Program 10. MFF ENH dostępny!

Przed 10. ENH. Propozycje i zapowiedzi programowe.
Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 5 lip 10, 17:35

Poza wymienionymi przez waszkasa do kin mają trafić Tetro i Zycie z wojną w tle.

waszkas

Post 5 lip 10, 17:37

O Tetro zapomniałem :) We wrześniu wchodzi też polski film Jestem twój

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 5 lip 10, 17:41

A tak poza tym, to samo to, że trafiają do kin, nie znaczy że trafią do Wrocławia :P. Kilka z filmów z sekcji Sezon 2009/2010 u nas jeszcze nie było (i nie wiem, czy będą), a takie np. Nic osobistego polską premierę miało w kwietniu.

waszkas

Post 5 lip 10, 17:59

We Wrocławiu rzeczywiście ciężko o dobre filmy. Jeżeli już trafiają to z ponad miesięcznym opóźnieniem. Omijają nas też ciekawe imprezy filmowe. Mam nadzieję, że zmieni się to już w 2011, kiedy to ma zostać otwarte centrum filmowe w miejscu kina Warszawa :)

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 5 lip 10, 23:05

Przygotowałem w bólach mój wstępny plan na ENH10, przy okazji zaznaczając filmy, które już widziałem na różnych innych festiwalach i które polecam (bądź nie): http://michuk.filmaster.pl/notka/co-obejrzec-na-era-nowe-horyzonty-10/

Oczywiście zapewne zmieni się to jeszcze nie raz, ale dziś w każdym razie padam w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku :) - wszelkie uwagi mile widziane.

caedes

Post 6 lip 10, 14:08

Mam pytanie do organizatorów festiwalu.

Które z filmów, pokazywanych na festiwalu (np. w konkursie, panoramie, czy w kinie tureckim) będzie można obejrzeć na jakiś przeglądach w większych miastach (Warszawa, Kraków), albo będą w polskiej dystrybucji?

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 6 lip 10, 18:25

poughkeepsie napisał(a):problem w tym, że mam małe dziecko na karku ;-) więc też mało czasu na te wszystkie drobne przyjemności. Nie bądź taka podziel się swoimi must see :) przynajmniej będę miała jakiś punkt wyjścia!

ponieważ ja z Godarda tez rezygnuję ,wiec powiem Ci co planuję
ale nie biorę odpowiedzialności :)

23-albo Och ,księzyc albo Wasze miasta trawą zarosną ,ale pewniej ten konkursowy
potem Kuszenie św Tonu
potem możliwe ,ze Basqiat /ten na pewno bo o malarzu , tylko nie wiem czy wtedy ,bojest jeszcze później ,wiec moze Barry Lyndon na koniec moze Metropia

24-Pułapka na kraby ,albo Trzecia strona , potem może Więź , potem Trash Humpers, potem
potem mam dylemat czy ZagadkęGertrudy ,bo jest tez później .a Gertruda Stein zawsze mnie fascynowała
b jeszcze jest konkursowy Le Quattro Volte no i na koniec Bornova ,Bornova ,albo Ja też!

25Hadejwijch -koniecznie /choć ja moze w innym terminie bo jest tu Upadek Aniola ,potem Peperminta za kolory
Paszca wilka ,Putty Hill i na koniec moze Liban

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 6 lip 10, 20:33

Z Godardem mam problem bo nakręcił tak dużo filmów, że ciężko to ogarnąć. Jeśli faktycznie ma być ich 100 to udział w tegorocznym programie kształtuje się na poziome 20%. Nie do ogarnięcia.

eliska

Na forum od:

Post 6 lip 10, 20:56

ja znowu mam takie coś, że jakby bardziej oczekuję nowych, nieznanych klimatów ..atu wszystko znajome..więc odpuszczam

podobnie niektóre dokumenty muzyczne..choć przepadam ..ale one jakoś takie podobne ..jak dokument o zespole czy piosenkarzu ..kawałek trasy ,tu rozmowa ,tu utwór, tu wspomina przyjaciel.....więc ani na The White Stripes nie pójde ,ani na Neila Younga..zwiastuny mnie nie zachęciły

Heima to było coś innego

tangerine

Na forum od:

Post 6 lip 10, 22:36

eliska napisał(a):ja znowu mam takie coś, że jakby bardziej oczekuję nowych, nieznanych klimatów ..atu wszystko znajome..więc odpuszczam

I dlatego idziesz na Kubricka, nie znasz na pamięć ? Chybam, że dla zdjęć... Ale tak na prawdę to jest film genialny i mówię to ja - który na określenie film kostiumowy przechodzi na drugą stronę ulicy.

Tak myślę sobie, że nie przypominam sobie, żebym choć jeden film Godarda widział w całości... Tak właśnie zawsze sobie człowiek mówi, że to klasyka więc obejrzę lepiej podoszenie ciężarów albo wyścig na Tamizie i potem się okazuje, że temat jest nieznany.

Oczywiście też wolałbym nowe odkrycia, ale jakoś nic mi na papierze nie wychodzi. Francja ponoć kręci 100 filmów rocznie, a tutaj na festiwalu słabą reprezentację wystawili. Daleki Wschód też jakoś w defensywie (Chiny ? Japonia ? Iran ? jakoś po jednym filmie). Wszyscy zaczęli kręcić komedie romantyczne czy jak ?

eliska

Na forum od:

Post 6 lip 10, 22:45

nie pamiętam czy znam Kubricka, może i znam,ale to jeden film..i to nie chodzi o to , ze ja widziałam Godarda ,lub ze nie doceniam ...owszem ,bardzo....tylko ...ta poetyka mi nie pasuje do tego czego tu szukam ...przypuszczam,ze pewnie były by zaskoczenia...ale sam napisałeś ,ze tak dużo jest..nie chce by mi Godard zdominował to co chcę wynieść z tego festiwalu i poza tym przeszkadza mi Belmondo ;))...to znaczy nie przeszkadza mi w domu ,a na moim ulubionym festiwalu mi przeszkadza ,z całym szacunkiem dla niego :)

tangerine

Na forum od:

Post 6 lip 10, 23:10

To prawda, ja w zasadzie do tej pory retrospektywy omijałem z przyczyn oczywistych - mnóstwo filmów do obejrzenie, ale zacząłem żałować po przeglądzie Angelopoulosa. Znalazłem wtedy czas na film Zawieszony krok bociana i do dzisiaj mnie trzyma. Niewiarygone doświadczenie. Rok temu wciągnał mnie trochę Jansco choć to nie było retrospektywa, ale trzy świetne filmy zobaczyłem i też będę pamiętał. Wciąż nie wiem jaką taktykę obrać na ten festiwal. Ta, ktorą sotosowałem do tej pory się już nie sprawdza. Trochę jestem w kropce.

eliska

Na forum od:

Post 7 lip 10, 6:01

Angelopoulosa odżałowuję do dziś/ nie byłam ;(/

a nad tym co sądzę o filmow wkurzaniu ..sie zastanawiam

poughkeepsie

Na forum od:
31 lip 08, 9:26

Post 7 lip 10, 10:55

Dzięki wielkie Elisko, widzę, że niewykluczone, że się spotkamy :D Barrego widziałam, bardzo dobry, ale nie szkoda czasu na erze na film, którzy można bez problemu obejrzeć?Dla mnie w sumie główny wyznacznik wyboru filmów to czy będę miała jakąkolwiek szansę obejrzeć je gdzie indziej. Co do Godarda to po prostu nie moja bajka.

eliska

Na forum od:

Post 7 lip 10, 13:47

:-) jeśli się rozpoznamy nie wiedząc jak wyglądamy :)))) ...czyli pewnie na Gertrudę pójdę :)..jeszcze nie robiłam ostatecznej selekcji ..bo raz ,że trudne ,dwa jeszcze raz muszę filmy poddać weryfikacji,a trzecie przeciągam bo to lubię ...w każdym razie chętnie Cię poznam :)

eliska

Na forum od:

Post 7 lip 10, 13:49

a nie Gertruda jest następnego dnia ,czyli Basqiat..choć widziałam o nim film , ale jestem ciekawa nowej -tak przypuszczam, wersji ...to fajny malarz był

poughkeepsie

Na forum od:
31 lip 08, 9:26

Post 7 lip 10, 15:45

o super super, to musimy się jakoś zgadać :D ja też bardzo lubię robić selekcję i aż mnie serce boli, że w tym roku muszę poprzestać na 3 dniach :(

eliska

Na forum od:

Post 7 lip 10, 16:20

teraz mi mówisz, że lubisz selekcję ? teraz ? jak już wypisałam ....;))))
zmieniam typy !!! ;))))

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 7 lip 10, 20:33

Posty niezwiązane z tematem zostały wydzielone do nowego wątku: Jakie Nowe Horyzonty? >>>
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

eliska

Na forum od:

Post 8 lip 10, 22:52

kolejne czytanie..zaczyna mi się rozjaśniać.22-25 i pół ..mam rozpracowane ..zwracam uwagę na dopiski -Psubracie Cie pozdrawiam :) za te czaszki

waszkas

Post 10 lip 10, 22:08

Jestem ciekaw czy któryś z selekcjonerów widział film "Habitación En Roma".

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 11 lip 10, 9:51

Nie będę ukrywał, że najbardziej lubię na ENH reżyserskie retrospektywy i przeglądy narodowe. Dlatego z wielką radością oczekuję na kino tureckie, które w takim wymiarze nie było chyba jeszcze nigdy prezentowane w Polsce. Z obejrzanych kilku tureckich filmów prezentowanych na 10ENH szczególnie polecam: "Drogę ku słońcu", 'Puszkę Pandory" i "Za dziesięć jedenasta". Wspaniale zapowiada się retrospektywa Zeki Demirkubuza. (Swoją drogą mam nadzieję, że zgodnie z zapowiedziami Pana Romana na którymś z najbliższych festiwali pojawi się kino japońskie - Nowa Fala również w tak dużym wymiarze)

Zachęcam wszystkich, którzy nie znają, do oglądania retrospektyw:
- Hasa (chyba jeden z najbardziej niedocenionych polskich twórców - fakt że pełen zestaw jego filmów na dvd został wydany we Francji - a nie w Polsce nie wymaga komentarza). Po prostu nie wypada nie znać takich filmów jak "Sanatorium pod klepsydrą" , "Pętla" , "Jak być kochaną", "Rękopis znaleziony w Saragossie"

Godarda - najbardziej znanego i rozpoznawalnego na świecie przedstawiciela Francuskiej Nowej Fali - ja szczególnie polecam takie jego filmy jak "Do utraty tchu", "Męski, żeński - 15 scen z życia", "Żyć własnym życiem", "żołnierzyk".

To zupełnie niezwykli i oryginalni twórcy, którzy na trwałe zapisali się w historii kina.

Z oglądanych kilku obrazów prezentowanych w Panoramie szczególnie polecam "Życie z wojną w tle" Solondza i przyłączam się jednocześnie do głosów Forumowiczów z prośbą o jego retrospektywę na którymś z kolejnych ENH lub na Festiwalu Filmów Amerykańskich.

Jeśli ktoś chce nadrobić zaległości filmowe z ostatniego sezonu to koniecznie obejrzyjcie takie filmy jak: "Głód", "Lourdes", "Fish Tank", "Liban", "Chinka

Każdemu jednak co innego w duszy gra, dlatego życzę udanych wyborów (swoją drogą różnorodność propozycji jak dla mnie jest jedną z największych zalet festiwalu) i do zobaczenia na 10ENH.
marco

tangerine

Na forum od:

Post 20 lip 10, 17:58

Jest bardzo trudno ustawić grafik, trudniej niż w latach poprzednich... Przykładowo w sobotę już mam dwa filmy o tej samej porze (oba wyświetlane po raz drugi tylko w paśmie o 22:00). Przeważnie startowałem od 10 i odpuszczałem te nocne seanse. Z mojego więc punktu widzenia duża część filmów jest grana tylko jeden raz. Za chwilę mnie rozboli głowa, a przecież jestem dopiero przy 2 dniu...

eliska

Na forum od:

Post 20 lip 10, 18:02

ja siedzialam nad tym 4 dni Tangerine

tangerine

Na forum od:

Post 20 lip 10, 18:55

Przyznaj sie czy działasz od 10 czy dopiero od 13:00 ?

waszkas

Na forum od:
15 lip 10, 17:13

Post 20 lip 10, 19:09

Mi to zajęło godzinę :) Nigdy nie miałem większych problemów.
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

eliska

Na forum od:

Post 20 lip 10, 19:09

od 10

tangerine

Na forum od:

Post 20 lip 10, 21:49

Wstępnie to ustawiłem, ale z wariantami, tylko, że po wprowadzeniu tych rezerwacji pole do manewru jest znacznie mniejsze... Dodatkowo w poprzenich latach był porządek z filamami konkursowymi (grane były rytmicznie, zgodnie z łatwo przewidywalnym algorytmem).
Wciąz nie wiadomo jak mi będą podchodziły restrospektywy...To jest do zweryfikowania na miesjcu... Plan się powoli krystalizuje...

tangerine

Na forum od:

Post 21 lip 10, 1:16

Najciekawszą mam sekwecję dla wariantu z Hannussennem i.Szabo... jeśli się zdecyduję to muszę Życie jest muzyką obejrzeć 27 lipca, co z kolei powoduje, że Radio On 29 lipca, i dalej Zwyczajna historia przechodzi ns 30 lipca iw ten łatwu sposób zamieniam Zaludnioną krainę na Hanussena. Nie wiem jeszcze, który wariant zastosuję. To jest dopiero kreatywność...

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 21 lip 10, 8:16

Właśnie z powodu takich układanek mam czasem w swoim programie zostawione po 2 propozycje i będę stosował na festiwalu kryterium żalu na podstawie opinii innych widzów... :-)
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

eliska

Na forum od:

Post 21 lip 10, 8:19

kryterium żalu...mnie rozśmieszyłeś.....ja to nazwałam 15 procent na spontan

tangerine

Na forum od:

Post 21 lip 10, 8:25

tylko, że teraz nie będzie można czekać do ostatniej chwili tylko na 2 dni wcześniej, co utrudni manewry taktyczne...

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 21 lip 10, 10:07

tangerine, poruszyłeś wcześniej jak dla mnie niezwykle istotny problem "podchodzenia" retrospektyw; no bo jak coś zaiskrzy, tak jak z Antonionim, Vardą albo Fassbinderem w moim przypadku, to się ogląda potem prawie wszystko, olewając inne punkty programu. Przez tegoroczną konieczność manewrów taktycznych (takowe uwielbiam, ale jak gram w planszówki, a nie na ENH, które trwa tylko 10 dni i ponownie planszy się już nie rozłoży) ja w tym roku retrospektywy z góry odrzuciłam. Zobaczymy jak bardzo pójdzie przez to do góry mój pasek w "kryterium żalu" ;)
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

eliska

Na forum od:

Post 21 lip 10, 11:00

o ja tak miałam z Hartleyem ,a jak bym poszla na Angelopoulosa czy ja to sie tam pisze to tez pewnie bym wsiąkła

Basik90

Na forum od:
23 kwi 08, 5:32

Post 21 lip 10, 11:02

A ja już we Wrocławiu z katalogiem, planem siedzę sobie koło fontanny i rozkminiam na co, gdzie i kiedy obejrzeć :) - czyli to co lubię najbardziej :D
Don't BUT me! I hate people who BUT me!

http://www.whereisbasia.blogspot.com - Zapraszam, jeśli masz ochotę poczytać o tym jak mi się żyje na drugim końcu świata.

eliska

Na forum od:

Post 21 lip 10, 11:08

no ..to Ci zazdroszcze ... i jak katalog ,jak torba ,jak koszulki ,jak program? ..ja sie pakuję od wczoraj :)

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 21 lip 10, 11:27

Torba idealna na plażę i na zakupy. Choć nie wygląda, udźwig ma niezły;-). No i nie jest niebieska/granatowa!

eliska

Na forum od:

Post 21 lip 10, 11:33

hurra ..no opowiadaj..a katalog? ile osób juz jest ...
czy karnet ładny?

chinaski

Na forum od:

Post 21 lip 10, 11:44

Mój taki sam jak w zeszłym roku. Katalog tez podobny. O koszulce już wiesz, szkoda że znów granatowa. Osób po 9 było niewiele.

eliska

Na forum od:

Post 21 lip 10, 11:49

ładnosc karnetu wyznacza zdjęcie plakatu :))) ;))) ,nie Twoje :)
jutro po 9 będzie wiele :) a ja po 9 będę gdzieś w drodze

chinaski

Na forum od:

Post 21 lip 10, 12:40

Czekam.

marcin80

Post 21 lip 10, 15:02

Witam,
chinaski napisał(a):Mój taki sam jak w zeszłym roku. Katalog tez podobny. O
koszulce już wiesz, szkoda że znów granatowa. Osób po 9 było niewiele.

Ja jestem mile zaskoczony ze dostałem do karnetu koszulkę, torbę i nawet zniżki na książki. (1 raz karnet, tylko dlatego ze można rezerwować wejścia przez internet :) ). A ludzi niewiele niestety Ci mieli nazwiska od K-R to musieli postać najdłużej...

eliska

Na forum od:

Post 21 lip 10, 15:55

ja mam od k do r :))) ,dobra ,wyjade wczesniej ;)

tangerine

Na forum od:

Post 21 lip 10, 19:19

kata_strofa napisał(a): ja w tym roku retrospektywy z góry odrzuciłam. Zobaczymy jak bardzo pójdzie przez to do góry mój pasek w "kryterium żalu" ;)

Retrospektywa Godarda jest ogromna, ale kilka filmów moim zdaniem będzie się świetnie wpisywać w klimat festiwalu... Przeważnie też omijałem retrospektywy, nie zrozumcie mnie źle, ale jakoś krajowe retrospektywy nigdy do mnie nie trafiały tak mocno jak inne punnkty programu... Podstawą był zawsze konkurs... Zaczynma się zastanawiać czy nie zacząć ustawiać wszystkiego od nowa...

tangerine

Na forum od:

Post 21 lip 10, 19:23

eliska napisał(a):no ..to Ci zazdroszcze ... i jak katalog ,jak torba ,jak koszulki ,jak program? ..ja sie pakuję od wczoraj :)

Święty Antoni, ja nie wiem czy zdążę w tym roku, potrzebny mi jeszcze jeden tydzień żeby się przygotować... jutro wyjeżdżam o 8 rano... chyba to jakiś żart... jestem jeszcze w lesie... Jakoś w tym roku za dużo tej pracy w pracy...

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 21 lip 10, 19:25

A jak o 5.40 wyjeżdżam i nie panikuję :-)

eliska

Na forum od:

Post 21 lip 10, 20:00

ja o 5 30 wstanę prawdopodobnie...

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 21 lip 10, 21:06

no co wy? ja jeszcze o 8 muszę skosić trawę koło domu...
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Basik90

Na forum od:
23 kwi 08, 5:32

Post 21 lip 10, 21:11

Torba jest super! :) Zdecydowanie lepsza niż zazwyczaj, nie granatowa - to plus - fakt! :) trochę włochata,ale wygodna :)'

Katalog jak to katalog, jak zwykle cudowny :)

Koszulki no hmmm, granatowe,ale mi się podoba tegoroczne logo,więc są ok według mnie ;)

A jaka fajna kawiarenka będzie na placu Solnym! Piasek już jest :)
Don't BUT me! I hate people who BUT me!

http://www.whereisbasia.blogspot.com - Zapraszam, jeśli masz ochotę poczytać o tym jak mi się żyje na drugim końcu świata.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 21 lip 10, 22:26

chinaski napisał(a):Mój taki sam jak w zeszłym roku. Katalog tez podobny. O koszulce już wiesz, szkoda że znów granatowa. Osób po 9 było niewiele.

Mój karnet jest niby taki sam, a jednak nie ten sam. Zdjęcie jest jakby ciemniejsze i słabsze jakościowo. Za to z boku widoczny jest nick. Koszulka tak samo granatowa, jak w zeszłym roku. Spodziewałem się jaśniejszego odcieniu, tegoroczny plakat festiwalu jest jaśniejszy niż rok temu, ale w "granatowymprawieczarnym" czuję się lepiej, niż w błękicie, a i tak podczas festiwalu będę chodzić raczej w białym tiszercie lub polo. Zaskoczeniem jest torba zupełnie inna niż rok temu. Moja córka określiła ją, że wygląda, jakby jej kot spał na tej torbie przez tydzień.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 10. - Gra wstępna