przestrzeń miasta-przestrzeń festiwalu

Przestrzeń miasta - przestrzeń festiwalu. Bilety, karnety i inne sprawy.
chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 20 lip 09, 23:34

W pierwszej trójce moich ulubionych ludzi są trzy Kobiety:-)
Po drugie - nawet gdyby we Wrocławiu nie było euro czyli komercyjnej patologii Królowej gier zespołowych, nie uratowałoby to Dworcowego, wierzcie mi.
Po trzecie - byłem w n na dworcu i w kinie, i temu obiektowi przydałaby się przede wszystkim dezynsekcja(nie piszę tu o kinie, tylko o gmachu).Jako wrocławianin od zawsze wstydzę się dworca głównego.Szkoda, że nie współodczuwają ze mną tego władze miasta i kolei.
Ale to już efekt zupełnie innej gry.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 21 lip 09, 8:35

przebudowa zamiast dezynsekcji, to jest jakiś pomysł, tylko czy skuteczny?

anonim

Post 24 lip 09, 20:47

mam pytanie a propos filmow wyswietlanych na telebimach... wiecie moze gdzie sa postawione?

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 24 lip 09, 21:30

anonim napisał(a):mam pytanie a propos filmow wyswietlanych na telebimach... wiecie moze gdzie sa postawione?

Na Rynku ? Nie wiem, która pierzeja (zachodnia ?)

lipton

Post 27 lip 09, 21:38

Witam wszystkich.
Może i ja dodam swoje trzy grosze. Jestem wrocławianinem, tu się wychowałem i mieszkam od zawsze więc takie różne miejsca jakie się przewijają przez posty innych nie są mi obce ;-) Z racji że Wrocław ma zaszczyt organizować co roku ten wspaniały festiwal, kinomaniacy mają prze to okazję do obycia się troszkę z wrocławskim klimatem:) Czytając Wasze wypowiedzi , (wasze czyli tych przyjezdnych) rośnie we mnie nadzieja że z czasem takie rózne zakamarki, uliczki, budynki będą wam coraz bardziej znane. A samo miasto przestanie być tylko "dżunglą miejską". Wrocław ma specyficzny klimat, sam się o tym przekonuje z upływem lat. Osobiście uważam że jest o wiele atrakcyjniejszym miastem nie wspominając o ratuszu niż np. Kraków. Dlatego cieszę się niezmiernie że możemy gościć Was na te kilkanaście dni. Życzę wszystkim miłego spędzenia czasu we Wrocławiu nie tylko na filmach ale również na zwiedzaniu zabytków, ratusza, mostów, i wielu wielu innych rzeczy:)

Pozdrawiam

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 lip 09, 22:20

lipton: zostaję kilka dni po festiwalu, w jaki zaułek byś mnie najpierw wysłał?

chinaski

Na forum od:

Post 27 lip 09, 22:33

Może ja podpowiem: Miernicza, a potem spacer wzdłuż Oławy i mostem przez Odrę w pobliże zoo i Hali, a potem Pergola, Ogród Japoński i Park Szczytnicki. A także warto rejon ulicy Nowowiejskiej i Żeromskiego - tam dawniej znajdowało się ulubione Kino Polonia.
A i OB zobaczyć i książkę tam poczytać warto..
To tak na poczatek mi przychodzi do głowy, subiektywnie oczywiście..

panikazia

Post 2 sie 09, 9:40

wroclaw super i zdecydowanie jestem za radoscia z tego co sie ma, zamiast utyskiwac za utracowna swietnoscia

ale cieszyn....
to bylo niepowtarzalne i zal mi tego
i jesli chodze na 5 filmow dziennie a w dni lzejsze na 3
to samo otoczenie moze mi dawac tylko to co dawal cieszyn

wiec superekstra ze tak was ten przepiekny absolutnei worclaw ekscytuje
ale nie odnosmy go do cieszyna, bo to zle porownanie i zawsze na tle tamtego miejsca wypadnie slabo
imho
:))

acha i wyjazd do ciesyzna byl tanszy bo w przerwach nie wpadalam do centrow handlowych :)

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 3 sie 09, 15:51

Z racji młodego wieku nie uczestniczyłem w żadnej cieszyńskiej edycji festiwalu, ale tak czy siak Wrocław zawsze lubiłem (z miejscowości, w której mieszkam, najbliższym dużym miastem jest właśnie Wrocław), trochę go poznałem i przyznaję, że ze wszystkich dużych Polskich miast to właśnie we Wrocku jest najfajniej. A trasa zaproponowana przez chinaskiego to po prostu mus, same fajne miejsca :)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 13 lis 09, 11:44

Uprzejmie informuję, że przy ulicy Krupniczej, tuż przy pl. Wolności (a więc na tradycyjnym nowohoryzontowym szlaku z Heliosa do Opery/Mediateki/Teatru Lalek etc.) otworzyły się właśnie całodobowe delikatesy monopolowe ;-) Dla wymęczonych na hardcore'owych projekcjach jak znalazł ;-)

Sama Krupnicza zaś pięknieje w oczach - pół jednej pierzei stoi w rusztowaniach, a gdzieniegdzie już prawie skończono remonty i skupiono się wyłącznie na pracach parterowych. Będzie ładniej już niebawem.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 13 lis 09, 12:06

Jarosz do czego Ty namawiasz ? ;) :))

Jarosz

Na forum od:

Post 13 lis 09, 15:27

eliska napisał(a):Jarosz do czego Ty namawiasz ? ;) :))

Ja nie namawiam, tylko informuję :-D

chinaski

Na forum od:

Post 13 lis 09, 16:25

Po prostu przy okazji najbliższego spotkania chciałby zaproponować integrację w plenerze;-). O ile jakaś bomba w końcu nie wypali..Wczoraj było blisko..

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 lis 09, 16:40

a ja wczoraj spotkałam Petera, w kinie :) ale to nie było we W tylko w Gd, a co z tą bombą?

chinaski

Na forum od:

Post 13 lis 09, 17:45

No znaleźli na miejscu gdzie ma powstać ncm. Całe prawie centrum zamknięte, ewakuacja całej okolicy, w tym opery i renomy; megacorinhos itd..Było ciekawie;-)..

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 14 lis 09, 12:06

aszeffel napisał(a):a ja wczoraj spotkałam Petera, w kinie :) ale to nie było we W tylko w Gd

Mieszkacie w Trójmieście, więc prawdopodobieństwo spotkania, powiedzmy, jest dość duże :) Ja Petera spotkałem przypadkowo parę tygodni temu w Warszawie, a w stolicy nie mieszkam.To dopiero było zaskoczenie. :)

eliska

Na forum od:

Post 14 lis 09, 14:27

co za Peter ? ;) i czy będzie w Zakopanem? :)))...sa 2 kina

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 14 lis 09, 18:06

wiem, opowiadał :) jak zgubiłeś bilet na seans

eliska, wiesz, wiesz, tylko nie pamiętasz

eliska

Na forum od:

Post 14 lis 09, 20:02

ja ostatnio zgubiłam bilety na koncert ,co się naszukałam ,przy okazji zrobiłam parę porządków żeby znaleźć,ale te porządki na darmo ,bo się okazało ,ze bilet był, tylko podwójnie drukowany,czyli dwa w jednym ,ale Ty o tym nie mozesz wiedzieć,bo to bylo w środę ostatnią :),wiec Peter tym bardziej nie wie.....kurcze jakiego jak Petera nie pamiętam? przystojny? ;)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 14 lis 09, 20:21

oczywiście

Jarosz

Na forum od:

Post 9 gru 09, 13:51

Nowinki okołotermosowe

Byłem wczoraj po ponadmiesięcznym niebyciu w Termosie (czyli Heliosie; większość tubylców mawia: Termos). A tu... przebudowa, ale prowadzona tak, żeby nie zakłócała normalnego funkcjonowania obiektu. Chyba rzeczywiście się wzięto za obiecywane nowe instalacje klimatyzacyjne (między innymi), bo tu i ówdzie zwisają jakieś niewiadomego przeznaczenia kable, tam jakieś zamaskowane wiercenia w suficie, a do tego cała przestrzeń baru na parterze zakryta czarną remontową folią.

Ale to i tak nic w porównaniu z szokiem, jakiego doznałem w WC. Otóż teraz, aby wejść, trzeba wetknąć czytnikowi kod kreskowy z biletu, co dopiero zwolni blokadę drzwi. Żeby było śmieszniej, w środku wszystko po staremu, czyli zapchane pisuary.

Do lipca jeszcze ponad pół roku. Ciekawe, co jeszcze wymyślą ;-)

eliska

Na forum od:

Post 9 gru 09, 14:11

moze w związku z wc jeszcze identylfikację zdjęciową ;)

termos? mówisz nazywają ..:)

Basik90

Na forum od:
23 kwi 08, 5:32

Post 9 gru 09, 16:09

o rany, czytnik żeby wejść do wc :P :P można się poczuć jak VIP ...xD
Don't BUT me! I hate people who BUT me!

http://www.whereisbasia.blogspot.com - Zapraszam, jeśli masz ochotę poczytać o tym jak mi się żyje na drugim końcu świata.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 9 gru 09, 16:44

Ludzie w bardzo nagłej potrzebie mogę to interpretować nieco inaczej ;).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

eliska

Na forum od:

Post 9 gru 09, 17:05

jak tam tak zeletronizowano to moze czytnik biletu pozwala by w wc leciał ten fragment ,ktory wlasnie oposciles -taki ekranik w drzwich ;) sie mi sajens fkszyn wyobrazil :)

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 9 gru 09, 17:58

eliska napisał(a):kurcze jakiego jak Petera nie pamiętam? przystojny? ;)

ej, heloł, na Erę jeżdżą same przystojniaki... niektórzy nawet z drożdżówkami. ;) A o co chodzi z przyjazdem do Zakopanego, bo nie pamiętam?
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

eliska

Na forum od:

Post 9 gru 09, 18:05

Psubracie ,tak jakos totalnie abstrakcyjnie zabrzmialeś
cyt; A o co chodzi z przyjazdem do Zakopanego, bo nie pamiętam?
ja tez nie pamietam ,ani co z Zakopanem ,ani co z Peterem ?
za to ostatnio juz przeglądalam Wroclaw pod kątem noclegow lipiec 2010..nie wiem czy nie przesadzam,ale z tęsknoty czlowiek choc co robi

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 9 gru 09, 18:29

Ja też byłem wczoraj w termosie (tyle że ja 1. raz od festiwalu) i zauważyłem nową elektronikę okołokiblową (nota bene pod drzwiami stała grupka dzieci i zachodziła w głowę, jak to zrobić, żeby wejść do środka) i nasunęło mi się takie pytanie: jak uczestnicy festiwalu (karnetowicze) będą wchodzić do środka? Na kod paskowy z karnetu? A co, jak zostawią karnet pod drzwiami sali, w której mają seans? Zastanawiam się i wymyślić nie mogę. (Oczywiście ktoś mi może napisać, że w czasie festiwalu jest wieczna kolejka do wc i tego problemu nie powinno być, ale zawsze musi być jakiś pierwszy, który będzie miał kod paskowy i wejdzie).

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 9 gru 09, 19:20

Jedyny przystojny Peter jaki mi się nasuwa to Peter Greenaway http://1.bp.blogspot.com/_YqUQsktMJCE/S ... tLookG.jpg :)

eliska

Na forum od:

Post 9 gru 09, 19:21

ojacie..ale ze mnie gapa ;(:))

chinaski

Na forum od:

Post 9 gru 09, 19:40

Grzes napisał(a):Ja też byłem wczoraj w termosie (tyle że ja 1. raz od festiwalu) i zauważyłem nową elektronikę okołokiblową (nota bene pod drzwiami stała grupka dzieci i zachodziła w głowę, jak to zrobić, żeby wejść do środka) i nasunęło mi się takie pytanie: jak uczestnicy festiwalu (karnetowicze) będą wchodzić do środka? Na kod paskowy z karnetu? A co, jak zostawią karnet pod drzwiami sali, w której mają seans? Zastanawiam się i wymyślić nie mogę. (Oczywiście ktoś mi może napisać, że w czasie festiwalu jest wieczna kolejka do wc i tego problemu nie powinno być, ale zawsze musi być jakiś pierwszy, który będzie miał kod paskowy i wejdzie).

To faktycznie poważny problem. Równie poważnie odpowiem: albo nie zostawiać karnetu pod drzwiami sali, w której jest seans (ani żadnej innej sali w tym mieście), albo mieć ze sobą pampersy dla dorosłych (są dostępne w aptekach i supermarketach sieci wszelakich);-)
pozdro dla wszystkich fanów otwartego dostępu do toalet (też jestem).

tangerine

Na forum od:

Post 9 gru 09, 23:29

Pewnie na czas festiwalu toalety zostaną otwarte... Innego wyjścia nie widzę...

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 10 gru 09, 18:12

Grzesiowi chodziło chyba o to, że jak już się odpikasz i chcesz wyjść do toalety musisz zostawić karnet u wolontariusza przy sali. :)
A jeśli problem klimatyzacji ma być rozwiązany to mi już nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Nawet toalety. ;) ;)

Grzes

Na forum od:

Post 10 gru 09, 21:52

Dokładnie o to chodziło. To nie jest może problem wielki, ale zawsze. A co do klimatyzacji, to nie takie problemy z klimatyzacją dało się przeżyć na Nowych Horyzontach (wszyscy, którzy pamiętają kino Piast wiedzą, o czym mówię), także nawet jeśli nic nie zrobią z klimatyzacją, niz strasznego się nie stanie.

chinaski

Na forum od:

Post 11 gru 09, 22:27

No a ja jednak uważam, że problem - jeśli ma jakiś być - to większy jest klimatyzacyjny niż toaletowy..
Bez klimy ciężko, bez toalety poradzić sobie m0ożna:-)

Jarosz

Na forum od:

Post 20 sty 10, 12:51

Serial Co w Termosie słychać, odcinek kolejny:

Ewidentnie zmienia się wystrój wnętrza metodą cięć na żywym organizmie. Pojawiły się nowe kasy (jedna wciąż w budowie), choć jeszcze nie do końca odpicowane. Bar na parterze się prawie przebudował. Znikły ławki z pierwszego piętra, te okropne szklane stoliki z parteru oraz plastikowe krzesełka. Teraz zamiast nich wszędzie stoją białe kanapy lub fotele, a wszystko na wykładzinach. Tu i ówdzie zwisają jakieś granatowe draperie na całe połacie ścian, a oświetlenie miejscami zmieniło się na bardziej dyskretne, wieczorowe. Wejścia do sal mają teraz nad drzwiami białe neony (lub coś w tym stylu) z numerem, co na czarnej ścianie nawet nieźle wygląda. Jak jeszcze zamaskują te paskudne rury pod sufitami, będzie o wiele lepiej, niż jest.

tutisturum

Na forum od:
10 mar 10, 4:57

Post 14 mar 10, 22:55

Z klimatyzacją w Heliosie to do tej pory było tak, że technicznie nie można tego nazwac klimatyzacja. Z tego co mi tłumaczyli to można włączyć nawiew, albo wyłączyć i istnieją tylko te dwie opcje.
Z dwojga złego to chyba lepiej zabrać ze sobą sweter niż się udusić.. albo zasnąc z tego gorąca. :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 30 kwi 10, 10:39

Warszawa w remoncie start

http://www.enh.pl/aktualnoscm.do?id=765

tangerine

Na forum od:

Post 30 kwi 10, 12:41

Pozostaje trzymac kciuki żeby w 2011 centrum zostało otwarte. Tylko pozazdrościć Wrocławowi takiego obiektu. Takie centra powinny powstać w każdym mieście wojewódzkim. Potrzebny jest system dystrybucji ambitnego kina.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 30 kwi 10, 13:12

ale na oko kiepska architektura

tangerine

Na forum od:

Post 30 kwi 10, 16:21

aszeffel napisał(a):ale na oko kiepska architektura

Fasada monotonna, na pierwszy rzut oka narzucają się rózne możliwości urozmaicenia, ale po tym jak wygrał Kerez projektem na Muzeum Sztuki Nowoczesnej to może prostota wraca do mody.

Grzes

Na forum od:

Post 30 kwi 10, 19:34

tangerine napisał(a):Tylko pozazdrościć Wrocławowi takiego obiektu. Takie centra powinny powstać w każdym mieście wojewódzkim. Potrzebny jest system dystrybucji ambitnego kina.

Jak ja bym chciał, żeby rzeczywiście było czego zazdrościć i żeby Odra-Film jak zwykle wszystkiego nie zawaliła. Boję się tylko, że będziemy mieli piękne (niekoniecznie na zewnątrz) centrum filmowe, tylko w środku będzie to co dotychczas (czyli połowa objazdowych przeglądów omijająca Wrocław, a nowe filmy w dystrybucji w mniej niż 20 kopiach nie wcześniej niż po miesiącu-dwóch od wprowadzenia do kin).

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 30 kwi 10, 20:13

tangerine napisał(a):
aszeffel napisał(a):ale na oko kiepska architektura

Fasada monotonna, na pierwszy rzut oka narzucają się rózne możliwości urozmaicenia, ale po tym jak wygrał Kerez projektem na Muzeum Sztuki Nowoczesnej to może prostota wraca do mody.

oczywiście istnieją mody w architekturze jak w każdej innej dziedzinie, ale istnieje też pewna racjonalna baza niezależna od mód, która mówi o tym, że prawdziwa architektura tym się różni od ćwiczenia akademickiego, że pojawia się w konkretnym miejscu i że w skomplikowanym procesie intelektualnym to miejsce staje się jej korzeniem (jestem pewna, że Kerez do swojej prostoty doszedł właśnie tą drogą), a sytuacja tego konkretnego budynku jest dosyć niezwykła, w dodatku on już istniał, wszedł w jakąś relację zarówno z tym, co istnieje, jak i z własną pamięcią, zadaniem architektów mogłoby być zmierzenie się ze złożonością sytuacji, nie wiem, czy tak się stało, ale fasada i intuicja podpowiadają mi, że tak się nie stało

eliska

Na forum od:

Post 10 maja 10, 7:36

nie wiedziałam w którym temacie zapytać..dlaczego ciągle nie ma na głównej stronie maszyny odliczającej dni ?
wiem,ze Chinaski liczy ,
jednak mi brakuje tej maszyny ,to jak pokazanie ,ze żywy organizm czuwa ,
wiem że Chinaski jest żywy rozmawiałam z nim jakiś czas temu p/telefon
,ja tęsknie za maszyną :))

chinaski

Na forum od:

Post 10 maja 10, 8:19

Ja dzisiaj jestem maszyną.

eliska

Na forum od:

Post 10 maja 10, 9:06

w jakim sensie ? ze przepracowany,czy ze liczysz ? :)

chinaski

Na forum od:

Post 10 maja 10, 9:35

Coś w rodzaju przepracowania;-).

eliska

Na forum od:

Post 10 maja 10, 9:42

widzisz ,a nie napisałam 3 mozliwosci ;) ze czy nie zadeklarowaleś ze jestes maszyną,zeby za Tobą tęsknic ;))))

teraz przepadło

chinaski

Na forum od:

Post 10 maja 10, 10:23

I tak za mną tęsknisz:-)

eliska

Na forum od:

Post 10 maja 10, 10:36

ale za Aszeffel bardziej :) ,no i za Psubratem ,za Querelle ,za MK ,noi Cze tez dawno nie widziałam :) ....a ile osób nie wymieniłam :)..o widzisz Jarosz tez jest na liście ,Thane ,choć nie zamieniliśmy słowa ,Tangerine by był gdybym wiedziała który to ..itd itp :).

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 10. - Czas, który pozostał