bumerang czyli katalog

Przestrzeń miasta - przestrzeń festiwalu. Bilety, karnety i inne sprawy.
aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 24 lis 09, 22:05

na pewno pamiętacie, że już rozmawialiśmy tu o festiwalowym katalogu
http://forum.mlodehoryzonty.pl/viewtopic.php?t=1638
wtedy skupiliśmy się na odpowiedzi na pytanie, czy wersja papierowa katalogu ma być identyczna z internetową

ale temat katalogu powraca jak bumerang, bo to bardzo ważna część przygotowań festiwalowych, obecnie katalog poza spełnianiem funkcji informacyjnej posiada już znaczenie kolekcjonerskie, prawda?

przygotowaniem katalogu 10. ENH zajmie się nowa ekipa, której możemy pomóc, każda Wasza opinia i sugestia będzie dla niej cenna

zebrałam kilka kwestii, o których warto wspomnieć, choć pewnie jest ich więcej :)

I. FORMA
1. format/grubość
2. papier
3. grafika
4. kolor/czarno-biały
5. opakowanie

II. TREŚĆ
1. teksty: wielkość/charakter
2. informacje (czy wszystkie teksty muszą być autorskie?)
3. autorzy
4. dodatki

nim zaczniemy rozmawiać o treści, pozwólcie, że kilka słów poświęcę formie, o której w pogoni za treścią nie myślimy, marzy mi się piękny, zabawny, podkręcony katalog...

oczywiście WSZYSTKO ZALEŻY OD PROJEKTU

Na pierwszym miejscu w tym zestawieniu umieściłam formę, bo mój wymarzony nowohoryzontowy katalog byłby ciekawy edytorsko, niecodzienny, z pewnością byłby „zaprojektowany”, a nie tylko „złożony”, w dodatku za każdym razem byłby w jakimś stopniu inny, wykorzystując charakterystyczne dla konkretnej edycji dane (patrz: projekt dla Mrożka gdańsko-warszawskiej Pracowni).

Ponieważ katalog dla mnie spełnia bardziej funkcję kolekcjonerską niż informacyjną - nie korzystam już z niego podczas festiwalu, wszystkie informacje w nim zawarte są dostępne w sieci, wielu z nas ma przy sobie laptopy, indywidualny dostęp do internetu, albo w bezpłatnej kafejce, przez sieć komórkową, informacje na bieżąco pojawiają się też w naszych skrzynkach mejlowych za pośrednictwem newsletterów, jest gazeta festiwalowa i papierowe informatory – a więc tych źródeł informacji jest sporo, moim zdaniem katalog nie musi mieć formatu A5, żeby zmieścił mi się do torebki, bo go i tak nie noszę przy sobie. Może mieć format A4 i swoją grubość. Mnie to nie przeszkadza, trzymam go przecież na półce, czytam w domu. A gdybym go chciała mieć przy sobie, patrz: opakowanie.

Kwestia papieru, grafiki, koloru etc. zależy od pomysłu na formę katalogu i jej jest podporządkowana, to mogą być różne rodzaje papieru w jednym wydaniu, nie przepadam za tym błyszczącym, który jest teraz, wydaje mi się, że przez ten rodzaj papieru katalog jest zbyt ciężki i nazbyt... patetyczny, choć wiem, że taki papier w katalogach festiwalowych nie jest rzadkością, ale uważam, że katalog ENH nie musi być taki, jak inne. Grafiki w obecnych katalogach – te oddzielające poszczególne sekcje – są moim zdaniem okropne, nie mogę na nie patrzeć.

No i mój ulubiony podpunkt – opakowanie katalogu czyli torba.

Marzę o czymś prostym, fajnym, eko- i dizajn, na ostatnich Gdynia Design Days furorę zrobiła biodegradowalna torba 60bag, jest super!

http://www.60bag.com/pl.html

zajrzyjcie też do małej fabryczki, niezły wzór:

http://littlefactory.com/bag/serif/

kto szuka inspiracji dla marzeń, niech czyta i ogląda najlepszy i jedyny polski magazyn o dizajnie:

http://www.2plus3d.pl//kwartalnik
Załączniki
58-książka i koszulka_duzy.jpg
dla Mrożka
60-bag-1.jpg
60-bag-3.jpg
inne warianty
serif-totebag.jpg
wzór
2+3D_cover_33_medium.jpg
2+3D

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 25 lis 09, 17:35

No wiec tak.
Mnie się z kolei ta torba 60 coś tam nie podoba, co nie znaczy ze katalog dotychczasowy jest ok.
W/g mnie:
1. Nie musi być kolorowy; nawet wolę czarno - biały.
2. Żeby był lżejszy - nic prostszego. Zrobić go na papierze eko, wtedy nie będzie tak ciążył w torbie (bo ja, w przeciwieństwie do Ciebie, aszeffel) lubie miec przy sobie katalog..
3. .. więc format z lat 2007-2009 dla mnie optymalny.
4. opakowanie dla Mrożka mnie sie podoba, zwłaszcza pomysł z koszulką; w ogóle koszulki powinny być bardziej oryginalne, różne warianty i.. także dla większych chłopaków:-).

To na gorąco takie moje sugestie.

chinaski

Na forum od:

Post 25 lis 09, 17:36

I bez logo ery, wystarczy że płacimy za bilety/karnety. Nie musimy ich jeszcze reklamować, tym bardziej, że oni nam nie płacą.

Gendo

Na forum od:
26 lip 09, 20:57

Post 26 lis 09, 8:14

A ja bym jednak nie chciał papieru eko. Jest cieńszy a co za tym idzie też mniej wytrzymały. Wolę już tachać ciężki katalog wiedząc, że dowiozę go do domu w całości niż mieć lekki ale po 3 dniach wertowania wyglądający jak ścierka. Co do koloru to nie jest konieczny. Czarnobiałe zdjęcia też są ładne. Na razie tyle , potem moze coś dopisze.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 26 lis 09, 9:47

Mnie też się podoba bardziej -dla Mrożka-tylko koniecznie z dodatkowym długim paskiem na ramię . Jako projektantka dodam ,ze wolałabymm taką wersję dl;a Mrożka ,ale nie tekturową a tekstylną z usztywnionymi ściankami ,dodatkowo z możliwośćią harminjkowego otwieraniaa jak w teczkach na dokumenty ,za to dodatkowe kieszenie na np gazetę festiwalową .Jednak zdaję sobie sprawę ,z podrożenie kosztwów takiej teczki ,więc moze prosta ,bez harmonijki .

Katalog ,format ,który preferuje Chinaski mi tez barzdej sie widzi /to po góralsku powiedziane / :) . Kolor czy Czarny kot-biały kot? To trudne . Lubię wersje cz-b ,ale i kolor kusi

Co do treści -jest ok, unowocześniłabym jedynie tresci graficzne ,na bardziej nowoczesne .

Koszulki - moze wersja damska i męska ,w sensie wzornictwa . Wolałabym na koszulkach zdjęcia z filmów ,a jeszcze barzdiej napisy -cytaty .Dodatkowo zdjęcie plakatu festiwalu ,bo zawsze jest ciekawy ,a loga z koszulek na mnie nie dzialają .

Kwestia karnetu .Odeszłabym od smyczy . Juz chyba się przejadły ,jakoś nie lubię nosic na szyi smyczy z karnetem . . Zresztą zawsze mam obawę ,ze zepsuje się zapinaczek i zgubę cenny karnet . TO na gorąco

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 26 lis 09, 9:53

chinaski ;) jeżeli mówimy o torbie 60.bag (mnie się ten podstawowy wzór podoba, ale rozumiem, że wygodniejsza byłaby z paskiem na ramię), to przede wszystkim mówimy o tkaninie, forma może być najróżniejsza, nie tylko taka jak na obrazkach,

ale ale sprowokowałeś mnie (i teraz eliska też) do postawienia (zaryzykowania) pewnej tezy, otóż, kiedy przyglądam się estetyce festiwalowych gadżetów z ostatnich lat, stwierdzam, że to jest estetyka Męska, tak, tak...

nigdy nie zdarzyło mi się chodzić z tymi granatowymi torbami, koszulkę zawsze oddaję jakiemuś znajomemu facetowi, na ulicach też nie widzę dziewczyn z festiwalowymi gadżetami, mimo, że kobiety stanowią większość procentową wśród festiwalowiczów, torby i koszulki są noszone głównie przez chłopców, tu uniwersalne znaczy Męskie, są dla nich, a dla nas nie ma nic... moda jest polityczna, oczywiście

ja mam pomysł na genderowe rozbicie tego monolitu, który doskonale wpisze się w przyszłoroczną edycję :)

eliska

Na forum od:

Post 26 lis 09, 10:09

ja w koszulkach śpię /tych festiwalowych / :)

tak,pisząc o torbie ,tez sobie zdałam sprawę ,bp pomyslałam,ze Chinaskiem dlatego ta torba 60 coś tam nie przypasowała,bo ma look damski ;) . Przyznam się ,ze trochę nieufnie do niej podchodzę ,bo ma przeczucie ,ze ona w dotyku /tkanina /jest mało miła i to mnie zniechęca . Taka tkanina lubi się też nieladnie mechacić i gnieść,o ile to jest ten gatunek ,któy mam w wyobrażenie wg zdjęcia .

eliska

Na forum od:

Post 26 lis 09, 10:20

acha,a propos logo - to bardzo mi się podoba ten czerwony turecki symbol .Chętnie bym go widziala na torbie . a jeśli chodzi o kolor ,to torba w kolorze grabnatowym mi się nie podoba . Torba powinna mieć kolor neutralny -czarny ,bialy ,kremowy ,popielaty lub grafitowy .

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 26 lis 09, 10:34

a odwiedziliście galerię zdjęć na stronie? tam i chłopcy i dziewczynki pokazują się z torbami

http://www.60bag.com/pl.html

materiał jest w miarę sztywny (zachowuje kształt) i jest "sprasowany"

El, to podobnie jak z filcem, w tej chwili są różne rodzaje filcu i ten filc, który mi się kojarzy właśnie z tkaniną dosyć nietrwałą i mechacącą się, przechodzi do lamusa, pamiętam, że w Łodzi w sklepiku na wystawie dizajnu oglądałam cudowne filcowe torby na laptopa, uzupełnione skóropodobnymi paskami, o bardzo współczesnej formie, ale to był filc czymś wzbogacany, czyli na tyle wytrzymały, żeby nosić ciężary i miał inną fakturę, bardziej ubitą, podobnym innowacjom są teraz poddawane tkaniny lniane, len, z którego szyje się ubrania, nie gniecie się już tak koszmarnie jak kiedyś, a jednocześnie wygląda jak len

eliska

Na forum od:

Post 26 lis 09, 11:42

to pewnie ten filc ,co są tak pięknie wycinane laserowo wycinanki -bardzo zbity i dobry gatunkowo -to jesli tak to jestem na tak :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 26 lis 09, 12:05

El, a to logo, to chodzi Ci o turecką flagę? a wiesz, jakie jest jej pochodzenie? czerwień to krew, w której odbija się księżyc i gwiazda polarna, to jest związane z historią Turcji, ale nie pamiętam dokładnie z jaką bitwą czy rzezią, może chinaski będzie wiedział

eliska

Na forum od:

Post 26 lis 09, 13:33

nie znam historii Turcji -faktycznie bardzo wymowne i tragiczne skojarzenie ...ech mi się czerwień kojarzy z rózami ,ale mi się wiele z rózmai kojarzy jakaś obsesja :)

chinaski

Na forum od:

Post 26 lis 09, 18:04

Jednym z najpopularniejszych wyjaśnień pochodzenia flagi jest historia z czasów wojny grecko-tureckiej z lat 1919-1922. Tureccy żołnierze, szukając nocą na pobojowisku swych poległych towarzyszy broni, mieli znaleźć ich w kałużach krwi, na które jasno świecił księżyc i gwiazda polarna. Jednak wzór flagi pochodzi już z roku 1844, a oficjalną stała się ona 5 czerwca 1936 roku.

eliska

Na forum od:

Post 26 lis 09, 18:15

i tak po raz kolejny dochodzę do wniosku ,ze historia jest fascynująca ,choć niejednikrotnie bolesna

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 27 lis 09, 12:30

Jeśli chodzi o katalog, to nie zmieniłem zdania od starego wątku. Na pewno bym chciał, żeby się nie zmienił format, bo ten obecny jest bardzo wygodny. Szata graficzna - nie mam życzeń specjalnych ani zastrzeżeń, niemniej jeśli koniecznie ma być ona nowa, nie chciałbym, żeby się to skończyło casusem "Machiny", czyli sztuką dla sztuki. To jest teraz gazeta dla grafika, który szaleje, a nie dla czytelnika. Na tych pstrokatych plamach oko można zwichnąć, ale nie przeczytać tekst. Katalog, jeśli ma być użyteczny, nie może się dać sterroryzować "wizji" projektanta. Opakowanie zaś to dla mnie sprawa trzeciorzędna.

Marzy mi się natomiast, żeby w kwestii merytorycznej wrócono do starej formy katalogów, z czasów cieszyńskich, gdzie poza tym, co teraz (czyli listami płac, krótkiej notce o danym tytule i biofilmografią reżysera), był też zestaw materiałów do poczytania - najlepiej już po projekcji (czyli wybór recenzji, wywiady etc.). Wiadomo, że nie o każdym filmie tak trzeba, bo każda retrospektywa ma i tak swój esej wprowadzający, nie licząc osobnych monografii albo zbiorów szkiców, ale na przykład o filmach konkursowych, przynajmniej z głównego konkursu ENH, można by było zamieszczać coś więcej niż teraz, niekoniecznie autorskiego - podobnie jak w świętej pamięci "Filmowych Serwisach Prasowych". Inaczej możemy osiągnąć np. poziom opisu Powolnego zwierciadła - niepamiętającym przypomnę: http://8ff.eranowehoryzonty.pl/film.do?id=1622&ind=idCyklu%3d124%26page%3d1%26typ%3dcykl%26edycjaFest%3d8. Bardzo użyteczne, prawda? Zwłaszcza przed projekcją ;-)

eliska

Na forum od:

Post 27 lis 09, 13:05

albo katalog -segregator ,gdzie można by po filmie wkleic ,wpiąć recenzje ,ewentualny autograf rezysera i innych wspołtwórcow -rozmarzyłam się,ale to p/to ,ze halny wieje

a autografami by się zrobił jeszcze bardziej bezecenny
i miejsce na zlote mysli ,by były i ulubieńców wpisy /ulubieniec -grupa zaprzyjaźniona ;)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 lis 09, 13:09

Jarosz, błagam Cię, nie popełniaj tego błędu - profesjonalnie zaprojektowana książka, czy cokolwiek innego, to nie jest misz-masz w stylu machiny, nie o to chodzi, żeby było dużo, ale żeby było z sensem

"zaprojektowane" nie znaczy, że projekt Ci się narzuca i dominuje, proszę nie popadać w takie skrajności

Jarosz

Na forum od:

Post 27 lis 09, 14:51

aszeffel napisał(a):Jarosz, błagam Cię, nie popełniaj tego błędu - profesjonalnie zaprojektowana książka, czy cokolwiek innego, to nie jest misz-masz w stylu machiny, nie o to chodzi, żeby było dużo, ale żeby było z sensem

"zaprojektowane" nie znaczy, że projekt Ci się narzuca i dominuje, proszę nie popadać w takie skrajności

Nic nie poradzę, że to pierwsze skojarzenie, jakie mam na hasło "zaprojektowane" ;-)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 lis 09, 17:29

Załączniki
chipkiddbookoneart.jpg
tod_chip_kidd.jpg
mail-12.jpg
zoe-trope-all-storycov.jpg
super_narrowweb__300x449,0.jpg
2239530281_0898684267.jpg
2240318640_c54f346b0d.jpg

eliska

Na forum od:

Post 27 lis 09, 18:06

o własnie bo mi jeszcze dzis po głowie chodzą zamiast segragatora to jak tu mniej więcej pojedyncze strony z kieszeniami,tu coprawda trochę to wygląda jak kieszen na obwolucie ,ale takie strony w środku ,byłyby tez fajne-

tak Jarosz ,Aszeffel ma rację :)))

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 27 lis 09, 19:03

Byłem w tamtym roku na "konkurencyjnym" festiwalu w Łodzi i jeśli chodzi o katalog to totalna klapa, po wyjęciu reklam może zostałoby 10 stron tekstu. Jedyne do czego w przypadku katalogu Ery można mieć zastrzeżenia to do mniejszej ilości tekstów z powodu stosowania wersji PL/ENG. Jestem zwolennikiem rozdzielenia dwujęzyczności katalogu i przeznaczenia miejsca dla większej ilości wypowiedzi prywatnych odnośnie filmów (pan Roman, Asia Łapińska - to z nią najbardziej pokrywał się mój gust, Kuba Duszyński).
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 28 lis 09, 11:20

Rozmowa trochę chłodna jak na tak ważną sprawę.

Moje uwagi na gorąco w sobotę po ciężkim tygodniu.

1. W sprawie katalogu chciałbym przypomnieć, że dużą jego część stanowią "zbędne" wystąpienia wszystkich świętych (myślę, że wystarczyłby Roman Gutek). Postuluję go uszczuplić - nie dość, że szkoda drzew to jeszcze trzeba nosić te zbędne kilogramy gładkich słówek. Pieniądze zaoszczędzone poprzez uszczuplenie proponuję przeznaczyć na poprawienie trwałości - proponuję szycie zamiast klejenia. Zgadzam się bowiem, że katalog powinien wytrzymać intensywne używanie w trakcie festiwalu, podróż do domu i dalsze lata. Ewentualnie jak muszą byc te piszące głowy to podzielić katalog na część oficjalno-reklamowa oraz merytotyczną i do tego etui.
Co do rozmiaru - na pewnie nie A4 - im mniejszy tym lepszy np. zeszytowy format byłby w porządku. W sprawie papieru też popieram - najlepszy papier miał dawnymi czasy (10 lat temu) miesięcznik KINO zanim nie przeszedł na papier kredowy.

2. Możnaby się zastanowić, ja uważam to za wartościowe, żeby w katalogu wydrukować blankiet oceny filmów z najważniejszych sekcji konkursowych. Widz mógłby się się podpisać tylko raz przy wileu ocenach filmu. Dodatkowo mielibyśmyu na blankiecie niepowtarzalny numer katalogu - w ten sposób nie było by już żadnych wątpliwości na temat glosowania.

3. Kwestia toreb. Muszę Cię niestety Aszeffel rozczarować. Męskiej części festiwalu też nie przypadły do gustu dotychczasowe torby. Oczywiście lepsza takie niż żadne, ale po festiwalu do niczego one się nie nadają. A szkoda. Może w tym roku byłaby okazja zaprojektowania lub wybrania takich toreb, które mogłyby być wykorzystywane przez cały rok, na codzień. Ale musiałyby być bardziej funkcjonalne, ładniejsze i wykonane z lepszych materiałów.

Ogólnie przy zamówieniach błagam niech cena nie będzie decydująca, bo ja już na codzień w pracy tego nie mogę znieść jak Chińczycy wygrywają przetargi. A przecież dla ochrony środowiska ważne jest żeby rzeczy przemierzały jak najmniejszą odległość w drodze do klientów.

4. Kwestia autentykacji chyba bez szans na jakieś rewolucyjne zmiany. Widz musi być "kliknięty" żeby wejść na salę. Do tego sa potrzebne kody paskowe. Jedyną szansę jaką widzę na uniknięcie karnetów na szyi to np. wydrukowanie tych kodów na stronie tytułowej katalogi - i wtedy katalog stał by się jednocześnie karnetem.

Tyle na razie...

eliska

Na forum od:

Post 28 lis 09, 12:14

katalog jest cięzki ,ja nie noszę ,wieć wole karnet nosić z kodem,któy nie waży ,tylko ta smycz ;( już z samej nazwy drażni

tangerine

Na forum od:

Post 28 lis 09, 12:34

To może zrobić taką ładną i taką niezawodną konstrukcyjnie smycz, żeby się chętnie chciało ją nosić. I problem znika...

tangerine

Na forum od:

Post 28 lis 09, 12:47

Kwestia ciężaru katalogi, oprócz wcześniej zasegurowanemu przeze mnie zrezygnowaniu z tekstów merytorycznie zbędnych, rozwiązaniem mogłoby być zrezygnowanie z jednego katalogu na kilka oddzielnych dedykowanych poszczególnym sekcjom.

eliska

Na forum od:

Post 28 lis 09, 17:37

oooo to pomysl niezly ..bo zawsze chcialam miec przy sobie katalog ,ale ze względu na wagę go nie nosilam ,to jakby przywoluje moj pomysl z segregatorem -mozna wpinac ,wypinac ,dopinac

na smycz :) nie mam pomyslu :) ,nawet na ladną :)))

Basik90

Na forum od:
23 kwi 08, 5:32

Post 28 lis 09, 21:16

eliska napisał(a):Kwestia karnetu .Odeszłabym od smyczy . Juz chyba się przejadły ,jakoś nie lubię nosic na szyi smyczy z karnetem . . Zresztą zawsze mam obawę ,ze zepsuje się zapinaczek i zgubę cenny karnet . TO na gorąco

Mi się wydaje,że zamiast karnetu lepsze byłyby opaski na ręke, popularne na festiwalach muzycznych. Są wygodne,nie ma obawy,że się je zapomni czy zgubi. A i kod kreskowy by się na nich zmieścił ;)

eliska napisał(a):Koszulki - moze wersja damska i męska ,w sensie wzornictwa . Wolałabym na koszulkach zdjęcia z filmów ,a jeszcze barzdiej napisy -cytaty .Dodatkowo zdjęcie plakatu festiwalu ,bo zawsze jest ciekawy ,a loga z koszulek na mnie nie dzialają .

W sumie wersja damska byłaby fajna,możnaby później normalnie w niej chodzić,ale nie jest to takie konieczne,ja w mojej czasem śpie :)O tak cytaty czy zdjęcia z filmów to bardzo dobry pomysł :) albo chociaż jakiś inny powiązany z festiwalem napis chociażby Kiaora z 8 edycji było fajnym nawiązaniem do kina nowozelandzkiego;]

Ach i co do torby,no już to że jest średnio ładna,to najmiejszy problem,najgorsze jest to,że to jej ramie wykonane z tego....szorstkiego okropnego materiału <nie wiem jak go nazwać> właściwie uniemożliwia noszenie jej w dni upalne (a tak we worcławiu najczęściej jest) - zazwyczaj się ma bluzke na ramiączka lub jakaś cienizne,wiec ta torba na gołe ciało z cięzkim katalogiem w środku......katorga....:(
Don't BUT me! I hate people who BUT me!

http://www.whereisbasia.blogspot.com - Zapraszam, jeśli masz ochotę poczytać o tym jak mi się żyje na drugim końcu świata.

tangerine

Na forum od:

Post 28 lis 09, 22:21

No co Ty ? Wytrzymujesz w tej cieniźnie w klimatyzowanych pomieszczeniach ?

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 28 lis 09, 22:53

Ja też mówię smyczy: nie! Opaski, takie jak na Openerze. Fajnie wyglądają i można szpanować:-)

Basik90

Na forum od:

Post 28 lis 09, 23:17

Nie jestem typem zmarzlucha ale mam zawsze w torbie jakiś sweter (przez co torba jest cięższa :P ) . Jednak torby uzywa się zazwyczaj na zewnątrz - a tam jest najczęściej goraco ! A ramie od torby wżynało się okropnie...ale nawet jeśli będzie zimniej,to chyba lepiej żeby było wygodniejsze,a nie takie chropowate...

tak :) takie opaski ENH mi się marzą :)

http://www.whereisbasia.blogspot.com - Zapraszam, jeśli masz ochotę poczytać o tym jak mi się żyje na drugim końcu świata.

tangerine

Na forum od:

Post 29 lis 09, 13:03

Jakoś mnie to nie przekonuje, przecież opaski łatwiej zgubić... To wolę już smycze... No i co z karnetem ?

Basik90

Na forum od:

Post 29 lis 09, 13:48

Nie, te opaski mają takie specjalne zapięcie,które sprawia,że nie da się ich zdjąć. Zakładają Ci ją na ręke pierwszego dnia festiwalu i po prostu cały czas ją nosisz. Więc nie da się jej zgubić czy zapomnieć wziąć ze sobą :]
A opaska byłaby jakby karnetem,to znaczy zamiast karnetu :) To jest naprawdę wygodne & praktyczne - zwłasnego doświadczenie to wiem.

tangerine

Na forum od:

Post 29 lis 09, 14:11

Mogę prosić o zdjęcie takiej opaski ?

eliska

Na forum od:

Post 29 lis 09, 16:02

no a co ze zdjęciem na opasce,bo przeciez teraz są fotki

dziwne ze jeszcze nikt chipów nie zaproponował ;)

tangerine

Na forum od:

Post 29 lis 09, 16:46

z GPS - em ?

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 29 lis 09, 17:49

Ale Wy jesteście STAROŚWIECCY :-) Normalnie SMYCZOWI TRADYCJONALIŚCI! Smycze już dawno są demode. Na zagranicznych Erach Nowych Horyzontach już od dawna nikt smyczy nie zakłada, tylko spoko-opaski :-)

eliska

Na forum od:

Post 29 lis 09, 17:54

ale kto jest staroświecki Cze ;) ?-bo Ty chyba nie czytałeś wyżej :)))

Basik90

Na forum od:

Post 29 lis 09, 19:35

A po co zdjęcie, to tegoroczne zdjęcia to była porażka :( zresztą zupełnie nie pełnią swojej funkcji...aby to wypróbować zamieniałyśmy się z koleżankami karnetami i bez żadnego problemu wchodziłyśmy na sale...za każdym razem...czy na zdjęciu była dziewczyna z okularami, czarnymi długimi włosami czy krótkimi :P
Dlatego jeśli zdjęcia miały sprawić,aby pare osób nie wchodziło na jeden karnet,opaska lepiej rozwiązałaby ten probelm,bo raz założona nie da się zdjąć ;]

tutaj masz przykladowe zdjęcie opaski z Opener'a:
Obrazek

eliska

Na forum od:

Post 29 lis 09, 19:43

ladniutka :)

Basik90

Na forum od:

Post 29 lis 09, 19:52

dokładnie ;] A taka ENH byłaby jeszcze ładniejsza :)

Jarosz

Na forum od:

Post 29 lis 09, 20:06

A co z wygodą np. podczas mycia? Opener trwa 4 dni, a nie 1,5 tygodnia - na upartego można nie włazić pod prysznic przez te 96 godzin, ale przy trzy razy dłuższym czasie robi się już problem. No chyba że się nie robi? Zeznawajcie, jak to naprawdę jest :-)

Basik90

Na forum od:

Post 29 lis 09, 20:21

haha,ale to że opaska będzie się myła razem z Tobą nie robi żadnego problemu :) naprawde,moja się myła razem ze mną, nawet kąpała w morzu,nie splesniała ani nic :P

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 29 lis 09, 21:02

na opaskę zakładać woreczek

Beti

Post 29 lis 09, 21:24

Jestem jak najbardziej za opaskami. Są o wiele bardziej funkcjonalne i w dodatku ładne i można je nosić nawet po zakończeniu festiwalu bez wyglądania dziwnie:D

Jeśli chodzi o katalog, to dotychczasowy format i oprawa mi odpowiadają. na pewno nie chciałabym by miały format a4 bo ja jednak cały czas w trakcie trwania festiwalu nosze katalog ze sobą i lubię do niego zaglądać.

Podoba mi się pomysł z cytatami z filmów na bluzkach i Kiaora w 2008 też była fajnym nawiązaniem. Miłym akcentem jest taki element charakterystyczny tylko dla konkretnego roku festiwalowego.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 29 lis 09, 21:41

aszeffel napisał(a):ale ale sprowokowałeś mnie (i teraz eliska też) do postawienia (zaryzykowania) pewnej tezy, otóż, kiedy przyglądam się estetyce festiwalowych gadżetów z ostatnich lat, stwierdzam, że to jest estetyka Męska, tak, tak... (...) Ja mam pomysł na genderowe rozbicie tego monolitu, który doskonale wpisze się w przyszłoroczną edycję

Otóż to! Teza jak najbardziej słuszna! Ten granat na koszulkach i torbach (tych ostatnich też nigdy nie używałem), duże rozmiary (kiedy w końcu jakieś ikseSki? Nowohoryzontowe eSki są między eMką a eLką...) i do bólu konwencjonalne kształty są rozbrajająco męskie i zarazem odpychające... Marzy mi się czerwień w połączeniu z żółcią. Bardzo podoba mi się ten model http://forum.mlodehoryzonty.pl/download.php?id=280 Torba świetna. Może biel nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale całość przykuwa oko.

katalog - bardziej odpowiada mi format z ostatnich trzech edycji, niż wcześniejszych (dwa razy większy). Te prace Chipa Kidda są rewelacyjne, jednak nie chciałbym, by zmiana formy odbyła się kosztem treści (jak w przypadku katalogu z 1. Off Camery). Jednak jestem za zdecydowanym "podkręceniem".
Tangerine: owe "wystapienia wszystkich świętych" są konieczne, tak jest w przypadku każdego katalogu z dużego festiwalu. Wydaje mi się, że jest to pewnego rodzaju forma podziękowania dla osób, bez których program festiwalu nie byłby taki bogaty...

Co do tzw. smyczy, to nie widzę problemu: można ją przywiązać do klamerki przy spodniach/sukience, a sam karnet włożyć do kieszeni. Tak właśnie czyni większośc festiwalowiczów. Opaski - byłby właśnie problem ze zdjęciami (fotografie są na karnetach np. z Cannes. Nie wiem czy w Berlinie, Wenecji, ale śmiem przypuszczać, że również. Może to teraz jakiś wymóg narzucony odgórnie?). No i nie wyobrażam sobie, żeby przez 11 dni chodzić w opasce, której nie da się zdjąć.... Smycz z karnetu można odpiąć, a karnet włożyć do portfela.

tangerine

Na forum od:

Post 29 lis 09, 22:22

Sprzęt musi być zdejmowalny... Nie no, ludzie błagam...

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 1 gru 09, 6:04

info dla Wrocławian a'propos ciekawy wykład:

w galerii Design BWA na Świdnickiej (tam, gdzie Maddin)
3.12 czwartek
godz. 18.00

„Dlaczego polskie książki są jakie są. Analiza makroekonomiczna i mikrotypograficzna” - wykład Roberta Chwałowskiego, autora „Typografii typowej książki”.

Na przykładzie losowo wybranej dla potrzeb prezentacji książki Robert Chwałowski pokaże najczęściej popełniane błędy przy składaniu książek oraz odpowie na pytanie, dlaczego są one popełniane.

dla naszej dyskusji koniecznie

eliska

Na forum od:

Post 1 gru 09, 8:31

ciekawie to się zapowiada -no to czekamy na wnioski festiwalowych Wrocławian :)-przypomniało mi się jak mój syn,który jeźdżil na festiwal ,kiedyś złożyl książkę dla brata -O Krulu Maciusiu Pierwszym :),z własnymi rysunkami ,no i blędami :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 gru 09, 18:04

a'propos - wiecie, że logo empiku jest złożone ze specjalnie zaprojektowanego dla sieci fontu? jego twórcą jest Łukasz Dziedzic, który specjalizuje się w tworzeniu "osobowości" liter

http://www.alfabety.pl/portfolio/
Ostatnio edytowano 27 sty 10, 9:52 przez aszeffel, łącznie edytowano 1 raz

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 gru 09, 19:26

do naszej kolekcji

Triumf geometrii czyli BETON

FI torby z pianki wycinane laserem, bez szwów, bez zatrzasków
http://www.betonon.com/beton/beton_index.html
na żywo: