przestrzeń miasta-przestrzeń festiwalu

Przestrzeń miasta - przestrzeń festiwalu. Bilety, karnety i inne sprawy.
tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 24 sty 09, 18:26

W sprawie kina ERA - moglibyście wrzucić jakieś fotki (ewentualnie na PW)...

tangerine

Na forum od:

Post 27 sty 09, 23:40

Nie można wkleić zdjęcia...

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 28 sty 09, 22:09

Wieści z nowohoryzontowej przestrzeni: trwa przebudowa chodnika przy i obok Heliosa (miejscami już zaczyna być równo), a samo kino wymieniło fotele. Są bardziej eleganckie, ale niestety dużo mniej wygodne.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 28 sty 09, 22:44

Jarosz, a czy można wejść na dach Warszawy? jakoś, schodami?

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 28 sty 09, 23:15

Zła wiadomość z tymi fotelami, wygoda w Heliosa była ceniona.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Jarosz

Na forum od:

Post 29 sty 09, 12:15

Aszeffel - na pewno jakoś można, tyle że raczej jest to opcja niedostępna dla zwykłych widzów. Chyba żeby jakiś pretekst wymyślić? Może fotoreportaż architektury socrealistycznej (bo Warszawa otoczona takim budownictwem) i chęć albo potrzeba artystyczna zrobienia fotek z innej niż żabia perspektywy? ;-) Albo zaczepić się w firmie serwisującej klimatyzację w Warszawie. Pomysłów pewnie jeszcze kilka by się znalazło...

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 29 sty 09, 12:20

ja raczej myślę o festiwalowej cafeterii na dachu - jak w jakimś Nowym Jorku - barek, kanapa, leżak i doniczka z.... głupim jasiem :) przychodzilibyście na cappucino?

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 29 sty 09, 12:24

ja na czarną bym przyszła :)

Jarosz

Na forum od:

Post 29 sty 09, 12:30

Pewnie, że bym przyszedł :-D

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 29 sty 09, 19:45

mogę pomóc wnieść kanapę :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 29 sty 09, 20:32

najpierw muszą być schody :) a tam są schody przecież, tylko nie wiem, dokąd prowadzą, takie fioletowe... albo ciemno-morskie...

tangerine

Na forum od:

Post 29 sty 09, 23:13

popieram pomysł... w stu procentach... stworzy się przestrzeń do rozmów przy kawie lub lemoniadzie (mam nadzieję na upały)...

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 30 sty 09, 2:58

tangerine napisał(a):Nie można wkleić zdjęcia...

Już można! Przepraszamy za niedogodności.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

tangerine

Na forum od:

Post 1 lut 09, 23:48

No to spóbujmy wkleić jakąś ilustrację do tematu... Trochę zdjęcie będzie małe bo jest spore ogranicznie (2 MB)... Centrum Wrocławia, w okolicach przestrzeni festiwalu... Wklejajcie jakieś zaskakujące i ciekawe obrazy z Wrocławia, odkryte podczas festiwalu...
Załączniki
Okna.jpg

eliska

Na forum od:

Post 2 lut 09, 11:14

Aszeffel,a moze wkleiłabyś to ''nasze'' futro? :)

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 2 lut 09, 11:16

odpowiedź aszeffel powinna brzmieć: jutro będzie futro :-)

eliska

Na forum od:

Post 2 lut 09, 11:39

:))))

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 lut 09, 13:19

Jarosz

Na forum od:

Post 8 lut 09, 13:33

Ja jeszcze raz o Narodowym Forum Muzyki na pl. Wolności - otóż okazuje się, że ta duża sala ma mieć nie 1700, a 1800 miejsc. Otwarcie najprawdopodobniej w 2011 roku. No i tak jak mi się wydawało, mają tam być organizowane projekcje ENH.

http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/66658.html

cze67

Na forum od:

Post 8 lut 09, 15:08

... o ile do tego czasu festiwal nie przeniesie się do jakiegoś innego miasta...
:-)

tangerine

Na forum od:

Post 8 lut 09, 19:17

Bardzo ładna sala, chociaż ogromna... Opera Narodowa ma takie rozmiary...

Jarosz

Na forum od:

Post 8 lut 09, 19:37

cze67 napisał(a):... o ile do tego czasu festiwal nie przeniesie się do jakiegoś innego miasta...
:-)

Cze67 - nie sądzę, by Wrocław chciał się pozbyć TAKIEGO festiwalu. Nie bez powodu co roku przeznacza nań duże dotacje z budżetu ;-)

tangerine

Na forum od:

Post 8 lut 09, 20:22

Hm... w dzisiejszych czasach przewidywać jest trudno... Wszystko sie zmienia jak w kalejdoskopie... Przecież prezydent Wrocławia przymierza się do kariery politycznej, a wtedy wszystko możliwe...

cze67

Na forum od:

Post 8 lut 09, 20:25

Właśnie, różnie może być. Cieszyn też miał być na zawsze (czy jakoś tak)...

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 12 lut 09, 20:59

nie przesadzajcie, zostajemy i już

Jarosz

Na forum od:

Post 25 lut 09, 12:26

Kolejne nowości w przestrzeni okołoheliosowej - właśnie się otworzył duży klub muzyczny w podziemiach kina. Jakby co, można by tam pewnie robić klubowe koncerty.

http://pik.wroclaw.pl/XO-Klub-m254.html

Leo

Na forum od:
13 cze 06, 8:11

Post 26 lut 09, 13:57

Wg tego co jest podane na ww stronie, to właśnie tam "w trakcie dziewiątej edycji festiwalu filmowego Era Nowe Horyzonty, nowe przestrzenie zamienią się w klub festiwalowy. "

Szkoda...Arsenał miał swój klimat, poza tym był na świeżym powietrzu a nie w jakimś pod powierzchniowym zaduchu...

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 8 mar 09, 15:39

Leo: klub festiwalowy bedzie w Arsenale. Kilka dni temu widzialem XO - to bardzo fajne miejsce. Nie wim jak je wykorzystamy.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 16 mar 09, 11:15

wpadłam na pewien trop, przypadkowo, ale jakże rozkoszny :)

kiedy byłam ostatnio we Wrocławiu, próbowałam znaleźć kino Dworcowe i nie wpadło mi do głowy nawet, że ono może być po prostu na dworcu pkp :) a tu się okazuje, że jest faktycznie, w budynku dworca i podobno to jest bardzo ciekawe miejsce i tak z ciekawości chciałam zapytać wrocławskich festiwalowiczów, czy do tego kina chodzą i jak je postrzegają, bo mnie się trochę zakręciło w głowie, jak o tym pomyślałam, o KINIE na DWORCU, a rozmowa na ten temat już trwa na blogu Wrocławianki-socjolożki, tu:

http://narracje.blox.pl/2009/03/Opowies ... w-tle.html

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 16 mar 09, 18:33

Repertuar świetny, tylko że słychać podczas seansów zapowiedzi pociągów:-)..
Jednak i to ma swój urok.
Wcześniej były 3 kina acf we Wrocławiu:Pałacyk (zmknięte w lutym 2003),Oskar (zamknięte w sierpniu 2003) i Atom(prawie naprzeciwko Śląska/Capitolu-zamknięte przed rokiem).Od czerwca Kino Dworcowe zostało poddane reaktywacji i kontynuuje tradycję tamtych kin.
A kino Dworcowe to w ogóle jedno z najstarszych i jedyne w kraju na dworcu pkp.Podobno kiedyś Zbigniew Cybulski miał tu swoje stałe miejsce.Przechodziło póżniej różne koleje losu z repertuarem produkcji "X"włącznie.I gdy wydawało się, że już się nie otworzy sytuacja zmusiła właściciela wymienionych kin acf do szukania miejsca i znalazł je w czerwcu 2008 właśnie na dworcu.
Wracając do repertuaru-tylko tu np. wyświetlano we Wrocławiu "Liverpool"Alonso, jest wiele retrospektyw.Szczegóły na stronie akademickiego centrum filmowego.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 mar 09, 8:55

jestem pod wrażeniem, że to jedyne z jedynych...
niesamowita historia, niech ktoś o tym napisze! nie, ok, ja o tym napiszę, zamawiam :)
Liverpool w takim kinie na dworcu to musiało być COŚ
chinaski: zrób ładne zdjęcia i pokaż

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 mar 09, 9:56

W każdy wtorek miesiąca odbywają się we Wrocławiu ArchiWtorki – spotkania z zaproszonymi gośćmi, organizowane przez młodych architektów. Ostatni ArchiWtorek poświęcony był zmienności w architekturze, a gościem był Piotr Krajewski, dyrektor wrocławskiego WRO. Na stronie internetowej projektu można wysłuchać fragmentów tego bardzo ciekawego spotkania – o telefonach komórkowych w mieście, o sztuce mediów, o Wrocławiu i próbie uruchomienia miejskiej przestrzeni za pomocą kina słuchajcie tu:

http://www.archiwtorek.pl/

Polecam!

Jarosz

Na forum od:

Post 17 mar 09, 11:42

aszeffel napisał(a):jestem pod wrażeniem, że to jedyne z jedynych...
niesamowita historia, niech ktoś o tym napisze! nie, ok, ja o tym napiszę, zamawiam :)
Liverpool w takim kinie na dworcu to musiało być COŚ
chinaski: zrób ładne zdjęcia i pokaż

Jedyne w Polsce i podobno nawet jedyne w Europie (zdaje się, że było jeszcze jedno w Portugalii, ale je zamknięto).
Zdecydowanie najlepszy repertuar we Wrocławiu. I nawet echo zapowiedzi pociągów mi już przestało przeszkadzać - po prostu się przyzwyczaiłem.
I jeszcze coś - w odróżnieniu od Warszawy, Lalki i Lwowa, czyli kin Odry-Filmu, w Dworcowym zagrają film nawet dla jednego widza. Po prostu ma się gwarancję, że o ile dotarła kopia (bo czasem niestety dystrybutorzy albo kolej czy kurier zawiodą), obejrzy się film. W Odrze już wiele razy kazali mi iść weg tylko dlatego, że byłem sam.

goscWRO

Post 23 mar 09, 22:04

musisz sie sparowac z kims zatem ;)

ale Lalka i Warszawa maja te przewage, ze wysocy ludzie potrafia sie tam zmiescic w fotelach, a w Dworcowym kompletnie bez szans niestety :(

Jarosz

Na forum od:

Post 24 mar 09, 15:05

goscWRO napisał(a):musisz sie sparowac z kims zatem ;)

ale Lalka i Warszawa maja te przewage, ze wysocy ludzie potrafia sie tam zmiescic w fotelach, a w Dworcowym kompletnie bez szans niestety :(

Sparowanie nie jest niestety żadnym wyjściem. Gdy byłem w parze, też nam nie chcieli grać. Raz w Warszawie łaskawie zagrali dla czterech osób, gdy udało nam się przekonać tę drugą parę do zmiany tytułu, bo oni chcieli pierwotnie na inną salę, ale też byli na nią jedynymi chętnymi ;-)

To ja już wolę Dworcowe, gdzie spokojnie mieszczę się w fotelu, a mam niestandardowe wymiary :-)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 29 mar 09, 13:13

ktoś miał sfotografować Dworcowe i co?
będzie okazja:

http://narracje.blox.pl/2009/03/Shtetl-w-Dworcowym.html

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 29 mar 09, 22:44

Jesli chodzi o sparowanie, to w Warszawie ono wystarcza do wejscia ma mala sale, ale juz nie na duza. (Ale to nic. Kiedys w kinie Mozajka (ktore tez juz nie istnieje) musielismy sie skladac na 6 (fikcyjnego) widza, zeby nam zagrali film).

tangerine

Na forum od:

Post 30 mar 09, 21:37

Czysta poezja Grzes z tym 6-ym fikcyjnym widzem !!!

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 31 mar 09, 15:11

Pojawiły się już pierwsze informacje o wystawie Anety Szyłak pt.: "Na okrągło" we wrocławskiej Hali Ludowej, jednym z najciekawszych zachowanych wczesnomodernistycznych budynków w Polsce, byliście? Jeżeli nie, koniecznie musicie wstąpić.

Co prawda wystawa będzie miała wernisaż już 4 czerwca, ale w czasie festiwalu będzie trwała, będziemy mogli ją obejrzeć. Warto z kilku powodów – Aneta to wspaniała, bardzo współczesna kuratorka, jedna z najciekawszych kuratorskich osobowości w Polsce, razem z Grzegorzem Klamanem założyła w Gdańsku na terenach postoczniowych niezależny Instytut Sztuki Wyspa; poza tym prace artystów będą prezentowane w nietypowych miejscach, w korytarzach i w kuchniach hali, to gratka, będziemy mogli zobaczyć wnętrza hali w normalnych warunkach niedostępne, bardzo Was zachęcam do odwiedzenia hali stulecia podczas festiwalu.

Na pytanie dziennikarza, jakich artystów zaprosiła, Aneta Szyłak odpowiada:

„Będą Artur Żmijewski, Laura Pawela i Zbigniew Libera. Będą Jadwiga Sawicka, Grzegorz Klaman i Anna Reinert. I wielu innych.

Czyli można spodziewać się prac kontrowersyjnych.

- Kontrowersja to nic innego, tylko różnica poglądów, a więc coś, co charakteryzuje demokrację, która jest nieustającym sporem o kształt przyszłości i przeszłości. Nie jest stanem zgody na istniejącą rzeczywistość, ale stanem nieustannego fermentu, kwestionowania zastanego i próby tworzenia go od nowa. I to chcę pokazać”.

To brzmi nowohoryzontowo! :)

Czytajcie wywiad z Anetą Szyłak w GW:
http://wyborcza.pl/1,75475,6426641,Dwad ... raglo.html
więcej o wystawie:
http://wyborcza.pl/1,97598,6359296,Pawi ... olski.html
strona hali:
http://www.halaludowa.wroc.pl/

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 12 maja 09, 14:32

wszystkim zainteresowanym miejską geometrią bardzo polecam mapy internetowego Systemu Informacji Przestrzennej Wrocławia:

http://www.wroclaw.pl/m3292/

właśnie je odkryłam :)
jak dla mnie - fascynująca lektura

tangerine

Na forum od:

Post 13 maja 09, 0:00

ojej, ja od początki ich używałem, bardzo przydatna rzecz, właściwie trudno się zgubić jeśli się właściwie odszuka miejsce docelowe i zapamięta podstawowe informacje o trasie do przebycia

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 maja 09, 12:55

a mnie się najbardziej podoba, że można sobie wyłączyć poszczególne warstwy np te czysto funkcjonalne, związane z komunikacją i spojrzeć na miasto jak na architektoniczną strukturę o geometrii, która dopiero wtedy zaczyna być w pełni widoczna, niezakłócona tymi wszystkimi głupawymi trawniczkami, chodniczkami, wykreślanymi z inżynierską fantazją:)

Jarosz

Na forum od:

Post 14 maja 09, 11:44

W festiwalowym dodatku do "Polityki" jest mapka z tegorocznymi obiektami festiwalowymi. Zaskoczyło mnie, że w tym roku nie został już uwzględniony Capitol. Dlaczego? Przecież on do przebudowy ma iść dopiero jesienią.

Ciekawym, gdzie w takim razie odbędzie się tegoroczna inauguracja. Bo każda z pozostałych sal, może z wyjątkiem Opery, jest mniejsza od Capitolu. A to oznacza, że jak się pojawi banda urzędasów zaproszonych, bo tak trzeba, to dla wiernych festiwalowiczów zostanie garstka miejsc. To z kolei zwiastuje cięższą niż kiedyś bitwę o wejściówki.

Thane

Na forum od:

Post 14 maja 09, 18:57

Capitol nie będzie jednym z obiektów festiwalowych? Nie straszcie...

cze67

Na forum od:

Post 15 maja 09, 11:19

Eeeee, bez Capitolu???

Thane

Na forum od:

Post 15 maja 09, 11:35

Ta wiadomość mnie martwi. Może się na ten temat wypowiedzieć ktoś kompetentny?

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 16 maja 09, 14:11

Prawdopodobnie jestem jedyną osobą, która uważa Capitol za kompletne nieporozumienie. To miejsce od dawna nie ma specyficznego uroku, jaki jeszcze do lat siedemdziesiątych gwarantowała mu oryginalna (po)niemiecka architektura (dzisiejszy stan wnętrza jest tylko namiastką z okresu dawnej świetności). Foyer chyba najmniejsze z wszystkich wrocławskich kin i teatrów . Mnóstwo drobiazgów typu przyklejonych do siedzeń starych gum do żucia czy "wyrobionych" foteli nie pasuje do rangi imprezy, jaką jest festiwal ENH.
Otwartym pozostaje pytanie o najlepszy obiekt, w którym mogłoby odbyć się oficjalne otwarcie i zamknięcie festiwalu. Sądzę jednak, że organizatorzy pomyśleli o tym już wcześniej. W mojej opinii jest kilka miejsc odpowiednich do celebrowania takich wydarzeń np. wspomniany w poprzednich postach gmach Opery albo znajdujący się nieopodal Capitolu gmach Teatru Polskiego (też po czasach dawnej świetności, ale aktualnie od Capitolu znacznie lepszy), czy też gmach Hali Stulecia (niestety jej wynajem jest potwornie drogi).
Ostatnio edytowano 23 maja 09, 15:08 przez wks, łącznie edytowano 1 raz

eliska

Na forum od:

Post 16 maja 09, 15:37

zgadzam sie ..choć po zastanowieniu naszła mnie sentymentalna refleksja ,ze jak ...coś, kogoś kochamy to wybaczamy nawet wady ;) ...mam do Capitolu stosunek szczególny ...obsługę ,ze tak nieładnie nazwę ludzi z ENH w Capitolu darzę duzą sympatią ,ciepli ,życzliwi ,radośni itd ,klimat Capitolu taki trochę archaiczny ..ale dziwne ,bo wybaczam mu Capitolowi podczas Otwarcia - z tesknoty,to wymienione braki p/wks drażnią mnie podczas Zamknięcia,które zawsze z większym rozmachem ,a więc tez przydałyby sie ''lepsze okoliczności przyrody '' ;) :)

ps,bardzo sie juz nie moge doczekac do tego Otwarcia ,mniej do Zamknięcia

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 17 maja 09, 12:22

Thane napisał(a):Capitol nie będzie jednym z obiektów festiwalowych?

Nie będzie.
Na stronie internetowej została zaktualizowana mapka >>>
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 10. - Czas, który pozostał