Ranking reklam :)

Wasze wrażenia pofestiwalowe. Podsumowania, poszukiwania.
michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 4 sie 09, 15:22

To może trochę lżej na koniec, czyli: jakie reklamy wyświetlane przed seansami filmów podobały wam się najbardziej?

Dla mnie numer jeden to chyba reklama Volkswagena z babcią, dziadkiem i automatycznym systemem parkowania (choć powtarzana w kółko oczywiście również zaczęła mnie irytować).

Fajny był też cykl reklam Ery z kartonowymi ludzikami (choć szkoda, że nie zrobiono ich nieco więcej i trochę bardziej pomysłowo).

Zupełna porażka to reklamy Zwierciadła (chyba zupełna porażka specjalistów od targetowania). Kiepskie były też zajawki KINA i Stopklatki oraz Gazety Wyborczej.

Najbardziej się jednak ucieszyłem na raz puszczoną reklamę z cyklu "Smok? Jaki znowu smok?" - przypomniały mi się stare dobre cieszyńskie czasy gdzie cała sala deklamowała z pamięci tekst tego spotu.

MSPANC...

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 4 sie 09, 15:35

michuk napisał(a):Kiepskie były też zajawki KINA

ma ktoś nóż?

michuk

Na forum od:

Post 4 sie 09, 15:43

paNMieczyslaw napisał(a):

ma ktoś nóż?

Cóż... sam wspieram "Kino", podpisałem ich apel o dotację i kupuję każdy numer, ale.. "magazyn prawdziwych kinomanów"??? To brzmi jak magazyn prawdziwych Polaków co najmniej.

michuk

PS. Mam nóż, ale w wodzie...

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 4 sie 09, 15:49

Myślę, że w kategorii "najlepsza reklama" ten spot Volkswagena nie powinien mieć specjalnej konkurencji, mnie też podobał się najbardziej. Zresztą w zeszłym roku reklama VW też była najlepsza, ta z tym gościem stukającym w kierownicę w takt fajnej muzyki :) A te pozostałe? Cóż, po prostu nie mieli oryginalnego pomysłu, a w czasach, kiedy reklamy są wszędzie tylko to może zapewnić reklamodawcy jakieś powodzenie.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

JimmyJ

Na forum od:
4 sie 09, 15:38

Post 4 sie 09, 16:07

podobno ten dziadek dostał nagrodę w kategorii główna rola męska ENH.

artis83

Na forum od:
4 lip 05, 16:43

Post 4 sie 09, 16:07

Z dziadkami była dobra, ale szczerze mówiąc wolałabym bez reklam...

Najlepsza w historii festiwalu byla reklama MTV stymuluje z piosenką Britney, ale to już zamierzchłe czasy...

skalpel

Na forum od:
19 lip 07, 18:28

Post 4 sie 09, 20:20

michuk napisał(a):Najbardziej się jednak ucieszyłem na raz puszczoną reklamę z cyklu "Smok? Jaki znowu smok?" - przypomniały mi się stare dobre cieszyńskie czasy gdzie cała sala deklamowała z pamięci tekst tego spotu.

A ja nieraz trafiłem ;)

Najlepsze oczywiście z dziadkami, a reszta nuuuuda... A reklama "Zwierciadła" wręcz irytująca.

sm

Na forum od:
22 maja 09, 10:11

Post 4 sie 09, 20:59

najwieksze reklamowe paskudztwo 9.enh to reklama ams. bezkonkurencyjna klapa i jaki wstyd..

artis83

Na forum od:

Post 4 sie 09, 21:24

sm napisał(a):najwieksze reklamowe paskudztwo 9.enh to reklama ams. bezkonkurencyjna klapa i jaki wstyd..

Reklama ams jest największym paskudztwem od kilku dobrych lat a jednak nikt jej do tej pory nie zlikwidował...

sm

Na forum od:
22 maja 09, 10:11

Post 4 sie 09, 21:28

moze pomoglaby preselekcja reklam podobna do selekcji filmow, he he he ....
bo ams to totalny nieestetyczny bezgustny gniot.

szelmek

Na forum od:
22 lip 06, 21:05

Post 4 sie 09, 21:30

ams! co za kupa z makiem, katastrofa.

Najlepsze reklamy były przed filmami Jennifer Reeves, 16mm! Zero reklam, gasną światła i rozpoczyna się film, pięknie :)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 4 sie 09, 22:24

Właśnie pięc razy dziennie te same głupiutkie filmiki, pod koniec festiwalu miałem już dość... Proponuję za rok, zmienić zestaw reklam po 6 dniach festiwalu na całkiem innym, bo to jest nie do wytrzymania... Zresztą chyba nie trzeba opowiadać historyjki, lepiej zwyczajnie wyświtlić logo firmy przez 10 sekund...

artis83

Na forum od:

Post 5 sie 09, 6:25

tangerine napisał(a):Zresztą chyba nie trzeba opowiadać historyjki, lepiej zwyczajnie wyświtlić logo firmy przez 10 sekund...

Tsai by się zgodził :):):)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 5 sie 09, 8:37

artis83 napisał(a):
tangerine napisał(a):Zresztą chyba nie trzeba opowiadać historyjki, lepiej zwyczajnie wyświtlić logo firmy przez 10 sekund...

Właśnie wpadłem na rewelacyjny pomysł... Tsai powinien wyreżyserować te reklamy !!!

michuk

Na forum od:

Post 5 sie 09, 8:37

artis83 napisał(a):

Tsai wydluzylby te 10 sekund do 10 minut, twierdzac ze wprawdzie i po 10 sekundach kazdy by wiedzial o co chodzi, ale dopiero 10-minutowa reklama sprawi, ze widzowie zaczna kontemplowac produkt i szukac jego zastosowan we wlasnym zyciu, wchodzac jakby wglab samego siebie, swojej przeszlosci...

Tomassi

Na forum od:
9 sie 05, 9:07

Post 5 sie 09, 9:13

Na plus reklamy Ery i Wrocławia - krótko i z pomysłem. Do tego Era miła kila spotów. Pamiętam, że w poprzednich latach na forum właśnie takie propozycje się pojawiały, zamiast jednej długiej reklamy oglądanej kilkadziesiąt razy w trakcie festiwalu - kilka krótkich.

Nie wiem, czy reklama SFP nie została ciut skrócona w stosunku do poprzedniego roku. Tym razem mnie mniej nużyła.

Polityka trochę przydługa - po kilku dniach festiwalu stała się męcząca.

AMS - od lat ta sama antyreklama. A wystarczyłoby logo przez 5s.

Reklama z łóżkiem wodnym - zdecydowanie za długa. No i dziwne coś z meblami - trochę odstaje poziomem od reszty i nie bardzo wiem, o co chodzi.

mambala

Post 5 sie 09, 9:45

najleprza reklama to była w pradawnych czasach i mam tu na myśli spot "Cała polska czyta dzieciom" ze Smoleniem stojącym samotnie w pustej bibliotece
-Jest harry Potter
-Nie ma
-A co jest?
-Ja jestem\Cremaster

W tym roku nic nadzwyczajnego no kartonowe ludziki może :)

Basik90

Na forum od:
23 kwi 08, 5:32

Post 5 sie 09, 10:58

Rzeczywiście mi też się wydawało,że w tym roku reklamy ogólnie były krótsze od tych zeszłorocznych . Niestety zabrakło reklamy Volkswagena z facetem który puszczał kierownice i sobie tańczył :) pamiętam jak w zesżłym roku zdarzało się,że 1/3 sali tańczyła razem z nim :P ech może dlatego reklama babci i dziadka irytowała mnie. No i niestety nie było " pół chleba poprosze " ;) pojawiła się chociaż cała polska czyta dzieicom - " Smok , Jaki znowu smok?"

Lubie reklame polskiego instytutu filmowego, prosta,krótka i nie wkurzająca ;]
I reklamy ery, zwłaszcza te o wyłączaniu telefonów są fajne,ale już po 15 razie przestają być Śmieszne,no ale cóż.

A najgorsza jest oczywiście AMS - jakaś taka psychodeliczna jest i dłuuuga. I nie beznadziejnie głupia jest z tym ławkami, Wrocław - miasto spotkań.
Don't BUT me! I hate people who BUT me!

http://www.whereisbasia.blogspot.com - Zapraszam, jeśli masz ochotę poczytać o tym jak mi się żyje na drugim końcu świata.

JimmyJ

Na forum od:
4 sie 09, 15:38

Post 5 sie 09, 12:47

Na całe życie zapamiętam reklamy zwierciadła: "...to,czego bardzo CHCĘ.... one mają odwagę być sobą-a TY?". Przejdźmy na stronę piękna!

artis83

Na forum od:

Post 5 sie 09, 13:52

mambala napisał(a):najleprza reklama to była w pradawnych czasach i mam tu na myśli spot "Cała polska czyta dzieciom" ze Smoleniem stojącym samotnie w pustej bibliotece
-Jest harry Potter
-Nie ma
-A co jest?
-Ja jestem\Cremaster

Rzeczywiście było to kiedyś! Zupełnie zapomniałam o tej reklamie. Była genialna!!!

A wracając to mniej zamierzchłych czasów to w zeszłym roku lubiłam reklamę C+ z napadem na bank:)

pat

Post 6 sie 09, 11:17

Nie wiem co wam się podoba w reklamie VW, szowinistyczne paskudztwo, łączące seksizm i ageizm w jednym. I nie piszcie że to histeryczna pojedyncza reakcja, wiele osób kręciło głową z niesmakiem.
A najbardziej żenująco wypadła ta reklama przed filmem Agnes Vardy - stoi przed nami twórcza, kreatywna, błyskotliwa, niesamowita kobieta po osiemdziesiątce, a po chwili oglądamy spot z panią, która nie jest w stanie poradzić sobie z samochodem i jedyne, co może ją uratować to ingerencja młodego macho. Żałosne.

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 6 sie 09, 11:43

E tam, wszystkie reklamy są seksistowskie Zwierciadła też. ;)

michuk

Na forum od:

Post 6 sie 09, 12:06

pat napisał(a):Nie wiem co wam się podoba w reklamie VW, szowinistyczne paskudztwo, łączące seksizm i ageizm w jednym. I nie piszcie że to histeryczna pojedyncza reakcja, wiele osób kręciło głową z niesmakiem.
A najbardziej żenująco wypadła ta reklama przed filmem Agnes Vardy - stoi przed nami twórcza, kreatywna, błyskotliwa, niesamowita kobieta po osiemdziesiątce, a po chwili oglądamy spot z panią, która nie jest w stanie poradzić sobie z samochodem i jedyne, co może ją uratować to ingerencja młodego macho. Żałosne.

To że reklama jest szowinistyczna (a jest, nie przeczę) nie zmienia faktu, że jest dla wielu (w tym dla mnie, choć mam nadzieję, że męską szowinistyczną świnią nie jestem, a prowadzę "jak baba" :P) śmieszna. Ciężko coś na to poradzić.

Negrin

Na forum od:
22 lip 09, 19:07

Post 6 sie 09, 12:36

pat: Przypuszczam, że twórcza, kreatywna, błyskotliwa, niesamowita kobieta po osiemdziesiątce poczuła się urażona tą reklamą o wiele mniej od Ciebie. Polecam większy dystans do świata, wówczas nawet szowinistyczne dowcipy mogą się okazać zabawne.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 6 sie 09, 19:40

ma ktoś nóż?

Reklama miesięcznika KINO niezmienna od Cieszyna 2002. Przyzwyczaiłem się do niej i uważam, że jest świetna. Oby jej nie zmieniano, bo przypomina stare czasy nh :)

artis83

Na forum od:

Post 6 sie 09, 19:58

Querelle napisał(a):

ma ktoś nóż?

Reklama miesięcznika KINO niezmienna od Cieszyna 2002. Przyzwyczaiłem się do niej i uważam, że jest świetna. Oby jej nie zmieniano, bo przypomina stare czasy nh :)

WŁAŚNIE !

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 7 sie 09, 9:38

Querelle napisał(a):

ma ktoś nóż?

Mi również zupełnie nie przeszkadza :).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 7 sie 09, 12:38

Querelle napisał(a):Reklama miesięcznika KINO niezmienna od Cieszyna 2002.

Troszkę się chyba jednak zmieniła, kiedyś było hasło "Obejrzałeś? Przeczytaj!" zdaję się, które przekazywało istotny komunikat o idei tego pisma.

Ta reklama , wraz z reklamą "Polityki" to według mnie dwa przykłady kusztu reklamy kinowej. Krótko, ładnie i bez nudnawych po 2 obejrzeniach żartów.

Negrin

Na forum od:
22 lip 09, 19:07

Post 7 sie 09, 12:48

Z reklamą Kina jest tylko taki problem, że końcówka (czyli główki zajmujące miejsca przed ekranem) gwałci uszy, szczególnie przy nagłośnieniu w większości sal.

michuk

Na forum od:

Post 7 sie 09, 13:09

Querelle napisał(a):

ma ktoś nóż?

Jestes pewien? Bo ja kojarze ze co najmniej w jednym Cieszynie sponsorem byl FILM.
A do reklamy tez nic nie mam w sumie, ale od zawsze denerowowalo mnie ich haslo reklamowe, kojarzace sie z wszechpolakami.

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 9 sie 09, 20:16

Nr 1 - Kartony Ery (najbardziej to ten, gdzie karton zagląda w lustro-ekran kina - ciarki mnie przechodziły; a na drugim karton połknięty przez wieloryba wprost do kina)
Kartony kończące "prosimy wyłączyc telefony" zauważyłem tylko dwa - kot i mysz (a'la Tom i Jerry) oraz zagubiony karton w jaskini lwa (tu zdecydowanie ten ostatni najbardziej mi się podobał). Sugestia do nas: wyłącz telefon, bo Ciebie zjedzą prawdziwi filmożercy.

Powrót do 9. - Po festiwalu