Propozycje filmowe na 8. ENH

Co, gdzie, kiedy. Zapowiedzi wydarzeń. Propozycje filmowe, okołofilmowe, komentarze uczestników.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 2 sie 07, 20:14

Drodzy Forumowicze!
Zachęcamy Was do zamieszczania propozycji filmowych na przyszły rok.

Przypominamy, że w trakcie ósmej edycji MFF ENH (17-27 lipca 2008) między innymi:
- odbędzie się pełna retrospektywa Theo Angelopoulosa (greckiego reżysera, którego "Trylogię: płaczącą łąkę" mogliście podziwiać podczas 5.ENH),
- odbędzie się pełna retrospektywa Terence'a Daviesa (twórcy m.in. "Neonowej Biblii" i "Kresu długiego dnia"),
- odbędzie się pełna retrospektywa Andrzeja Żuławskiego,
- zaprezentowany zostanie przegląd kina nowozelandzkiego, w ramach którego m.in. przegląd twórczości Vincenta Warda ("Vigil", 1984)
- zaprezentowany zostanie przegląd współczesnego kina brazylijskiego.
Ostatnio edytowano 12 kwi 08, 11:07 przez Seblon, łącznie edytowano 2 razy
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Desio

Post 23 wrz 07, 12:16

Witam... Mam tylko jedną propozycję. Przeszukałem forum i nie znalazłem żadnych informacji ani wzmianek na temat tego filmu. Mam na mysli dokument muzyczny autorstwa Ericy Von Moeller Sainkho: A Voice on the Edge, A Journey of Extremes. Wiem, jedynie że wyświetlany był podczas Night of the Docs (Dokumentarfilm im Kino) w Niemczech kilka lat temu. Nie znalazlem żadnych informacji na temat tego, czy ten film dotarł w ogóle do Polski. Jest to dokument o gardłowej piosenkarce z zapomnianej republiki Tuwy. Sainkho Namtchylak (bo o niej tutaj mowa) dysponuje 14-to okwatowym głosem. Film śledzi jej poczynania podczas małego tournee po Europie. Sama postać jest niezwykle fascynująca a zdolności wokalne naprawdę zapierają dech w peirsiach. W popularnym serwisie youtube.com można znaleźć mały ekstrakt z dokumentu (fragment występu, gdzie doskonale widać, że głos może być także potężnym orężem). Jeśli umieścilem post w złym miejscu, proszę go usunąć. Jeśli film mial już swoją premierę w Polsce proszę o usunięcie postu.

Pozdrawiam

em ka

Post 24 wrz 07, 15:22

harmony korine "mister lonely"

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 24 wrz 07, 15:31

em ka napisał(a):harmony korine "mister lonely"

Będzie na festiwalu warszawskim.

WanilioweNiebo

Na forum od:
9 lut 05, 0:00

Post 25 wrz 07, 0:56

to już nie na 2008 a raczej 2009 może cykl kina skandynawskiego, ewentualnie czeskiego.
I mam dziwne przyzwyczajenia, lubię patrzeć w Twoje oczy kiedy pada i leżąc na krawężniku opowiadać Tobie jak wygląda świat.

Kopalnia to ideał!

Post 28 wrz 07, 13:20

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... p?wi=40527

może uda się temu panu ukończyć film przed festiwalem i pokazać go na 8 MFF ENH. To by było naprawdę coś wielkiego!!!

teufelsbrut

Post 13 gru 07, 21:00

marzy mi się: The Girl Next Door (2007) (Gregory Wilson)

Jest jakaś nadzieja, na pokazanie tego filmu na festiwalu?

Pozdrawiam:)

gościu

Post 22 gru 07, 11:02

zgadzam się z kimś kto się wypowiadał wcześniej. Kino czeskie i skandynawskie (zwłaszcza norweskie) to jak dla mnie najciekawsze kino europejskie. O ile czeskie jest dosyć łatwo dostępne, przynajmniej w pewnym zakresie, o tyle zobaczenie kilku filmów norweskiech graniczy prawie z cudem. Mi się udało, ale ciągle mi mało, bo to najlepsze filmy, jakie w życiu widziałam. Tamtejsi twórcy mają bardzo świeże i abstrakcyjne spojrzenie na rzeczywistść, a nie jest to zbyt powszechne. Polecam organizatorom pod rozwagę.

apsara

Post 12 sty 08, 14:40

a ja bym chciala 'lagerfeld confidential' rodolphe marconiego, takie ladne rzeczy fajnie obejrzec na duzym ekranie :>

okon

Na forum od:

Post 12 sty 08, 21:57

gościu napisał(a):zgadzam się z kimś kto się wypowiadał wcześniej. Kino czeskie i skandynawskie (zwłaszcza norweskie) to jak dla mnie najciekawsze kino europejskie.

a ja się nie zgadzam.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 12 sty 08, 23:18

Ja się też nie zgadzam.

Pozdrawiam seredcznie,

Roman Gutek

kaprysny

Na forum od:
26 maja 07, 8:46

Post 18 sty 08, 7:32

A mnie zaintrygował w programie IFFR chociażby koreański film "Fantastic Parasuicides" (Fantastic ja-sal-so-dong). Zapowiada się jako ciekawa kontynuacja koreańskich wątków już podejmowanych na Nowych Horyzontach. Ale pewnie Pan Roman wkrótce będzie wiedział co z Rotterdamu najbardziej go zainteresowało ;)

Czerku

Post 29 sty 08, 18:31

Witam. Co powiedzielibyscie na najnowszy film Erica Rohmera, prezentowany w Wenecji "Les Amours d'Astrée et de Céladon"?

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 29 sty 08, 21:07

Czerku napisał(a):Witam. Co powiedzielibyscie na najnowszy film Erica Rohmera, prezentowany w Wenecji "Les Amours d'Astrée et de Céladon"?

ja bym najchętniej zobaczył całego Rohmera ;)

kosmiczny

Post 30 sty 08, 22:27

ja chętnie bym zobaczył na dużym ekranie całego Erice'a, Fassbindera, Iosselianiego, Bressona, Jarmana, Jancso, Saurę i Rosjan: Tarkowskiego czy Konczałowskiego.
może organizatorzy festiwalu wezmą wkrótce "pod młotek" któregoś z nich?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 31 sty 08, 0:56

kosmiczny: Jarman i Fassbinder już byli na ENH.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Egon

Post 31 sty 08, 9:16

czy gdzies mozna teraz obejrzec cos Angelopoulosa? Jak brzmia tytuly jego utworow po grecku/angielsku? Mieszkam w Grecji, to moze cos gdzies wypozycze..

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 31 sty 08, 9:27

Tu jest sporo o Angelopolusie:
http://7ff.eranowehoryzonty.pl/artykul.do?id=113
A tu filmografia na imdb:
http://www.imdb.com/name/nm0000766/
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

la_stroniero

Post 4 lut 08, 15:48

Nie wiem czy będzie to "technicznie" możliwe, (ponieważ film ten jest cięgle w produkcji), ale marzeniem jest zobaczyć najnowsze dzieło mojego ulubionego nowohoryzontowego reżysera a wiec Liverpool Lisandro Alonso. Sprzedałbym dusze diabłu, aby moc go zobaczyć, juz w lipcu!. Liczę na Pana Piotra Kobusa i jego osobiste wstawiennictwo za tym filmem:)

okon

Na forum od:

Post 4 lut 08, 23:08

Czerku napisał(a):Witam. Co powiedzielibyscie na najnowszy film Erica Rohmera, prezentowany w Wenecji "Les Amours d'Astrée et de Céladon"?

w poprzednich latach znalazło się miejsce dla staruszków - godarda i resnaisa, więc w tym również i rohmer powinien czuć się zaproszony. niezależnie od formy.

a oto moja krótka lista propozycji:

"Encarnación", Anahí Berneri

"Yo", Rafa Costes

"Help Me Eros", Lee Kang-Sheng

"Milyang", Lee Chang-dong

"Milky Way", Benedek Fliegauf

"Mange, ceci est mon corps" Michelangelo Quay

"La graine et le mulet", Abdel Kechiche

"Useless", Zhang Ke Jia

"Julia", Erick Zonca

"El Cielo, la terra e la lluvia", Jose Luis Torres Leiva

"Sad Vacation", Shinji Aoyama

i powszechnie znienawidzony Philippe Grandrieux i jego "Un Lac"

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 lut 08, 9:02

okon: kilka tytułów z Twojej listy już zarezerwowaliśmy na nasz festiwal.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 7 lut 08, 17:34

Roman Gutek napisał(a):okon: kilka tytułów z Twojej listy już zarezerwowaliśmy na nasz festiwal.

Panie Romanie,
nawet pan nie wie jak się cieszę, kiedy czytam taki post.

NN

Post 10 lut 08, 2:27

Może jakieś filmy, blok filmów krótkometrażowych Kennetha Angera.
Postać raczej mało znana a filmy dość kontorwersyjne zestawiany z Jodorowskim. Może np na nocne szaleństwo coś wybrać..

NN

Post 12 lut 08, 13:54

do powyższego można było by zrobić panel z historią kina z filmami tzw nurtu New American Cinema (lata 50, 60) - m.in Kenneth Anger, Stan Brakhage, Maya Deren - sporo filmów większość krótkie krótkie metraże, w zestawieniu z tzw. kinem Trangresji (lata 80, 90) - Nick Zedd, Lydia Lunch, Richard Kern. Bardzo żadko można cokolwiek zobaczyć z obu nurtów i zapewne coś pomieszać tez mogłem w nazwiskach, okresach z braku znajomosci - stąd chęć zobaczenia.
Nie są to chyba bardzo długie filmy więc moze znalazło by się wola i miejsce w repertuarze. Sądząc po zainteresowaniu dokumentami muzycznymi, niezależnym Hartleyem na 7 myśle że to dobry pomysł
pzdrwiam

Czerku

Post 13 lut 08, 13:35

okon napisał(a):
w poprzednich latach znalazło się miejsce dla staruszków - godarda i resnaisa, więc w tym również i rohmer powinien czuć się zaproszony. niezależnie od formy.

Byłoby więc miło, gdyby przyjął "zaproszenie". Niby to Nowe Horyzonty,ale wcale nie jest tak,ze "to nie jest festiwal dla starych ludzi". Nowy film Resnaisa był jednym z najlepszych na jakie trafiłem podczas zeszłorocznego ENH(ech, obejrzałbym sobie te "Prywatne leki..." jeszcze raz i jeszcze raz. A potem jeszcze raz...). Mam wrażenie, że z nowym dziełem Rohmera mogłoby być podobnie, więc trzymam kciuki za to, żeby pojawiło się na Festiwalu.

tayuki

Na forum od:
14 cze 05, 19:20

Post 13 lut 08, 18:36

A ja się zastanawiam, czy szansa na to jest:
http://filmtagebuch.blogger.de/stories/1044516/

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 lut 08, 20:40

tayuki: niemiecki dokument "Jesus Christus Erloeser" / Jezus Chrystus Zbawiciel (reżyseria Peter Geyer) był dla mnie największym przeżyciem tegorocznego Berlinale. Myślę, ze jest duża szansa, że ten film bedzie można zobaczyć w tym roku na festiwalu we Wrocławiu. Postaram się wkrotce napisać po parę zdań o najciekawszych, moim zdaniem, filmach z berlińskiego festiwalu. Napiszę też o filmie Geyera.

Tutaj znajdziecie opinię Tadeusza Sobolewskiego (Gazeta Wyborcza) o filmie "Jezus Chrystus Zbawiciel":
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75475,4922434.html

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

okon

Na forum od:

Post 21 lut 08, 12:56

Roman Gutek napisał(a):tayuki: niemiecki dokument "Jesus Christus Erloeser" / Jezus Chrystus Zbawiciel (reżyseria Peter Geyer) był dla mnie największym przeżyciem tegorocznego Berlinale. Myślę, ze jest duża szansa, że ten film bedzie można zobaczyć w tym roku na festiwalu we Wrocławiu. Postaram się wkrotce napisać po parę zdań o najciekawszych, moim zdaniem, filmach z berlińskiego festiwalu. Napiszę też o filmie Geyera.

Tutaj znajdziecie opinię Tadeusza Sobolewskiego (Gazeta Wyborcza) o filmie "Jezus Chrystus Zbawiciel":
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75475,4922434.html

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

czekamy, czekamy na relację, Panie Romanie.

tayuki

Na forum od:
14 cze 05, 19:20

Post 21 lut 08, 13:10

Aaach, wspaniale w takim razie :) !

kosmiczny

Post 25 lut 08, 21:52

tak myśląc nad propozycjami mam jeszcze dwie: filmy Ming Liang-Tsaia i Hala Hartleya.

grzes

Post 28 lut 08, 16:01

Do już wspominanych, zwłaszcza "Milyang" Lee Chang-donga, dodałbym jeszcze "Nagai sanpo" Eiji Okady i "Hafez" Abolfazla Jaliliego.

okon

Na forum od:

Post 4 mar 08, 13:12

Nowa propozycja: "Delta" Kornela Mundruczo

Nowy film zrobił też Tomas Alfredson, reżyser "Four Shades of Brown". Love story z wampirzycą w roli głównej... brzmi to jednak niezbyt zachęcająco.

alita

Post 8 mar 08, 22:08

"A Thousand Years of Good Prayers" Wayne Wang - Bo niestety Ale Kino do Wrocławia nie dociera :(
"Buddha callapsed out of shame" Hana Makhmalbef
"Ye che" Yi Nan Diao
"Putieszestwije s domasznimi żywotnymi" Wiera Storożewa
"Sakli yuzler" Handan Ipekci

grzes

Post 10 mar 08, 12:05

alita napisał(a):"A Thousand Years of Good Prayers" Wayne Wang - Bo niestety Ale Kino do Wrocławia nie dociera :(

Dociera, dociera, tylko trzeba mieć odpowiednią kablówkę.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 10 mar 08, 12:33

grzes: alita miała na myśli festiwal filmowy o tej samej nazwie co stacja telewizyjna...

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 10 mar 08, 13:57

Ja tradycyjnie poproszę o filmy "wrocławskie" z ostatnich miesięcy:

"Nightwatching" Peter Greenaway
"Contact High" Michael Glawogger
"Anonyma - Eine Frau in Berlin" Max Färberböck
"Mała Moskwa" Waldemar Krzystek

grzes

Post 11 mar 08, 13:18

Jeśli nie chodziło o kanał, a o festiwal, to dobra informacja dla aelity - A Thousand Years... będzie na kanale Ale Kino! w przyszłym miesiącu.

Pozdrawiam.

alita

Post 12 mar 08, 9:40

Nie mam telewizji :(

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 12 mar 08, 13:29

Roman Gutek napisał(a):tayuki: niemiecki dokument "Jesus Christus Erloeser" / Jezus Chrystus Zbawiciel (reżyseria Peter Geyer) był dla mnie największym przeżyciem tegorocznego Berlinale. Myślę, ze jest duża szansa, że ten film bedzie można zobaczyć w tym roku na festiwalu we Wrocławiu.

Jak na bieżąco przeczytałam recenzję Sobolewskiego od razu sobie pomyślałam, że takie rzeczy to tylko na Nowych Horyzontach :)
Osobiście czekam na "Les plages d'Agnes".
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

d4b0

Na forum od:
30 lip 06, 23:12

Post 15 mar 08, 15:56

Roman Gutek napisał(a): Postaram się wkrotce napisać po parę zdań o najciekawszych, moim zdaniem, filmach z berlińskiego festiwalu.

a jak dokument o Arthurze Russellu?
http://www.arthurrussellmovie.com/

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 15 mar 08, 20:08

d4bo: "Wild Combination: A Portrait of Arthur Russell" to przede wszystkim źrodło informacji o tym kompozytorze i piosenkarzu (żył w latach 1952 - 1992). To także bardzo dobry dokument, który przyczyni się do odkrycia tego niezwykłego artysty dla tych którzy go nie znali. Ja prawie nic o nim nie wiedziałem.
Staramy się o ten film do Wrocławia, ale wygląda na to, że inny festiwal go dostanie.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

sylwai

Post 20 mar 08, 15:53

a może "HWY: An American Pastoral"

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 mar 08, 20:57

Rozmyślając po Berlinie o filmie "Jezus Chrystus Zbawicie" przypomniałem sobie książkę Klausa Kinskiego "Ja chcę miłości!" (wydana w Niemczech w 1991 roku, w Polsce w 1992 przez wydawnictwo Da Capo). Polskie tłumaczenie tytułu nie jest najlepsze. W oryginale tytuł brzmi "Ich brauche Liebe" co tłumaczy się "Potrzebuję miłości!" i co jest bliższe życiu Kinskiego. Długo nie moglem tej ksiązki znaleźć, ale jakież było moje zdziwienie kiedy kilka dni temu zacząłem czytać pierwsze zdania. Postanowiłem je dzisiaj (Wielki Piątek) przytoczyć:

- Poszukuje się Jezusa Chrystusa. zawod: robotnik. Miejsce zamieszkania: nieznane. Bezwyznaniowiec. Bezpartyjny. Nie występuje publicznie. Poszukiwany jest oskarżony o kradzież, uwodzenie nieletnich, bluźnierstwo, profanację światyń, znieważanie urzędów, lekceważenie prawa, obcowanie z dziwkami i kryminalistami...
Ktoś na widowni zaczyna rozróbę. Nie widzę faceta. reflektory oślepiają - wszystkie skierowane są na mnie (...).
Czego on chce? Zgrywa wazniaka? Tu nie jest nic ważne, poza tym, co mówię. Jestem tu, żeby opowiedzieć najbardziej poruszającą historię w dziejach ludzkości: historię życia Jezusa Chrystusa.
Nie, nie tego Jezusa ze szpetnych kolorowych obrazków. Nie tego o chorobliwie żółtej skórze, z którego obłąkane społeczeństwo zrobło największą kurwę wszechczasow, perwersyjnie wlokąc za sobą na krzyżach jego padlinę. Nie mowię o boskiej paplaninie, o placzliwych pieśnich kościelnych. I też nie o tym Chrystusie, którego zgniłe pocałunki brytalnie budzą dziewczynki przed pierwszą komunią z lubieżnych snów, by potem umierały ze wstydu i obrzydzenia.
Mowię o innym człowieku: niespokojnym, tym co każe nam się zmieniać - teraz i zawsze! O poszukiwaczu przygod, nieustraszonym, wolnym. O tym najbardziej nowoczesnym z ludzi, ktory raczej pozwoli się zmasakrować, niż zgnije żywcem razem z innymi. Mówię o tym człowieku, ktory jest taki, jakimi sami byśmy chcieli być. Ty i ja.

d4b0

Na forum od:
30 lip 06, 23:12

Post 22 mar 08, 23:57

Szkoda tego "Wild Combination: A Portrait of Arthur Russell" - mysle, ze z festiwali krajowych Nowe Horyzonty sa najlepszym miejscem dla przedstawien tego typu postaci.

Jeszcze jedno pytanie - "How to Cook Your Life" Doris Dörrie (http://www.youtube.com/watch?v=cJwTG2cEMBQ)? ZObaczymy ten film w tym roku?

eastern

Na forum od:
28 mar 08, 10:27

Post 28 mar 08, 11:19

mi brakuje klimatu indie-amerykańskiego, więc proponuję:

- "Wassup Rockers", Larry Clark, 2005
- "Smiley Face", Gregg Araki, 2007
- "Away From Her", Sarah Polley, 2006
- "Southland Tales", Richard Kelly, 2006
- "Imaginary Heroes", Dan Harris, 2004
- "Wristcutters: A Love Story", Goran Dukic, 2006

i może to tyle na początek :)
::i'm a cyborg and that's ok::

Agnieszka

Post 29 mar 08, 11:23

"Free Reiner" Hansa Weingartnera PROSZĘ!

okon

Na forum od:

Post 29 mar 08, 12:58

Agnieszka napisał(a):"Free Reiner" Hansa Weingartnera PROSZĘ!

Dystrybutorem "Free Reiner" jest Vivarto. Film pewnie za jakiś czas wejdzie do kin.

Nie wiem, czy "Away from Her" wpisuje się w ideę festiwalu, ale też chętnie obejrzałbym go w końcu na dużym ekranie.

Agnieszka

Post 29 mar 08, 21:25

Dzięki za info o Free Reiner. To dobra wiadomość!

ramirez82

Post 30 mar 08, 18:59

A może by tak niemiecki Der Freie Wille Matthiasa Glasnera? http://www.imdb.com/title/tt0499101/ Film zdaje się był puszczany u nas na jakims przegladzie albo festiwalu, ale jeśli się nie myle, był to jeden, jedyny pokaz w polsce, a Der Freie Wille zdecydowanie zasługuje na wiekszą uwagę, czy może się myle?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 30 mar 08, 22:04

ramirez82: tak, to jest znakomity film i zasługuje na większą uwagę. Był dwa lata temu na warszawskim festiwalu i na Camerimage. Staramy się pokazywać we Wroclawiu filmy premierowe...

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Następna strona

Powrót do 8. - Przed festiwalem