Program 10. MFF ENH dostępny!

Przed 10. ENH. Propozycje i zapowiedzi programowe.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 1 lip 10, 11:22

Dziś, tj. 1 lipca, o godzinie 12:00 na stronie http://www.enh.pl opublikowaliśmy pełen program 10. MFF ERA NOWE HORYZONTY z kalendarzem wszystkich projekcji. Dostępne są opisy filmów, zwiastuny, strony oficjalne i materiały dodatkowe.

:arrow: Program 10. MFF ENH >>>

Tradycyjnie za pomocą systemu metek można rozpocząć przygotowywanie własnego planu filmowego.

Obrazek
kadr z filmu Pomiędzy dwoma światami, reż. reż. Vimukti Jayasundara (Sri Lanka 2009, Międzynarodowy Konkurs Nowe Horyzonty)

Obrazek
kadr z filmu Portugalska zakonnica, reż. Eugene Green (Portugalia, Francja 2009, Panorama)

Obrazek
kadr z filmu Pepperminta, reż. Pipilotti Rist (Szwajcaria, Austria 2009, Trzecie oko)

Obrazek
kadr z filmu Should I Really Do It?, reż. İsmail Necmi (Nowe Kino Turcji).

Festiwal uroczyście otworzy film Xaviera Beauvois O bogach i ludziach (Grand Prix MFF Cannes 2010). Drugim filmem otwarcia będzie Enter The Void Gaspara Noé. Natomiast Tetro Francisa Forda Coppoli uroczyście zamknie jubileuszową edycję MFF ENH.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 1 lip 10, 11:27

zawsze zastanawiam sie czy naprzod metkowac filmy ,na tak czy na nie ..bo glownie mi wychodzi -może..

macie jakąś metodę? system?

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 1 lip 10, 11:31

Tak, nie spieszyć się:-)

eliska

Na forum od:

Post 1 lip 10, 11:38

no mi sie to uda ,bo mam duzo pracy :)

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 1 lip 10, 13:06

Filmy muzyczne PIERWSZA KLASA!

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 1 lip 10, 13:24

a ja, jak zwykle, ometkuje wszystko i na festiwalu będę już tylko pił kawę i spacerował... :-)
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

waszkas

Post 1 lip 10, 17:21

A ja już mam gotowy plan :) szkoda, że czasami nie ma wielkiego wyboru mimo tylu tytułów.
W tym roku tez trzeba będzie odbierać wejściówki na film otwarcia?

Gość

Post 1 lip 10, 21:53

A co stało się z zapowiadanymi filmami: Grabarz i Chantrapas?

Gość

Post 2 lip 10, 11:12

Film Aurora tez miał być. Szkoda

eliska

Na forum od:

Post 2 lip 10, 11:17

a ja nie wiem co miało być to nie straciłam ;) czasem lepiej być mniej swiadomym? :)

Gość

Post 2 lip 10, 11:27

Na to wychodzi :) ale i tak sporo zaskoczeń. Zawsze widząc tytuły z panoramy robię wielkie oczy. Spodziewam się raczej bardziej znanych filmów, ale dobrze zapoznać się tez z tymi mniej znanymi :)

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 2 lip 10, 17:44

1. Z wpisanych przeze mnie w wątku "Propozycje filmowe" tytułów są obecne wszystkie pierwsze tj."Hadewijch", "Zły porucznik", "My son, my son..." i "Single man" (ten ostatni oglądany już przeze mnie przed festiwalem - wcześniej trafił na polskie ekrany). Zabrakło "Ander", "Le Refuge", "Los Viajes Del Viento" oraz prezentowanych w Polsce na innych festiwalach "Sin Nombre" i "City Of Life & Death" (o tym ostatnim Michuk napisał, że tak powinien wyglądać "Katyń" Wajdy).
2. W tym roku filmy zawarte w cyklach "Międzynarodowy Konkurs Nowe Horyzonty" i "Panorama Kina Światowego"są w stanie wypełnić cały festiwal - stanowią razem 49 pozycji.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 2 lip 10, 18:10

wks: Ander Castona był prezentowany podczas 10. Tygodnia Kina Hiszpańskiego.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 3 lip 10, 0:35

Na pewno będzie to jeden z bardziej zagadkowych festiwali. O większości filmów nie słyszałem, co więcej mało znajomych nazwisk z porzednich edycji. Trochę się boję, jak co roku, w tamtym roku było sporo dobrych filmów, ale widać stopniową zmianę programową. Konkurs w tym roku zupełnie mnie zaszachował. Wydawało się, że jak przyjedzie FIPRESCI to będą filmy bardziej klasyczne w formule.

wks --> Sin Nombre widziałem w Krakowie i jak na razie jest w pierwszej 10 filmów, które w tym roku zobaczyłem w kinie. Może wejdzie do dystrtubucji. W ogóle coraz mniej latyno-amerykańskich filmów na ENH co mnie trochę martwi.

wks

Na forum od:

Post 3 lip 10, 7:58

Querelle napisał(a):wks: Ander Castona był prezentowany podczas 10. Tygodnia Kina Hiszpańskiego.

Tydzień Kina Hiszpańskiego prezentowany jest w kilku miastach Polski (niestety nie we Wrocławiu), ale tylko w Warszawie wyświetlane są wszystkie pozycje programowe. "Ander" należy do tych filmów, których nie prezentowano w innych miastach.

wks

Na forum od:

Post 3 lip 10, 8:10

tangerine napisał(a): Sin Nombre widziałem w Krakowie i jak na razie jest w pierwszej 10 filmów, które w tym roku zobaczyłem w kinie. Może wejdzie do dystrtubucji. W ogóle coraz mniej latyno-amerykańskich filmów na ENH co mnie trochę martwi.

Ameryka Łacińska jest w moim przekonaniu znacznie bliższa kulturowo Europie niż Azja. Manana organizuje co roku przegląd, w którym prezentowane są najciekawsze pozycje kinematografii iberoamerykańskiej. Niestety, w tym roku Tydzień Kina Latynoamerykańskiego nie odbył się. Chciałbym, żeby Sin Nombre wszedł do dystrybucji, gdyż w kwietniu nie mogłem zjawić się w Krakowie w trakcie festiwalu, na którym był prezentowany.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 3 lip 10, 11:08

słyszałam o Nowohoryzontowiczach, a nawet znam takich :) którzy bardzo źle ocenili zeszłoroczny konkurs, a tegoroczny -mają nadzieję- właśnie przez swoją nieoczywistość spełni wreszcie ich oczekiwania, na plus

tangerine

Na forum od:

Post 3 lip 10, 22:15

No jak to, było przecież wielkie olśnienie - Jezioro. A że jury nagrodziło wbrew swojej woli Głód to trochę dziwne. Ale faktycznie poziom bez fajerwerków.
Rozmyślam jak to będzie w tym roku i przypominają mi się takie przeciętne filmy jak: Włóczęga, Ziarno w uchu czy Body Rice i te filmy pamiętam bo miały swój wdzięk. Analizując np. konkurs z 2007 roku - bardzo różnorodny stylistycznie. Mam nadzieję, że w nowej formule będzie kilka filmów tego typu, a nie same ekseprymenty formalne. Formalne to jeszcze nic złego byle nie były to ekperymenty na widzach.

eliska

Na forum od:

Post 3 lip 10, 22:33

dla mnie zeszly rok byl lepszy ,niz rok wczesniej ..a obecny ,jeszcze w trakcie planowania ,gdy robie to najbardziej swiadomie moze byc b udany .
Zauwazylam ,ze dominujący nurt to filmy Godarda ,ktore jednak ominę na korzysc konkursu glownego ,konkursu filmow o sztuce , dokumentu plus te ,w ktorych wyczuwam na podstawie zwiastunów ,poetykę,emocje,malarskość
Zastanawiam sie tez na ile ulegnę wpływom opinii w trakcie
Narazie sledzę dniami, potem sekcjami, zeby czegos nie ominąć

Chyba po raz pierwszy nie pójdę w pierwszym dniu na głowny film
naktrudniej chyba bedzie wybierac z 2-3 wybranych filmow ten jeden

tangerine

Na forum od:

Post 3 lip 10, 22:40

Kiedy będzie program w pdf-ie ?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 4 lip 10, 6:08

tang., ale mówisz o jury, którym była publiczność? czy o jury oficjalnym? masz jakieś tajne relacje z obrad? :)
a że publiczność - ach, ta demokracja, poza tym bez względu na okoliczności: kto nie głosuje, nie ma głosu (bardzo apropos dzisiejszego dnia - choć nie wydaje mi się, żeby tchórzył, jak nas przekonują mega irytujące klipy z aktorami w tivi)

bonobaby

Post 4 lip 10, 8:26

tangerine napisał(a):Kiedy będzie program w pdf-ie ?

Dlaczego zawsze jest ten sam problem, że trzeba czekać kilka dni na probram w .pdf?

eliska

Na forum od:

Post 4 lip 10, 8:30

moze czekaja az wszyscy zaznaczymy b pewnie ;)

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 4 lip 10, 10:11

aszeffel napisał(a):tang., ale mówisz o jury, którym była publiczność? czy o jury oficjalnym? masz jakieś tajne relacje z obrad? :)
a że publiczność - ach, ta demokracja, poza tym bez względu na okoliczności: kto nie głosuje, nie ma głosu (bardzo apropos dzisiejszego dnia - choć nie wydaje mi się, żeby tchórzył, jak nas przekonują mega irytujące klipy z aktorami w tivi)

Jeśli chodzi o publiczność, to przy głosowaniu na 10 filmów na 10-lecie było widać, że raczej "Jezioro" mogło być faworytem tylko niewielkiej cząstki. Chodzi chyba jednak o jury oficjalne, ale też jakoś nie rozumiem, skąd niby przeświadczenie, że wybrali "Głód" "wbrew sobie".

tangerine

Na forum od:

Post 4 lip 10, 11:27

To żadna tajemnica, w tekstach przedfestiwalowych mówi o tym Roman Gutek. Gdzieś na stronie ENH są wywiady, tam też mozna przeczytać. Chyba m.in. wywiad z Januszem Wróblewskim. Ale nie moge tych wywiadów znaleźć.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 4 lip 10, 11:59

myślę, że z okazji 10-lecia trzeba znowu dużo mówić o nowohoryzontowości, dużo o niej myśleć i wybrać najbardziej NOWOHORYZONTOWY film konkursu, mam wrażenie, że publiczność o tym jakoś przez lata zapomniała, że świetny film, prezentowany w konkursie, nie musi być najbliżej tych nowych horyzontów, ani ten który nam się zbyt łatwo podoba, może właśnie ten, który najbardziej nas wkurza, najbardziej haczy, albo ten wobec którego jesteśmy bezradni i się z nim boksujemy? no nie wiem, z drugiej strony - każdy ma swoją definicję nh

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 4 lip 10, 12:01

nie przypominam sobie, żeby w wywiadzie z Wróblewskim było coś o jury i wbrew sobie, było o radykalizacji formuły, o zmianach, to tak

eliska

Na forum od:

Post 4 lip 10, 12:01

to dobra wskazowka ...

waszkas

Post 4 lip 10, 12:24

"Po rozmowach z jurorami, którzy skarżyli się, że chcieli nagrodzić inny film, ale w zasadzie nie mieli wyboru i musiał wygrać Głód, doszliśmy do wniosku, że tak być nie powinno"
Wywiad Janusza Wróblewskiego z Romanem Gutkiem
Przewodnik festiwalowicza 'Polityka"

tangerine

Na forum od:

Post 4 lip 10, 15:11

Dobrze pamiętałem, ale wciąż nie mogę znaleźć tej rozmowy - wiem, że ona jest na stronie ENH.

W piątek pokazały się w całej Warszawie plakaty Nowych Horyzontów. Muszę przyznać, że przyciagają uwagę (przynajmniej osób interesujących się sztuką i estetyką) i nawet uszlachetniają przestrzeń reklamową ulic.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 4 lip 10, 17:05

waszkas napisał(a):"Po rozmowach z jurorami, którzy skarżyli się, że chcieli nagrodzić inny film, ale w zasadzie nie mieli wyboru i musiał wygrać Głód, doszliśmy do wniosku, że tak być nie powinno"
Wywiad Janusza Wróblewskiego z Romanem Gutkiem
Przewodnik festiwalowicza 'Polityka"

ale o co chodzi? nie zwróciłam na to wcześniej uwagi - dlaczego nie mogli? były naciski? :) nie no, trochę się śmieję, zdarzyło mi się być jurorką, to nie jest łatwa praca, ale wybór zawsze jest, bo na tym to polega, tylko potem trzeba się z tego wyboru wytłumaczyć :)

tangerine

Na forum od:

Post 4 lip 10, 17:35

Problem może być w tym, że każdy z nich osobno wybrałby inny film - wszyscy razem wybrali Głód (trochę ma to wspólnego ze zjawiskiem tzw. myślenia grupowego).

Dlatego od kilku lat postuluje na tym forum, żeby w plebiscycie publiczności wprowadzić zasadę głosowania na jeden ulubiony film konkursu, a nie ocenianie wszystkich bo to strasznie uśrednia.

eliska

Na forum od:

Post 4 lip 10, 17:45

tylko nie wiem czy nie powienien byc postawiony warunek ,ze jak ktos wybiera jeden film to winien miec obejrzanych minim 80 % filmów konkursowych

tangerine

Na forum od:

Post 4 lip 10, 18:11

No chyba nie, bo aktualnie też nie ma takiego wymogu. Pewną selekcję dokonać można na wstępie. Mnie więcej wiem co mnie interesuje, a czego unikam. Dla przykładu - w tym roku jest sporo filmów wojennych za którymi nie przepadam - nie jestem w stanie wyobrazić sobie sytuacji w ktorej film wojenny będzie mi się najbardziej podobał. Z resztą jeden z tegorocznych filmów konkursowych już mogę ocenić (i dodam, że nie wysoko). Nie sądzę, żeby mnie ktoś na niego zaciągnął.

Querelle

Na forum od:

Post 4 lip 10, 18:13

tangerine napisał(a):Konkurs w tym roku zupełnie mnie zaszachował. Wydawało się, że jak przyjedzie FIPRESCI to będą filmy bardziej klasyczne w formule.

Nie wyobrażam sobie sytuacji, by selekcjonerzy wybierali filmy pod FIPRESCI. Idea konkursu jest oczywista, więc nie rozumiem, dlaczego należałoby "łagodzić" formalnie konkurs pod kątem jury FIPRESCI. Wyrazistość tego cyklu na tle głównych konkursów innych międzynarodowych festiwali musi być szczególnie podkreślona i to n-tym wężykiem.

A zestaw konkursu NH w tym roku zapowiada się niezwykle interesująco. Cieszę się, że w ścisłej 14-tce znalazł się Cam Archer. Jego poprzedni film - "Wild Tigers I Have Known" - był dość nowohoryzontową pozycją.

waszkas

Post 4 lip 10, 18:29

tangerine napisał(a):. Z resztą jeden z tegorocznych filmów konkursowych już mogę ocenić (i dodam, że nie wysoko).

Można wiedzieć co to za film?

tangerine

Na forum od:

Post 4 lip 10, 18:29

Absolutnie się z Tobą zgadzam. Trochę się niefortunnie wyraziłem. Dla mnie formuła konkursu wypracowana przez 9 ostatnich lat jak najbardziej była znakiem firmowym festiwalu i jeśli chodzi o utrzymanie tej konwencji to jestem jak najbardziej za. Jeśli zaś chodzi o jeszcze dalsze poszukiwania to już nie jestem przekonany.

Querelle

Na forum od:

Post 4 lip 10, 18:47

tangerine napisał(a):Jeśli zaś chodzi o jeszcze dalsze poszukiwania to już nie jestem przekonany.

np.: "Dust" M. Jacoby'ego? ;)

rombo3

Post 5 lip 10, 9:42

Czego zabrakło? Złotej Palmy Apichatponga, "Poetry", "Autoreji" Kitano.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 lip 10, 10:10

zdaje się, że Apichatponga Piotr Kobus sobie zostawił premierowo na festiwal filmy świata ale kino

Grzes

Na forum od:

Post 5 lip 10, 11:43

To że Apichatpong będzie na FŚAK! było już chyba nawet oficjalnie zapowiadane. Obstawiałbym, że Lee Chang Dong też będzie tam albo na Warszawskim FF (co dla mnie jest niezbyt dobrą perspektywą, bo na żadnym z tych dwóch nie będę mógł być). A Kitano był na tyle źle przyjęty w Cannes, że być może wcale się u nas nie pojawi. Zresztą zabrakło większej liczby znaczących filmów z różnych mniej lub bardziej odległych zakątków świata, na czele z Miodem Kaplanoglu (a to w końcu nowe kino tureckie, czyli jeden z tematów przewodnich tegorocznych Nowych Horyzontów), który też będzie na FŚAK!

Grzes

Na forum od:

Post 5 lip 10, 12:08

tangerine napisał(a):Dlatego od kilku lat postuluje na tym forum, żeby w plebiscycie publiczności wprowadzić zasadę głosowania na jeden ulubiony film konkursu, a nie ocenianie wszystkich bo to strasznie uśrednia.

Innym argumentem za (choć niekoniecznie dla organizatorów) jest forma (sms-owa) głosowania, która prowadzić może do zupełnie przypadkowych wyników, jeśli wysyła się sms-y z ocenami (bo ludzie, mając perspektywę zapłacenia sporych pieniędzy za każdy kolejny sms, głosują tylko na niektóre filmy, dzięki czemu film, który bardzo spodobał się 1 osobie, a dla innych był w stu procentach obojętny (i w związku z tym nie oceniały go), może wygrać (i nie jest to bardzo wydumany scenariusz)).

eliska napisał(a):tylko nie wiem czy nie powienien byc postawiony warunek ,ze jak ktos wybiera jeden film to winien miec obejrzanych minim 80 % filmów konkursowych

A jak wyobrażasz sobie realizację tego pomysłu, bo ja wcale.

aszeffel napisał(a):myślę, że z okazji 10-lecia trzeba znowu dużo mówić o nowohoryzontowości, dużo o niej myśleć i wybrać najbardziej NOWOHORYZONTOWY film konkursu, mam wrażenie, że publiczność o tym jakoś przez lata zapomniała, że świetny film, prezentowany w konkursie, nie musi być najbliżej tych nowych horyzontów, ani ten który nam się zbyt łatwo podoba, może właśnie ten, który najbardziej nas wkurza, najbardziej haczy, albo ten wobec którego jesteśmy bezradni i się z nim boksujemy? no nie wiem, z drugiej strony - każdy ma swoją definicję nh

Publiczność stara się wybrać najlepszy film, a nie najbardziej nowohoryzontowy - i słusznie. Dużo łatwiej zrobić coś bardzo oryginalnego, ale pozbawionego jakiegokolwiek sensu niż dobry film, który jednocześnie będzie odkrywał jakieś nowe horyzonty jeśli chodzi o język, formę. Dla mnie prawdziwe nowe horyzonty to film, który ma coś ważnego/ciekawego/poruszającego do powiedzenia, ma oryginalną formę, ale poza tym potrafi mnie przekonać, że bez tej nowatorskiej formy nie byłby w stanie powiedzieć tego, co chciał. I dopiero taki film jest wart nagrodzenia. Wydaje mi się, że nowa formuła konkursu (w której filmy w konkursie będą z definicji bardziej nowohoryzontowe od innych) sprzyja temu, żeby właśnie takie filmy nagrodzić, bez wmawiania publiczności, że głosować ma na to, co ją najbardziej wkurza zamiast tego, co jej się najbardziej podobało.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 lip 10, 12:11

ale skoro manana wprowadzi Miód do kin, to i tak go zobaczymy

Grzes

Na forum od:

Post 5 lip 10, 12:19

Wujka Boonmee też.

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 5 lip 10, 12:57

Czy ktoś wie jakie filmy poza wspomnianymi trafia jeszcze do dystrybucji? To trochę wspomogłoby planowanie.. Chodzi mi oczywiście o filmy z naszego festiwalu.

eliska

Na forum od:

Post 5 lip 10, 13:24

do Grzesia ...nie wyobrazam sobie sprawdzenia czy ktos obejrzal 80 proc...tylko zawsze mam wrazenie nie obiektywnosci ,raz gdy recenzenci daja ocene ,obejrzawszy 2-3 filmy dwa-podobnie z nami ...jak widze 2-3-5 filmow to nie mam skali porownawczej to jak moge powiedziec ,ktory film byl najlepszy ..musialoby sie opierac na wspomnianym zaufaniu :)

oczywiscie mam świadodmośc utopijności tezy

waszkas

Post 5 lip 10, 14:28

Do kin trafią : Myśliwy, Jej droga, O bogach i ludziach, Wyśnione miłości i prawdopodobnie Enter the Void. Tyle mi wiadomo :)

poughkeepsie

Na forum od:
31 lip 08, 9:26

Post 5 lip 10, 16:56

ech, a ja mogę przyjechać w sumie tylko na pierwszy wekend - 3 dni, poradźcie co zobaczyć koniecznie?Z Godarda rezygnuję dobrowolnie, tureckie mnie mało podnieca :/

eliska

Na forum od:

Post 5 lip 10, 17:02

każdy doradzi inaczej :)..poza tym to odpowiedzialność ;) doradzać jak tylko 3 dni do wykorzystania ...zajrzalam na liste, ale nie mam odwagi doradzac ,najlepiej przeczytaj opisy ,zobacz zwiastuny -to daje jakis klimat-łatwiej wybrać

poughkeepsie

Na forum od:
31 lip 08, 9:26

Post 5 lip 10, 17:17

problem w tym, że mam małe dziecko na karku ;-) więc też mało czasu na te wszystkie drobne przyjemności. Nie bądź taka podziel się swoimi must see :) przynajmniej będę miała jakiś punkt wyjścia!

Następna strona

Powrót do 10. - Gra wstępna