Głosowanie w plebiscycie publiczności

Księga pytań, pochwał i zażaleń. Wolontariat.
kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 25 lip 09, 8:52

Czy ktoś z Was wysłał smsa w plebiscycie publiczności?

Zaskoczyło mnie to bardzo - prosi się mnie o głos i chce się ode mnie za to pieniądze (1,22 zł).

Czy Wy też macie poczucie, że zostało zniszczone coś bardzo fajnego?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 25 lip 09, 12:11

Ja mam (i nie mam najmniejszego zamiaru oddać w tym plebiscycie żadnego głosu). A tak w ogóle, to mi się wydaje, że po tym genialnym pomyśle następnym logicznym krokiem będzie zlikwidowanie od przyszłego roku plebiscytu publiczności.

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 25 lip 09, 21:36

Zmiana moim zdaniem bardzo niefortunna.
Wątpię, że znajdą się naiwni ludzie, gotowi wysłać sms za 1.22zl(za jedną notę!).
Druga sprawa- do tej pory było tak, iż na film głosowali tylko widzowie na nim obecni. Teraz może głosować osoba, która danego filmu nie widziała co jest dużym nieporozumieniem i może "zniekształcić" wyniki tego konkursu, a co gorsza godzi w uczciwość głosów.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 25 lip 09, 22:01

_che_ napisał(a):Druga sprawa- do tej pory było tak, iż na film głosowali tylko widzowie na nim obecni. Teraz może głosować osoba, która danego filmu nie widziała co jest dużym nieporozumieniem i może "zniekształcić" wyniki tego konkursu, a co gorsza godzi w uczciwość głosów.

Zawsze wątpiłem w głosowanie tylko przez tych co widzieli, ale teraz wątpię jeszcze bardziej... Ciężka sprawa... Możecie przeczytać moje komentarze sprzed roku czy dwóch, albo czterech... Hm... Druki ścislego zarachowania ?

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 25 lip 09, 22:03

Może i też wątpiłem, ale przynajmniej nie obdzierano mnie ze złudzeń. Przykra sprawa.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 25 lip 09, 23:33

Poza oczywistą mniejszą ilością oddanych głosów na filmy X, Y, Z widzę jeszcze dwa istotne niebezpieczeństwa:

1. zdecydowana przewaga skrajnych ocen (jedynki lub szóstki). Nie wierzę, że znajdzie się znacząca grupa festiwalowiczów wysyłająca oceny wyśrodkowane: trójki, czwórki.
2. Głosować będą przede wszystkim osoby z niewielka ilością obejrzanych filmów konkursowych na koncie (zwłaszcza ci, którzy widzieli jeden, góra dwa filmy).

tangerine

Na forum od:

Post 25 lip 09, 23:45

No tak, z jednej strony założenie, że każdy może zakomórkować nie do konca oddaje stan rzeczy, z drugiej sponsor w końcu chciałby polansować to czym się zajmuje czyli zalety (i wady) telefonii komórkowej... Świat wyborów...

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 26 lip 09, 0:01

Dziękujemy sponsorowi za startery w sieci ERA i cudowne reklamy z tekturkowymi postaciami. Prosimy jeszcze o sms'y w regularnych cenach, w przeciwnym razie głosowanie konkursowe będzie mizerią. Wybieram się jak co roku na konkurs polskich animacji, czy ktoś przewidział dla mnie dodatkowy starter? A może, swoją drogą, wcale nie chodzi o głosy publiczności, przecież liczenie kart konkursowych to koszmar itd. A i tak wiadomo, że wygra "Głód" i "Plaże Agnes" i wejdą do dystrybucji.... Nikt z Was tego nie spostrzegł? Moja pierwsza myśl po zapoznaniu się z konkursowym repertuarem była właśnie taka...
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 26 lip 09, 0:12

Psubracie, Ty masz łeb!
Ja to również spostrzegłem, tylko że akurat 'Głód' jest Filmem, do którego trudno się przyczepić. Jednak porównywalne pod względem odbioru emocjonalnego filmy zazwyczaj prezentowane były w sekcji panorama.
'Plaż Agnieszki' jeszcze nie znam, jednak pewnie będą dobre. ale we Wrocławiu najwyżej przez tydzień polecą na dworcowym..Taki Lajf.
A zanim nas wyrzucą z tego forum za krytykę to może się w końcu spotkamy?Ja mam tu stały kontakt z eliską, ale reszta NDB jest mi jeszcze nieznana(no, aszeffel widziałem dziś w TP, jednak nie było okazji przekonać, że nie zawsze zasłaniam się kuflem;-))

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 26 lip 09, 6:59

eliska, nic dziwnego - jak to gwiazda - świeci, chodzimy razem na kawę i do kina, ale z Cze też, i z Querelle, więc nie zasłaniajcie się dłużej kuflem:)

z eliską idę dziś na Twarz

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 27 lip 09, 14:08

pomysl y glosowaniem przez sma przypomina mi konkurs telewizyjny, malo nowohoryzontowy pomysl
ja poza tym mam problem techniczny, nie mam polskiej komorki i nie wiem czy dodanie 0048 przed tymi numerami cos da, wiec jest spore ryzyko, ze te sms-y w ogole by nie doszly

czy nie bedzie innej formy glosowania?
MK

tangerine

Na forum od:

Post 27 lip 09, 22:00

Możemy zagłosować w naszym gronie wiernych forumowiczów ENH...

chinaski

Na forum od:

Post 27 lip 09, 22:45

Właśnie tak zróbmy. I Naszą nagrodę prześlemy Twórcy BEZPOŚREDNIO. Ja w TO wchodzę!

psubrat

Na forum od:

Post 27 lip 09, 22:57

Bardzo dobry pomysł. A kto finansuje podróż w sprawie doręczenia nagrody do Malezji? :-)

chinaski

Na forum od:

Post 27 lip 09, 23:07

Wyślemy pocztexem czy czymś takim:-). Jakoś może dojdzie..

psubrat

Na forum od:

Post 27 lip 09, 23:10

Dobra, ale eliska zrobi opakowanie jak rozumiem... ;-)

chinaski

Na forum od:

Post 27 lip 09, 23:40

Myślę, że tak. Jednak to Ją trzeba spytać.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 28 lip 09, 14:37

tangerine napisał(a):Możemy zagłosować w naszym gronie wiernych forumowiczów ENH...

To dobry pomysł!
W wolnej chwili dorobię taką ankietę to głosowania.

Jak myślicie, kiedy ogłosimy wyniki? Równocześnie z galą wręczenia nagród? Czy może dać jeszcze możliwość głosowania przez tydzien po festiwalu?

psubrat

Na forum od:

Post 28 lip 09, 15:21

Strator napisał(a): Czy może dać jeszcze możliwość głosowania przez tydzien po festiwalu?

Zdecydowanie tak.

tangerine

Na forum od:

Post 28 lip 09, 22:13

A ja myślę, że powinniśmy na gorąco ocenić (przed zakończeniem), nie sugerując się wynikami oficjalnymi, ale w sumie się nie upieram...

psubrat

Na forum od:

Post 28 lip 09, 23:46

Jasne, warto byłoby nie ulegać sugestii oficjalnych wyników, tyle, że problem jest bardziej praktyczny, a mianowicie: nie każdy aktywista forum ma dostęp do internetu na festiwalu czy też czas, żeby spokojnie coś tu skomentować.

tangerine

Na forum od:

Post 29 lip 09, 6:50

Zakleić wyniki w kopercie... ???

Ja dotychczasowe filmy mam ocenione, wystarczy, że wyszperam noty z zapisków...

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 29 lip 09, 11:13

Myślę, że jednak lepiej będzie jak ujawnimy wyniki razem z galą zamykającą. Żeby ani Era nie sugerowała się naszymi wynikami (bo podejrzewam, że będą musieli naciągnąć głosy, nikt o zdrowych zmysłach przecież nie wysyła tych smsów), ani żeby forumowicze nie sugerowali się wynikami oficjalnymi.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Tomassi

Na forum od:
9 sie 05, 9:07

Post 29 lip 09, 16:03

Nie podoba mi się ten nowy system głosowania. Widzę te same wady, które wymieniliście. Jednak może postradałem rozum, bo jakoś chcę mieć wpływ i głosuję:) Tylko nie zamawiałem subskrypcji sms-owej z filmami polecanymi, a co dzień dostaję mmsy. Jak się z tego wypisać???

psubrat

Na forum od:

Post 29 lip 09, 17:25

Z reguły wypis z takich śmiesznych rzeczy polega na wysłaniu SMS z tekstem STOP, ale nie wiem jak to działa w tym przypadku.
Jest jeszcze jedna wada głosowania w systemie sms, którą zauważył ktoś na hyde parku. A więc.... Aktualnie filmów w ogóle nie trzeba oglądać, żeby na nie zagłosować odpowiednim sms'em... Masakra.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 29 lip 09, 20:42

To już trochę spiskowa teoria, że ktoś nie widząc filmu będzie wydawał pieniądze, żeby zagłosować. Po co? Chyba, że rodzina reżysera ;)

Zaletą nowego systemu głosowania są bez wątpienia większe wpływy do budżetu :)

A poważniej to sądzę, że chodziło o to, żeby dać szansę oddania głosu z opóźnieniem, po obejrzeniu wszystkich filmów i przemyśleniu decyzji. Zdaje się, że niektórzy forumowicze kiedyś o to apelowali...

psubrat

Na forum od:

Post 29 lip 09, 23:07

doktor pueblo napisał(a): chodziło o to, żeby dać szansę oddania głosu z opóźnieniem, po obejrzeniu wszystkich filmów i przemyśleniu decyzji. Zdaje się, że niektórzy forumowicze kiedyś o to apelowali...

Przecież otrzymując kartę konkursową można ją było oddać później, nie było z tym problemu.

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 30 lip 09, 0:20

ale delikatnie wypowiadacie się na temat tej sprawy

- to jedno z najgorszych rozwiązań na jakie zgodził się Gutek, od tej pory można śmiało mówić o komercjalizacji tego festiwalu, to trochę kopniak w dupę dla wszystkich tych dzięki, którym od lat ten festiwal istnieje (czytaj: publiczności) - ciekawe czy organizatorzy wyjawią ile przyszło sms'ów na tytuł, który wygra w głosowaniu "Publiczności"

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 30 lip 09, 9:59

Ja też nie uważam, żeby system był dobry. Największa jego wada to moim zdaniem wypaczenie wyniku, o którym pisał Querelle.

Natomiast jakoś strasznie mnie to nie boli, bo idea konkursów w przypadku filmów jest mi w ogóle obca. Oglądania filmów nie traktuję jak zawodów sportowych. Większość dzieł jest poza tym nieporównywalna. W związku z tym jest mi raczej obojętne kto wygra, mojego odbioru filmów i tak to nie zmieni.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 30 lip 09, 11:27

Po długich naradach zdecydowaliśmy jednak nie robić alternatywnego głosowania. Myślimy, że po pierwsze zorganizowalibyśmy go zbyt późno by oddawał pełen obraz preferencji forumowiczów i w ogóle festiwalowiczów. A po drugie boimy się, że dolałoby to oliwy do ognia i popsuło atmosferę. W przyszłym roku przygotujemy się wcześniej i ustalimy charakter plebiscytu z organizatorem głosowania smsowego.

Piccolina

Na forum od:
22 lip 09, 12:16

Post 30 lip 09, 12:32

Również nie podoba mi się system głosowania SMSowego i tak jak w innych latach oddawałam wszelkie otrzymane karty do głosowania, to SMSa nie wysłałam ani jednego. Bezsens systemu dotarł do mnie po polskich animacjach, na które powinnam zagłosować w 17 SMSach.

A nawet jeśli ktoś w ogóle zagłosuje, to bardzo mnie ciekawi system ustalania wyników. Jako umysł ścisły burzę się przeciwko liczeniu średniej głosów, tak jak to było dotychczas, bo pewnie będą jedynie filmy z samymi jedynkami bądź szóstkami. Jak już komercja i konkurs SMSowy rodem z TV, to powinno się chyba umożliwić oddawanie jedynie głosów poparcia i wygra ten, kto otrzyma ich najwięcej. Ale właściwie zagalopowałam się z tą sugestią, bo nawet system tak ulepszony nadal będzie systemem złym.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 31 lip 09, 8:43

ja wyprobowalam glosowanie z zagranicznej komorki 0048 + numer. (bo jednak chcialabym miec jakis wplyw na wynik) i oczywiscie nic z tego nie wyszlo
tak wiec w tym roku nie mam prawa glosu :-(
MK

tangerine

Na forum od:

Post 31 lip 09, 22:13

Ja przed chwilą spróbowałem zagłosować z komórki krajowej i otrzymałem zwrotny SMS "Głosowanie zakończone"... A myślałem, że do północy można będzie głosować !?!?!

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 1 sie 09, 6:36

Na ostatnim pokazie konkursowym (Helen) podawano info o zakończeniu głosowania 31 lipca o 18.00

tangerine

Na forum od:

Post 1 sie 09, 7:32

wks napisał(a):Na ostatnim pokazie konkursowym (Helen) podawano info o zakończeniu głosowania 31 lipca o 18.00

Szkoda, że nie rozpowszechniono tej informacji, wolontariusze nie wiedzieli...

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 1 sie 09, 10:23

Jak ktoś chciał ocenić wszystkie filmy konkursowe ze wszystkich sekcji (Nowe Horyzonty oraz Filmy Krótkometrażowe), musiał wysłać 132 SMSy. Ja wysłałem symbolicznie, aż dwa SMSy głosując na dwa filmy z konkursu animacji. Ciekawe, czy zgadniecie jakie dałem noty? Oczywiście, że po szóstce!!!
W tym roku do konkursu nie podchodzę już tak emocjonalnie, jak w zeszłych latach. Zresztą nawet filmów, które wygrały rok temu w tym roku nie powtórzono (przypominam - "Deszcz dzieci", "Złota rybka"). Zeszłorocznych laureatów już nikt nie pamięta, bo i po co? Przecież to już starocie i nic nie warte gnioty :-(
Przed nami 10. edycja jubileuszowa. Czy czeka nas jeszcze większa zmiana na lepsze? SMSy już po 2,44 zł?

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 3 sie 09, 13:13

Cóż, pozostaje się tylko zgodzić z tym, co zostało napisane powyżej. Ja sam widziałem 4 filmy z konkursu głównego i nawet zagłosowałem (wystawiając właśnie te oceny ze środka - od 2 do 4 ;)), ale przecież głupotą byłoby wysyłanie 8 osobnych sms-ów na krótkometrażówki widziane w ramach jednego pokazu. Nie dodam nic nowego do dyskusji mówiąc, że te sms-y to pomysł beznadziejny, ale przynajmniej głośno powiem, co o tym myślę. Im więcej takich głosów, tym większa (choć i tak niewielka, bo przecież sponsor tytularny zawsze będzie miał więcej do powiedzenia niż jacyś tam użytkownicy jakiegoś tam forum) szansa na jakieś poprawki w przyszłości.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 3 sie 09, 14:36

Kiedy poznamy ranking filmów i liczbę oddanych głosów?

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 3 sie 09, 14:49

Ciekawe, czy w ogóle sponsor zdecyduje się upublicznić te dane :-) Dla mnie taki system głosowania jest bez sensu. Tak w ogóle.

skalpel

Na forum od:
19 lip 07, 18:28

Post 3 sie 09, 16:32

Trafne podsumowanie nowego sposobu głosowania ;)

http://wroclaw.fotolog.pl/1893227,komentarze.html

Prolka

Na forum od:
25 kwi 07, 18:56

Post 3 sie 09, 20:55

Z pewnością taki system głosowania ułatwiał zliczanie głosów, ale dlaczego nie można w jednym sms wysyłać głosów na więcej niż jeden film?

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 3 sie 09, 21:15

dopiero teraz sie przedarlam p/pow.dsykusje

nono ...a swoja drogą mam pomylsy na opakowanie ;)

Galimatias

Na forum od:
15 lip 06, 13:56

Post 4 sie 09, 8:35

Czytając wczoraj podsumowanie Pana Pawła T. Felisa w GW wiadomo że dziennikarze znają już wyniki głosowania publiczności. Narazie tyle:

1.Tlen
2.Głód
3.Sell Out
5.Każdy myśli swoje

:)

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 5 sie 09, 15:30

okon napisał(a):Kiedy poznamy ranking filmów i liczbę oddanych głosów?

Już jest:
http://www.enh.pl/artykul.do?id=414
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Mrozikos667

Na forum od:

Post 5 sie 09, 15:41

No i niestety potwierdziły się opinie o skrajności ocen. Trzy filmy ze średnią powyżej 5?! W zeszłym roku nie było żadnego, a to chyba o czymś świadczy.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 5 sie 09, 15:54

I okazało się, że konkursowe filmy były lepsze niż w ubiegłych latach. Sukces, sukces.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 5 sie 09, 16:18

Ach, no i oczywiście przydałoby się wiedzieć, ile nadesłano głosów. Czy jest możliwość opublikowania takiej informacji?

Negrin

Na forum od:
22 lip 09, 19:07

Post 5 sie 09, 16:22

Dodatkowo warto zwrócić uwagę na wyniki liczbowe na miejscach od 4. do 9., które mogą wskazywać na to, że oddano bardzo niewiele głosów.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 6 sie 09, 23:23

I ja chciałbym wiedzieć ile głosów oddano, proszę w imieniu wszystkich o tę informację, w końcu mogę powiedzieć: "Płacę, wymagam" prawda?
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

szelmek

Na forum od:
22 lip 06, 21:05

Post 7 sie 09, 0:58

To jest pewne, że głosów było bardzo mało, miejmy nadzieję, że organizatorzy wyciągną wnioski.

Swoją drogą to naprawde wspaniale, że istnieją kalkulatory, możemy poznać wynik co do jednej dziesięciomilionowej! (Tlen: 5.3846154)

Następna strona

Powrót do 9. - Uwagi, pomysły i sugestie organizacyjne