Propozycje muzyczne 2007

Koncerty, wydarzenia artystyczne, imprezy towarzyszące.
Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 25 lut 07, 19:10

okon: Sufjan Stevens jak najbardziej, ale w tym roku raczej nie.
eMWu: zdecydowanie filmy i ich twórcy będą w tym roku na pierwszym planie.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 25 lut 07, 19:20

hihi, okon, ale sie usmialam :) czasem potrafisz byc taki zabawny...
przeciez napisalam o jednej gwiazdce, a Ty sie czepiasz..
o cos, co Ci wyjasnilam w miejscu innym, niz forum :]

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 25 lut 07, 20:05

ave_Adore napisał(a):hihi, okon, ale sie usmialam :) czasem potrafisz byc taki zabawny...
przeciez napisalam o jednej gwiazdce, a Ty sie czepiasz..
o cos, co Ci wyjasnilam w miejscu innym, niz forum :]

ave_Adore: Ot nieco ironizuję bez złych intencji i nie ma to związku z nieaktualną sprawą, którą niepotrzebnie przypominasz.

Jeśli dobry los pozwoli mi postawić nogę we Wrocławiu, wolałbym również, aby skupiono się na propozycjach filmowych.

tomek_w

Na forum od:
14 sty 06, 9:53

Post 25 lut 07, 21:16

ave_Adore napisał(a):ze niby taki zarcik? :>

jak to Jarvis kiedys zaspiewal: "Yeah? Well I can't see anyone else smiling in here" : )

to aih super propozycja okon.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 25 lut 07, 22:43

eMWu napisał(a):Co roku zastanawia mnie zdecydowanie większa ilość postów w wątku "propozycje muzyczne" niż w wątku "propozycje filmowe"

Też mnie to zastanawiało, ale w tym roku jest odwrotnie. Przewaga postów filmowych nad muzycznymi nie jest miażdżąca, jednak nawet i taka różnica cieszy.

L7

Post 15 mar 07, 12:17

oczywiście NOT. Płyta genialna. Koncert też super.Dużo o nich piszą i nic dziwnego!
http://muzyka.onet.pl/0,72810,0,recenzje.html

tayuki

Na forum od:
14 cze 05, 19:20

Post 20 mar 07, 20:42

Jestem jak najbardziej kiedyś kiedykolwiek za Sufjanem, Joanną Newsom, The Knife.
I jak już poruszyliśmy wątek new weird america - CocoRosie, słodki (inaczej nie da sie tego opisać) duet tworzący doprawdy nietypową muzykę.
Z moich propozycji także Cat Power, The Avalanches, Roisin Murphy.
Chociaż...może lepiej nie, bo wtedy filmy naprawde zejdą na drugi plan.
I got the ebb, I got the flow.

d4b0

Na forum od:
30 lip 06, 23:12

Post 11 kwi 07, 0:47

jesli ma byc muzyka zwiazana z filmem to porponuje:
- Text of Light - muzyka oczywicie inspirowana filmami Stan Brakhage'a (http://sonicyouth.com/dotsonics/lee/text/index.html). Do tego Thurston Moore odpowiadal za muzyke do "Last Days".
- Christian Marclay - przy okazji by mozna zrobic wystawe jego prac i przeglad filmow (wokol jego "telephone" znow bylo ostatnio glosno!)
- Vincent Gallo - to by dopiero bylo, gdyby zagral koncert w Polsce! moze nawet John Frusciante by sie zgodzil z nim przyjechac! (niezorientowanym wyjasniam - VIncet nagral pare plyt, w tym muzyke do swoich filmow)
- Bonnie "prince " Billy - ostatnio teledyski dla niego robil Harmony Korine, wiec czemu nie.
- Ariel Pink - zobaczcie teledyski http://www.arielpink.com/. Taki dzwiekowy Caouette.

Oczywiscie pod Sufjan Stevens i Faun Fables podpisuje sie obiema rekoma (zreszta chyba wokalistka Faun Fables pojawia sie u "prince" Billego).

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 11 kwi 07, 21:56

Bonnie Prince Billy/ Will Oldham jak najbardziej, najlepiej razem z Current93. Marzy mi sie C93 grajacy do filmow niemych...

Marclay owszem - jak sie da, ale najchetniej video (Video Quartet jest fantastyczne)
MK

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 12 kwi 07, 22:22

W ogóle proponuję zamienić ENH na przegląd muzyczny;-)
Pozdro dla Kumatych!

boy_in_the_hood

Na forum od:
18 sty 06, 21:08

Post 17 kwi 07, 12:26

oj na Johna Frusciante to bym się ślinił obficie...
cry baby cry
put your finger in your eye

Freak_lodz

Na forum od:
6 lut 05, 17:58

Post 17 kwi 07, 14:09

http://www.myspace.com/client

piekne panie z Client...i wszyscy tancza:D

Obrazek
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 maja 07, 12:30

Co sądzicie o pokazaniu na otwarcie naszego festiwalu filmu z konkursu tegorocznego Berlinale IRINA PALM, którego reżyserem jest Sam Garbarski (ma polskie korzenie, ale nigdy w Polsce nie był). Film jest europejska koprodujcja a w roli głównej wystepuje (znakomita!!!)
Marianne Faithfull. Po pokazie koncert na Wyspie Słodowej. Jestem ciekawy czy ta artystka Was jeszcze obchodzi? Będę wdzięczny za Wasze opinie.

Pozdrawiam serdecznie.

Roman Gutek

d4b0

Na forum od:

Post 6 maja 07, 22:46

Marianne Faithfull niedawno goscila w Polsce (chyba w 2005 roku), wiec jej wystep we Wroclawiu nie bedzie az taka gratka dla fanow. Propozycja ciekawa i na swoj sposob odwazna (bo to nie gwiazda mlodziezowa!), choc ja bym optowal za jakims bardziej niecodziennym koncertem!

Poza tym Wyspa SLodowa to teren na masowe plenerowki, jej muzyka sie po prostu tam zgubi. Pomijam fakt, ze tlumow raczej nie przyciagnie.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 7 maja 07, 9:03

d4b0: tak jak napisałem na poczatku, pomysł na koncert jest związany z pokazem na otwarcie festiwalu filmu IRINA PALM w ktorym Marianne Faithfull zagrała głowna rolę (śietna jest w tym filmie).
Wyspa Słodowa dlatego, że we Wrocławiu nie ma dobrego miejsca na organizację takiego koncertu. Capitol jest za mały, Opera podobnie. Nie chodzi o tłumy, ale w lipcowy wieczór na Wyspie Słodowej moźe być niezwykła atmosfera.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

boy_in_the_hood

Na forum od:
18 sty 06, 21:08

Post 7 maja 07, 13:06

Dokładnie, koncert był w 2005 roku ale nic to, uważam. Ja okazji słyszeć na żywo Marianny Faithfull nie miałem, a chętnie bym to nadrobił. Miejsca faktycznie blisko obiektów fest. znaleźć nie sposób- jeden głos ZA.
cry baby cry
put your finger in your eye

d4b0

Na forum od:

Post 9 maja 07, 1:38

Do Romana Gutka: pewnie juz za pozno, ale moze sie uda. Para pewnych artystow (Avey Tare and Kria Brekkan) - z grup Animal Collective (grali rok temu na Malcie) i Mum - tuz po swoim slubie nagrali kilka kapitalnych piosenek na nowa plyte. Nastepnie po obejzeniu "Inland Empire" postanowili te piosneki wydac na plycie, ale wszystkie puszczone w odwrotna strone.
Polecam posluchanie plyty w obu wersjach (odwroconej i tej normalniej). Mysle, ze to przekona Pana by miec ich na swoim festiwalu!

tomek_w

Na forum od:
14 sty 06, 9:53

Post 9 maja 07, 14:20

d4bo - czy ta odwrocona wersja jest w ogole sluchalna? sluchalem jednego fragmentu i wydalo sie to niestrawnym eksperymentem na dluzsza mete. natomiast wersja oryginalna urzekajaca.

d4b0

Na forum od:

Post 10 maja 07, 8:58

pewnie, ze wersja oryginalna niezwykle urzekajaca jest. ta odwrocona - na pewno ciekawa, niektore fragmenty ciekawei brzmia. zauwaz, ze Animal Collective juz uzywali tej techniki w swoich piosenkach (i jest to ich jeden z elementow rozpoznawczych na ostatnich dwoch plytach), choc nie na taka skale oczywiscie. mysle, ze obie wersje sa wazne.

Freak_lodz

Na forum od:

Post 18 maja 07, 0:08

czy moje obawy sie potwierdza...nie bedzie klubu festiwalowego?
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

chinaski

Na forum od:

Post 18 maja 07, 16:55

Oby był,ale na tyłach TL!
A nie na odludziu.
Piszę to jako wrocławianin od początku.
Pozdrawiam na 62 dni przed 7.MFF ENH!

Freak_lodz

Na forum od:

Post 20 maja 07, 18:25

ja tez jestem za tym zeby byl na tylach tl...choc wiem ze to pewne utrudnienie ...zeby w nocy odbywaly sie tam koncerty...lub jakies imprezy ...no ale pewnie mozna to jakos obejsc...
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

chinaski

Na forum od:

Post 20 maja 07, 18:48

Przy tym co się tam nocami od lat dzieje,10 Nocy festiwalowych imprez to jest NIC!
Pozdrawiam na 60 dni przed 7.MFF ENH Wrocław 2007!

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 23 maja 07, 5:51

Przy okazji retrospektywy Felliniego można zaprosić Enrico Pieranunzi który wykonałby płytę "Fellini jazz"
http://www.diapazon.pl/PelnaPlyta.php?Id=5591
btw. świetna płyta

rado22

Post 11 cze 07, 20:36

Panie Romanie, a czy planuje Pan jakąś współpracę z Marcinem Witkowskim w tym roku? Dla mnie żelaznymi argumentami przemawiającymi za przyjazdem na festiwal rok i dwa lata temu były występy Japończyków.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 11 cze 07, 20:44

rado22: w tym roku nie, żałuję bardzo. To zbyt duże obciążenie dla budżetu. W tym roku musimy zaciskać pasa. Chcę wrócić do współpracy z Marcinem w przyszłym roku.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

adesp

Na forum od:
17 cze 07, 17:12

Post 24 cze 07, 17:25

czyli co z klubem? będzie w tl?
do posłuchania tylko, czy z tancbudą?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 24 cze 07, 23:27

"klub festiwalowy będzie w tym roku w parku na tyłach Teatru Lalek. Natomiast klub ten przygotowuje, urządza i prowadzić będzie klubokawiarnia MLECZARNIA z Wrocławia. (...) W MLECZARNI w czasie festiwalu będzie też funkcjonować scena muzyczna, gdzie odbędzie się kilka późnowieczornych koncertów." (Pan Roman Gutek, źródło: kliknij)
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

lfr

Post 26 cze 07, 23:56

Joanna Newsom, Patrick Wolf, Final Fantasy, Jens Lekman, Ryan Adams, Paweł Szymański, The Besnard Lakes, Hauschka, Damien Rice, Mum, Thom Yorke. Oni wszyscy kojarzyć by się mogli z ENH:) A Current 93, Antony czy Sufjan S. to tylko marzenia.

morningbell

Na forum od:
10 cze 07, 17:48

Post 27 cze 07, 1:49

the poise rite. swietny polsko-angielski zepol, ktory podobno rewelacyjnie wypadł na glastonbury :)

elfavorro

Na forum od:
8 maja 06, 15:22

Post 27 cze 07, 21:45

Do listy dodam Dana Deacona, Lindstroma i Gang Gang Dance. A może Beszodrom i przy okazji jakiś przegląd kina węgierskiego?
Wot's your function in loif?

d4b0

Na forum od:

Post 7 lip 07, 15:46

wlasnie widze, ze bedzie projekcja filmu "A Guest of Life" Tibora Szemzo. jest on rowniez doskonalym kompozytorem (glownie minimalizm) i wykonawca.
czy byl rozwazany jego wystep podczas festiwalu?
to by dopiero byla gratka!

Gość

Post 17 lip 07, 22:06

21.07 koncert Emmanuelle Seigner i Ultra Orange w starym browarze (poznan)
oj, nie wyobrazam sobie lepszego zespolu na ENG -szkoda ze nie udalo sie ich sprowadzic na jakis koncert do wroclawia, gratka to nie mala - plyte nagrali wysmienita! na myspac'e zony polanskiego jest luka po 21.07 -licze wiec, ze jednak pani zjawi sie na festiwalu - a moze bylaby szansa na jakis eksluzywny koncert? ciche marzenia ;)

do poczytania
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36000,4307220.html
do posluchania
http://www.myspace.com/ultraorangeemmanuelle

Tomassi

Na forum od:
9 sie 05, 9:07

Post 18 lip 07, 8:46

Anonymous napisał(a):21.07 koncert Emmanuelle Seigner i Ultra Orange w starym browarze

Przedwczoraj w tv przypadkiem trafiłem na rozdanie Machinerów. Nie doczekałem się lub przegapiłem występ Kapeli ze wsi Warszawa. Za to dane mi było zobaczyć Emmanuelle Seigner w roli wokalistki. Nie znam płyty, ale na żywo ta pani niemiłosiernie fałszowała temat z Dziecka Rosemary.

Poprzednia strona

Powrót do 7. - Miłe dodatki