4. FF Era Nowe Horyzonty

Archiwalne posty ze starego forum FF Nowe Horyzonty. Forum zamknięte.
okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 25 sie 04, 19:42

Że się wypowiem w poniższej kwestii: Jeśli mam wybierać pomiędzy przypominaniem, a odkrywaniem, to zdecydowanie wybieram tę drugą możliwość. Szeroko pojęty video-art to świetny pomysł, ale nie chce mi się wierzyć w jego realizację... wolałbym też, żeby w przyszłym roku zrezygnowano z wielkich nieporozumień wybitnych rzekomo artystów i zwrócono się ku skromnym zwycięstwom artystów pomniejszych. Że się w tej zawoalowanej formie wyrażę... Niestety nie każdy ma dostęp do "środowisk ezoterycznych", stąd pytanie: Są jakieś tajemne sposoby dotarcia do awangardy amerykańskiej czy też pozostałych wspomnianych nazwisk? Książki, strony internetowe, sabaty czarownic....

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 25 sie 04, 21:56

Bill Viola w Cieszynie to byłoby bardzo trudne ( ze względów lokalowych (jakoś nie moge sobie wyobrazić jego prac pokazywanych w kinie) i finansowych. Może zamiast videoartu pokazać prace reżyserów, którzy się nim inspirują - w tym roku był Greenaway, w przyszłym roku pewnie będzie trzecia część Tulse Lupera (teraz będzie miała premierę w Wenecji). To jest jednak festiwal filmowy, wystawy, spektakle to tylko dodatek, chyba trudno by było pokazywać Viole na przystawkę. Jeśli chodzi o Godarda to najlepsza by była jednak pełna retrospektywa, teraz jest więcej sal, można poszaleć.
Okon -do awangardy amerykańskiej najlepiej dotrzeć przez internet, sporo filmów wyszło na DVD i VHS, poza tym w emule można czasem coś znaleźć. np. krótkometrażówki Brakhage'a

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 25 sie 04, 23:07

Mnie "Niezwyciężony" nie zachwycił, ale aż tak bym nie psioczył. Film jest pełen patetyzmu i sztucznych, wydawałoby się, dialogów, ale tylko wtedy gdy patrzy się na niego jak na klasyczną fabułę. Te zabiegi są przecież zamierzone i mają nadawać obrazowi baśniowego nastroju. Film jest oparty na żydowskich podaniach i legendach, gdzie takiego patetezmu (jak w każdej baśni) zapewne pełno. Moim zdaniem środki te po prostu Herzogowi nie do końca wypaliły i mi jakoś ciężko było "wejść w klimat". Mimo to fani Herzoga powinni go zobaczyć. Ja zapamiętam na pewno znakomitą rolę Tima Rotha. Co do awangardy amerykańskiej: Mekas był w kilku egzemplarzach w Sanoku - mi już wystarczy... Okon: szukaj we fnac.com, rarovideo.com, amazon.com no i google. Godarda też chętnie bym zobaczył, tym bardziej, że kopie, które dostępne są w Polsce są bardzo zniszczone - ostatnio oglądałem "Pogardę" w CSW z ustrzępionymi przynajmniej 5-cioma minutami. Bill Viola - kto to u licha jest? MK, pamk napiszcie coś więcej proszę!

okon

Na forum od:

Post 25 sie 04, 23:43

http://www.billviola.com/ jeśli to ten pan, o którym myślę. dzięki kubak. faktycznie kilka ciekawych rzeczy jest na emule.

okon

Na forum od:

Post 25 sie 04, 23:54

http://www.deutsche-bank-kunst.   com/guggenheim/alt/18/english   /ausstellung/index.htm
a tutaj coś o konkretnej instalacji. w niedalekim mieście berlin.

andy

Post 26 sie 04, 0:38

a moze udałoby się zdobyć cos z pierwszej awangardy francuskiej:Dulac, Delluc, Epstein,L'hebier, Gance... to by było coś... pamiętajcie tez o tym,ze chodzi o coś, co nazwac bedziemy mogli "nowymi horyzantami", o cos ,co otwiera nam oczy na to, co nieznane,a intrygujące, wybiegające poza ramy konwencji.I coś, co jest uniwersalne, co pozostawi po sobie istotny w kinematografii slad. Fellini jest do zdobycia, Almodovar tym bardziej, w Krakowie mielismy okazję zobaczyć przegląd wczesnych filmów Bunuela...Ja sama z przyjemnoscią zobaczyłabym wszystkie dzieła mego kochanego Mike'a Leigh na duzym ekranie,ale wiem,ze to miejsce przeznaczone dla nowych odkryc. Proponuje w zamian Angelopoulousa, znam jeden tylko jego film,zrobił na mnie za to niesamowite wrazenie...młodzi gniewni angielscy,czescy?kto da więcej w licytacji?:)

andy

Post 26 sie 04, 0:39

a moze udałoby się zdobyć cos z pierwszej awangardy francuskiej:Dulac, Delluc, Epstein,L'hebier, Gance... to by było coś... pamiętajcie tez o tym,ze chodzi o coś, co nazwac bedziemy mogli "nowymi horyzantami", o cos ,co otwiera nam oczy na to, co nieznane,a intrygujące, wybiegające poza ramy konwencji.I coś, co jest uniwersalne, co pozostawi po sobie istotny w kinematografii slad. Fellini jest do zdobycia, Almodovar tym bardziej, w Krakowie mielismy okazję zobaczyć przegląd wczesnych filmów Bunuela...Ja sama z przyjemnoscią zobaczyłabym wszystkie dzieła mego kochanego Mike'a Leigh na duzym ekranie,ale wiem,ze to miejsce przeznaczone dla nowych odkryc. Proponuje w zamian Angelopoulousa, znam jeden tylko jego film,zrobił na mnie za to niesamowite wrazenie...młodzi gniewni angielscy,czescy?kto da więcej w licytacji?:)

Nell

Post 26 sie 04, 3:34

Lo matko, niezwyciezony to tragedia zgola byla!
Podobno Herzog biezy w strone dokumentu. Po obejrzeniu Niezwyciezonego i Wheel of time, dochodze do wniosku, ze slusznie czyni.

MK

Na forum od:

Post 26 sie 04, 11:03

Awangarda międzywojenna byłaby bardzo na miejscu na festiwalu, dołożę od siebie Richtera, Man Raya, Eggelinga, Ruttmanna, Legera, Bragaglia. Kubak: Viola to jeden z najlepszych artystów video (dla mnei anjlepszy), robi najczęściej instalacje nawiązujące formalnie do tradycyjnego malarstwa ("Tryptyk Nantejski", "The greeting"), eksperymentuje z obrazem cyfrowym.

Gość

Post 26 sie 04, 12:41

www.nauka.pl --> strefa nienaukowa

pamk

Post 26 sie 04, 16:35

HA!, awangarda miedzywojenna, to byłoby coś pięknego, tylko powinno sie też pamiętać, że Len Lye debiutował w 29. roku ;-) chetnie bym tez zobaczyl na duzym ekranie wczesne rzeczy Fischingera - bylaby pewna kontynuacja (moze jeszcze mclaren i harry smith?) tegorocznego cyklu z polską animacją... btw, ma ktos moze dziela filmowe (w internecie dostepne sa tylko dwa: "videotape study nr 3" i
"electric moon nr 2") nam june paika? ppppppppppppppppppp!

MK

Na forum od:

Post 26 sie 04, 18:44

Nam June Paik tez się raczej zajmuje videoartem i instalacjami (chociaz zrobił też kilka filmów eksperymentalnych, np. "Zen for a film" - "film którego nie bylo"), ale np. przegląd Fluxusu, czemu nie. albo filmy abtrakcyjne

okon

Na forum od:

Post 26 sie 04, 19:06

Tylko czy ktoś wysłucha tych próśb? Przede wszystkim wydaje się, że to pozycje trudno dostępne. Ale pomarzyć można. Faktycznie sporo jest w emule. Szczególnie Stana B. "Zen for a film" też jest.

andy

Post 26 sie 04, 20:19

dostępne to jest,ale trzeba wlożyć troche wysiłku,aby się udało. Ale dla chcącego...:)

Mrówka Zer

Post 28 sie 04, 16:11

To zorganizuj taki pokaz, Andy

fenol

Post 28 sie 04, 18:36

Przegląd filmów Stana Brakhage'a był w tamtym roku w grudniu w Warszawie, a okrojony w Krakowie, Łodzi i Gdańsku. W Krakowie miałem przyjemność nawet być na spotkaniu z twórcą - w Bunkrze Sztuki. W Warszawie chyba też był. Bardzo ciekawe eksperymenty gość czynił z filmem.
Coś dla zainteresowanych:
http://www.   fredcamper.com/Film/BrakhageL   .html

MK

Na forum od:

Post 28 sie 04, 20:17

Fenol, "w tamtym roku w grudniu" Brakhage'a juz nie bylo na swiecie, umarl na raka w ubieglym roku, w marcu.. Albo to nie bylo wtedy, albo to nie Brakhage przyszedl na to spotkanie ;-)

agadir

Post 28 sie 04, 22:59

Hej Forumowicze! Sluchajcie, w Cieszynie zakopilem ksiazke NOWE NAWIGACJE 2, red. Piotr Kletowski, Piotr Marecki. Jestem zalamany - takie ilosci bledow (merytorycznych, ale tez stylistycznych i interpunkcyjnych) dawno nie widzialem!!! Sa nawet byki w tytulach i streszczeniach... Ten Kletowski to chyba robil tez prelekcje przed seansami z Azji - na pismie prezentuje sie strasznie bufonowato. CZY KTOS Z WAS CZYTAL TE KNIGE??? (Jesli nie - ostrzegam, bo diablo droga)

stazzio

Na forum od:
30 sty 05, 1:13

Post 28 sie 04, 23:23

AGADIR: Współczuję! Ja z zasady nie kupuję nic, co wydał RABID, bo wszystkie książki tego wydawnictwa, które przeglądałem i o których słyszałem, są edytorsko i merytorycznie ŻAŁOSNE. W dodatku ich ceny uważam za kuriozalne (zważywszy mizerię typograficzną i słabej jakości materiały, z których zostały wykonane). Wszystkim też serdecznie odradzam kontakty z produktami tej oficyny. Pozdrowienia

fenol

Post 28 sie 04, 23:27

Do MK i innych. Sorki, jestem trochę zakręcony bo się mi już mózg od nauki przegrzał. Oczywiście nie był to Braghage, tylko jakiś gostek ze "US of A", który jest zafascynowany jego twórczościa i ją własnie publiczności prezentował. sorki

agadir

Post 29 sie 04, 1:42

STAZZIO: Dzieki za komentarz. W ogole jest problem z ksiazkami filmowymi - ja mam pare pozycji z RABIDu, i niektore sa niezle ("Multimedia" Kluszczynskiego, "Cronenberg" Pitrusa, "Lustra i krzywe zwierciadla" Klejsy, "Strategie polskiego kina" Lubelskiego), ale czasem az zal d... sciska. A te NOWE NAWIGACJE 2 to juz skandal zupelny, w dodatku pisane takim "wszystkowiedzacym" tonem "expertow"... Ciesze sie, ze tu sie zgadzamy.

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 29 sie 04, 11:32

DO FESTIWALINKA: Mam pytanie: Gdzie zdobyłaś "Sebastiana" D. Jarmana na wideo? Od 2 lat szukam tego filmu na VHS bez powodzenia. Byłabyś skłonna mi go przegrać? Pokryje wszystkie koszty z tym związane i zrekompensuję trudy odwdzięczając się przegraniem równie trudnych do zdobycia perełek (napisz na priva czego szukasz, może jest w moim posiadaniu) Pozdrawiam i czekam na odzew nie tylko Festiwalinki...

kubak

Na forum od:

Post 29 sie 04, 13:12

"Sebastiane" na VHS i DVD można bez kłopotów kupić w większości sklepów internetowych np. w amazon.com. Jest także w najtańszym ze względu na koszty przesyłki www.ezydvd.com.au.

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 30 sie 04, 9:16

kubaku kochany Ty jak zwykle na posterunku, chętny do pomocy o każdej porze dnia i nocy! Chwała Ci za to że przesiadujesz tukej i odpowiadasz na wszystkie pytania. POZDRESY!!!

kubak

Na forum od:

Post 30 sie 04, 9:31

No bez przesady, jak MK czasem coś napisze to do encyklopedii muszę patrzeć, a i to mnie często nie ratuje i się włączyć do dyskusji nie mogę ;-).

MK

Na forum od:

Post 30 sie 04, 13:03

Kubak, nie podlizuj się ;-)

Gość

Post 31 sie 04, 11:52

kubak się nie podlizuje on poprostu taki jest

persilja

Post 1 wrz 04, 14:46

to spotkanie w bunkrze sztuki to z fredem camperem było:), krytykiem filmowym i przyjacielem sb. fajny facet, wykład na luzie, z poczuciem humoru, zamiast lania wody duzo filmów, dotykanie :) taśmy filmowej... chyba ponad trzy godziny to trwało, a minęło duzo, dużo za szybko.. taaaaaaaaki niedosyt. może tego typu spotkania organizowac w cieszynie? tylko gdzie znaleźć takich "wykładowców"?

Gość

Post 1 wrz 04, 14:49

a może fridrik thor fridriksson? albo kino islandzkie w ogóle...? niewiele to do nas dociera, a to przeciez niedaleko...

persilja

Post 1 wrz 04, 14:51

fridriksson...

Gość

Post 1 wrz 04, 14:54

faktycznie, rokia traore jest niesamowita... nie pamietam, kto polecał jej muzyke, ale dzięki!!!

persilja

Post 1 wrz 04, 14:54

faktycznie, rokia traore jest niesamowita... nie pamietam, kto polecał jej muzyke, ale dzięki!!!

Gość

Post 1 wrz 04, 16:57

persilja: pomysł na organizacje tego typu spotkań ogólnie bardzo dobry... ale kiedy znaleźć na to czas??? Ja w Cieszynie czasami nie mam czasu nawet zjeść...

jarek

Post 1 wrz 04, 17:41

Mam pytanie. Czy ktoś z Was wie gdzie był kręcony Woyzeck Herzoga? Będę wdzięczny za pomoc. Nie mogę tego znaleźć a zależy mi bardzo.

MK

Na forum od:

Post 1 wrz 04, 18:41

Jarek: Herzog krecil go w Czechach, nie wiem niestety gdzie dokladnie :-(

woy woy

Post 2 wrz 04, 11:25

nuuda

MK

Na forum od:

Post 2 wrz 04, 13:06

W przyszłym roku będzie Fassbinder, może to połączyć z jakimś małym cyklem filmów Rosy von Praunheim? Tak dla kontrastu..

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 2 wrz 04, 23:08

Tak, Rosa von Praunheim! Jest jak najbardziej za! Jego dorobek reżyserski praktycznie w Polsce jest nieznany. Jedynie francuska tv Arte wyemitowała dość dawno 2-3 jego filmy.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 2 wrz 04, 23:10

poprawka: jestem jak najbardziej za!

jarek

Post 3 wrz 04, 1:02

MK: dzięki, to już jakiś trop

A_n_i_a

Post 3 wrz 04, 1:40

Rokia to była moja propozycja, a tak jeszcze muzycznie, to mogę powiedzieć, że od dobrych 3 tygodni budze się, pracuję i zasypiam w rytmie "Noi Albinoi"- taki dobry, czuły film i taka czuła, dobra muzyka..:)

A_n_i_a

Post 3 wrz 04, 1:44

ajj a ktoś odkopał w końcu piosenkę z "A place on earth"? już nie pamietam który forumowicz mi podpowiedział, że to robert wyatt, nawet podał prawdopodobną nazwę płyty, ale ściągnęłam całą i to nie to....:(

maciej

Post 5 wrz 04, 0:39

Jeśli ktoś wie, jaka piosenka Roberta Wyatta jest w filmie "a place on earth", bardzo proszę o podzielenie się tą wiedzą tu na forum albo na mój mail bwele@poczta.onet.pl.

Przemek

Post 5 wrz 04, 14:37

witam wszystkich. Tak wiem już kilka tygodni mineło od festiwalu filmowego Era Nowe Horyzonty - ale to było wielkie wydarzenie i zapada w pamięć.
Mam takie pytanie - Mam ochotę kogoś poznać jaakąś grupkę fajnych ludzi na przyszły festiwal, czy ktoś też ma ochotę? Napiszcie jak ktoś też chce zawrześ podobną znajomość na maila - mielczarski1@wp.pl - na tym byłem sam a w grupie ciekawych ludzi zawsze inaczej, pogadać, pobawić się itd. Piszcie będe czekał. Pozdrawiam.

persilja

Post 5 wrz 04, 18:14

o kurcze, ja od dwóch tygodni ściągam płytę, którą ktoś skojarzył z "place on earth"... mówicie, że to jednak nie ta? buuuuuuu.... jak ktoś znajdzie niech da znać:)

persilja

Post 5 wrz 04, 18:15

i tak pewnie warto będzie posłuchać "shleep"...

A_n_i_a

Post 5 wrz 04, 23:26

Robert Wyatt, cd "Rock Bottom", "Alifib"- to jest TA piosenka....... dzięki w imieniu wszystkich poszukujących dla magdy, od której dostalam te wiadomosc. A teraz zamykam oczy i slucham.... i znowu jestem w Centralu, czuję smak cynamonowej gumy w ustach i znajomy, ulubiony profil obok... przepraszam za sentymentalne wynurzenia, ale dzis znowu obejrzałam Portret Damy i sie wzruszylam.. a ta piosenka jest po prostu piekna...

ulstra

Post 6 wrz 04, 13:11

kiczzzzzzz

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 6 wrz 04, 19:30

Chciałoby się powiedzieć "dlaczego mnie to nie dziwi?"... http://www.filmweb.pl/LPR,chce   ,wycofa%E6,z,kin,,Z%B3e,wycho   wanie,%2C,2004-09-06,,news,Ne   ws,id=18277

A_n_i_a

Post 6 wrz 04, 21:15

zaden kicz tylko subiektywna opinia- nieładnie tak kwitować czyjąś wypowiedz...

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum Forum ze Stopklatki - 2. 3. i 4. MFF Nowe Horyzonty 2002-2004