Shortbus, John Cameron Mitchell

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 28 sie 07, 15:10

Pewnie już nikt nie pamięta, ale w zeszłym roku odbyła się na forum dyskusja o filmach, które dość niefrasobliwie podchodzą do kwestii seksualności, a tak zwany narząd męski rozrodczy operatorom kamery niniejszych produkcji nie jest straszny. Niestety wymiana opinii wnet przerodziła się w tradycyjnie jałową pogadankę o naturze prowokacji w kinie, a same filmy ustąpiły miejsca definicyjnym nieścisłościom. Sprawa ucichła aż do tegorocznego, obleganego pokazu "Destricted", po którym można było usłyszeć zbiorowe jęki (rozczarowania). Ponownie narząd męski rozrodczy stał się ofiarą wrażliwości widzów.
Smutniejszy los przypadł drugiemu z omawianych tytułow, "Shortbus" (twórcy znanego cieszyńskiej publiczności "Hedwig and the Angry Inch"), bowiem, o ile mi wiadomo, jak dotąd nie spotkał się z życzliwością żadnego polskiego festiwalu filmowego (czy dystrybutora).

Tych, którzy chcieliby nadrobić zaległości zapraszam na DKF SubWersja, w ramach którego odbędzie się pokaz "Shortbus" -->
czwartek, 30 sierpnia o godz. 20 w siedzibie Fundacji Równości (Warszawa, ul. Marszałkowska 3/5, I piętro, wejście obok restauracji Bulgaria Magica).
Ostatnio edytowano 28 sie 07, 23:31 przez okon, łącznie edytowano 2 razy

d4b0

Na forum od:
30 lip 06, 23:12

Post 28 sie 07, 20:28

na pewno polecam sciezke dzwiekowa - pojawiaja sie m.in. Animal Collective, Yo La Tengo czy The Hidden Cameras.
co do samego filmu to hmm... jestem pewien, ze mlodziez bedzie duzo bardziej zachwycona niz wspomnianym "destricted" ;)

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 3 wrz 07, 7:26

d4b0 napisał(a):na pewno polecam sciezke dzwiekowa - pojawiaja sie m.in. Animal Collective, Yo La Tengo czy The Hidden Cameras.
co do samego filmu to hmm... jestem pewien, ze mlodziez bedzie duzo bardziej zachwycona niz wspomnianym "destricted" ;)

Ścieżka rzeczywiście jest extra, co do filmu, męskich członków w nim nie mniej niż w "Destricted" z tym, że "Shortbus" ma jakąś fabułę i momentami jest bardzo błyskotliwy (humor)
korez

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 3 wrz 07, 12:32

no Detsricted tez bywal blyskotliwy i dowcipny (mam na mysli flm Mariny Abramovic oczywiscie)
MK

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 6 wrz 07, 9:46

'Shortbus' zrobił na mnie w jakiś sposób wrażenie. Nie w klasycznym rozumieniu tego słowa, ale jednak. Nie zgadzałam się z wszystkim, co mi prezentowano na ekranie, ale w ogólnym rozrachunku wywołał we mnie pozytywne reakcje. 'Destricted' znudził i rozczarował. I choć 'Shortbus' widziałam 6, a Destricted 2 miesiące temu to to z tego drugiego seansu niewiele pamiętam. Niech żyją mechanizmy wyparcia!
"Sceny filmowe, które przeszły do historii mojej wrażliwości. Codzienność i niecodzienność odbita w kadrach filmowych. I nieustająca świadomość, że oglądanie i pisanie o filmach to szaleństwo,które należy popełnić,żeby zrozumieć do końca"/A.Filipiak

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie