy sponsorów i innych instytucji. Kultowe niemalże stały się reklamy:

1) o smoku (żabie) z cyklu cała polska czyta dzieciom,
2) epizod w bibliotece (też z cyklu cała polska czyta dzieciom),
3) wsłuchiwatki (jak wyżej) obecnie dostępna na stronie fundacji,
4) nescafe frappe

i kilka innych (np reklama miesięcznika KINO - któremu w tej chwili reklama jest bardzo potrzebna) reklamy które wszystkim nam kojarzą się z NH i do których wracamy pamięcią. Czy nie można by ich również umieścić aby były dostępne dla np zarejestrowanych na forum?
Ostatnio edytowano 18 lip 10, 9:33 przez Dominik Nikelski, łącznie edytowano 3 razy

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 10 lip 10, 16:48

Panie Romanie, czy coś stoi na przeszkodzie aby umieścić w sieci (tzn na stronie ENH lub Youtube) archiwalne czołówki (w formie animacji wyświetlanych przed każdym seansem) i plakaty Festiwalu?

Wielu sympatykom Festiwalu brakuje tego elementu na stronie.

Przez rok - nikt nie odpowiedział na mój post więc ponawiam prośbę o umieszczenie na stronie głównej lub podstronie Festiwalowej - wszystkich (także archiwalnych) spotów (czołówek) ENH oraz wszystkich plakatów festiwalowych.

Może zakładka "archiwum ENH" by się przydała?

To taka propozycja i apel od tych którzy bywali na festiwalu a w tym roku nie mogą być.

Jest wielu ludzi którzy lubią sobie powspominać dawne czasy ( i ostatnie edycje ENH). A poza tym umieszczenie takich spotów - to dodatkowa reklama dla Festiwalu...

ps. Kultowe reklamy z ENH (wszystkie najważniejsze) już mam (niestety nie wszystkie w najlepszej jakości). Zdobycie ich to droga przez mękę :) a wydawać by się mogło że reklamodawcy powinno zależeć na tym aby reklama dotarła do jak najwięjszej liczby odbiorców...
Ostatnio edytowano 10 lip 10, 16:53 przez Dominik Nikelski, łącznie edytowano 1 raz

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 10 lip 10, 16:53

ja lubię..a jak trafiam przypadkiem w tvp to ciepło wokól serca :)))..to jak znajomy zapach....

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 10 lip 10, 17:00

No właśnie Eliska, te reklamy i spoty ENH przywołują wspomnienia. Nie tylko nasze, ale także wielu uczestników poprzednich edycji ENH.

Najciężej było zdobyć reklamę miesięcznika KINO (w formie filmiku), zdaje się że ten miesięcznik był kilka razy bliski "zejścia" w postaci bankructwa. Także reklamy Fundacji Dzieciom z serii "cała polska czyta dzieciom" (są 3 lub 4 odcinki) a w sieci tylko 1.

Natomiast reklam ENH (spotów w formie krótkich filmików) nigdzie nie ma. Jedynie można trafić tu i ówdzie na archiwalne plakaty.

Dlatego chciałbym poznać zdanie Pana Romana na ten temat.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 10 lip 10, 17:08

powspominać reklamy? :))) jesteście niesamowici

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 10 lip 10, 17:24

Ja to bym pragnął po festiwalu powspominać BRAK reklam. Jakichkolwiek.
Wczoraj byłem w sali NOT na "Nothing Personal" (mimo wszystko polecam). Wszedłem i od razu film, bez reklam, zwiastunów innych filmów itp.
I tego oczekiwałem. To jest TO.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 10 lip 10, 17:41

ja to zwykle na reklamach zamykam oczy, przerażające są

eliska

Na forum od:

Post 10 lip 10, 18:13

a ja sie zdziwiłam jeszcze w Cieszynie , że reklamy można polubieć..bo ja żadnych reklam nie odbieram tak wyjątkowo jak te festiwalowe ..pod warunkiem jednak jakości nad ilością

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 10 lip 10, 22:03

chiaski i aszeffel, zaproponowałem umieszczenie na stronie Festiwalowej 2 elementów: 1) ulubionych reklam 2) spotów + plakatów ENH. Rozumiem że nie jesteście miłośnikami reklam. Ja (traktując sprawę ogólnie) też za nimi nie przepadam, choć same w sobie stanowią pewien rodzaj sztuki filmowej. Reklamy o których piszę stanowią jednak o pewnym zanikającym klimacie festiwalu ENH. Klimat ten zanika stopniowo i obawiam się że przeniesienie festiwalu z Cieszyna do Wrocławia sprzyja temu zanikowi. O ile brak naszych ulubionych reklam z poprzednich ENH na stronie festiwalowej można jakoś zrozumieć (w końcu są to utwory co do których Pan Roman może nie mieć praw) to jednak dziwi mnie brak spotów i plakatów które są nieodłącznym elementem każdego festiwalu.

Dlatego ponawiam pytanie o te elementy traktując je nie tylko sentymentalnie ale także jako swego rodzaju uporządkowanie strony lub dodanie jej ważnych elementów podnoszących jakość samej strony.

Panie Romanie, czy może Pan się z nami podzielić tymi spotami i plakatami ENH poprzez umieszczenie ich na stronie Festiwalowej?

pisząc z "nami" mam na myśli wszystkich miłośników Pana festiwalowego przedsięwzięcia, którzy tak jak ja lubią sobie powspominać (jedni wspominają poprzez rozmowę, inni zakładają koszulkę ENH także po festiwalu a jeszcze inni chcą puścić sobie w domowym zaciszu zwiastun z ENH).

Jeśli nie może się Pan z nami podzielić tymi spotami i plakatami, to proszę napisać dlaczego. Czy chronią je jakieś prawa autorskie osób trzecich lub jest kwestia (problem) obciążenia serwera ENH lub jeszcze inny problem który uniemożliwia takie udostępnienie?

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 14 lip 10, 10:30

Jak mi się wydaje pan Roman niezbyt często zagląda na to forum, wobec czego czas chwycić sprawy w swoje ręce.

Przeszukałem internet i znalazłem 7 z 10 festiwalowych plakatów.

Niestety większość archiwalnych plakatów jest w małych rozmarach. Jeśli ktoś ma te dodane i nie dodane plakaty w lepszych rozmiarach to proszę wklejać w odpowiedzi na mój post.

O archiwalnych filmikach (wyświetlanych przed każdym seansem na ENH )raczej można zapomnieć, nie znalazłem nic poza jednym i to w niepełnej wersji, pewnie dlatego że one zajmują trochę miejsca na serwerze. Właściciele serwisów zawsze liczą przepustowość, aby ilość ściąganych plików nie była zbyt duża (bo w związku z tym rosną opłaty za utrzymanie serwisu).
Załączniki
plakat 4enh.jpg
Plakat 4 edycji festiwalu
plakat 4enh.jpg (3.67 KiB) Przeglądane 35667 razy
plakat 5enh.jpg
Plakat 5 edycji festiwalu
plakat 5enh.jpg (2.67 KiB) Przeglądane 35666 razy
plakat 6enh.jpg
Plakat 6 edycji festiwalu
plakat 7enh.jpg
Plakat 7 edycji festiwalu
plakat 7enh.jpg (3.24 KiB) Przeglądane 35666 razy
plakat 8enh.jpg
Plakat 8 edycji festiwalu
plakat 9enh.jpg
Plakat 9 edycji festiwalu
plakat 10enh.jpg
Plakat 10 edycji festiwalu

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 14 lip 10, 12:18

Dominik Nikelski napisał(a):Jak mi się wydaje pan Roman niezbyt często zagląda na to forum, wobec czego czas chwycić sprawy w swoje ręce.

Jeśli Ci zależy, a widzę, że tak jest, to proponuję napisać bezpośrednio do Pana Romana, oczywiście jakiś czas po festiwalu :). Z pewnością otrzymasz odpowiedź w interesujących Cię kwestiach.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 14 lip 10, 13:07

Dominik Nikelski napisał(a):Reklamy o których piszę stanowią jednak o pewnym () klimacie festiwalu ENH. Klimat ten zanika stopniowo i obawiam się że przeniesienie festiwalu z Cieszyna do Wrocławia sprzyja temu zanikowi.

Popieram działania na rzecz rozwoju treści cyfrowych związanych z historią festiwalu ENH. Na pewno będa mieć bardzo dużą wartość sentymentalną (wspomnieniową) i kulturotwórczą, jak również dokumentalną. Rozwój wartościowych treści cyfrowych sprzyja ponadto zainteresowaniu internetem i aktywizacji społecznej poprzez udział w dyskusjach na ważne społecznie tematy, wpływa na rozwój kapitału społecznego i wzrost zaufania do środowiska cyfrowego (co jest podobno ważne).

Co do zanikania to chyba także klimat wrocławski będzie w przyszłości zanikał i warto związane z nim treści gromadzić. Wyodrębniłbym również klimat przejściowy (dwa pierwsze festiwale wrocławskie).
Ostatnio edytowano 14 lip 10, 17:02 przez tangerine, łącznie edytowano 1 raz

eliska

Na forum od:

Post 14 lip 10, 16:52

Dominiku ..to fajna postawa ....godna naśladowania ..bierzesz sprawy w swoje ręce ,do tego tak sympatycznie ..z przyjemnością sobie pooglądałam te plakaty ..bo to ciepło człowiekowi koło serca się od razu robi .
a Pan Roman to napewno często zagląda ,ale przeciez On teraz ma mnóstwo pracy -dopinanie na ostatni guzik ,sam wiesz jak mu tu marudzimy,wymagamy,oczekujemy ..to On nie ma kiedy pisać..ale tak jak podpowiedział Thane - napisz do Niego po festiwalu :)
ja kiedyś napisałam ,jak pierwszy raz usłyszałam o festiwalu od koleżanek ,które były na edycji 2004 ,opowiedziałam jak ludzie mówią ...a one opowiadały z taką pasją jaki to niezwykły festiwal ,ze pomyslałam, ze powinien wiedzieć jakie znaczenie ma dla ludzi to co robi...znalazłam gdzies w sieci adres,nie miałam pojęcia czy dotrze do Niego i jakie było moje zdziwienie jak odpisał, tym bardziej, ze w ogóle byłam zielona w kwestii ENH..

do tego od 2005 byłam na kolejnych edycjach i Bóg mi świadkiem ,ze moje życie nabrało innego wymiaru od tych filmów ,ludzi i samego festiwalu .

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 15 lip 10, 5:55

Dziękuję Wam za słowa wsparcia:)

Pana Romana miałem przyjemność poznać osobiście podczas Cieszyńskiej edycji festiwalu. To bardzo otwarty, przyjaźnie nastawiony do wszystkich człowiek także nie mam wątpliwości co do tego że kiedyś uda nam się zainteresować go poruszanym w tym wątku aspektem.

A tymczasem udało mi się wykopać plakat z 2 edycji (Nowe Horyzonty z Cieszyna rok 2002). Jednak nie jestem pewny czy ten plakat wtedy dokładnie tak wyglądał.

Proszę o weryfikację :)

Natomiast plakat 5 i 7 edycji wydaje mi się być niepełny bowiem brakuje na nich napisów.
Załączniki
nowehoryzonty2.jpg

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 15 lip 10, 6:23

to nie jest plakat festiwalu, tylko reklamówka objazdowego cyklu Nowe Horyzonty, który po festiwalu krążył po Polsce

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 15 lip 10, 6:29

Aszeffel, zgadzam się z Tobą co do opisu tego plakatu, natomiast zastanawiam się na układem graficznym (szczególnie nad największym zdjęciem które znajduje się w środkowej części plakatu). Na pewno to zdjęcie jest podobne do tego z plakatu festiwalowego, ale nie jestem pewny czy jedynie jest podobne czy też grafika jest dokładnie taka sama...

Niestety obawiam się że w internecie nie ma plakatów z edycji NH 2001 i 2003

Na razie nie szukałem plakatów z Kazimierza które także należą do historii festiwalu.
Ostatnio edytowano 15 lip 10, 6:33 przez Dominik Nikelski, łącznie edytowano 1 raz

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 15 lip 10, 6:32

nie, nie jest podobny

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 15 lip 10, 6:38

Wkleję tylko te elementy które w/g mnie mogą mieć coś wspólnego z plakatem z edycji 2.

Aszeffel, skąd pewność że na plakacie były inne elementy, czyżbyś posiadał archiwalny plakacik?;)
Załączniki
nowehoryzonty2A.JPG

Thane

Na forum od:

Post 15 lip 10, 7:00

Dominiku, poszukaj okładek katalogów z poszczególnych edycji. Dzięki temu będziesz wiedział jak wyglądają brakujące plakaty :).

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 15 lip 10, 7:17

Dominiku, jestem pewna (jestem dziewczynką), bo posiadam katalog z 2 edycji festiwalu, na którym jest plakat

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 15 lip 10, 8:37

Thane, szukałem plakatów na różne sposoby. Niestety efekt jest jak widać niepełny.

Szanowna Aszeffel, świetnie że masz katalog drugiej edycji festiwalu z plakatem na okładce.

Czy udało by Ci się zrobić zdjęcie okładki w maksymalnie dobrej rozdzielczości (np przy pomocy telefonu komórkowego) i wkleić tutaj na forum?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 15 lip 10, 9:00

nie zamierzam robić kolekcji, bo -niestety- uważam, że nie ma się czym chwalić :)

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 15 lip 10, 9:03

Kopernik też była dziewczynką! :-)

chinaski

Na forum od:

Post 15 lip 10, 9:09

A może Curie-Skłodowska też?

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 15 lip 10, 9:53

Aszeffel, ja nie proszę Ciebie o robienie kolekcji;) ale (skoro posiadasz taki plakat na okładce katalogu) o zrobienie zdjęcia tej okładce (plakatowi) ENH 2 edycji - tak aby inni mogli je zobaczyć na tutejszym forum:)

Czy możesz zrobić dla nas takie zdjęcie? :)

Nie ważny jest stan okładki i stan (i forma) samego zdjęcia. Na razie wklejamy to co mamy, a profesjonalna kolekcja powstanie jeśli tak zdecyduje Pan Roman;)

chinaski

Na forum od:

Post 15 lip 10, 13:59

Człowieku, daj już spokój. Jesteś monotematyczny.
Poza tym nie wypowiadaj się w imieniu wszystkich - to trochę nieelegancko.:-)
A tak w ogóle, to na festiwalu ważne są Filmy i wrażenia po nich, a nie plakaty i reklamówki o d.... Maryni.

I jeszcze jedno - poza plakatem z 5.enh wszystkie są co najwyżej średnie. Zaznaczam, że moim zdaniem.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 15 lip 10, 15:03

okładka katalogu ENH 2002:
Załączniki
ENH2002.jpg
okładka katalogu 2. MFF ENH 2002
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 15 lip 10, 15:50

Jean, serdeczne dzięki za umieszczenie plakatu z 2 edycji.

Na chwilę obecną brakuje nam już tylko okładki z 1 i 3 edycji (czyli edycja która odbyła się w Sanoku w 2001 r. i jedna która odbyła się w Cieszynie w 2003 r.).

A później spróbujemy skompletować plakaty z Kazimierza :)

Jeśli ktoś ma okładkę 1 lub 3 edycji NH to zapraszam do umieszczenia jej w odpowiedzi na mój post.

:)

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 15 lip 10, 21:40

okładka katalogu 3. ENH 2003:
Załączniki
3ENH2003.jpg
okładka katalogu 3. ENH 2003:

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 16 lip 10, 7:20

Jean, nie ma to jak zaangażowany w utrzymanie wysokiego poziomu forum moderator :)

Dziękujemy bardzo za ostatnią kopię.

Teraz brakuje tutaj już tylko plakatu z Sanoka (tj z 1 edycji festiwalu). Jean czy posiadasz może również ten archiwalny plakat Sanoka? w końcu do trzech razy sztuka :)

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 16 lip 10, 8:57

Dominiku, nie byłem na 1.ENH. Niestety, nie posiadam sanockiego katalogu.

eliska

Na forum od:

Post 16 lip 10, 10:14

kronikarze wszystkich edycji łączcie się :)) ...jak to dobrze ,że Janki Dlugosze są wśród nas :)

julcia

Na forum od:
21 maja 10, 19:16

Post 16 lip 10, 11:47

zauważam, że wraz z patronatem Ery, pojawiły się na plakacie wielkie litery :-)

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 17 lip 10, 0:08

Dwa pierwsze plakaty NH (pomijam plakat z Sanoka którego na razie nie mamy) mają charakter "ludowy". To znaczy nawiązują barwą i stylistyką do miejsc w których gościł w tamtym okresie festiwal (czyli do barwnych, bogatych swoją historią, kulturą i sztuką - małych miasteczek). Plakat trzeci z naszej listy (edycja 2004) to plakat "przejścia" gdy festiwal zaczął nabierać znaczenia i rozmachu. W kolejnych widzimy jak dokonuje się to przejście w stronę obecnej stylistyki. Następne plakaty (z okresu w którym festiwal gości we Wrocławiu) trudno mi jakoś zdefiniować. Wydaje mi się że pomimo swojego minimalizmu (z którym nieco przesadzono w plakacie 5 edycji) są one coraz bardziej dopracowane i coraz ciekawsze artystycznie (szczególnie plakat 6,7 i 8 edycji, z naciskiem na 8 który najbardziej mi się podoba). Także plakat 10 edycji jest bardzo ciekawy i intrygujący. Ogólnie najniżej oceniam plakaty "przejścia" tj 4 i 5 a najwyżej plakat 8 i 10 edycji.

Ciekaw jestem waszych opinii o tych plakatach. ;)

No i poszukujemy szczęśliwego posiadacza plakatu 1 NH (z Sanoka) i plakatów z Kazimierza (te są prehistorią festiwalu) :).

Jeśli ktoś posiada taki plakat (na okładce programu, gazety etc) to uprzejmie proszę o jego dodanie w tym wątku.

Podobnie jeśli ktoś ma lepsze kopie dodanych przeze mnie plakatów. Część z dodanych jest niekompletna, lub w zbyt małych rozmiarach... ;)

eliska

Na forum od:

Post 17 lip 10, 7:36

plakat z 5 edycji był szczególny Dominiku, nawiązywał do przejmującego filmu ,dokumentu z okresu I Wojny Światowej . I nie powstał ot tak jak pstryknięcie , tylko rozważano różne wersje. Mi się bardzo podoba ,nawet nie wiem czy nie najbardziej /ale to był plakat też mojego pierwszego bycia na festiwalu/

eliska

Na forum od:

Post 17 lip 10, 7:38

Od 5-tego też zauważyłam, że oko zaczęło być tym akcentem

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 17 lip 10, 10:09

Z tych najnowszych najbardziej podoba mi się 8 edycja, ale też 4 edycja ma w sobie jakiś dynamizm, głębię (w rozumieniu przestrzeni, wciąga do środka) i otwartość...

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 18 lip 10, 20:45

Wszystkie plakaty ENH są interesujące, także ten 4 edycji który mi akurat podoba się odrobinę mniej. Każdy z nas ma odmieny gust, ale to chyba dobrze, bo dzięki temu jest pole do dyskusji.

Czekamy na szczęśliwca który umieści na forum plakat NH z Sanoka, jest ktoś taki?

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 21 lip 10, 10:52

Apropos Sanoka (na którym zresztą byłem kilka dni zupełnym przypadkiem i od tego czasu zaraziłem się tak naprawdę kinem), Paweł Sawicki opublikował dziś na swoim blogu krótką nostalgiczną notkę o tamtym festiwalu.

Niestety, bez plakatu :(

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 25 lip 10, 11:14

Dzięki za informacje Michuk, plakatu z festiwalu w Sanoku - w sieci nie ma. Pomyśleć że to tylko 10 lat. Jak szybko znikają z sieci takie informacje. Tak czy inaczej mam nadzieję że prędzej czy później plakat na pewno się znajdzie :)
ambitne kino oraz egzotyczne rośliny jadalne to moja pasja

Mariza

Na forum od:
20 sie 07, 20:02

Post 31 lip 10, 23:23

Plakat w kiepskiej rozdzielczości, więc niewiele widać, ale na tyle dobry, żeby dostrzec wizualny postęp plakatów :)
Obrazek
Dla ułatwienia poszukiwań dodam, że wtedy był to Festwal Filmowy, jeszcze nie Międzynarodowy i bez Ery, więc były to czyste Nowe Horyzonty :)
P.S. I było Sanatorum pod klepsydrą firmowane jako jeden z ulubionych filmów pana Romana. Także Has na tegorocznej edycji to powrót do korzeni nieomal :)
,,Czyj duch na podobieństwo owej skały
Mocno się oprze i wahać przestanie,
Kto namiętności wyzbył się na zawsze,
Ni gniewu nie zna ani nie zna lęku”

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 1 sie 10, 23:08

Mariza, serdeczne dzięki za wklejenie archiwalnego plakatu z Sanoka.

Czekałem na ten plakat, mimo że nie byłem na 1 edycji, a dopiero na 2 i 3 zaczęła się moja przygoda z NH.

Zgadzam się z Tobą w kwestii wizualnego postępu jeśli chodzi o plakaty - w kolejnych edycjach festiwalu.

Wprawdzie z nie malym trudem ale jednak udało nam się wspólnymi siłami odnaleźć i zgromadzić w jednym miejscu wszystkie plakaty związane z festiwalem Nowe Horyzonty.

W jedności siła:)

Może sięgniemy jeszcze dalej i spróbujemy "odkopać" plakaty z festiwalu w Kazimierzu?

Thane

Na forum od:

Post 9 sie 10, 16:32

Dominiku, nie byłbym sobą, gdybym nie zapytał, jak Ci się podobała tegoroczna reklama o Wrocławiu (chodzi o wersję pospolitą, czyli tą krótszą)? ;).

PS By była jasność, dłuższa wersja mi się podobała :).

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 18 paź 10, 21:44

Thane, niestety nie widziałem tej reklamy, więc nie mogę nic na jej temat powiedzieć.

Czy reklama jest dostępna na Youtube? jeśli masz link do tej reklamy - to chętnie rzucę na nią okiem.

A wracając do tematu: plakaty z festiwalu w Kazimierzu są tutaj mile widziane;)

Oleander

Post 11 cze 11, 23:11

Jak Wam się podoba nazwa festiwalu bez słowa "ERA"?

Czy ktoś posiada archiwalne plakaty o których rozmawialiśmy wiele miesięcy temu( w poprzednich postach w tym wątku)?

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 6 sie 12, 21:20

Odgrzewam temat związany z plakatami i reklamą Nowych Horyzontów. Jak Wam się podoba ostatni spot reklamowy 12 MFF NH i jakie są Wasze spostrzeżenia na jego temat?

Czy według Was można go określić jako "przejściowy" i "minimalistyczny" czy raczej pasuje tutaj jakieś inne określenie, jeśli tak to jakie?

Nie miałem okazji uczestniczyć w 12 MFF NH jednak ciekawi mnie bardzo jak organizatorzy poradzili sobie z tradycyjnymi reklamówkami (wyświetlanymi przed każdą projekcją) w tym w szczególności czy zmieniła się charakterystyczna muzyczka którą mogliśmy usłyszeć przed każdym filmem na festiwalu Era Nowe Horyzonty. Czy w tej materii nastąpiły jakieś zmiany? Jeśli tak to gdzie mogę znaleźć aktualny spot?

ps. Dosyć długo czekamy na brakujące plakaty (obecnie brakują tylko te 2 z Kazimierza), może ktoś z otoczenia Pana Romana (jako że jest już po festiwalowej gorączce) zechce zauważyć ten wątek i poświęcić nieco czasu na uzupełnienie brakujących plakatów?

Chyba że Stowarzyszenie NH chce zapomnieć o swojej historii, to przepraszam;)
Ostatnio edytowano 6 sie 12, 21:30 przez Dominik Nikelski, łącznie edytowano 1 raz

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 sie 12, 21:28

Kazimierz nie ma nic wspólnego z Nowymi Horyzontami

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 7 sie 12, 10:51

To prawda, ale Dominikowi pewnie chodzi o to, że Roman Gutek był w latach 1995-2000 dyrektorem programowym Festiwalu Filmowego i Artystycznego Lato Filmów w Kazimierzu Dolnym. Zatem z Nowymi Horyzontami jako takimi to może nie ma nic wspólnego, lecz pewien łącznik jednak jest.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 7 sie 12, 15:44

Oleander napisał(a):Jak Wam się podoba nazwa festiwalu bez słowa "ERA"?

Nie podoba :|
Czy w tej materii nastąpiły jakieś zmiany? Jeśli tak to gdzie mogę znaleźć aktualny spot?

Tutaj http://www.youtube.com/watch?v=SGiyi3lqxuM na początku filmu jest spot który był przed każdym filmem.

Poza tym były jeszcze dwa inne spoty przed każdym seansem, z konkursu organizowanego przez T-Mobile. Spoty można obejrzeć tu:
http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,3 ... istow.html

w szczególności czy zmieniła się charakterystyczna muzyczka którą mogliśmy usłyszeć przed każdym filmem na festiwalu Era Nowe Horyzonty

No niestety nie ma już tej muzyczki :/. Zamiast tego możemy usłyszeć "T-Mobile, chwile które łączą"...
Szkoda, że po zmianie sposora (a właściwie to sponsor nadal jest ten sam - Polska Telefonia Cyfrowa) nawet koszulki są gorsze niż te na Erze.
W zeszłym roku na koszulkach z przodu był tylko różowy pasek, bez żadnej nazwy, nic :/. Z tyłu była nazwa festiwalu, ale to bez sensu moim zdaniem, bo jak ktoś ma plecak to i tak tego nie widać. W tym roku były niewiele lepsze.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Dominik Nikelski

Na forum od:

Post 29 sie 12, 7:36

m4ro nowe logo to skrajny minimalizm. Spoty również nie przedstawiają się zbyt obiecująco.

Autorzy tych spotów zapomnieli chyba o tym, że festiwal jest imprezą cykliczną i obowiązuje tutaj pewien porządek, nierozerwalność przeszłości z tym co nowe - czyli coś co tworzy "całość" i charakterystyczny "klimat".

Poprzedni spot, a w szczególności charakterystyczna muzyczka która przetrwała czasy przenosin z Cieszyna do Wrocławia, pewnie dlatego że po prostu była dobra. Spot ten jest moim zdaniem nierozerwalnym i bardzo charakterystycznym elementem festiwalu.

Wrósł on w festiwalową rzeczywistość i kojarzy się z festiwalem nie tylko starym (dawnym) bywalcom ale i młodszym nowym uczestnikom.

Oczywiście spoty nie muszą się podobać większości. Ważne aby podobały się T-Mobile i Dyrektorowi festiwalu.

Właściwie nic pewnie nie stoi na przeszkodzie aby co roku pojawiał się nowy spot (mam na myśli warstwę muzyczną) jeśli tak zdecydują zarządzający festiwalem. Nie na tym chyba jednak rzecz polega aby tracić cząstkę tego co charakterystyczne i niezapomniane w każdym momencie gdy np zmieniają się upodobania muzyczne większości.

W tej sytuacji - osobiście odbieram zmiany (np w obrębie plakatu i spotów festiwalowych) w ten sposób: to co stanowi historię festiwalu odcina się "grubą kreską". Liczy się głównie sukces finansowy i reklama sponsora. Festiwal zmierza w stronę "masówki". Kierunek jest jeden - stworzenie jak największego przedsięwzięcia. Zainteresowanie festiwalem to przecież większe zainteresowanie sponsorem. Może to i dobrze, a może źle, może tak po prostu musi być. Czy gdzieś jednak przy tej okazji nie ginie (wraz z np tym starym spotem) dobra cząstka (klimat) festiwalu, czy nie spada jakość tego szlachetnego "przedsięwzięcia" - oceńcie Państwo sami.

Do Jarosz i aszeffel, tak miałem na myśli właśnie ten aspekt "łączności z ENH i NH" wymieniony przez Jarosza.

Ponawiam zatem zapytanie o plakaty związane z Festiwalem Filmowym i Artystycznym Lato Filmów w Kazimierzu Dolnym (gdzie dyrektorem programowym był Pan Roman Gutek).

Następna strona

Powrót do O wszystkim innym