przestrzeń miasta-przestrzeń festiwalu

Przestrzeń miasta - przestrzeń festiwalu. Bilety, karnety i inne sprawy.
Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 17 maja 09, 12:29

Ogromna szkoda... A dlaczego zrezygnowano z Capitolu?

Czy to jest tymczasowe (ze względu na wspomnianą przebudowę? jeśli to jest w ogóle przyczyną) i za rok można się spodziewać powrotu na listę obiektów? Czy może zrezygnowano już na stałe z Capitolu?

Czy ten obiekt zostanie zastąpiony jakimś innym, a jeśli tak to jakim?
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 17 maja 09, 20:49

Nie podoba mi się to. Capitol był moim ulubionym kinem na festiwalu.

Thane

Na forum od:

Post 17 maja 09, 22:10

Mi również się to nie podoba. To był również i mój ulubiony obiekt festiwalowy, dlatego proszę o odpowiedzi na powyższe pytania. Panie poruczniku? Panie Romanie?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 18 maja 09, 7:16

wszyscy w Cannes,
ale słuchajcie, przecież w Capitolu była chyba najgorsza widoczność ze wszystkich kin, jak miałam tam jakiś film, to biegłam na łeb na szyję, żeby sobie zająć miejsce w ostatnim rzędzie z boku i żeby mi jakaś głowa nie wchodziła na tekst, w innym wypadku zawsze wchodziła, a nie jestem wcale taka mała, wręcz powiedziałabym przeciwnie, chyba nie będę płakać po Capitolu, chociaż śmiesznie było oglądać nogi siedzących w ogródku klientów restauracji przez okienko damskiej toalety:)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 18 maja 09, 11:08

Skądże znowu - najgorsza widoczność napisów zasłanianych przez widzów to była (i znów będzie, jak sądzę) w Teatrze Lalek i na małej sali w Warszawie.

cze67

Na forum od:

Post 18 maja 09, 14:16

A ja, jak miałem wybrać z dwóch "równorzędnych" filmów granych w Heliosie lub Capitolu, zdecydowanie wybierałem Capitol. Bo miał klimat, bo mi się bardziej podobał, bo cośtam, cośtam... I jakoś napisów nikt mi nie zasłaniał. Ale ja dosyć wysoki jestem :-)

Thane

Na forum od:

Post 18 maja 09, 14:30

Uważam podobnie. Ja z kolei jestem średniego wzrostu i zdarzyło mi się chyba ze dwa razy żeby ktoś mi zasłaniał. Już większy problem z przeczytaniem napisów jest w niektórych salach Heliosa niż w Capitolu.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 18 maja 09, 15:55

Odnośnie ogólnej czytelności napisów na filmach to chciałbym zaproponować panu Romanowi inną firmę realizującą napisy. Białe napisy na białym tle w kreskówce Persepolis to była lekka jazda po bandzie. Zawsze można poprosić o czarne kontury liter i sprawa rozwiązana.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Gość

Post 18 maja 09, 18:40

marudzicie

cze67

Na forum od:

Post 19 maja 09, 12:12

Pamiętajmy także, że zniknięcie z mapy festiwalu tak pojemnego obiektu jak Capitol oznacza więcej ludzi w pozostałych salach.

Thane

Na forum od:

Post 19 maja 09, 12:20

Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie braku jednego obiektu przy retrospektywach planowanych na ten rok. Część ludzi poszłaby do Capitolu a tak grono zainteresowanych Maddinem i Ming-liangiem zrobi się jeszcze większe. Dlatego cały czas liczą na odpowiedź na powyższe pytania. Będę pytał do skutku.

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 19 maja 09, 13:14

jak już ktoś zauważył wszyscy są w Cannes :) poczekajmy chwilę :)

Thane

Na forum od:

Post 19 maja 09, 13:57

Czekamy, czekamy :).

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 19 maja 09, 18:33

W Cannes też jest internet.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 20 maja 09, 5:58

ale oprócz internetu są też inne atrakcje :)

Ghost Love Score

Na forum od:
6 paź 08, 14:56

Post 20 maja 09, 15:22

Thane napisał(a):Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie braku jednego obiektu przy retrospektywach planowanych na ten rok. Część ludzi poszłaby do Capitolu a tak grono zainteresowanych Maddinem i Ming-liangiem zrobi się jeszcze większe. Dlatego cały czas liczą na odpowiedź na powyższe pytania. Będę pytał do skutku.

ENH to również Capitol. Nie wyobrażam sobie jak obejdziemy się bez tego miejsca w tym roku. Rozpoczęcia i zakończenia nie widzę nigdzie indziej :(

panna apsarka

Post 22 maja 09, 12:29

Jarosz napisał(a):Są bardziej eleganckie, ale niestety dużo mniej wygodne.

mniej wygodne baaaardzo delikatnie mowiąc. elegancji w nich za grosz :)

Thane

Na forum od:

Post 29 maja 09, 22:27

Jako, że festiwale się pokończyły i trzeba wrócić do szarej rzeczywistości ponawiam wcześniejsze pytania:

Czy to jest tymczasowe (ze względu na wspomnianą przebudowę? jeśli to jest w ogóle przyczyną) i za rok można się spodziewać powrotu na listę obiektów? Czy może zrezygnowano już na stałe z Capitolu?

Czy ten obiekt zostanie zastąpiony jakimś innym, a jeśli tak to jakim?

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 30 maja 09, 10:24

Intuicja mi podpowiada, że program festiwalu zostanie ścieśniony. Będzie 6 filmów dziennie w każdej z sal, przerwy mniejsze. No bo przecież odpadło nam 10 dni po 4 fillmy = 40 projekcji. Czyli największe sale wezmą na siebie dodatkowo po 10 filmów (1 dziennie).

Thane

Na forum od:

Post 30 maja 09, 10:37

tangerine: Jeśli będzie tak jak mówisz, to będzie to ciężki festiwal :). Ja jednak liczę na jakąś odpowiedź z góry, może Pan Roman zabierze głos.

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 30 maja 09, 16:59

W dzisiejszym (czy tam wczorajszym) dodatku festiwalowym do Gazety Wyborczej jest taka oto informacja: "W tym roku filmy oglądać będzie można w kinach Helios i Warszawa, na 11 dni festiwal zawładnie również Wrocławskim Teatrem Lalek, Operą Wrocławską, Klubem XO i Arsenałem, gdzie odbywać się będą koncerty. Stałym centrum festiwalowym będzie Mediateka, nowym miejscem - restauracja festiwalowa Kardamon."

Ja to widzę tak, że w Operze będą się odbywać projekcje zamiast w Capitolu, ale oczywiście czekam na oficjalne informacje.

Thane

Na forum od:

Post 30 maja 09, 17:59

Również to czytałem i opcja o której mówisz byłaby chyba najlepsza, jednak nie wiem czy opera zamieni się w obiekt festiwalowy aż na tak długi czas. Czekamy.

tangerine

Na forum od:

Post 30 maja 09, 22:05

Znowu 11 dni to nie tak dużo, nie sądzę żeby się działy w Operze jakieś wydarzenia w lipcu w czasie festiwalu. Powiem szczerze byłoby to bardzo fajne rozwiązanie pod względem logistycznym. Stworzyłby się bardoz zwarty obszar festiwalowy w okolicach Mediateki. Tylko nie wiem jak wygląda przystosowanie sali Opery do wyświetlania filmów. Chyba jest to możliwe skoro odbywaja się pokazy z muzyką na żywo, a;e nigdy nie byłem z wyjątkiem koncertu muzyki z filmów Angelopoulosa.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 31 maja 09, 12:32

Drodzy: od 13 maja Cannes a po powrocie nadrabianie tych 11 dni. Po prostu dużo się dzieje i nie wystarcza czasu na śledzenie forum. Jestem tutaj po raz pierwszy od 12 maja.

Do rezygnacji z Capitolu zmusiła nas konieczność oszczędzania. Ze względu na kurs walut, osłabienie złotówki i wielkie płatności w euro i dolarach, budżet festiwalu jest po prostu mniejszy niż w roku poprzednim. Capitol jest na codzień teatrem muzycznym, nie ma aparatury do pokazywania filmów. Jej wynajęcie jest bardzo kosztowne. Przeanaliżowałem bardzo dokładnie wykorzystanie miejsc w Capitolu w trakcie festiwalu i okazało się, że często w tej sali, mimo atrakcyjnego programu, było mało osób. Brak Capitolu to decyzja tylko na ten rok. Chętnie wrócimy do Capitolu (chyba, że będzie tam wkrótce remont).

Nie bedzie też małej Warszawy. W Operze będą tylko pokazy dwóch filmów niemych z muzyką na żywo ("Przygody księcia Achmeda" + Geoff Smith (30 lipca) oraz "Skarb rodu Arne" + Leszek Możdżer (1 sierpnia) oraz wyjatkowy pokaz fimu Guya Maddina "Pietno na umyśle" (24 lipca) z amerykańskimi mnaśladowcami dźwieków, Gosią Dobrowolską jako narratorką i orkiestrą. Będzie Teatr Lalek oraz Helios. Może także kilka pokazów w nowej przestrzeni XO (obok Heliosa).
Otwarcie w Heliosie(dwa filmy w największych salach, zapewniam, że prawie nie będzie urzędników), zamknięcie również w Heliosie.

Aby niedogodności związane z brakiem Capitolu były jak najmniejsze, sprzedamy mniej karnetów niż w latach poprzednich.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek
Ostatnio edytowano 31 maja 09, 14:07 przez Roman Gutek, łącznie edytowano 1 raz

Thane

Na forum od:

Post 31 maja 09, 12:41

Dziękujemy za odpowiedź, Panie Romanie.

Rozumiem, że nie będzie zastępczego obiektu za Capitol (o warszawie nie wspominam). Program zostaje uszczuplony czy może, jak sugerowano wyżej, w jednym dni będzie więcej filmów?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 31 maja 09, 13:00

Thane: program nie będzie uszczuplany. Będzie trochę mniej powtórek. Większość filmów będzie wyświetlana dwa razy. Tylko część trzy razy. Rezygnujemy np. z trzykrotnych pokazów filmów konkursowych. W żadnej sali nie bedzie więcej niż 5 seansów dziennie.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Thane

Na forum od:

Post 31 maja 09, 13:37

Świetnie, to jedna z lepszych wiadomości. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

psubrat

Na forum od:

Post 31 maja 09, 15:47

Nie wiem czy to dobra rezygnacja, bo osoby odwiedzające festiwal na dzień lub dwa nie będą miały szansy obejrzeć kilka filmów konkursowych jednego dnia, a tylko dwa z nich. Mnie będąc na całym festiwalu zdarzało się w mocniejsze dni pójść na 4 różne konkursy jednego dnia, a potem na coś luźniejszego kolejnego dnia.

Thane

Na forum od:

Post 31 maja 09, 16:36

Ja jestem zdania, że "rezygnacja" nigdy nie jest dobra ;). Ale tak poważnie, to myślę, że zostało to rozegrane najrozsądniej żeby zmieścić się z całością programu. W każdej sekcji coś przyciąć i znajdzie się miejsce na resztę.

tangerine

Na forum od:

Post 31 maja 09, 16:44

Czyli jednak kryzys jest wszechobecny. Ale zgadzam się z Thane. Uważam, że rezygnacja z trzeciego pokazu filmu konkursowego może nawet wyjść na dobrze festiwalowi oraz uczestnikom. Dla mnie będzie łatwiej podjąć decyzję (zresztą pisałem już o tym na forum). Film będzie w konkretny dzień i podobnie jak to było w Cieszynie trzeba będzie się zdecydować czy idziemy na film konkursowy czy na inny. Takie rozwiązanie zmniejsza liczbę dylematów przy układaniu własnego programu.

Jarosz

Na forum od:

Post 31 maja 09, 16:48

Wiecie co - z jednej strony cięcia liczby seansów, co utrudnia nieco planowanie trasy po seansach, bo ogranicza pole manewru (większa szansa, że coś nam ucieknie, bo się nałoży na coś innego, nie mniej interesującego), ale z drugiej strony potencjalnie mniej latania po mieście, żeby zdążyć np. do Capitolu, bo jednak większość seansów będzie w Heliosie (nie oszukujmy się) - to może ostatecznie nie będzie aż tak strasznie, jak nam się wydaje? :-D

Thane

Na forum od:

Post 31 maja 09, 16:56

Trudno się nie zgodzić, koncentracja w Heliosie na pewno będzie poważna. Mnie jednak zastanawia, jak to wpłynie na kolejki. Cały czas mam na myśli retrospektywy dwóch gigantów (Maddin i Ming-liang), które będą oblegane i pewnie cała sprawa skończy się tak, że wychodząc z jednego seansu będzie się płynnie wchodziło w kolejkę na następny, przy założeniu, że obie retrospektywy nie będą się pokrywały czasowo. Chociaż w końcu i tak damy radę :).

tangerine

Na forum od:

Post 31 maja 09, 18:56

Thane, na razie jest za wcześnie, przynajmniej jesli chodzi o mnie, na wybieranie tytułow do oglądnięcia. Nie znam oferty. Na pewno będzie wiele ciekawych do oglądnięcia. Ale też, w związku z kryzysem, może przyjechać mniej osób, tak więc trudno za wczasu wyrokować co się wydarzy. Tak czy owak, zawsze stałem w kolejkach i tylko jedną opuściłem (dokument Daviesa o Liverpoolu). Żałuję, ale bez przesady. Zadanie na festiwal jest takie - zobaczyć kilkanaście interesujących filmów, w sprzyjających okolicznościach. Planuję rzecz prosta zobaczyć, ze 2-3 filmy Ming-lianga, ale już Maddin w zależności od konkurencji na innych salach.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 31 maja 09, 21:58

tangerine: karnety sprzedają sie bardzo dobrze i nie widać tutaj kryzysu.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

psubrat

Na forum od:

Post 31 maja 09, 22:27

Panie Romanie! Bardzo proszę o pozostawienie formuły 4 różnych filmów konkursowych jednego dnia. Może ktoś wesprze moją prośbę? :-)

Thane

Na forum od:

Post 31 maja 09, 22:41

tangerine: Ja co do wyboru tytułów to też nie mogę wiele wybrać, bo i jak? Jestem jednak pewny, że wybiorę się na możliwie dużo filmów Maddina i Ming-lianga.

tangerine

Na forum od:

Post 31 maja 09, 23:11

Roman Gutek napisał(a):tangerine: karnety sprzedają sie bardzo dobrze i nie widać tutaj kryzysu.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

W sumie się nie dziwię, bo cena jest bardzo korzystna, biorąc pod uwagę ceny na kino festiwalowe (Planete Doc Review, Festiwal Filmów Latynoamerykańskich). Jak obejrzę 30 filmów to mi wyjdzie cena jednostkowa poniżej 10 złotych. Dzięki karnetowi. Bardzo dobra cena.

poughkeepsie

Na forum od:
31 lip 08, 9:26

Post 4 cze 09, 13:17

szkoda Capitolu, ale tylko ze względu na klimat, bo wygoda oglądania mocno średnia :) To całe szczęście, że już mam karnet, skoro ma być sprzedanych mniej niż zwykle :D
Mnie idea festiwalu we Wrocławiu odpowiada bardzo. 130tys. ludzi w Cieszynie?To nie byłoby możliwe, poza tym festiwal nie miałby szans na taki budżet jak we Wrocławiu, co miałoby szerokie konsekwencje.

panna apsarka

Post 12 cze 09, 16:43

a capitol za rok bedzie już w remoncie wiec pewnie na długo wypadnie z oferty festiwalowej...
szkoda mi obu sal, choc przyznam się że w małej warszawie byłam chyba tylko raz..

ale te 2 powtórki - zrozumiałe ale kolejki to już na pewno z heliosa wypłyną i rynek zaczna opasywać ;)

tangerine

Na forum od:

Post 12 cze 09, 16:57

Nie ma się chyba co martwić. Dotychczas były 3 projekcie filmów konkursowych, z czego dwie w dużej sali, a jedna w małej. Wiadomo, kiedy w małej sali była ostatnia projekcja to miejsca były zajęte do ostatniego miejsca. Ale na seansach rannych np. na Włóczędze czy Potosi pamiętam pustki więc to kwestia zmobilizowania się i nie czekania na ostatni pokaz filmu.

Thane

Na forum od:

Post 12 cze 09, 17:00

...i odrobina szczęścia w układzie godzinowym programu.

Jarosz

Na forum od:

Post 20 lip 09, 20:28

Przeczytałem sobie po długiej przerwie cały ten wątek i uważam, że należą się wszystkim małe uzupełnienia/kontynuacje:

tangerine napisał(a):Przecież prezydent Wrocławia przymierza się do kariery politycznej, a wtedy wszystko możliwe...

Już wiadomo, że nie - że będzie się po raz trzeci ubiegał o prezydenturę Wrocławia, a zatem rosną szanse na pozostanie ENH w stolicy Dolnego Śląska.

aszeffel napisał(a):ktoś miał sfotografować Dworcowe i co?

Spieszcie się z odwiedzeniem Dworcowego, bo jesienią albo zimą br. ma się zacząć przebudowa dworca przed Euro 2012, a plany architektoniczne, które były już publicznie wystawiane, nie przewidują tam czegoś takiego jak kino. To oznacza, że gdy Wrocław Główny przejmą budowlańcy, kino przestanie istnieć. Tym razem definitywnie. Co znamienne, jeszcze się o tym nie informuje. Najprawdopodobniej za rok, podczas 10. ENH, kino Dworcowe będzie już historią, a więc idźcie tam teraz. Fotografujcie, filmujcie, pójdźcie na jakiś seans... Później może być za późno.

Dobry wieczór we Wrocławiu :-D

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 20 lip 09, 20:33

Jarosz napisał(a):Przeczytałem sobie po długiej przerwie cały ten wątek i uważam, że należą się wszystkim małe uzupełnienia/kontynuacje:

tangerine napisał(a):Przecież prezydent Wrocławia przymierza się do kariery politycznej, a wtedy wszystko możliwe...

Już wiadomo, że nie - że będzie się po raz trzeci ubiegał o prezydenturę Wrocławia, a zatem rosną szanse na pozostanie ENH w stolicy Dolnego Śląska.

aszeffel napisał(a):ktoś miał sfotografować Dworcowe i co?

Spieszcie się z odwiedzeniem Dworcowego, bo jesienią albo zimą br. ma się zacząć przebudowa dworca przed Euro 2012, a plany architektoniczne, które były już publicznie wystawiane, nie przewidują tam czegoś takiego jak kino. To oznacza, że gdy Wrocław Główny przejmą budowlańcy, kino przestanie istnieć. Tym razem definitywnie. Co znamienne, jeszcze się o tym nie informuje. Najprawdopodobniej za rok, podczas 10. ENH, kino Dworcowe będzie już historią, a więc idźcie tam teraz. Fotografujcie, filmujcie, pójdźcie na jakiś seans... Później może być za późno.

Dobry wieczór we Wrocławiu :-D

o nieee...
(no i właśnie po to są potrzebne parytety, żeby całego świata nie podporządkowywać piłce nożnej!)

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 20 lip 09, 20:41

szczerze mówiąc nie wiem co znaczy tak popularne ostatnio słowo parytet :)

eliska

Na forum od:

Post 20 lip 09, 20:47

juz sobie przeczytałam...zgadzam sie z Tobą Aszeffel

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 20 lip 09, 20:48

Kwota - zagwarantowana ustawowo liczba miejsc na listach wyborczych, w gremiach decyzyjnych, w zarządach, w konkursach etc. (np. 35 proc., 40 proc. dla kobiet).
Parytet - zagwarantowane 50 proc. miejsc, („parytet”, od łac. paritas, to równość); parytet stanowi więc równościową odmianę kwot.

przeczytaj:

http://wyborcza.pl/1,75515,6828134,Po_c ... lsce_.html

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 20 lip 09, 20:49

cieszę się :)

eliska

Na forum od:

Post 20 lip 09, 21:01

w tym tekście jest dokładniej i jaśniej,dzięki

tangerine

Na forum od:

Post 20 lip 09, 22:29

Ja bym nie dzilił ludzi na kobiety i mężczyzn, nie sądzę, żeby to był właściwy podział...

eliska

Na forum od:

Post 20 lip 09, 22:42

to jest właściwy podział tylko moze nie w kontekscie tego co robią niektórzy pracodawcy czy politycy :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 10. - Czas, który pozostał