W mieście Sylvii

Co polecasz? Co odradzasz? Podziel się swoimi refleksjami na temat obejrzanych filmów.
tyna

Post 22 lip 08, 10:11

Na początku - totalne rozczarowanie!! scena pierwsza, podczas której bohater siedzi dwie minuty na lozku, przypomnialy mi niektore dluzyzny w polskich filmach. Po 20 minutach 1/3 ludzi wyszla z kina...ja wytrwalam i w sumie nie zaluje. trzeba bylo sie troche przelamac na poczatku, ale pozniej narracja wciagnela i juz ogladalam z zainteresowaniem.
Film na pewno nietuzinkowy, pierwszy raz ogladalam fabule prawie w ogole bez dialogow, rezyser operuje tylko obrazem i dzwiekami. troche irytowaly mnie sceny zycia codziennego i obserwowanie pana z kwiatami i jezdzacych na rowerze. ale generalnie polecam, bo to cos zdecydowanie innego.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 22 lip 08, 10:56

niezwykle wciagajacy snuj, to jest prawdzwia sztuka
MK

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 22 lip 08, 11:05

Jak dotąd najlepszy film konkursu, dla mnie.
Uwielbiam filmy, które pozostawiają tak dużą swobodę widzowi w doświadczaniu ilustrowanego świata.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 22 lip 08, 22:50

Klasa! Reżyser przed seansem powiedział, że zrobił ten film dla ludzi, którzy uwielbiają patrzeć. Ja najwyraźniej uwielbiam. A, i to jeszcze też film dla ludzi lubiących rozlewanie kawy i piwa ;-)
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

córkowska

Post 23 lip 08, 0:20

ach, piękny film, mój zdecydowany numer jeden, formalnie świetny, fabularnie, nooo, nienachalny, perełka!

jakoś

Post 23 lip 08, 0:44

Moje obawy, że będzie to przesłodzony i romantyczno-lukrowany bzdecik się nie potwierdziły; subtelny, poruszający film

Gość

Post 23 lip 08, 20:15

I piękny aktor w roli głównej:D

córkowska

Post 23 lip 08, 20:17

aktor rewelacja :))) wrażenia estetyczne 6+ ;)

tyk

Post 23 lip 08, 22:13

aktor przystojniejszy i bardziej przyciągający uwagę niż pojawiające się w filmie aktorki :DDD

jersey

Post 25 lip 08, 16:38

Chyba żartujecie z tym aktorem ?!? Jestem facetem, ale jeśli się mogę wypowiedzieć w tej kwestii to "uroda" tego aktora bardzo mi w tym filmie przeszkadzała... Uważam, że jest jakiś "nijaki", "mało energiczny" i ma "zblazowaną" urodę...

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 25 lip 08, 21:55

chłopak z reklamy perfum :)

Gość

Post 26 lip 08, 1:34

nie znasz się jersey :)

K

Post 26 lip 08, 14:11

film cukierkowy. banalny
zamiast ciekawych zdjęć mamy pretensjonalne
dziewczyny jakby z agencji modelek wszystkie wzięte
taki film dla uduchowionych licealistek
i ten motyw pomylenia dziewczyny... banał

córkowska

Post 26 lip 08, 20:21

K : z agencji modelek? chyba żartujesz? mamy dużo kobiet pięknych, ale nie schematycznie i banalnie, tylko właśnie takich o nietypowej urodzie, że o babce z blizną, czy grubszych babeczkach nie wspomnę.

motyw pomylenia dziewczyny miał być w moim odczuciu jedynie pretekstem do pokazania większej przestrzeni miasta i do stworzenia zarysu bohatera - to nie jest film o fabularnym zacięciu, tu się o formę rozchodzi, choć rozumiem, może się nie podobać.

cukierek

Post 26 lip 08, 23:04

K to nie jest cukierkowy i banalny film, jakkolwiek skoro akurat ta warstwa jest ci dostępna, no cóż; co do kobiet - córkowska, nie zgodzę się z tobą, faktycznie ta osoba z blizną odbiegała od zbanalizowanego kobiecego wizerunku, ale pozostałe damy potwierdzały normę, to był schemat i konwencja kobiecej urody

córkowska

Post 27 lip 08, 0:35

>cukierek,

ja wiem, ich tam było więcej, dziewucha ze szparą między zębami, pieguska, grubasy... chodzi mi o to, że to nie były babeczki z żurnali, wyfotoszopowane, tylko normalne, zwykłe zupełnie o urokliwych gestach, każda miała w sobie coś fajnego, ale nie wszystkie to były jakieś klasyczne piękności, imho.

poza tym dlaczego od razu zbanalizowanego - jest bohater, którego osobowość reżyser buduje głownie przez pokazywanie jakie kobiety go zachwycają i one wszystkie mieszczą się w jakiejś konwencji - są kobiece, delikatne i estetyczne wizualnie, ale czemu od razu banalne, czy zbanalizowane?

cukierek

Post 27 lip 08, 1:30

córkowska ---> film, przynajmniej u mnie, pozostawił pozytywne wrażenie i nie będę go psuć dalszym wyznaczaniem, określaniem, gdzie przebiega granica między zbanalizowanym wizerunkiem, a wymykaniem się konwencjonalnemu ujęciu, normom jego estetyki itd :)

K

Post 27 lip 08, 13:29

film jest słaby także dlatego że brak mu naturalności
facet, który co chwila jest gotów zakochać się w innej piękności
to jego rysowanie... brakuje jeszcze żeby zaczął pisać na serwetce wiersze miłosne
a kobiety... no cóż wystarczy pójść do pierwszej lepszej knajpy żeby przekonać się że kobiety są różne, nie muszą być wszystkie piękne. może nawet nie powinny. a film powinien starać się docierać do prawdy a nie do jakiegoś
spłyconego jej obrazu gdzie nie ma ludzi (zwłaszcza mężczyzn) tylko jakieś duchy unoszące się nad ziemią...

Gość

Post 27 lip 08, 23:08

sorki K, ale twój koment jest jednoznacznym - do bólu -dowodem, jak można coś mentalnie, w swoim odbiorze, sprowadzić do parteru, szkoda słów

14

Post 28 lip 08, 10:56

każdy ma prawo do swojej oceny filmu. i ocena krytyczna wcale nie świadczy o błędzie w odbiorze filmu. a 'szkoda słów' nie jest żadnym argumentem na obronę filmu. choć tak jest najłatwiej napisać...

Gość

Post 28 lip 08, 16:54

oczywiście, każdy ma prawo do własnej oceny filmu, jak również każdy ma prawo do odpowiedzi na koment, który jego zdaniem jest kompletnym nieporozumieniem, nie chodzi o sam fakt krytycznej oceny, ale sposób, w jaki została przedstawiona, moje 'szkoda słów' odnosiło się do argumentów K, nie były napiusane wprost w celu obrony filmu, tyle

14

Post 28 lip 08, 17:16

i znowu brak argumentów....

poziomka

Post 28 lip 08, 17:56

mnie ten film po prostu nie poruszył. i nie chodzi tu o brak zrozumienia. od lat jeżdż na erę i myślę że potrafię odczuć różnicę między filmem dla mnie zbyt trudnym a filmem nudnym, jak w tym przypadku. a co do krytycznej recenji K. to myślę że trzeba mieć nie lada odwagę, żeby o filmie festiwalowym napisać tak krytyczną ocenę i poprzeć ją argumentami - szacunek

sywlia

Na forum od:
7 sie 07, 15:34

Post 28 lip 08, 18:49

niestety też oczekiwałam czegoś więcej ,w sensie fabuły, wiec rozczarowała mnie ta obserwacja damsko-miejska ,nie wiem czy nie lepiej było posiedzieć samemu przy stoliku i utonąć w obserwacji życia w prawdziwej rzeczywistości
a w filmie ktoś sobie zadaje trudu żeby odszukac kogoś po kilku latach i po nieudanym dniu poszukiwan rozmywa sie to wszystko bez emocji ,jakies to pozbawione sensu

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 28 lip 08, 19:51

jak to w życiu :)

Gość

Post 28 lip 08, 20:11

odważna krytyczna opinia, poparta argumentami? jasne poziomka :))))))))))

sywlia

Na forum od:
7 sie 07, 15:34

Post 28 lip 08, 20:30

dla mnie to jakby ktoś obiecal że opowie mi coś ciekawego i w połowie zmienił zdanie, ze jednak to nie jest ciekawa historia i lepiej sie poszwędać bez celu i gdzieś mnie zostawia w tych uliczkach filmowych a ja nawet nie wiem gdzie i kiedy skręca...

budyń

Post 28 lip 08, 22:50

mnie najbardziej rozbawiło jak po śledzeniu dziewczyny przez ponad pół filmu na dystansie paru metrów potem był zdziwiony że ona się zorientowała. jedyny dialog w tym filmie był zresztą cały sztuczny. on ją przeprasza dziesięć razy. ona mówi - nie przepraszaj. jak się na cały film daje pięć minut ze słowami to warto żeby tam coś mądrego padło, a przynajmniej naturalnego. może zdjęcia z miasta były lepsze? widział ktoś?

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 3 sie 08, 19:34

Nie widziałem "Zdjęć...", więc wypowiem się na temat "W mieście Sylvii" ;) Z konkursowych, które widziałem, ten raczej najlepszy, choć nie rewelacyjny, bo miałem okazję zobaczyć z 10 lepszych na tegorocznym festiwalu. Ogólnie dobrze, ładnie wizualnie - scena w kawiarni wręcz pyszna, tyle planów, że można pięć razy oglądać i wyłapywać szczegóły - i ogląda się miło. Szkoda tylko, że nie było żadnej próby wyprowadzenia jakiegoś ogólnego przesłania. Ale, z drugiej strony, kto oglądał ten wie, że nie o to w tym filmie chodziło.

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 4 sie 08, 16:33

Moim zdaniem bez obejrzenia "Zdjęć.."ten Film jest niepełny,albo nawet niezrozumiały. Nie zgadzam się z Reżyserem,który powiedział 19 lipca że można oglądać oddzielnie,a może też funkcjonować jako dyptyk.Można i tak i tak,to wolny kraj,ale jednak czegoś brakuje bez wprowadzenia,jakim są "Zdjęcia.."

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 6 sie 08, 12:59

no wlasnie ,nie poszlam na Zdjęcia...;)...i teraz żaluję
W miescie Sylwii to jeden z moich ulubionych tez za tą scenę w kawiarni
przedewszystkim za zdjęcia i dźwięki ,i za ''mijanki '' ,czyli jako laik to okreslę ,sposób prowadzenia kamery ,jak różni ludzie ,nie tylko bohaterowie,idą ,mijają się....to dało taki fajny spójny z filmem klimat

Powrót do 8. - Filmy 8.ENH - wypowiedz się!