4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni

Co obejrzałeś? Co sądzisz?
Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 20 lip 07, 8:34

Co sądzicie o tym filmie?
Czy po takich filmach jak ten oraz "12.08 na wschód od Bukaresztu", "Love sick - niebezpieczne związki", czy "Śmierć pana Lazarescu" (pokazywanej na WFF oraz w ramach objazdowego przeglądu kina rumuńskiego "Kino dla Europy") pojęcie tzw. Rumuńskiej Nowej Fali ma rację bytu, jest uzasadnione? Czy też jest ono zbędnym encyklopedyzmem?
Wg mnie, ma i to jak najbardziej. Te filmy łaczy specyficzny styl, sposób prowadzenia aktorów (którzy nie grają, a są po prostu sobą) oraz niezwykła wrażliwośc twórców.
Mnie film dotknął i to bardzo. Budząca kontrowersje scena w hotelowej łazience z ludzkim płodem - wstrząsająca. Wielkie kino! Liczę na kolejne rumuńskie filmy w niedalekiej przyszłości (nie tylko na ENH, ale także w dystrybucji).
Świetny początek festiwalu! Pozdrawiam.

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 20 lip 07, 18:36

Film ten zostawiłem sobie na któryś z jesiennych wieczorów po części z konieczności (wczoraj zabrakło biletów)... Ale nic straconego, będzie w regularnej dystrybucji...

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 21 lip 07, 7:54

Wchodzi do kin w pażdzierniku.To dobrze,bo na pewno jeszcze nie raz zobaczę.
Film porażający,moim zdaniem skończone Arcydzieło.Obawiałem się go bo ostatnimi czasy przyznawano złote palmy obrazom moim zdaniem średnim.
Wstrząsających scen jest w tym Filmie kilka,mnie oprócz głównego wątku poruszyły obrazy komunistycznej rzeczywistości,tak bliskiej i znajomej również mnie..Właściwie trudno cokolwiek napisać,Mungiu powiedział wszystko...
Wielkie Kino!

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 21 lip 07, 22:53

Mnie film bardzo poruszyl... Swoja droga zastanawialem sie na ile rezyser potrzebowal znalezc plenery jak za komuny, a na ile Rumunia (a przynajmniej jej niektore zakatki) wyglada jeszcze tak jak Polska 20 lat wstecz. Brawa za rozklekotane Dacie i poczucie totalnego osaczenia podczas wedrowki z zawiniatkien noca.
Sa granice przyjazni i watpie, aby glowna bohaterka pomogla tak samo ryzykujac gdyby to druga z nich spodziewala sie dziecka. Swietnie pokazano bogate i zepsute srodowisko inteligenckie u chlopaka w domu... Skoro kochal to czemu nie pomogl? Jemu byloby latwiej i taniej znalezc przyzwoity kontakt z lekarzem.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 30 lip 07, 22:28

swietny film, nic dodac nic ujac. dla mnie najbardziej porazila scena, w ktorej glowna bohaterka szuka miejsca na pozbycie sie plodu, wszystko to co czula wychodzilo z ekranu.

Yen

Post 12 sie 07, 17:56

no co fakt to fakt film wstrzasajacy i poruszjacy no i dobrze zrobiony... przypomnial mi podobny odpowiednik w polskiej kinematografi - plac Zbawiciela, ktory wywolal we mnie podobne uczucia... rownie destrukcyjny, ale ja chyba jednak w kinie szukam czegos innego, bardziej optymistycznego moze, troche lepszego swiata, bo przeciez takie dramaty dzieja sie codziennie wokol nas i jestesmy ich swiadkami na zywo...

Stuntman Pete

Na forum od:
18 lip 07, 9:42

Post 12 sie 07, 21:20

Swietne kino. Bardzo mocne otwarcie Festiwalu. Skromny, poruszajacy film, ktory w sposob pozbawiony dydaktyzmu mowi o tym do jakiego upodlenia prowadzi zycie w rzeczywistosci, w ktorej ograniczana jest naturalna wolnosc czlowieka.Film jest zrealizowany niezwykle sprawnie,bo mimo tego,ze na ekranie dzieje sie niewiele,oglada sie go bardzo dobrze.
"Ta kurtka z wezowej skory to symbol mojej indywidualnosci i wiary w wolnosc jednostki"

fenikt

Na forum od:
9 sie 07, 1:19

Post 12 sie 07, 22:09

A mi sie nie podobal kompletnie. Moze jestem dziwny ale nie trafiaja do mnie drastyczne i malo odkrywcze historie biednych i naiwnych studentek. PRzykro mi, ale dla mnie ten film nie wniosl nic nowego, slyszalem i czytalem o wielu podobnych historiach i mimo oczywistego dramatu tej historii, nie porusza mnie to do lez.

teufelsbrut

Post 8 paź 07, 22:02

nie jesteś dziwny, jesteś facetem, to wiele wyjaśnia;)

bela

Post 14 lis 07, 22:33

Jeden z lepszych jakie widziałam dołączam do czołówki moich hitów Fargo , Wiarołomni .

Powrót do 7. - Filmy - wypowiedz się!