Opisy filmów

Wasze wrażenia pofestiwalowe. Podsumowania, poszukiwania.
peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 30 lip 09, 0:01

Nie wiem czy już ten wątek został poruszony... co sądzicie o opisach filmó znajdujących się w programie?

Uważam, że to spore przegięcie - nie mają one w wielu przypadkach zbyt wiele wspólnego z filmem i prawdą. Po co wypisuje się takie bzdury, wielokrotnie mocno rozbierzne z tym co widnieje w katalogu.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 30 lip 09, 0:22

Masz na myśli katalog festiwalu...

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 30 lip 09, 17:11

jesli masz na mysli te skrotowe opisy z rozpiski to juz sam wiesz co mysle na ten temat, straszna grafomania i ogolnie bzdury
tlen to kolejny film w zachwycie nad karolina Gruszka. Niestety, na Tlen sie nie dostalam, wiec nie wiem czy opis sie zgadza. A katalin Varga to podobno horror natury itp.
MK

tangerine

Na forum od:

Post 30 lip 09, 21:23

Dobre zawsze były opisy w Gazecie Festiwalowej, ale w tym roku jest ich mniej... Zawsze można było sobie wyrobić zdanie...

floresowa

Na forum od:
21 lip 09, 7:47

Post 31 lip 09, 7:53

Ha! dobry wątek...a te rozbudowane opisy przypominają czasem werbalne popisy ekwilibrystyczne, w których forma przerosła treśc. Autorzy chyba chcą się popisac erudycją swą. Dużo fajerwerków intelektualnych a mało konkretów.

TrebreH

Na forum od:
31 lip 09, 9:27

Post 31 lip 09, 9:34

Stawiam hipotezę, że "autorzy" opisów (katalog i program) konfabulują lub piszą w oparciu o presskit. Bo nie znają filmów, a katalog musi być, i tyle na ten temat
równy samemu sobie / pilnujący swych granic

Gość

Post 31 lip 09, 12:22

całkowicie się zgadzam. Z racji ograniczonego czasu chodzę tylko na filmy konkursowe sugerując się opisem...który jak już słusznie zauważono niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Litości! czy ktokolwiek z osób robiących krótkie notki o filmach w ogóle te filmy widział?

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 31 lip 09, 16:07

To zwykle nie są opisy tylko reklamy. Napisane jest to tak, żeby zaciekawić. Przecież organizatorzy nie będą zniechęcać do filmów, które sami sprowadzili... Na szczęście po paru latach doświadczeń coraz rzadziej daję się nabrać.

D 'Ogi

Na forum od:
25 lip 09, 9:21

Post 31 lip 09, 19:41

TrebreH napisał(a):Stawiam hipotezę, że "autorzy" opisów (katalog i program) konfabulują lub piszą w oparciu o presskit. Bo nie znają filmów, a katalog musi być, i tyle na ten temat

Zresztą nie bez powodu na stronach z opisami jest informacja w stylu "opis na podstawie materiałów nadesłanych przez producenta/dystrybutora".
Pytając się mnie o poradę proszę pamiętać, że porady które daję mają na celu zapewnienia mi maksymalnych wrażeń, a nie tobie szczęścia.

tangerine

Na forum od:

Post 31 lip 09, 21:55

Ale to zachęcanie wbrew woli widzów jest na dłuższą metę szkodliwe... Zniechęceni przestaną przyjeżdżać, co z tego że w tym czasie kiedy się wymęczyli na filmie, mogliby zobaczyć coś bardziej odpowiedniego dla ich wrażliwości... Jest tyle filmów, nich każdy wybierze to co lubi, a nie na siłę epatować niespodziankami...

pat

Post 6 sie 09, 11:07

Dokładnie, zwłaszcza że nawet na podstawie materiałów dystrybutora da się przecież jakoś sensownie zarysować temat filmu. A opisy typu "film lekki i chrupki jak bagietka z robotniczych przedmieść" mogą służyć jedynie do obśmiania się przy piwie, a nie do selekcji tego co chcę zobaczyć na festiwalu....

Negrin

Na forum od:
22 lip 09, 19:07

Post 6 sie 09, 11:44

Moim tegorocznym faworytem był opis "Ricky'ego" z programu, informujący, że to "satyra na polityczną poprawność, mass media i marksizm".

kark

Post 6 sie 09, 12:07

Nie wiem, jak program, ale katalog był bardzo starannie zredagowany. Jeśli autor opisu nie widział filmu, było to wyraźnie zaznaczone. Ale takich przypadków znalazłem ledwie kilka.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 7 sie 09, 9:31

W tym roku na palcach można policzyć ilość filmów pod którymi zostało napisane, że jest to opis na podstawie materiałów przysłanych przez dystrybutora. Osobiście uważam, że w tym roku opisy były bardzo dobre.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 13 sie 09, 13:02

kark napisał(a):katalog był bardzo starannie zredagowany

Pamiętacie zabawę w "znajdź 10 szczegółów, którymi różnią się te dwa obrazki"? To weźcie tegoroczny katalog i porównajcie teraz strony 234 i 501. Mnie wystarczy jedna różnica, ale za to znacząca. I nie między obrazkami, a tekstem. Dodatkowo nie chodzi mi o to, że notki o filmie pisały różne osoby, więc to inne teksty, ani o to, że filmografia reżysera w jednym wypadku jest dłuższa, a w drugim krótsza. No i kto pierwszy znajdzie? ;-)

A tekstu o "filmie lekkim i chrupkim jak bagietka z robotniczych przedmieść" będę bronił, bo trafnie i dowcipnie oddaje charakter Stelli. Howgh!

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 13 sie 09, 13:13

Jarosz napisał(a):
kark napisał(a):katalog był bardzo starannie zredagowany

Pamiętacie zabawę w "znajdź 10 szczegółów, którymi różnią się te dwa obrazki"? To weźcie tegoroczny katalog i porównajcie teraz strony 234 i 501. Mnie wystarczy jedna różnica, ale za to znacząca. I nie między obrazkami, a tekstem. Dodatkowo nie chodzi mi o to, że notki o filmie pisały różne osoby, więc to inne teksty, ani o to, że filmografia reżysera w jednym wypadku jest dłuższa, a w drugim krótsza. No i kto pierwszy znajdzie? ;-)

A tekstu o "filmie lekkim i chrupkim jak bagietka z robotniczych przedmieść" będę bronił, bo trafnie i dowcipnie oddaje charakter Stelli. Howgh!

Data urodzenia?

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 13 sie 09, 13:44

Autorzy zdjęć i czas trwania?

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 13 sie 09, 14:29

Brawo okon! Tak. Z ciekawości sobie sprawdziłem - prawidłowy jest rok 1959.

Powrót do 9. - Po festiwalu