Wrocław za mały na ten festiwal

Księga pytań, pochwał i zażaleń dotyczących spraw organizacyjnych.
homenski

Post 22 lip 07, 9:06

Z moich obserwacji festiwalowych wynika, że impreze nalezy przeniesc do Warszawy. Wrocław stał sie za małym miastem na ten festiwal. Ilu z Nas nie weszło w sobote do kina z powodu braku miejsc. ilu z Nas wybierało film tylko dlatego, ze były miejsca, a nie ze wzgledu na chec zobaczenia danego dzieła. Przeniesc z tego mało zurbanizowanego miasta do jakiegoś wiekszego ten piekny festiwal

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 22 lip 07, 14:27

Nie wiem czy prowokacja to, czy szaleństwo... Jeszcze z jedną przeprowadzką się nie uporali co poniektórzy...
Ostatnio edytowano 22 lip 07, 17:20 przez korez, łącznie edytowano 1 raz
korez

Leo

Na forum od:
13 cze 06, 8:11

Post 22 lip 07, 17:12

Warszawa to chyba ostatnie miejsce gdzie naeżaloby go przenieść.

Tycia

Post 23 lip 07, 7:24

Póki co jerst jeszcze we Wrocławiu kilka kin do zagospodarowania :) Zarówno tych starszych jak i multipleksów

mim

Post 23 lip 07, 17:30

i nowe multikino za kapitolem

Tomassi

Na forum od:
9 sie 05, 9:07

Post 3 sie 07, 11:13

homenski napisał(a):Z moich obserwacji festiwalowych wynika, że impreze nalezy przeniesc do Warszawy.

Niezły żarcik. A swoją drogą Warszawie bardzo duzo brakuje do gościnności Wrocławia.

paszczakos

Na forum od:
24 lis 05, 15:59

Post 3 sie 07, 12:41

onetowa prowokacja?
Nigdy nie czujesz się samotny, gdy masz ze sobą Smith&Wesson .45

fenikt

Post 3 sie 07, 13:31

jak to ktos madrze zaspiewal:

"(...)byle nie do warszawy(...)" :)

a-go

Na forum od:
12 lip 07, 16:48

Post 3 sie 07, 13:37

Ja bym się nie zmartwiła własciwie. W porównaniu z Cieszynem między Wrocławiem a Warszawą nie widzę aż tak wielkiej różnicy. Przynajmniej nocleg miałabym za darmo.

elfavorro

Na forum od:
8 maja 06, 15:22

Post 3 sie 07, 23:45

Też tego nie widzę i jestem przeciw (mimo bycia Warszawiakiem), ale operacja taka miałaby jedną niezaprzeczalną zaletę - ożywiłaby może ten zdechły, warszawski dziedzińczyk, zwany czasami rynkiem.
Wot's your function in loif?

tayuki

Na forum od:
14 cze 05, 19:20

Post 4 sie 07, 15:52

Poza tym w Warszawie jest już jeden festiwal filmowy, nieco później, ale jednak.
Mniejsza z tym :).
I got the ebb, I got the flow.

skalpel

Na forum od:
19 lip 07, 18:28

Post 4 sie 07, 17:23

spokojnie, we Wrocławiu jest jeszcze wiele sal kinowych które można wykorzystać ;-)

A temat to chyba bardzo kiepska prowokacja :P

homenski

Post 5 sie 07, 21:46

homenski napisał(a):Z moich obserwacji festiwalowych wynika, że impreze nalezy przeniesc do Warszawy. Wrocław stał sie za małym miastem na ten festiwal. Ilu z Nas nie weszło w sobote do kina z powodu braku miejsc. ilu z Nas wybierało film tylko dlatego, ze były miejsca, a nie ze wzgledu na chec zobaczenia danego dzieła. Przeniesc z tego mało zurbanizowanego miasta do jakiegoś wiekszego ten piekny festiwal

???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a moze chodzi o to ze z roku na rok ma byc gorzej?

jestem z wwy i bardzo chcialabym zeby festiwal wrocil do cieszyna, a jak juz nie moze to zostal we wrocku

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 5 sie 07, 21:55

Nie oszukujmy się, Nowe Horyzonty nie staną się takim festiwalem jak chociażby festiwal u naszych zachodnich sąsiadów w Berlinie - nasza publiczność do tego nie dorosła.

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 5 sie 07, 22:49

To prawda-gówniarskie zachowania stały się normą,niestety..
A co do miejsca-wolałbym żeby był gdzier indziej.
Piszę to jako wrocławianin.
Pozdrawiam Kinomaniaków.

kaprysny

Na forum od:
26 maja 07, 8:46

Post 5 sie 07, 22:51

Nie w Warszawie. Na WMFF nie mam motywacji. Dopiero w stolicy by się to wszystko rozmyło. Dla mnie to zupełnie inna bajka jechać gdzieś na 2 tyg. i festiwalować.

Ale nie zgodzę się co do jednego: różnica między Warszawą a Wrocławiem jest moim zdaniem ogromna. To widać, słychać i czuć. To znacznie większe miasto i nawet nie o kina mi tu chodzi. (a co do gościnności, to jakoś Wrocław póki co mnie nią nie oczarował)

chinaski

Na forum od:

Post 5 sie 07, 22:52

W takim razie zapraszam do mnie na wódkę.

a_gador

Na forum od:
10 cze 07, 20:31

Post 5 sie 07, 22:54

Warszawa ma już swój festiwal. Jeden tam chyba wystarczy!

chinaski

Na forum od:

Post 5 sie 07, 22:56

O,nie jeden!A Planet Doc Review?

kaprysny

Na forum od:

Post 5 sie 07, 22:56

Okej, będę może we Wrocku na konferencji we wrześniu ;)

chinaski

Na forum od:

Post 5 sie 07, 22:58

Daj termin wcześniej na priva

a_gador

Na forum od:
10 cze 07, 20:31

Post 5 sie 07, 23:00

chinaski napisał(a):O,nie jeden!A Planet Doc Review?

No ja miałam na myśli Warszawski festiwal filmowy, bo mam wrażenie, że jest podobnie organizowany do Ery, choć pewności nie mam. Nigdy nie byłam. Nowe horyzonty mogę właściwie tylko porównać z festiwalem w Edynburgu.

kaprysny

Na forum od:

Post 5 sie 07, 23:02

W Warszawie jest sporo festiwali, większość z nich zyskała już jednak swoje ogólnopolskie edycje, np. FF Latynoamerykańskich. Mimo wszystko WMFF jest największy i firmowany nazwą miasta. Nie przepadam za tym festiwalem. Dużo bardziej lubię NH, chociaż podczas tej imprezy także marudzę ;)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 6 sie 07, 10:16

Najlepszy byłby festiwal ruchomy, co dwa lata gdzie indziej. Poznalibyśmy nasz kraj, porobili zdjęcia.

kaprysny

Na forum od:

Post 6 sie 07, 10:24

tangerine, do tego nie potrzeba festiwalu ;) a poza tym na rózne imprezy można się wybrać w rożne miejsca ;)

Stuntman Pete

Na forum od:
18 lip 07, 9:42

Post 13 sie 07, 11:44

ENH w Warszawie? Jesli to prowokacja to nedzna. Jesli prawdziwa opinia to mocno oryginalna. Zwlaszcza,ze osoba piszaca o przeniesieniu do Warszawy chwile pozniej stwierdza,ze najlepiej byloby gdyby Festiwal wrocil do Cieszyna. Brak konsekwencji w formulowaniu pogladow? Chyba jednak prowokacja.Naprawde nedzna.
W kazdym razie uwazam,ze Wroclaw jest idealnym miejscem dla ENH. To miasto duze,dynamicznie rozwijajace sie,a przy tym podczas imprezy przepelnione nowohoryzontowym klimatem(przynajmniej w tej czesci miasta, w ktorej odbywa sie Festiwal).
Jesli kiedykolwiek ENH zostanie przeniesione z Wroclawia,rozpoczne protestacyjna glodowke. A potem zablokuje drogi.
"Ta kurtka z wezowej skory to symbol mojej indywidualnosci i wiary w wolnosc jednostki"

sampel

Post 13 sie 07, 12:39

jeśli fesitwal miałby się przenosić to tylko z powrotem do cieszna. sama jestem z warszawy i gdyby festiwal był tu, to pewnie przestałabym na niego chodzić. mamy wff i starczy.

Pinezka

Post 16 sie 07, 23:40

Zgadzam się Wrocław jest za mały jak na ten festiwal. Proponuję Warszawę

Pinezka

Post 16 sie 07, 23:42

Stuntman Pete: od razu widać że jesteś z Wrocławia. Masz nocleg za darmo czy co, że sie tak podniecasz?

Stuntman Pete

Na forum od:

Post 17 sie 07, 7:31

Skoro jestem z Wroclawia to chyba dosc logiczne,ze mam nocleg za darmo. Masz absolutna racje,moj darmowy nocleg to jedyna(albo przynajmnej najwazniejsza)przyczyna,dla ktorej ENH powinno odbywac sie we Wroclawiu!
"Ta kurtka z wezowej skory to symbol mojej indywidualnosci i wiary w wolnosc jednostki"

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 17 sie 07, 9:26

Gdyby to wspaniałe i fantastyczne miasto byłoby w stanie uruchomić jakieś tańsze miejsca noclegowe, byłoby cudownie. Ale chyba się nie zanosi.

Stuntman Pete

Na forum od:

Post 17 sie 07, 12:22

Niestety Wroclaw ogolnie ma chyba spore problemy z baza noclegowa. Powoli to nadrabia,ale raczej tylko przez budowe luksusowych hoteli, na ktore stac pewnie tylko zaproszone na Festiwal gwiazdy. Oby przed przyszla edycja pomyslano jeszcze o Nowohoryzontowiczach ;)

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 26 sie 07, 13:09

Po drugim feście we Wrocławiu i zdecydowanie silniej zacząłem tęsknić za Cieszynem. W zeszłym roku w porównaniach z Cieszynem Wrocław wypadał w miarę dobrze chyba dlatego, bo był nowością.

Dla mnie komfort oglądania jest ważny, ale nie najważniejszy. Zamieniłbym z powrotem Heliosa na granicę polsko-czeską, klub w namiocie, kino Era i w ogóle malutkie urocze miasteczko w 90% opanowane przez festiwalowiczów.
Wrocław jest ładny przy rynku, a po za tym jak każde większe polskie miasto jest obrzydliwy - hałas, beton, stare śmierdzące tramwaje, dresiarze itd. I do tego tabuny turystów na rynku.

ble

Pojechałem w tym roku na kilka dni na Kino na Granicy, łezka się w oku zakręciła.

liverpoolski

Na forum od:
30 lip 07, 19:02

Post 31 sie 07, 18:41

Ja też byłem na Kinie na Granicy i byłem zauroczony klimatem festivalu, ale nie oszukujmy się, na Kino na Granicy przyjeżdża znaaaacznie mniej ludzi, a mimo to był ścisk, nie było miejsc do spania itp. ENH się rozrósł do takich rozmiarów, że już nie da się go cofnąć do Cieszyna. Ja jestem z Wrocka, ale wolałbym wyjechać na festival gdzie indziej. Prawda jest taka, że jak ludzie wcześniej zaczną myśleć o noclegach, to spokojnie na 2 miesiące wcześniej znajdą miejsca w hostelach, których jest około 10 - razem kilkaset/tysiąc miejsc. A co do atmosfery, to może z czasem się zmieni na lepsze. Są już pokazy na rynku. Może inne fajne plenery też się wykorzysta. Atmosfery Cieszyna to nie zwróci, ale chyba każy woli mieć większy wybór filmów, tracąc na atmosferze, niż odwrotnie...[/i]

paszczakos

Na forum od:
24 lis 05, 15:59

Post 31 sie 07, 20:56

festiwal
(no offense)
Nigdy nie czujesz się samotny, gdy masz ze sobą Smith&Wesson .45

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 1 wrz 07, 10:06

liverpoolski napisał(a):ale nie oszukujmy się, na Kino na Granicy przyjeżdża znaaaacznie mniej ludzi, a mimo to był ścisk, nie było miejsc do spania itp.

Nie chcę oszukiwać, że Cieszyn wystarczyłby na festiwal... ale w czasie Kina Na Granicy nie było uruchomionych tyle noclegowni i obiektów festiwalowych, co na Nowe Horyzonty. Miasto wie ile ludzi przyjeżdża na Kino Na Granicy, a ile przyjeżdżało na Nowe Horyzonty. To tak gwoli ścisłości ;)

Mariza

Na forum od:
20 sie 07, 20:02

Post 2 wrz 07, 8:55

Dokładnie corner, maisto nie widzi potrzeby uruchamiania dodatkowych miejsc noclegowych, ponieważ zainteresowanie nie jest tak duże jak podczas ENH. Ale tak z drugiej strony, to we wrocku jedziesz nieraz pół godziny od mijsca noclegu do kina, więc jakby tak w Cieszynie nie było miejsc to można się przespać w zajezdie we wsi obok Cieszyna, z przyzwoitymi cenami, w pobliżu lasu, za niewielkie pieniądze, w odległości 10 min. autobusem od centrum to byłoby jakos źle?
sama nie wiem
,,Czyj duch na podobieństwo owej skały
Mocno się oprze i wahać przestanie,
Kto namiętności wyzbył się na zawsze,
Ni gniewu nie zna ani nie zna lęku”

Powrót do 7. - Aaaby wiedzieć więcej